„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Technik logistyk.
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA FIZYCZNEGO DO ZABEZPIECZENIA IN
Symbole stosowane do oznaczenia niebezpieczeństwa związanego z użyciem związków chemicznych w krajach Unii Europejskiej.
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Chroń środowisko- segreguj odpady
Warunki sanitarno-higieniczne konieczne do spełnienia
Techniczne środki zabezpieczenia
TECHNICZNE ŚRODKI ZABEZPIECZENIA oraz SKARBCE, SZAFY I SKRYTKI SEJFOWE
TECHNICZNE ŚRODKI ZABEZPIECZENIA
„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
Graniczny Punkt Kontroli
SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Wskazówki dla dyrektorów w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych dla obiektów żywieniowo-żywnościowych działających na terenie szkół. Maria Suchowiak.
Nowelizacja przepisów
w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
Część 4 Wymagania użytkowników
Recykling Czyli co i jak :).
Wymogi prawne i standardy dystrybucji przeszczepów
Segregacja odpadów, recykling, odzysk
Świętokrzyskie Centrum Onkologii
Dobra Praktyka Wytwarzania (GMP) Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP)
Jakość żywności w Polsce
Zasady Ratujące Życie Wprowadzenie dla pracowników i podwykonawców.
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wymagania obowiązujące przy produkcji i sprzedaży żywności tradycyjnej Gniezno Mariola Karczewska.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Odziez ochronna i robocza
BEZPIECZEŃSTWO I NIEZAWODNOŚĆ SIECI INFORMATYCZNYCH
Transport produktów spożywczych
Wycieczka do młyna :) źródło: Wonieść, r.
ODPADY – WIEM JAK Z NIMI POSTEPOWAĆ
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Zadanie 1.
Operacyjne sterowanie produkcją
Ochrona danych osobowych i informacji niejawnych
Urząd ma twarz rok Publiczne Przedszkole w Lipnicy Murowanej im. św. siostry Urszuli Ledóchowskiej.
ZDROWIE I HIGIENA Karolina Iwanowska.
Temat 6: Dokumentacja techniczna urządzeń sieciowych.
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
GMP/GHP.
Ż EBY NA BASENIE BYŁO BEZPIECZNIE. Koła ratunkowe wspierają akcje ratunkowe.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
USTAWA z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych
WYMOGI SANITARNE I WYMOGI WYNIKAJĄCE Z PRZEPISÓW PRAWA BUDOWLANEGO PRZY ZAKŁADANIU I REJESTRACJI ŻŁOBKÓW, KLUBÓW DZIECIĘCYCH, PRZEDSZKOLI I INNYCH FORM.
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
Logistyk.
Wykład 2 – Zintegrowane systemy informatyczne Michał Wilbrandt.
Droga PET z domu do zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych
Omówienie napraw magazynowych W niniejszej prezentacji pragniemy omówić wykaz procedur, czynności przygotowawczych, prac naprawczych I końcowych lodówek.
Ubezpieczenia majątkowe – ubezpieczenia kradzieżowe.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Paletyzatory i depaletyzatory
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
SUROWCE I MATERIAŁY EWELINA CHOJNACKA. SUROWCE Za surowce uważa się te czynniki rzeczowe, które przeszły uprzednio przez jedna fazę produkcyjną polegającą.
Rolniczy Handel Detaliczny
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek

TAMAR FOODS Jest to zakład mieszczący się Callington w Kornwalii, produkujący wyroby garmażeryjne w postaci pasties (pasztecikow) i tart z nadzieniem mięsnym. Zakład ma wdrożone systemy GHP oraz HCCP

Prezentacja przedstawia system GHP w odniesieniu do pomieszczeń: Piekarni Personelu

MAGAZYN SUROWCÓW PRZYJĘTYCH

W magazynie przechowywane są dostarczone surowce, gdzie każdy surowiec ma swoje wyznaczone miejsce Po przywiezieniu sprawdzana jest temperatura, wygląd opakowania i stan samochodu dostawczego. Składowane surowce wykorzystywane są według zasady „pierwsze weszło, pierwsze wyszło” Na magazynie musi być utrzymywany porządek i powinna panować odpowiednia temperatura.

PIEKARNIA

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Szatnie podzielone są na strefę czysta i brudną. Każdy pracownik ma dostęp do dwóch szafek Szafki maja spadzisty daszek, co ułatwia utrzymanie ich w czystości

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ W szatniach znajdują się instrukcje dotyczące kolejności postępowania podczas przebierania się, jak i instrukcje mycia rąk (również w języku polskim)

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Na zakładzie obowiązują: Biały fartuch ochronny Obuwie ochronne (kalosze, buty ze wzmocnionym czubkiem) Czepek ochronny na włosy w kolorze zależnym od tego czy znajdujemy się w strefie wysokiego ryzyka (zielony), czy tez niskiego ryzyka (niebieski)

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Przy wejściu na piekarnie znajdują się drzwi wejsciowo-wyjsciowe. Przy wejściu na każde pomieszczenie z osobna znajdują się umywalki z instrukcjami mycia rąk

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Pomieszczenia produkcyjne są w jasnych kolorach, zgięcie między ściana a podłogą jest zaokrąglone a przy ścianach znajdują się barierki zabezpieczające. Wejścia do pomieszczeń poza drzwiami przesuwnymi posiadają również zabezpieczenia w postaci pasów z tworzywa.

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ W chłodniach musi panować odpowiednia temperatura która jest utrzymywana oraz sprawdzana za pomocą elektronicznych termometrów. Temperatura gotowych produktów jest sprawdzana za pomaca małych termometrów ręcznych. Przygotowane sosy musza być nakryte i każdy pojemnik musi mieć odpowiednia banderolę z danymi

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Zakład jest kontrolowany pod względem zabezpieczeń przed szkodnikami, przez specjalną lampę. Wyposażony jest także, w urządzenia do zwalczania szkodników.

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Do prac porządkowych w pomieszczeniach produkcyjnych stosuje się sprzęt w określonych kolorach do określonych czynności.

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ Przez cały czas produkcji kontrolowana jest czystość w pomieszczeniach produkcyjnych, a w czasie produkcji są przerwy przeznaczone na sprzątanie całej linii produkcyjnej. Po czym, proces wytwarzania toczy się dalej

WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ

Wykonała: Marta Ryczek