OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Skutki złego odżywiania.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
RUCH TO ZDROWIE.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
Młodzieży zdrowie się należy!
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Ruch to zdrowie ! „Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać”
BĄDŹ AKTYWNYY! TRZYMAJ FORME! Około 60% Polaków deklaruje, że modyfikacja diety to najczęściej wprowadzana przez nich zmiana. Jednak tym, co przemawia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Trzymaj formę z 1D.
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Najważniejszy posiłek dnia
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku

Co powoduje otyłość? Podstawowym czynnikiem powodującym rozwój otyłości jest zaburzony bilans energetyczny – zbyt małe wydatkowanie energii oraz spożywanie nadmiernych, w stosunku do potrzeb ilości pożywienia Na rozwój masy ciała wpływają: Ilość spożywanych pokarmów Sposób żywienia Skład diety WYDATEK ENERGII PODAŻ ENERGII

Istnieje wiele dodatkowych czynników modyfikujących kształtowanie masy ciała, m.in. wpływy genetyczne. Oddziałują one na utrzymanie masy ciała bezpośrednio poprzez wpływ na wydatkowanie energii , spontaniczną aktywność fizyczną, odczuwanie sytości i głodu, preferencje pokarmowe, a ponadto na kształtowanie określonych reakcji na bodźce stresowe.

CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE Istotną rolę odgrywają: zaburzenia kontroli odżywiania przez ośrodki zlokalizowane w mózgu i realizowane przy wykorzystaniu układu nerwowego zaburzenia endokrynologiczne Zasadniczą rolę w otyłości, poza czynnikami chorobowymi, odgrywają czynniki genetyczne ekonomiczne i psychospołeczne. CZYNNIKI GENETYCZNE CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE

OTYŁOŚĆ PROSTA POWSTAJE NA SKUTEK DYSPROPORCJI POMIĘDZY WYDATKOWANIEM A DOSTARCZANIEM ENERGII WTÓRNA JEST NASTĘPSTWEM CHORÓB, KTÓRE POWODÓJĄ ZABURZENIE RÓWNOWAGI WYDATKOWANIA I DOSTARCZANIA ENERGII OTYŁOŚĆ – stan patologicznego zwiększenia w organizmie ilości tkanki tłuszczowej.

DIAGNOSTYKA OTYŁOŚCI Najbardziej rozpowszechnioną metodą rozpoznawania otyłości i nadwagi jest obliczenie tzw. wskaźnika masy ciała (Body Mass Index – BMI) KLASYFIKACJA BMI RYZYKO CHORÓB DODATKOWYCH zakres normy 18,5-24,9 przeciętne nadwaga (przedotyłość) 25-29,9 podwyższone otyłość klasa I 30-34,9 umiarkowane klasa II 35-39,9 poważne klasa III ≥40 bardzo poważne

OTYŁOŚĆ POWIKŁANIA OTYŁOŚCI UPOŚLE-DZONA TOLERANCJA GLUKOZY ZABURZENIA ODDECHO-WE CHOROBA WIEŃCOWA UDAR MÓZGU CHOROBY NOWOTWO-ROWE CHOROBA ZWYRODNIE-NIOWA STAWÓW NIEWYDOL-NOŚĆ SERCA ZABURZENIA NASTROJU KAMICA ŻÓŁCIOWA HIPERLIPI-DEMIA NADCIŚNIE-NIE TĘTNICZE CUKRZYCA TYPU 2 POWIKŁANIA OTYŁOŚCI

KONSEKWENCJE OTYŁOŚCI NISKA SAMOOCENA DZIECKA DEPRESJA BRAK AKCEPTACJI ZE STRONY RÓWIEŚNIKÓW IZOLACJA SPOŁECZNA „ZAJADANIE „ PROBLEMÓW, CO DOPROWADZA DO POGŁĘBIENIA PROBLEMÓW W PRZYSZŁOŚCI KŁOPOTY Z ZATRUDNIENIEM

CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE ROZWÓJ OTYŁOŚCI JEST UWARUNKOWANY PRZEDE WSZYSTKIM ŚRODOWISKOWO KLUCZOWE DLA ROZWOJU OTYŁOŚCI SĄ DWA ZJAWISKA: DOSTĘPNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONEJ, TANIEJ ŻYWNOŚCI O ZNACZNEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I WĘGLOWODANÓW PROSTYCH W CIĄGU LAT ZWIĘKSZENIU ULEGŁA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW W POKARMACH, A ZMNIEJSZYŁO SIĘ SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH, BŁONNIKA I SOLI MINERALNYCH PLANOWANIE POSIŁKÓW WYMAGA CORAZ WIĘCEJ SAMOKONTROLI ZNACZNE OGRANICZENIE CODZIENNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ OBSERWUJE SIĘ NIEMAL CAŁKOWITE ZANIECHANIE TRENINGU FIZYCZNEGO WYDATEK ENERGETYCZNY ZWIĄZANY Z CODZIENNĄ AKTYWNOŚCIĄ JEST CORAZ NIŻSZY SYSTEMATYCZNE ĆWICZENIA FIZYCZNE 2-3 RAZY W TYGODNIU WYKONUJE CO DZESIĄTY POLAK, CO PLASUJE NAS NA JEDNYM Z OSTATNICH MIEJSC W EUROPIE UCZNIOWIE CORAZ CZĘCIEJ NIE CHCĄ ĆWICZYĆ NA LEKCJACH WYCHOWNIA FIZYCZNEGO, A RODZICE IM W TYM POMAGAJĄ WYPISUJĄC ZWOLNIENIA I

PODSUMOWANIE ISTNIEJĄ LICZNE DOWODY POTWIERDZAJĄCE ŚCISŁĄ ZALEŻNOŚĆ MIĘDZY OTYŁOŚCIĄ A CHOROBAMI UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO, DLATEGO NALEŻY PRZEBADAĆ DZIECKO NALEŻY BACZNIE PRZYGLĄDAĆ SIĘ NAWYKOM ŻYWIENIOWYM DZIECI, WZBOGACIĆ ICH DIETĘ O OWOCE I WARZYWA, WYELIMINOWAĆ FAST FOODY, CHIPSY, NAPOJE GAZOWANE RODZICE POWINNI ZNALEŹĆ CZAS , ABY NAUCZYĆ DZIECI AKTYWNYCH FORM SPĘDZANIA CZASU WOLNEGO, TO PRZYNIESIE KORZYŚĆ ZARÓWNO RODZICOM , JAK I ICH DZIECIOM DRUGIE ŚNIADANIE DZIECKA POWINNO BYĆ PRZEMYŚLANE I POWINNO ZAWIERAĆ SKŁADNIKI NIEZBĘDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA DZIECKA W SZKOLE, DZIECKO NIE POWINNO SAMO, ZA PIENIĄDZE OTRZYMANE OD RODZICÓW KUPOWAĆ SOBIE DRUGIEGO ŚNIADANIA, PONIEWAŻ NAJCZĘCIEJ KUPUJĄ FAST FUDY

JAK OGRANICZYĆ OTYŁOŚĆ U DZIECI? 1. ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW + 2. ZWIĘKSZYĆ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ DZIECKA - OGRANICZYĆ ILOŚĆ CZASU SPĘDZANEGO PRZED KOMPUTEREM I TELEWIZOREM WYELIMINOWAĆ Z DIETY DZIECKA FAST FUDY, CHIPSY I NAPOJE GAZOWANE

Podsumowując… Nadmierna masa ciała to skutek wielu czynników, od genetycznych począwszy, poprzez sposób odżywiania w dzieciństwie, decydujący o ilości komórek w tkance tłuszczowej, które zostają nam na całe życie, nawyki dietetyczne, mające m.in. podłoże kulturowe, wpływ stresów i frustracji, tryb życia utrudniający regularne spożywanie posiłków, wreszcie łatwa dostępność tuczącej żywności - wszelkie dania z gatunku "fast food", chipsy, kaloryczne napoje orzeźwiające…

Bibliografia: „Otyłość epidemią XXI wieku” Maciej Owecki, Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 1: 36–41 „Otyłość – choroba interdyscyplinarna” Małgorzata Buksinska-Lisik, Wojciech Lisik, Teresa Zaleska, Przewodnik Lekarza 2006, 1: 72-77 „Otyłość i nadwaga – epidemia XXI wieku” Danuta Pupek-Musialik, Magdalena Kujawska-Łuczak, Paweł Bogdański, Przewodnik Lekarza 2008; 1: 117-123

RODZICE!!! PROSIMY NIE LEKCEWAŻCIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH DZIECI TO OD WAS ZALEŻY PRZYSZŁŚĆ WASZYCH DZIECI NAUCZCIE ICH DBANIA O WŁASNE ZDROWIE POPRZEZ ODPOWIEDNIE ODŻYWIANIE I AKTYWNE FORMY SPĘDZANIA CZASU WOLNEGO

KONIEC Prezentację przygotowała: JADWIGA SADOWSKA