1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

SKUTECZNOŚĆ i EFEKTYWNOŚĆ SYSTEMU

ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2009/2010 ZSM - NYSA 2009.
PRZEPROWADZANIE OCENY
PROGRAM WYKŁADU WSTĘP ORGANIZACJA PRODUKCJI STEROWANIE PRODUKCJĄ
Hotel Courtyard – Warszawa
Wdrażanie i certyfikacja, systemu zarządzania jakością
Audity Opracował: Tomasz Greber
Norma modelowa ISO 9001.
PROCES - baza systemu Jacek Węglarczyk.
SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
ZASADY AUDITOWANIA PLANOWANIE AUDITU
10 błędów / wg E. Cochran’a /
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
ZASADY AUDITOWANIA ZARZĄDZANIE PROGRAMEM AUDITÓW
STRATEGIA WDRAŻANIA PROJEKTU INNOWACYJNEGO TESTUJĄCEGO STRATEGIA WDRAŻANIA PROJEKTU INNOWACYJNEGO TESTUJĄCEGO l istopad 2010 rok Projekt współfinansowany.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
1 ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2010/2011 ZSM - NYSA 2010.
Podstawy projektowania i grafika inżynierska
Nadzór pedagogiczny dyrektora szkoły/placówki
Wykład 2 Cykl życia systemu informacyjnego
CENTRUM TECHNOLOGII PRÓŻNI
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Warsztat 3 Nowoczesne narzędzia wykorzystywane w cyklu polityk publicznych 26 lipca 2011.
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Wewnętrzny system zapewniania jakości PJWSTK - główne założenia i kierunki działań w ramach projektu „Kaizen - japońska jakość w PJWSTK” Projekt współfinansowany.
Sposoby archiwizacji zajęć dydaktycznych
JAK SKUTECZNIE WDROŻYĆ SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
SYSTEM JAKOŚCI Audit wewnętrzny
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Justyna Gryz Jacek Losiak Michał Borsuk Adam Dargacz
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Zmiany w wymaganiach normy ISO (w kontekście EMAS)
Audit wewnętrzny – proces oceny zgodności systemu z wymaganiami normy PN-EN ISO 9001:2009.
System Przeciwdziałania Zagrożeniom Korupcyjnym
Zarządzanie zagrożeniami
Podstawy zarządzania projektami Karta projektu
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
1 KOSZTY JAKOŚCI w międzynarodowych normach ISO serii 9000 (Zofia Zymonik)
Wdrażanie SYSTEMU Jacek WĘGLARCZYK.
KOMPANIA WĘGLOWA S.A..
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
WDRAŻANIE SYSTEMÓW Grażyna Szydłowska.
STRUKTURA DOKUMENTACJI SYSTEMOWEJ
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
Standard świadczenia usług za pośrednictwem Rejestru Usług Rozwojowych
2015 Koncepcja weryfikacji wymagań dotyczących jakości usług świadczonych za pośrednictwem Rejestru Usług Rozwojowych.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
PODZIAŁ KONTROLI W SK I ISWK, ICH CECHY CHARAKTERYSTYCZNE I PLANOWANIE KONTROLI Marek Gall Wydział Inspekcji WIOŚ w Warszawie Październik 2013r. 1.
Autor: Piotr Bigosiński. Quality Systems.
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Projekt Planu Ewaluacji Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO WM na lata.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Działania.
WYKŁAD dr Krystyna Kmiotek
1 „ Doświadczenie w stosowaniu modelu zarządzania INK w polskiej policji ” Tadeusz Zawistowski.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Wsparcie przygotowawcze dla LGD Lublin Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie Departament.
Metoda weryfikacji zakresu wdrożenia standardu ISO w przedsiębiorstwach Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja Termin i.
Faza 1: Faza zaprojektowania systemu monitoringu projektu: 1. Inwentaryzacja obietnic złożonych sponsorowi we wniosku - przegląd założeń projektu, opracowanie.
Wnioskodawca chcący ubiegać się o dofinansowanie projektu w konkursie w ramach RPO WIM powinien: 1)Zapoznać się z ogłoszeniem o konkursie: Ogłoszenie.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Kontrolowanie Mateusz Turczyn.
T 10. Metodologia Rapid Re - wprowadzenie
ISO 9001:2008 SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ w SP ZOZ WSPR w BIAŁYMSTOKU.
Zapis prezentacji:

1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.

