Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kategoryzacja obiektów wiejskiej bazy noclegowej w Europie
Advertisements

Zamek w Soplicowie.
Podstawy Turystyki Wykład
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Unia Europejska Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 1 Przygotowania Polski do EURO 2012 Grupa Robocza infrastruktura.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
W obiekcie hotelarskim
DOBRY PRZEPIS NA SUKCES
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” w woj
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Plan Odnowy Miejscowości
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
STANDARYZACJA W HOTELARSWIE
Prawne aspekty tworzenia i sprzedaży zintegrowanych produktów turystycznych „Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji” Kielce 9-10 kwietnia 2010.
Certyfikat Obiektu Przyjaznego Osobom Niepełnosprawnym 2012 rok.
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
KRUKLANKI Zapraszamy do Kruklanek na spokojny wypoczynek w komfortowych warunkach. Chętnie przyjmiemy gości zarówno z Polski jak i zza granicy. Oferujemy.
PROMOCJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ W POLSCE DOŚWIADCZENIA I WYZWANIA
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Klasyfikacja usług hotelarskich
Technik Turystyki Wiejskiej
DRUGA GENERACJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ Wyzwania na przyszłość III Międzynarodowa Konferencja AGROTRAVEL Kielce, Janusz Majewski Uniwersytet.
Doświadczenia z wdrażania systemu
Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Warsztat III
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Agroturystyczne słoneczka
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Model gościnności w Hotelu Stadt Neustadt***
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Wdrożenie i promocja sytemu kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej
"Usługi publiczne jako istotny czynnik rozwoju lokalnego w gminach Aglomeracji Wałbrzyskiej” System pomiaru jakości usług publicznych dla Aglomeracji Wałbrzyskiej.
Kluczowe elementy przestrzeni turystycznej
P ROGRAM ROZWOJU I PROMOCJI K ATEGORYZACJI WIEJSKIEJ BAZY NOCLEGOWEJ W POLSCE Kielce, 11 kwietnia 2015 r.
USŁUGI TURYSTYCZNE. W myśl ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych obiekty, w których świadczone są usługi hotelarskie dzielą się.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Projekty na rzecz rozwoju świętokrzyskiej kultury i turystyki w kontekście współpracy LGD - ENKOLPION Fundacja Enkolpion Instytut Kultury Regionalnej i.
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
1 MASZ SZANSĘ!!! Poddziałanie Zmniejszenie nierówności w stopniu upowszechnienia edukacji przedszkolnej Realizator Projektu Realizator Projektu Stowarzyszenie.
Konferencja Gdańsk - PODR
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Możliwości rozwoju gospodarstw opiekuńczych z wykorzystaniem funduszy unijnych Aleksandra Bielińska Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Businessman InstituteWarszawa, styczeń Nasze cele Celem spółki jest zwiększenie możliwości rozwoju oraz generowanych zysków poprzez rozszerzenie.
Rozwój gospodarczy, celem funkcjonowania LGD Marek Przedniczek Prezes Zarządu LGD III Regionalna konferencja gospodarczo-ekonomiczna.
Krzysztof Margol. Cele projektu: -zbudowanie modelowego systemu uzyskiwania przychodów przez wiejskie organizacje pozarządowe; - zwiększenie potencjału.
Ruch turystyczny w Krakowie w 2014 roku Kraków grudzień 2003 dr Krzysztof Borkowski Kraków, listopad 2014.
Plan konsultacji społecznych I część – prezentacja zakresu prac nad Strategią, celów strategicznych I i II rzędu II część – pytania skierowane do uczestników.
Strona 1 Osiedle domków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej w Mikołowie. Oferta dla klienta indywidualnego: 31 domków w zabudowie szeregowej o powierzchni.
Zasady dofinansowania projektów w ramach osi priorytetowej 2 Zachowanie i racjonalne użytkowanie środowiska ze szczególnym uwzględnieniem działania 2.6.
Ewa Dziedzic Katedra Turystyki SGH Potrzeby i luki informacyjne u podmiotów zarządzających turystyką.
