Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 5 Organizacja procesu technologicznego 5.1 Wiadomości ogólne Technikum agrobiznesu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Advertisements

Podstawy przetwórstwa spożywczego
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Przygotowała Wiktoria Wiśniewska
Ekologiczna żywność w naszej okolicy.
Ścieżka Mos/MAPK jako regulator rozmiaru i procesu degeneracji pierwszego ciałka kierunkowego podczas dojrzewania mysich oocytów.
rachunkowość zajęcia nr 7
Ewaluacja zewnętrzna Zasady informowania o działaniach w ramach pedagogicznego nadzoru zewnętrznego.
Polityka turystyczna państwa
Wprowadzenie nowego pracownika do organizacji
Krajobraz I jego elementy Prowadzący: mgr Łukasz Stokłosa
Inspekcja Transportu Drogowego
Podstawy krytycznego myślenia
Przedsiębiorstwa mają ogromny wpływ na środowisko. Dlatego muszą stosować się do przepisów UE dotyczących ochrony środowiska w wielu dziedzinach, takich.
Segregacja odpadów.
POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE ćwiczenia /art..13 UPE/
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata stan wdrażania czyli co udało się zrobić? I co jeszcze przed nami? Mariusz Bednarz 1.
Warunki uzyskania dofinansowania z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko Prezentacja przygotowana na podstawie zatwierdzonej wersji PO IiŚ
Portal Systemu Jakości Kształcenia Jak się zalogować? Instrukcja dla pracowników UMCS Przygotowanie: Urszula Wojtczak, Zespół Obsługi Systemu Jakości Kształcenia.
Ocena projektów energetyki odnawialnej za pomocą narzędzi RETScreen ® © Ministerstwo Zasobów Naturalnych Kanady 2001 – Szymon Liszka.
Temat: ETAPY ŻYCIA CZŁOWIEKA Spis treści: 1. WPROWADZENIE WPROWADZENIE 2. ZADANIE ZADANIE 3. PROCES - PREZENTACJA PROCES - PREZENTACJA PROCES - PREZENTACJA.
Zakupy, a ekorozwój, czyli jak połączyć przyjemne z pożytecznym.
Konteksty tworzenie programów nauczania. ZALECENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 23 kwietnia 2008 r. w sprawie ustanowienia europejskich ram.
Program wspomagający sekretariat Korespondencja. Wprowadzenie Instytucja dla którego ma być aplikacja pracuje w sieci Ethernet. Serwery pracują na systemie.
Zwiększenie wykorzystania energii z OZE w budownictwie
1 Etap 20. Opracowanie wytycznych projektowych wykorzystania OZE w budownictwie, przy uwzględnieniu krajowych i unijnych norm prawnych Zadanie badawcze.
Zakłady Chemiczne w Polsce Kluczowe kwestie
Uwaga !!! Uczniowie SP 32 w Toruniu ! Zapraszamy was i Wasze rodziny do wzięcia udziału w Festynie Zdrowia, który odbędzie się 31 maja 2013 roku podczas.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ALGORYTM.
Towaroznawstwo i Zarządzanie Jakością Absolwenci specjalności są specjalistami w zakresie kształtowania, oceny i ochrony jakości produktów i usług. W trakcie.
1 Założenia ustawy implementującej dyrektywę 2006/123/WE Ministerstwo Gospodarki Departament Regulacji Gospodarczych Warszawa, 31 marca 2008 r.
Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:
1 Mierzenie problemowe w zakresie warunków nauczania języków obcych w szkołach publicznych.
System gospodarki rynkowej
tworzenie genetycznych kopii
Strategia kształtowania jakości oferty turystyki wiejskiej
Przykłady dobrych praktyk Projekt realizowany w województwie zachodniopomorskim.
T44 Przepisy bhp podczas wytwarzania części maszyn.
ZARZĄDZANIE PROCESAMI KOMUNIKACYJNYMI PRZEZ EVENT MARKETING
J AK ZACZĄĆ PRACĘ Z ?. przed rejestracją Upewnij się, że posiadasz: aktywne konto zainstalowaną przeglądarkę Internet Explorer indywidualny studencki.
Zanieczyszczenia Wód Dominik Cieśliński.
Co warto wiedzieć o sprawdzianie w szkole podstawowej? – informacje dla rodziców.
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska Prezentacja usług Badania opinii publicznej.
to odzysk,który polega na powtórnym przetworzeniu substancji i materiałów to wszelkie działania nie stwarzające zagrożenia dla życia,zdrowia ludzi.
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI Zabezpieczenia należytego wykonania zobowiązań wynikających z.
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI Umowa o dofinansowanie Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i.
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI Kryteria wyboru projektów w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura.
Zadania związane z obliczaniem procentów
Białka Autorzy: Kamila Sałyga Weronika Kuźnia.
Kształcenie ustawiczne szansą dla mieszkańców Wielkopolski POKL / Człowiek – najlepsza inwestycja Projekt współfinansowany ze środków.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Monika Kowalczyk Curriculum Vitae.
Obszar Natura 2000 Centre Permanent dInitiatives pour l'Environnement CPIE Pays Gersois.
SZTUKA OZDABIANIA PRZEDMIOTÓW
RENTOWNY PROGRAM AUTOMATYCZNEJ DOSTAWY (ADR)RENTOWNY PROGRAM AUTOMATYCZNEJ DOSTAWY (ADR) (Nowy Program – 1 września 2009 r.) Przykład: LifePak ® - 72,60.
OTYŁOŚĆ.
Ocenianie. 6 Ocenę celującą otrzymuje uczeń wówczas, jeżeli posiadł wiedzę i umiejętności wykraczające poza program nauczania w danej klasie, samodzielnie.
Organizacja administracji d/s środowiska w Polsce kompetencje odnośnie ooś- właściwości i prowadzenie postępowań/ postępowania zezwoleniowego Marta Łakis.
Rola i zadania Rady LGD we wdrażaniu LSR, ze szczególnym uwzględnieniem procedury oceny wniosków, czyli procesu oceny zgodności i procesu wyboru. Europejski.
Certyfikacja wyrobów i urządzeń na europejski rynek gazu
Instrukcja switch switch (wyrażenie) { case wart_1 : { instr_1; break; } case wart_2 : { instr_2; break; } … case wart_n : { instr_n; break; } default.
Inspektor – Ekran główny. Inspektor informacje Wszelkie dane z Kolekcjonera są oczywiście automatycznie udostępniane modułowi Inspektor. Pozwala to Inspektorowi.
Komercjalizacja wyników badań naukowych w Uniwersytecie Medycznym w Lublinie Ochrona prawna wyników badań naukowych, wyników prac badawczo-rozwojowych.
Ogólnie dobry stan zdrowia Wytrzymałość fizyczna Zdolności manualne Poczucie odpowiedzialności Sprawność fizyczna i sensometryczna niezbędna do oceny.
Beneficjent Zespół Szkół Samochodowych im. T. Kościuszki we Włocławku Włocławek ul. Leśna 1A.
Pozyskiwanie partnerów. Model popytowego podejścia do tworzenia innowacji Definicja Dwa podejścia do UDI –Głos konsumenta –Przewodnictwo konsumenta Cechy.
Zapis prezentacji:

Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 5 Organizacja procesu technologicznego 5.1 Wiadomości ogólne Technikum agrobiznesu

IV Utrwalanie żywności [50] Szczegółowe cele kształcenia Hasła programowe Ćwiczenia określać cele utrwalania żywności charakteryzow ać metody utrwalania żywności dobierać metody utrwalania różnych surowców i żywności przetworzonej objaśniać wpływ stosowanej metody na cechy organoleptyczn e, wartość odżywczą i trwałość produktu porównywać i oceniać metody utrwalania rozróżniać produkty utrwalone różnymi metodami rozróżniać urządzenia stosowane do utrwalania żywności różnymi metodami objaśniać schematy typowych urządzeń do utrwalania żywności przestrzegać przepisów bhp i ochrony środowiska przy utrwalaniu żywności Cele utrwalania żywności Utrwalanie żywności różnymi metodami: chłodzenie, ogrzewanie, osmoaktywne, suszenie, chemiczne, biologiczne i niekonwencjon alne Wpływ metod utrwalania żywności na cechy organoleptyczn e, wartość odżywczą i trwałość produktu Analiza porównawcza metod utrwalania żywności Rodzaje, przeznaczenie, budowa, zasada działania i dobór urządzeń do utrwalania żywności. Przepisy bhp przy obsłudze urządzeń do utrwalania żywności 1.Przeprowadz enie oceny organoleptyczn ej produktów utrwalonych metodami cieplnymi, osmoaktywnym i, zakwaszającym i i niekonwencjon alnymi. 2.Analizowanie procesu chłodzenia, zamrażania, pasteryzacji, sterylizacji, zagęszczania i suszenia. 3.Porównanie cech produktu przed i po utrwaleniu 4.analizowanie przepisów prawnych w zakresie chemicznych środków konserwującyc h 5.Analizowanie wartości odżywczej żywności utrwalonej metodami konwencjonaln ymi i niekonwencjon alnymi. 6.Ocenianie produktów utrwalonych na podstawie norm przedmiotowyc h 7.Dobieranie urządzeń do utrwalania różnych surowców i żywności przetworzonej. 8.Analizowanie schematu łańcucha chłodniczego oraz sporządzanie bilansu cieplnego Czynności Przygotowawcze Podstawowe etapy procesu produkcyjnego Proces technologiczny Kontrola i magazynowanie Ocena i przyjęcie surowców, materiałów pomocniczych i opakowań Magazynowanie przyjętych surowców, materiałów i opakowań Przygotowanie urządzeń produkcyjnych i hal Kontrola jakości produktu i produkcji Magazynowanie i jego kontrole Przygotowanie do wysyłki Wstępna obróbka surowca: Usuwanie części niejadalnych, mycie, sortowanie, kalibrowanie (niekiedy rozdrabnienie i blanszowanie) Właściwa obróbka surowca Operacje i zabiegi wykonywane w zależności od przerabianego surowca i produkowanego asortymentu

ZSP Szubin 2008 Koniec wykonał: Mariusz Beczyński Podstawy przetwórstwa spożywczego pod red Aleksandry Zajączkowskiej Literatura źródłowa