2 1 3 Istota dokumentowania Systemu HACCP 2 Zasady tworzenia dokumentacji Systemu HACCP Rodzaje dokumentów w Systemie HACCP

3 ISTOTA DOKUMENTOWANIA SYSTEMU HACCP

4 Zgodnie z siódmą zasadą systemu HACCP, należy ustalić sposób dokumentowania wszystkich przedsięwzięć wynikających z pozostałych zasad tego systemu. Oznacza to, że wszystkie działania związane z opracowaniem, wdrożeniem i utrzymaniem systemu muszą być zapisane (np. wydruk, nośniki elektroniczne). Istota dokumentowania systemu HACCP DLACZEGO NALEŻY DOKUMENTOWAĆ ?

5 Konieczność dokumentowania systemu HACCP wynika z: wymagań, przebiegów specyficznych procesów zapobiegawczych aby zapobiec tzw. nieuświadomionych kompetencji przedsiębiorstwa, gwarantuje osiąganie wymaganego poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów, jest podstawą oceny systemu podczas przeprowadzania auditów i przeglądów systemu HACCP. Istota dokumentowania systemu HACCP KONIECZNOŚĆ DOKUMENTOWANIA

6 RODZAJE DOKUMENTÓW W SYSTEMIE HACCP

7 Dokumentację Systemu HACCP tworzą trzy podstawowe rodzaje dokumentów: Księga HACCP Opisujące zasady funkcjonowania i weryfikowania Systemu HACCP (Procedury systemowe i instrukcje), Stanowiące obiektywny dowód wykonania działań na rzecz Systemu HACCP (zapisy). Rodzaje dokumentów WPROWADZENIE

8 Księga HACCP to dokument opisujący system HACCP w zakładzie, opracowany w celu opanowania zagrożeń, które są istotne dla bezpieczeństwa żywności. Rodzaje dokumentów KSIĘGA HACCP

9 Procedura to określony, opisany sposób przeprowadzania etapu działania lub etapu procesu technologicznego w ujęciu ogólnym (kto?, co?, w jakim przypadku? itp.). Instrukcja to określony, opisany szczegółowy sposób przeprowadzania etapu działania lub etapu procesu (jak?, czym?). Rodzaje dokumentów PROCEDURY I INSTRUKCJE

10 Zapis - dokument w którym przedstawiono wyniki lub dowody przeprowadzonych działań. Rodzaje dokumentów ZAPISY

11 ZASADY TWORZENIA DOKUMENTACJI SYSTEMU HACCP

12 Czytelność i obiór dokumentacji systemu HACCP ma decydujące znaczenie w późniejszych etapach wdrażania i utrzymania systemu, dlatego powinna ona być rzetelnie opracowana i rozsądnie rozbudowana. Podczas tworzenia dokumentacji należy pamiętać, że dokumentacja powinna być na tyle rozbudowana, na ile to niezbędne. Jeśli w planach przedsiębiorstwo przewiduje wdrożenie systemu zapewniania jakości wg norm serii ISO serii 9000, to model dokumentacji HACCP powinien być kompatybilny z przyszłą dokumentacją systemu zarządzania jakością. Zasady tworzenia dokumentacji JAK DOKUMENTOWAĆ ?

13 Każdy dokument powinien być napisany w sposób prosty i łatwy do zrozumienia. Nowo powstałe dokumenty koniecznie muszą być zweryfikowane. W tworzonej dokumentacji, jeśli to możliwe, należy stosować odnośniki do dokumentów istniejących. Jeśli to możliwe, każdy opis działania należy zilustrować schematem lub rysunkiem Zasady tworzenia dokumentacji ZASADY TWORZENIA

14 Zasady tworzenia dokumentacji ZASADY TWORZENIA CD. Liczba dokumentów powinna być maksymalnie ograniczona. Każdy tworzony dokument powinien w jak największym stopniu stanowić połączenie dokumentów już istniejących. Raz sporządzony opis działania nie powinien być powtarzany.

15 Zasady tworzenia dokumentacji TWORZENIE DOKUMENTACJI Tworzenie dokumentacji HACCP składa się z następujących po sobie etapów: 1). Przegląd istniejącej dokumentacji, 2). Analiza i ewentualne włączenie części do dokumentacji HACCP, 3). Opracowanie koncepcji i modelu dokumentacji HACCP, 4). Wstępna weryfikacji modelu przez osoby trzecie, 5). Opracowanie dokumentów, 6). Weryfikacja, 7). Wdrożenie Po wprowadzeniu dokumentacji, w czasie praktycznego użytkowania dokumentów, następuje jego właściwa weryfikacja, na podstawie, której można weryfikować i udoskonalać dokumentację systemową.

16 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ

17 QUALITY SYSTEMS Doradztwo w zakresie systemów jakości i HACCP Piotr Bigosiński tel