Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

JASTRZĘBIA GÓRA 2010 Przekształcenia do postaci mapy zasadniczej do postaci cyfrowej i utworzenia baz danych Karol Kaim.
Program wychowawczy szkoły i program profilaktyki
Zakłócenie w systemie zaopatrzenia w wodę
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zarządzanie finansami w NGO
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Kompleksowe zarządzanie bezpieczeństwem informacji
WOJSKOWEJ AGENCJI MIESZKANIOWEJ
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
elektronicznego fakturowania
Pkt. 3 Agendy spotkania Bieżące działania prowadzone w ramach KPOŚK.
Wynagrodzenie 1. Ustawa o pracownikach samorządowych z dnia 22 marca 1990 r. Dz. U ze zm. 2. Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie zasad.
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo wodne 1)
PRAWO OCHRONY ŚRODOWISKA - Gospodarka Wodna
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wrocław, 9 września 2008 r. Infrastruktura wodno-ściekowa Szkolenie dla beneficjentów Regionalnego Programu.
Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Transition Facility 2006 PL/06/IB/EN/01 Dr Michael Janos.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
NADZÓR SANITARNY NAD MATERIAŁAMI KONTAKTUJĄCYMI SIĘ Z WODĄ
Krajowy system raportowania n/t jakości wody w Holandii Warsztaty w Warszawie, 2-5 czerwca 2009.
Dyrektywa 98/83/WE ws. wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 3. listopada 1998 r. Ministère de la Santé, de la jeunesse, des sports et de la.
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Projekt „Zapobieganie zakażeniom HCV”
Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw KONTROLE.
Wymagania ustawy o bateriach i akumulatorach
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
Ochrona przed hałasem Jarosława Wojciechowska
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Edukacja ekologiczna w polskich dokumentach prawnych
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
Jak wygrać z twardą wodą
Usuwanie z wody żelaza i manganu
Departament Higieny Środowiska
Jakość żywności w Polsce
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Departament Higieny Środowiska Higiena Komunalna
Podstawowe akty prawne dotyczące zadań realizowanych dla cudzoziemców
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Podstawy prawne doradztwa zawodowego w Polsce
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 9 marca 2012 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Wejherowie Aspekty prawne funkcjonowania Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego.
ORGANIZACJE POŻYTKU PUBLICZNEGO w mediach publicznych.
SIO źródło danych o kształceniu zawodowym i planowane zmiany.
Informacja dotycząca spełnienia warunku ex ante 4.1 i 4.2
JAKOŚĆ TECHNICZNA WĘGLA
Infrastruktura podmiotów leczniczych w województwie lubuskim
LESZEK ZALEŚNY Zmiany w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty opublikowane po dniu 1 września 2015 r. Leszek.
Istota zmian i wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia i oczyszczania ścieków w polityce ekologicznej państwa Zbigniew Sobociński Gdańska.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Samorządowy zakład budżetowy mgr Paweł Lenio Katedra Prawa Finansowego Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Zapis prezentacji:

Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Ocena jakości wody

Akty prawne ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z dnia 6 kwietnia 2007 r.) Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858)

Rozporządzenie określa: 1)wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej "wodą", w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne, organoleptyczne; 2) sposób oceny przydatności wody; 3) minimalną częstotliwość badań wody i miejsca pobierania próbek wody do badań; 4) zakres badania wody; 5) program monitoringu jakości wody; 6) sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody; 7) sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody; 8) sposób informowania konsumentów o jakości wody; 9) sposób postępowania przed organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda nie spełnia wymagań jakościowych.

Badania jakości wody wykonują laboratoria, o których mowa w art. 12 ust. 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

PODSTAWOWE WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE Parametr liczba mikroorganizmów [jtk] objętość próbki [ml] Escherichia coli 100 Enterokoki

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda wprowadzana do jednostkowych opakowań Parametr liczba mikroorganizmów [jtk] objętość próbki [ml] Escherichia coli 250 Enterokoki Pseudomonas aeruginosa Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C po 48 h 20 1 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C po 72 h 100

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda w cysternach, zbiornikach magazynujących wodę w środkach transportu lądowego, powietrznego lub wodnego Parametr liczba mikroorganizmów [jtk] objętość próbki [ml] Escherichia coli 100 Enterokoki Pseudomonas aeruginosa Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C po 48 h 1

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać ciepła woda Parametr Liczba mikroorganizmów [jtk] Objętość próbki [ml] Legionella <100 100

Escherichia coli Gram-ujemna względnie beztlenowa bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. W jelicie ta symbiotyczna bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego.

Gdy dostaną się do układu moczowego, powodują jego zakażenia Gdy dostaną się do układu moczowego, powodują jego zakażenia. Są najczęstszą przyczyną zakażeń (60-80%) dróg moczowych. Czynnikiem sprzyjającym jest cewnikowanie - około 80% cewnikowanych mężczyzn i 30% kobiet ma bakteriurię. Ropnie narządowe - poprzez uszkodzenie ściany przewodu pokarmowego do jamy brzusznej (spowodowane np. nadżerkami, radioterapią lub chemioterapią). Rozwój bakterii E. coli powoduje ciężkie schorzenie zapalenie otrzewnej (łac. peritonitis). Często powikłaniem zapalenia otrzewnej może być posocznica i wstrząs endotoksyczny (sepsa). Zakażenia pooperacyjne. Szpitalne zapalenia płuc. Sepsa – E.coli jest najczęstszą pałeczką Gramm (-) powodującą sepsę.

