Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Skażenie wód metalami ciężkimi (ołowiem, rtęcią, kadmem) stosowanymi w przemyśle i substancjami wypłukiwanymi z hałd odpadowych.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Autor: inż. Ryszard Wiszowaty
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
Rolnictwo ekologiczne
Przyjazne formy turystyki
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Alternatywy dla uprzemysłowionych metod produkcji rolnej
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
BIOPALIWA.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
Rolnictwo:.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
Biogaz – co to takiego? Biogaz to odnawialne źródło energii – naturalny gaz, który powstaje podczas rozkładu materii organicznej w warunkach beztlenowych.
Rozwój przemysłu jako źródło degradacji środowiska przyrodniczego.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1 Środowisko Europy PLAN 1.Wprowadzenie 2.Rozwój gospodarczy i związane z nim presje na środowisko 3.Kierunki rozwoju środowiska 4.Podsumowanie.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Z energią zmieńmy źródła!
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Autorzy: Adrianna Przybylska
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Zanieczyszczenia wody
Biogaz Biogaz powstaje w procesie beztlenowej fermentacji odpadów organicznych, podczas której substancje organiczne rozkładane są przez bakterie na związki.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Współpraca bałtyckich organizacji rolniczych i doradczych w celu ograniczenia zanieczyszczenia Morza Bałtyckiego składnikami nawozowymi. Baltic Deal Stosowanie.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
Ekologia wokół nas..
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
APV Technische Produkte GmbH JAKOŚĆ DLA PROFESJONALISTÓW LEPSZY SIEW, ROZSIEW & PIELĘGNACJA.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywność ekologiczna.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Rolnictwo ekologiczne
EkoMarchaty Biała Rawska – Marchaty 39
Zasady ogólne ochrony środowiska w Polsce
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Opracowano na danych Polskiego FADN
Odnawialne źródła energii
Zapis prezentacji:

Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne Wykonała: grupa w6b2

Rolnictwo KONWENCJONALNE -ekstensywne (tradycyjne) -intensywne (uprzemysłowione) -proekologiczne -integrowane (rolnictwo organiczno – chemiczne) EKOLOGICZNE -biologiczne i organiczno-biologiczne (oparte na naturze) -biodynamiczne (wykorzystanie oddziaływania planet)

Rolnictwo konwencjonalne (tradycyjne) Wyspecjalizowane, wysokowydajne rolnictwo wykorzystujące nowoczesne środki produkcji pochodzenia biologicznego, chemicznego, mechanicznego i elektronicznego. Stosuje technologie produkcji opartą na dużym zużyciu przemysłowych środków produkcji i bardzo małych nakładach robocizny. Wywołuje wiele negatywnych zjawisk, np. spadek żyzności gleby, wzrost zagrożenia erozją, pogorszenie jakości żywności, wzrost zanieczyszczenia środowiska itd.

Rodzaje rolnictwa konwencjonalnego Rolnictwo ekstensywne – rodzaj rolnictwa, w którym nie stosuje się sztucznych środków wspomagających uprawy, takich jak nawozy mineralne i pestycydy, co skutkuje jednak zmniejszonymi plonami. W systemie tym nakłady pracy są wysokie, a koszty niskie. Ten rodzaj rolnictwa stosuje się w krajach mniej rozwiniętych gospodarczo. Wykorzystuje się do tego tereny rozleglejsze niż w rolnictwie intensywnym. Rolnictwo intensywne - system produkcji rolniczej ukierunkowany na maksymalny zysk osiągany w warunkach dużego nakładu pracy i środków finansowych. Charakteryzuje je powszechne zastosowanie wysoko wydajnych maszyn, technik uprawy i hodowli, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Rolnictwo intensywne występuje przede wszystkim w krajach wysoko rozwiniętych.

rolnictwo integrowane – sposób gospodarowania, który umożliwia realizację celów ekonomicznych i ekologicznych poprzez świadome wykorzystanie nowoczesnych technik wytwarzania, systematyczne usprawnianie zarządzania oraz wdrażanie różnych form postępu biologicznego w sposób sprzyjający realizacji tych celów.

Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo ekologiczne (inaczej: biologiczne, organiczne lub biodynamiczne) oznacza system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Oparty jest  na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. Podstawową zasadą jest odrzucenie w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej.

Rodzaje rolnictwa ekologicznego Metodę organiczno - biologiczną  zainicjował Hans Muller - działacz społeczny w latach 30 -tych w Szwajcarii. Agrotechnika według tej metody ma na celu uzyskiwanie optymalnych plonów, o wysokiej jakości, bez zastosowania nawozów syntetycznych i chemicznych środków ochrony roślin. Wszelkie substancje obce muszą być z tego cyklu wyłączone, ponieważ zakłócają oddziaływanie wpływu naturalnego środowiska i uniemożliwiają wypełnianie zadań każdego z jego elementów. Cel ten jest możliwy do osiągnięcia pod warunkiem otrzymania maksymalnej żyzności gleby. W gospodarstwie należy stosować właściwe następstwo roślin przy maksymalnie wydłużonym płodozmianie. Powinno się uprawiać rośliny na zielony nawóz  z uwzględnieniem motylkowych w plonie głównym oraz jako wsiewkę. Należy w pełni wykorzystać nawozy organiczne wytwarzane  w gospodarstwie w tym gnojówkę i gnojowicę oraz właściwie uprawiać glebę  ograniczając orkę na rzecz spulchnienia gleby

Metoda biodynamiczna Autorem metody jest Rudolf  Steiner ( 1861 - 1925 ) austryjacki filozof i przyrodnik . Rolnictwo biodynamiczne najszerzej znane jest w krajach zachodniej, środkowej i północnej Europy. Jego podstawowym założeniem jest osiągnięcie harmonijnej współpracy między ziemią a człowiekiem. W gospodarstwach biodynamicznych nie stosuje się nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin. Zaleca się natomiast preparaty, które po pewnym czasie doprowadzają glebę do takiej kondycji, że nawozy stają się niepotrzebne. Podstawą nawożenia ziemi jest kompleksowy obornik pochodzący z własnego gospodarstwa. Za optymalną obsadę inwentarza żywego uważa się 1 sztukę bydła na 1 ha ziemi. Do obornika przed jego kompostowaniem dodaje się różnego rodzaju odpadki organiczne i specjalne preparaty biodynamiczne, które mogą również służyć do ochrony roślin. Sporządza się je we własnym gospodarstwie. W rolnictwie biodynamicznym obowiązuje odpowiedni uporządkowany płodozmian, ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowych, jako głównego źródła azotu, a także określone międzyplony. Gleba nie powinna nigdy pozostawać w czarnym ugorze.

Różnice Rolnictwo konwencjonalne Rolnictwo ekologiczne Sterowanie określonymi uprawami Sterowanie całym gospodarstwem Eksploatacja aż do degradacji Programowa ochrona programowa Produkcja średniej jakości biologicznej Produkcja wysokiej jakości biologicznej Zła jakość przechowalnicza Dobra jakość przechowalnicza Maksymalizacja plonów Plon optymalny Znaczna chemizacja Ograniczenie, lub zaniechanie chemizacji Skażenie środowiska Ochrona gleby i wody

Koniec