Wsparcie aktywności gospodarczej Lokalna Grupa Działania Wadoviana 15 września 2009.
Jednostki Mieszkalne w hotelarstwie:
Pojęcie, funkcje i rodzaje jednostek mieszkalnych
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
Wsparcie aktywności gospodarczej
Adam Pawlicz Uniwersytet Szczeciński
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
WIELKOPOLSKI REGIONALNY PROGRAM OPERACYJNY NA LATA
Wsparcie kosztów bieżących i aktywizacji
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” Rola Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w kształtowaniu poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim www.agroturystyka.pl 2014 www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Wysoki poziom usług = wysoka jakość Wg WTO, jakość to „spełnienie za ustaloną i przyjętą cenę wszystkich zgodnych z prawem żądań i oczekiwań klienta, przy jednoczesnym przestrzeganiu wymagań jakościowych w odniesieniu do czterech płaszczyzn: 1. bezpieczeństwa, 2. higieny, 3. dostępności usług turystycznych, 4. harmonii środowiska ludzkiego i przyrodniczego (zachowanie zrównoważonego rozwoju). www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Najbardziej czytelnym stosowaniem symboli jako przesłanek pewnego poziomu jakości jest kategoryzacja bazy hotelowej Hotele, motele, pensjonaty: "Gwiazdki” 1* - 5* (*****) Kempingi : "Gwiazdki” 1* - 4* (*, **, ***, ****) Domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe – trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi (I, II, III) Wiejska baza noclegowa: słoneczka od 1 : 3 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

,,GOSPODARSTWA GOŚCINNE’’ DĄŻY DO: POLSKA FEDERACJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ ,,GOSPODARSTWA GOŚCINNE’’ DĄŻY DO: ujednolicenia standardów gwarantujących turystom dobre warunki wypoczynku w obiektach wiejskiej bazy noclegowej na terenie całego kraju; podnoszenia oraz utrzymania jakości świadczonych usług turystycznych na obszarach wiejskich na terenie całego kraju; www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Polski system kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w latach 1995-2012: System kategoryzacji był dosyć skomplikowany i charakteryzowała go duża ilość kryteriów. System wprowadził podział na 4 kategorie: standard, jedno słoneczko, dwa słoneczka i trzy słoneczka. System funkcjonował w odniesieniu do: pokojów gościnnych (możliwe wszystkie kategorie), samodzielnych jednostek mieszkalnych (możliwe wszystkie kategorie), kwater grupowych (możliwa jedna kategoria standard), przyzagrodowych pól kempingowych (możliwa jedna kategoria standard). W ramach wypracowanego systemu przyjęto jako podstawę minimalne wymagania określone w załączniku nr 7 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Główne czynniki mające wpływ na wprowadzenie zmian w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej od 2013 roku: Wymagania turystów, Duża konkurencja na rynku usług hotelowych, Spadek wiarygodności i zaufania klientów, Poszukiwanie poprawy wizerunku wypoczynku na wsi, www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Polski system od 2013 r. Zmiany dotyczyły: uproszczenia systemu, mniej kryteriów, krótsza skala ocen, ocena dokonywana przez jednego inspektora, wycofanie z kategoryzacji pól namiotowych oraz pokojów grupowych, zwiększenie maksymalnej pojemności pokoju gościnnego do 6 osób, wprowadzenie dwóch głównych kategorii obiektów: wypoczynek na wsi i wypoczynek u rolnika. www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Polski system od 2013 r. Obowiązujące obecnie kryteria: Dla wszystkich obiektów punktem wyjścia są wymagania minimalne wynikające z Ustawy o usługach turystycznych oraz Rozporządzenia Ministra właściwego jako aktu wykonawczego do Ustawy. Lista kryteriów została określona wg następującego podziału: cechy kwatery, infrastruktura techniczna (zewnętrzne oznakowanie kwatery, jej wygląd oraz udogodnienia poprawiające komfort pobytu), usługi mające wpływ na komfort pobytu gości, infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości, baza