Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDorota Góra Został zmieniony 8 lat temu
1
opracował: Adam Filarski
2
Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim nadzorem twórcy Technologii EM Prof. Teruo Higa i ściśle współpracuje z EMRO Japonia (EM Researche Organization ). Tylko stosowanie oryginalnych produktów firmy Greenland Technologia EM Sp. z o.o. gwarantuje uzyskanie dobrych wyników. Wszystkie preparaty są wyprodukowane w Polsce w jedynym zakładzie mieszczącym się w Trzciankach koło Puław. Weterynaryjny Nr identyfikacyjny PL0614002p.
3
Efektywne Mikroorganizmy – jest to mieszanka ok. 80 koegzystujących ze sobą mikroorganizmów. Są to m.in.: bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum ) i drożdże (Saccharomyces Cerevisiae ) wydzieliny Efektywnych Mikroorganizmów – powstają na skutek procesu fermentacji jaki przeprowadzają mikroorganizmy. Są to: enzymy trawienne kwas mlekowy antyoksydanty
4
EM Probiotyk EM Probiotyk Bokashi
6
jako dodatek do żywienia: - do wody - do paszy do oprysku ściółki
7
działanie na organizm zwierzęcy działanie na środowisko
8
Lepsza przyswajalność i wykorzystanie paszy - zmniejszenie zużycia paszy na 1kg przyrostu o 0,05 do 0,10 kg Eliminacja drobnoustrojów patogennych z organizmu (np. Escherichia Coli) poprzez zakwaszenie przewodu pokarmowego i zajęcie miejsca bytowania Neutralizacja mikotoksyn Poprawa zdrowotności – ograniczenie ilości upadków Zasiedlenie przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej Ograniczenie ilości amoniaku Poprawa jakości mięsa
9
eliminacja drobnoustrojów patogennych ze środowiska poprzez zakwaszenie ściółki (Eschericha Coli, Salmonella rozkład gazów odorowych osuszenie ściółki rozkład mikotoksyn ze słomy zapobieganie destrukcji obornika ograniczenie populacji much
10
zakwaszaczy preparatów na mikotoksyny
11
data badaniaZEN w ppb 27.11.2012r. – zakwaszacz i preparat na mikotoksyny 0,62 0,66 25.01.2013r. – EM Probiotyk Bokashi ślad 0,52 limit - 0,5 ppb
12
Termin pomiaruŚrednia wartość (ppm) Przed opryskiem 15,75 4 dzień stosowania 15,00 7 dzień stosowania 12,25 10 dzień stosowania 4,5 13 dzień stosowania 3,75 2 dzień po zakończeniu stos. 6 5 dzień po zakończeniu stos. 13,75 8 dzień po zakończeniu stos. 14,00
13
zmniejszenie zużycia paszy na 1kg przyrostu o śr. 0,05kg zmniejszenie ilości upadków o śr. 1% zmniejszenie wilgotności ściółki o śr. 5%
14
waga (kg)zużycie paszy (kg)upadki (%)wiek (dni)EWW kurnik 1 - EM 2,481,764,0442323 kurnik 2 - EM 2,501,752,3341,7334 kurnik 3 - EM 2,551,802,3244,4312 kurnik 4 - kontrola 2,561,834,9943,1309 kurnik 5 - kontrola 2,401,852,5643,9287 kurnik 6 - kontrola 2,561,953,0645286
15
waga (kg)zużycie paszy (kg)upadki (%)wiek (dni)EWW kurnik 1 - EM2,541,742,4841,1347 kurnik 2 - EM2,461,764,9542,8309 kurnik 3 - EM2,631,722,7042,8347 kurnik 4 - EM2,711,792,7743,6338 kurnik 5 - EM2,691,793,1444,1328 kurnik 6 - EM2,771,825,3144,1326
16
waga (kg)zużycie paszy (kg)wiek (dni)EWW kurnik 1 - EM 2,441,7141346 kurnik 2 - EM 2,401,6740349 kurnik 3 - kontrola 2,301,7141320 kurnik 4 - kontrola 2,401,7041338 kurnik 5 - EM 2,321,6240351 kurnik 6 - EM 2,401,6641348
17
1 tydzień: 5l/1000l wody codziennie 2 tydzień: 5l/1000l wody 3 razy w tygodniu pozostałe: 3l/1000l wody 3 razy w tygodniu Dodatkowo wykonujemy opryski ściółki 20% roztworem EM Probiotyk.
18
Adam Filarski Tel. 517 258 046
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.