„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek
TAMAR FOODS Jest to zakład mieszczący się Callington w Kornwalii, produkujący wyroby garmażeryjne w postaci pasties (pasztecikow) i tart z nadzieniem mięsnym. Zakład ma wdrożone systemy GHP oraz HCCP
Prezentacja przedstawia system GHP w odniesieniu do pomieszczeń: Piekarni Personelu
MAGAZYN SUROWCÓW PRZYJĘTYCH
W magazynie przechowywane są dostarczone surowce, gdzie każdy surowiec ma swoje wyznaczone miejsce Po przywiezieniu sprawdzana jest temperatura, wygląd opakowania i stan samochodu dostawczego. Składowane surowce wykorzystywane są według zasady „pierwsze weszło, pierwsze wyszło” Na magazynie musi być utrzymywany porządek i powinna panować odpowiednia temperatura.
PIEKARNIA
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Szatnie podzielone są na strefę czysta i brudną. Każdy pracownik ma dostęp do dwóch szafek Szafki maja spadzisty daszek, co ułatwia utrzymanie ich w czystości
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ W szatniach znajdują się instrukcje dotyczące kolejności postępowania podczas przebierania się, jak i instrukcje mycia rąk (również w języku polskim)
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Na zakładzie obowiązują: Biały fartuch ochronny Obuwie ochronne (kalosze, buty ze wzmocnionym czubkiem) Czepek ochronny na włosy w kolorze zależnym od tego czy znajdujemy się w strefie wysokiego ryzyka (zielony), czy tez niskiego ryzyka (niebieski)
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Przy wejściu na piekarnie znajdują się drzwi wejsciowo-wyjsciowe. Przy wejściu na każde pomieszczenie z osobna znajdują się umywalki z instrukcjami mycia rąk
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Pomieszczenia produkcyjne są w jasnych kolorach, zgięcie między ściana a podłogą jest zaokrąglone a przy ścianach znajdują się barierki zabezpieczające. Wejścia do pomieszczeń poza drzwiami przesuwnymi posiadają również zabezpieczenia w postaci pasów z tworzywa.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ W chłodniach musi panować odpowiednia temperatura która jest utrzymywana oraz sprawdzana za pomocą elektronicznych termometrów. Temperatura gotowych produktów jest sprawdzana za pomaca małych termometrów ręcznych. Przygotowane sosy musza być nakryte i każdy pojemnik musi mieć odpowiednia banderolę z danymi
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Zakład jest kontrolowany pod względem zabezpieczeń przed szkodnikami, przez specjalną lampę. Wyposażony jest także, w urządzenia do zwalczania szkodników.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Do prac porządkowych w pomieszczeniach produkcyjnych stosuje się sprzęt w określonych kolorach do określonych czynności.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Przez cały czas produkcji kontrolowana jest czystość w pomieszczeniach produkcyjnych, a w czasie produkcji są przerwy przeznaczone na sprzątanie całej linii produkcyjnej. Po czym, proces wytwarzania toczy się dalej
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Wykonała: Marta Ryczek