Hemoliza ziarniaki najczęściej występujące w postaci dwoinek Enterokoki (Enterococcus) – rodzaj bakterii Gram-dodatnich, względnie beztlenowych ziarniaków ziarniaki najczęściej występujące w postaci dwoinek Hemoliza

Pseudomonas aeruginosa Jest bakterią oportunistyczną (wywołującą zakażenie tylko u osób z obniżoną odpornością) zarówno dla ludzi jak i dla roślin, a także jednym z najważniejszych i najgroźniejszych drobnoustrojów powodujących zakażenia wewnątrz szpitalne. Leczenie zakażenia Pseudomonas aeruginosa jest trudne ze względu na dużą oporność tej bakterii na antybiotyki.

Legionella towarzyszy jej suchy kaszel, zaburzenia w oddychaniu, temperatura powyżej 40 °C i zaburzenia świadomości. Śmiertelność pacjentów z postacią płucną legionelozy jest bardzo duża, wynosi od 15 do 20%, przy czym szacuje się, że postać ta występuje jedynie u ok. 2% osób narażonych na zakażenie.

PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE Parametry Najwyższe dopuszczalne stężenie Jednostka Arsen 0,010 mg/l Azotany 50 Azotyny 0,50 Benzen 1,0 µg/l Benzopiren Bor Chlorek winylu Chrom 0,050 Cyjanki

PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE Parametry Najwyższe dopuszczalne stężenie Jednostka Fluorki 1,5 mg/l Kadm 0,005 Miedź 2,0 Nikiel 0,020 Ołów 0,025 Pestycydy 0,10 µg/l Σ pestycydów 0,50 Rtęć 0,001 Selen 0,010 Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych 0,1011)

DODATKOWE WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, ORGANOLEPTYCZNE, FIZYKOCHEMICZNE ORAZ RADIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA

Wymagania mikrobiologiczne Parametr liczba mikroorganizmów [jtk] objętość próbki [ml] Bakterie grupy coli 100 Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C po 48 h 50 1 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C po 72 h Clostridium perfringens (łącznie ze sporami)

Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne Parametr Dopuszczalne zakresy wartości Jednostka Amonowy jon 0,50 mg/l Barwa 15 Chlorki 250 Glin 0,200 Mangan 0,050 Mętność 1 NTU Ogólny węgiel organiczny 5,0 pH 6,5-9,5   Przewodność 2500 µS/cm Siarczany Smak akceptowalny - Sód 200 Zapach Żelazo Twardość 60-500

MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY DO BADAŃ Objętość rozprowadzanej lub produkowanej wody w strefie zaopatrzenia [m3/24 h] Monitoring kontrolny [liczba próbek/rok] Monitoring przeglądowy [liczba próbek/rok] ≤ 100 3 > 100 ≤ 1.000 4 1 > 1.000 ≤ 10.000 4+3 na każde 1.000 m3/24 h i część tej wartości stanowiącej uzupełnienie do całości 1+1 na każde 3.300 m3/24 h i część tej wartości stanowiącej uzupełnienie do całości > 10.000 ≤ 100.000   3+1 na każde 10.000 m3/24 h i część tej wartości stanowiącej uzupełnienie do całości

MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK CIEPŁEJ WODY ORAZ PROCEDURY POSTĘPOWANIA W ZALEŻNOŚCI OD WYNIKÓW BADANIA BAKTERIOLOGICZNEGO Liczba Legionella sp. w 100 ml Ocena skażenia Postępowanie Badanie <100 <102 brak/ znikome System pod kontrolą - nie wymaga podjęcia specjalnych działań. Po 1 roku lub po 3 latach >100 102 - 103 średnie Jeżeli większość próbek jest pozytywna, należy sieć wodną uznać za skolonizowaną przez pałeczki Legionella, znaleźć przyczynę (dokonać przeglądu technicznego sieci, sprawdzić temperaturę wody) i podjąć działania zmierzające do redukcji liczby bakterii. Dalsze działania (czyszczenie i dezynfekcja) zależą od wyniku następnego badania. Po 4 tygodniach, jeżeli wynik badania nie ulegnie zmianie, należy przeprowadzić czyszczenie i dezynfekcję, powtórzyć badanie po 1 tygodniu, następnie po 1 roku. >1.000 103 - 104 wysokie Przystąpić do działań interwencyjnych jw., włącznie z czyszczeniem i dezynfekcją systemu - woda nie nadaje się do pryszniców. Po 1 tygodniu od czyszczenia i dezynfekcji, następnie co 3 miesiące >10.000 >104 bardzo wysokie Natychmiast wyłączyć z eksploatacji urządzenia i instalacje wody ciepłej oraz przeprowadzić zabiegi ich czyszczenia i dezynfekcji.

MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY WPROWADZANEJ DO JEDNOSTKOWYCH OPAKOWAŃ Objętość wody produkowanej i dostarczanej do sprzedaży w butelkach i pojemnikach w ciągu doby m3 Monitoring kontrolny liczba próbek Monitoring przeglądowy liczba próbek ≤ 10 1 > 10 ≤ 60 12 >60 1 na każde 5 m3 i na część tej wartości stanowiącą uzupełnienie do całości 1 na każde 100 m3 i na część tej wartości, stanowiącą uzupełnienie do całości