Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBernard Król Został zmieniony 8 lat temu
1
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie są rodzaje mąki. Ciemne, jasne, okrągłe, a nawet podłużne. Kuszą nie tylko zapachem, ale również smakiem.
2
Zboża to rośliny uprawne, obejmujące gatunki należące do rodziny traw, których ziarna charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Wśród zbóż wyróżnia się odmiany: Jare- to jednoroczne rośliny uprawne, które sieje się na wiosnę. Ozime – to jednoroczne rośliny uprawne, które sieje się na jesień. Do zbóż uprawianych w Polsce zalicza się m.in.: pszenicę, żyto, jęczmień, owies, kukurydzę, proso.
3
Pszenica - jest podstawowym zbożem uprawianym w Polsce. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Jest najstarszym zbożem chlebowym. Typowym gatunkiem pszenicy jest pszenica zwyczajna. Ziarna zbóż pszenicy mają zdolność oczyszczania i wzmacniania pracy wątroby. Pszenica działa leczniczo przy bezcenności i nerwicach. Stymuluje także wzrost i masę ciała, dlatego zalecana jest dzieciom. Bardzo zdrowe są kiełki pszenicy, które zawierają wiele soli mineralnych oraz stanowią bogactwo witaminy E.
4
Jęczmień - należy do najstarszych i najważniejszych zbóż na świecie, największym jego producentem jest Rosja. Pełne ziarna znajdują zastosowanie jako podstawowe surowce do produkcji piwa i kasz. Jęczmień - korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Zawiera duże ilość witaminy PP, wzmacnia także układ nerwowy i serce, obniża poziom cholesterolu, jest doskonałym lekiem przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym.
5
Owies - należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Spożycie produktów zawierających owies jest większe w innych krajach niż w Polsce. Owies – jest stosowany w lecznictwie i dietetyce postaci: ziarno owsa, ziele owsa, płatki owsiane i mąka owsiana. Owies posiada dużą zawartość białka i tłuszczu, żelaza i witamin z grupy B. Ma działanie wzmacniające organizm, zapewnia siłę fizyczną i energię życiową. W postaci otrębów owsianych doskonale obniża poziom cholesterolu. Regularnie wypijany wywar z owsa działa jako środek bakteriobójczy, wzmacniając odporność i zapobiegając chorobom zakaźnym.
6
Żyto - jest rośliną jednoroczną, nie mającą wysokich wymagań uprawowych. Polska ze względu na przewaga gleb klasy IV i V, ma bardzo dobre warunki dla uprawy żyta. Ziarno - jest niezwykle bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, sód. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odbudowuje naczynia krwionośne. Żyto ma bardzo wyrazisty smak, spożywane może być jako chleb, płatki, makaron. Pieczywo pełnoziarniste z żyta, na zakwasie, wspomaga leczenie miażdżycy, gdyż hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach.
7
Kukurydza - to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej "kłos" może ważyć 40 dag. Spożywa się ją głównie w postaci płatków, kasz, mąki kukurydzianej, popcorn, olej kukurydziany. Kukurydza bogata jest w witaminy i składniki mineralne, jest też źródłem kwasów OMEGA- 3
8
Proso - jest jednorocznym zbożem o wyraźnie owłosionych źdźbłach i liściach. Należy do bardzo starych roślin uprawnych. Występuje pod postacią kaszy jaglanej i mąki jaglaną. Ziarniaki prosa zawierają znaczne ilości fosforu, wapnia, cynku, jodu, potasu, sodu, magnezu i bromu, witamin B1 i B2 – dwukrotnie więcej niż ziarniaki pszenicy i żyta. W skład zawartego w nich tłuszczu wchodzą głównie cenne pod względem dietetycznym kwasy nienasycone. Nie zawiera glutenu.
9
Pod gorącym, lipcowym błękitem stoi żyto, dojrzałe i syte. (fragment wiersza pt.,,W zbożu”)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.