noclegowa pokoje gościnne, węzły higieczniczno-sanitarne www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Polski system od 2013 r. Zastosowano kilka różnych rodzajów oceny: część kryteriów dotyczy poszczególnych kategorii (ocena 0-1 – jest/nie ma w danej kategorii), część kryteriów różni się w zależności od kategorii wymaganą liczbą urządzeń np. liczba elementów dekoracyjnych w pokoju – 0-3 w zależności od kategorii część kryteriów ocenia się w skali 0-3 i dotyczą one ogólnie rzecz ujmując stanu i wyglądu kwatery np. stan pokrycia podłóg, poziom czystości i estetyki w pokoju www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Zastosowano dodatkowe wymagania dla ,,Wypoczynku u rolnika’’: Polski system od 2013 r. Zastosowano dodatkowe wymagania dla ,,Wypoczynku u rolnika’’: – odnoszą się m.in. do wiejskiego, sielskiego charakteru obiektu i jego otoczenia, konieczności prowadzenia działalności rolnej, liczby zwierząt w gospodarstwie, posiłków przygotowywanych na bazie produktów wiejskich (m.in. potrawy regionalne), elementem dekoracyjnych etnograficznych www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Wypoczynek na wsi Wypoczynek u rolnika www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Polski system od 2013 r. Podsumowanie: rozdzielono pobyty na wsi w nieczynnych gospodarstwach od pobytów w funkcjonujących gospodarstwach, bowiem z trendów wynika, że jest to coraz istotniejsze dla turystów i mają oni prawo wiedzieć, czy jadą na wieś czy do kwatery położonej poza miastem znacznie rozszerzono listę możliwych atrakcji dostępnych dla gości, umożliwiających różnorodne spędzanie czasu wolnego i jego aranżację Uwzględniono wyzwania cywilizacyjne typu: WiFi, Internet , ekologia etc. Uproszczono kryteria dotyczące wyposażenia pokojów oraz w.h.s www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Kryteria: Wymagania ogólne * ** *** Ubezpieczenie OC od działalności turystycznej × Spełnienie wymagań ogólnego bezpieczeństwa X Ogólna instrukcja przeciwpożarowa w widocznym miejscu Dane kontaktowe do gospodarza w widocznym miejscu Regulamin pobytu na kwaterze Apteczka. Ulotka informacyjna na temat usług zdrowotnych w okolicy Widoczny cennik usług Brak negatywnego oddziaływania lub dokuczliwość otoczenia www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Kryteria: Wymagania ogólne www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Infrastruktura techniczna * ** *** Zadaszenie nad głównym wejściem X Utwardzona nawierzchnia pieszego dojścia do obiektu noclegowego Wyznaczone miejsce na środki lokomocji gości Oświetlenie zewnętrzne nad głównym wejściem do budynku Oświetlenie zewnętrzne przy bramie wjazdowej Oznakowanie na budynku lub podwórzu Oznakowanie pokoi/SJM (numery) www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości * ** *** Dostęp do telewizora X Radio dostępne na życzenie Dostęp do pralki Dostęp do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów przez gości Dostęp do lodówki Dostęp do telefonu w nagłych przypadkach Dostęp do żelazka i deski do prasowania Dostęp do Internetu w określonych godzinach Sieć Wi-Fi w całym obiekcie Dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości * ** *** Zieleń ozdobna lub ogród X Grill lub miejsce na ognisko Altana, wiata, zadaszenie lub parasole Jadalnia lub aneks jadalny dla gości Pokój lub ANEKS wypoczynkowy dla gości Stoliki i ławeczki Urządzenia rekreacyjne (ilość), 2 3 4 Tenis stołowy Kort tenisowy Basen Kijki Nordic walking Huśtawki lub hamak Kajaki www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Pokoje gościnne Wymagania: www.agroturystyka.pl www.pftw.pl * ** *** pokój 1 – osobowy m 2 6 8 10 pokój 2 – osobowy m2 14 pokój 3 – osobowy m2 16 pokój 4 – osobowy m2 + 3 m na każdą osobę 12 15 20 Pokój 5 – osobowy 18 Pokój 6 - osobowy Liczba osób w pokoju 5 4 Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 80 x 190 cm X Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 90x 200 cm Łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 120 x190 łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 140x 200 cm Jakość łóżek, materacy 1 2 3 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Pokoje gościnne www.agroturystyka.pl www.pftw.pl Oświetlenie dostosowane do wielkości pokoju X Nocny stolik lub półka przy każdym łóżku Lampka nocna przy każdym miejscu noclegowym Szafa garderobiana, lub równoważnik szafy, min.3 wieszaki na osobę Stół, ława lub stolik Miejsce do siedzenia dla każdej osoby Lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki) Pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych Ręcznik o wymiarach min. 40x80 cm - zgodne z liczbą miejsc noclegowych Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny Zasłony okienne zaciemniające www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Pokoje gościnne Drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz X Wieszak na wierzchnią odzież Poziom czystości estetyki w pokoju (w skali 0-3) 1 2 3 Stan pokrycia ścian w pokoju (w skali 0-3) Stan pokrycia podłóg w pokoju (w skali 0-3) Stan mebli oraz wyposażenia w pokoju (w skali 0-3) Elementy dekoracyjne (w skali 0-3) Pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju Pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z korytarza pokój posiada dostęp do WHS wspólnego z innymi pokojami (ilość pokoi przypadających na WHS) - numer WHS'a do którego ma dostęp pokój www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Węzły higieniczno sanitarne * ** *** Liczba osób przypadających na jeden WHS 8 6 4 Bieżąca woda oraz ciepła woda przez całą dobę X Stan techniczny wyposażenia (w skali 0-3) 1 2 3 Poziom czystości/estetyki (w skali 0-3) Dostępność dla ilości pokoi (maks. liczba) Natrysk/Wanna Półka na mydło przy wannie lub w kabinie natryskowej Umywalka Blat lub półka przy umywalce WC Papiernica Wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne na odzież www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl Lustro X Boczne lub górne oświetlenie lustra Uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną (zalecany wyłącznik (różnicowo-prądowy) Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny Dozownik płynnego mydła lub mydła jednorazowe Ręczniki papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny) Ścierka do podłogi Szklanka/kubek Poręcze przy WC, natrysku/wannie Zamknięcie WHS od wewnątrz www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Samodzielna Jednostka Mieszkalna Typ SJM ( mieszkanie, dom) Drzwi pełne zamykane na klucz do SJM X Powierzchnia ogólna dla 4 osób (plus 3m2 na kolejną osobę) 30 35 40 Jedno pomieszczenie: cześć sypialnia, aneks wypoczynkowy i kuchenny plus WHS jako osobne pomieszczenie Minimum dwa pomieszczenia (sypialnia z aneksem wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym) plus WHS Kuchnia lub aneks kuchenny Pokój wypoczynkowy lub aneks wypoczynkowy www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Samodzielna Jednostka Mieszkalna Sypialnia * ** *** Liczba osób 6 5 4 Łóżka - jak w pokojach gościnnych Nocny stolik lub półka przy każdym łóżku X Lampka nocna przy każdym miejscu noclegowym Pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych Ręcznik o wymiarach min. 40x80 cm - zgodne z liczbą miejsc noclegowych Zasłony okienne zaciemniające (lub żaluzje, okiennice) www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Samodzielna Jednostka Mieszkalna Pozostałe wymagania dla wyposażenia SJM Stół (normalnej wysokości) i krzesła w liczbie odpowiedniej do ilości osób X Meble wypoczynkowe (fotele, kanapa) Lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki) Szafa garderobiana, lub wnęka (równoważnik szafy), min.3 wieszaki na osobę Ręczniki kąpielowe stosownie do ilości miejsc Kuchenka Lodówka Sztućce, talerze, szklanki - zgodne z liczbą osób Jednolita zastawa stołowa, itp………… www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Samodzielna Jednostka Mieszkalna WHS Wymagania dla w.h.s ( pełny węzeł higieniczno-sanitarny ) są takie same, jak przy pokojach gościnnych www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Samodzielna Jednostka Mieszkalna www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Samodzielna Jednostka Mieszkalna www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Zmiany w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej znak zastrzeżony www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Wypoczynek u rolnika znak zastrzeżony www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Wypoczynek u rolnika - dodatkowe wymagania Siedlisko zagospodarowane tradycyjnie X Otaczające kwaterę tereny wiejskie Ilość miejsc w kwaterze 30 Prowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka Zwierzęta stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa (liczba gatunków) 3 Ogród warzywny Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwie www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Specjalizacje Dla grzybiarzy Dla wędkarzy Dla rodzin z dziećmi Dla miłośników koni Natura 2000??? www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Procedury Ocena przez jednego inspektora Opłaty na dotychczasowym poziomie Inspektor – doradca, weryfikacja kadry inspektorów Odpowiedzialność inspektora za nadaną kategorię Ocena bez uwag i zaleceń Kwaterodawca ponosi koszt 120 zł za ponowny przyjazd inspektora w przypadku nie przygotowania kwatery Umowa z kwaterodawcą Ważność rekomendacji - 4 lata Inspekcje kontrolne www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Koszyk korzyści dla kwaterodawcy: prawo do posługiwania się zastrzeżonym znakiem Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG” we wszelkich materiałach promocyjnych, prawo do informowania na wszelkich materiałach promocyjnych o posiadaniu przyznanej kategorii, obiekt, któremu nadano kategorię ma prawo używać znaku PFTW"GG", który jest dla gościa gwarancją przynależności kwatery do znanej i wiarygodnej organizacji umieszczenie w katalogach i innych materiałach promocyjnych publikowanych w języku polskim oraz angielskim przez PFTW, współfinansowanych z budżetu państwa i ze środków Federacji, możliwość wyróżnienia się na portalu jako gospodarstwo skategoryzowane, obiekty skategoryzowane promowane są w wersji angielskiej na stronie www.agritourism.pl prezentacja oferty na targach oraz innych imprezach promocyjnych, www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Koszyk korzyści dla kwaterodawcy, c.d.: wizyta inspektora jest dla kwaterodawcy dobrą formą szkolenia, gdyż dowiaduje się na jakie elementy musi zwrócić uwagę, aby sprostać oczekiwaniom gości, turysta wie, czego może oczekiwać w obiekcie o danej kategorii, w przypadku wyższej kategorii, wyższa cena nie odstrasza klienta, gdyż wie on, że płaci za lepszą jakość. Ukierunkowuje przygotowanie obiektu zgodnie z oczekiwaniem turysty, czyli stworzeniem warunków jak najbardziej zbliżonych do upodobań gości (warunków domowych). Służy podnoszeniu jakości świadczonych usług, Ujednolica oznakowania obiektów – upowszechnienie marki, Utrzymuje odpowiedni poziom usług w turystyce wiejskiej, Kształtuje pozytywny wizerunek obiektów. Wpływa na podniesienie konkurencyjności obiektów. www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Czynniki, które mogłyby przyczynić się do upowszechnienia systemu: Zaaprobowanie systemu przez środowiska działające na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce, Zastosowanie kategoryzacji przy wdrażaniu sieciowych produktów turystyki wiejskiej, Przywrócenie obowiązku kategoryzacji przy sięganiu po pomoc UE na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich w ramach nowego okresu finansowania, Rekomendacja dla LGD obowiązku kategoryzacji obiektów sięgających po środki na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich (Małe projekty) Promocja produktu turystyki wiejskiej „Wypoczynek u rolnika” www.agroturystyka.pl www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” KONTAKT Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” www.agroturystyka.pl www.pftw.pl federacja@agroturystyka.pl Wiesław Czerniec – Prezes Krystyna Drąg - Wiceprezes www.agroturystyka.pl www.pftw.pl