OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku
Co powoduje otyłość? Podstawowym czynnikiem powodującym rozwój otyłości jest zaburzony bilans energetyczny – zbyt małe wydatkowanie energii oraz spożywanie nadmiernych, w stosunku do potrzeb ilości pożywienia Na rozwój masy ciała wpływają: Ilość spożywanych pokarmów Sposób żywienia Skład diety WYDATEK ENERGII PODAŻ ENERGII
Istnieje wiele dodatkowych czynników modyfikujących kształtowanie masy ciała, m.in. wpływy genetyczne. Oddziałują one na utrzymanie masy ciała bezpośrednio poprzez wpływ na wydatkowanie energii , spontaniczną aktywność fizyczną, odczuwanie sytości i głodu, preferencje pokarmowe, a ponadto na kształtowanie określonych reakcji na bodźce stresowe.
CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE Istotną rolę odgrywają: zaburzenia kontroli odżywiania przez ośrodki zlokalizowane w mózgu i realizowane przy wykorzystaniu układu nerwowego zaburzenia endokrynologiczne Zasadniczą rolę w otyłości, poza czynnikami chorobowymi, odgrywają czynniki genetyczne ekonomiczne i psychospołeczne. CZYNNIKI GENETYCZNE CZYNNIKI SOCJOEKONOMICZNE CZYNNIKI PSYCHOSPOŁECZNE
OTYŁOŚĆ PROSTA POWSTAJE NA SKUTEK DYSPROPORCJI POMIĘDZY WYDATKOWANIEM A DOSTARCZANIEM ENERGII WTÓRNA JEST NASTĘPSTWEM CHORÓB, KTÓRE POWODÓJĄ ZABURZENIE RÓWNOWAGI WYDATKOWANIA I DOSTARCZANIA ENERGII OTYŁOŚĆ – stan patologicznego zwiększenia w organizmie ilości tkanki tłuszczowej.
DIAGNOSTYKA OTYŁOŚCI Najbardziej rozpowszechnioną metodą rozpoznawania otyłości i nadwagi jest obliczenie tzw. wskaźnika masy ciała (Body Mass Index – BMI) KLASYFIKACJA BMI RYZYKO CHORÓB DODATKOWYCH zakres normy 18,5-24,9 przeciętne nadwaga (przedotyłość) 25-29,9 podwyższone otyłość klasa I 30-34,9 umiarkowane klasa II 35-39,9 poważne klasa III ≥40 bardzo poważne
OTYŁOŚĆ POWIKŁANIA OTYŁOŚCI UPOŚLE-DZONA TOLERANCJA GLUKOZY ZABURZENIA ODDECHO-WE CHOROBA WIEŃCOWA UDAR MÓZGU CHOROBY NOWOTWO-ROWE CHOROBA ZWYRODNIE-NIOWA STAWÓW NIEWYDOL-NOŚĆ SERCA ZABURZENIA NASTROJU KAMICA ŻÓŁCIOWA HIPERLIPI-DEMIA NADCIŚNIE-NIE TĘTNICZE CUKRZYCA TYPU 2 POWIKŁANIA OTYŁOŚCI
KONSEKWENCJE OTYŁOŚCI NISKA SAMOOCENA DZIECKA DEPRESJA BRAK AKCEPTACJI ZE STRONY RÓWIEŚNIKÓW IZOLACJA SPOŁECZNA „ZAJADANIE „ PROBLEMÓW, CO DOPROWADZA DO POGŁĘBIENIA PROBLEMÓW W PRZYSZŁOŚCI KŁOPOTY Z ZATRUDNIENIEM
CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE ROZWÓJ OTYŁOŚCI JEST UWARUNKOWANY PRZEDE WSZYSTKIM ŚRODOWISKOWO KLUCZOWE DLA ROZWOJU OTYŁOŚCI SĄ DWA ZJAWISKA: DOSTĘPNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONEJ, TANIEJ ŻYWNOŚCI O ZNACZNEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I WĘGLOWODANÓW PROSTYCH W CIĄGU LAT ZWIĘKSZENIU ULEGŁA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW W POKARMACH, A ZMNIEJSZYŁO SIĘ SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH, BŁONNIKA I SOLI MINERALNYCH PLANOWANIE POSIŁKÓW WYMAGA CORAZ WIĘCEJ SAMOKONTROLI ZNACZNE OGRANICZENIE CODZIENNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ OBSERWUJE SIĘ NIEMAL CAŁKOWITE ZANIECHANIE TRENINGU FIZYCZNEGO WYDATEK ENERGETYCZNY ZWIĄZANY Z CODZIENNĄ AKTYWNOŚCIĄ JEST CORAZ NIŻSZY SYSTEMATYCZNE ĆWICZENIA FIZYCZNE 2-3 RAZY W TYGODNIU WYKONUJE CO DZESIĄTY POLAK, CO PLASUJE NAS NA JEDNYM Z OSTATNICH MIEJSC W EUROPIE UCZNIOWIE CORAZ CZĘCIEJ NIE CHCĄ ĆWICZYĆ NA LEKCJACH WYCHOWNIA FIZYCZNEGO, A RODZICE IM W TYM POMAGAJĄ WYPISUJĄC ZWOLNIENIA I
PODSUMOWANIE ISTNIEJĄ LICZNE DOWODY POTWIERDZAJĄCE ŚCISŁĄ ZALEŻNOŚĆ MIĘDZY OTYŁOŚCIĄ A CHOROBAMI UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO, DLATEGO NALEŻY PRZEBADAĆ DZIECKO NALEŻY BACZNIE PRZYGLĄDAĆ SIĘ NAWYKOM ŻYWIENIOWYM DZIECI, WZBOGACIĆ ICH DIETĘ O OWOCE I WARZYWA, WYELIMINOWAĆ FAST FOODY, CHIPSY, NAPOJE GAZOWANE RODZICE POWINNI ZNALEŹĆ CZAS , ABY NAUCZYĆ DZIECI AKTYWNYCH FORM SPĘDZANIA CZASU WOLNEGO, TO PRZYNIESIE KORZYŚĆ ZARÓWNO RODZICOM , JAK I ICH DZIECIOM DRUGIE ŚNIADANIE DZIECKA POWINNO BYĆ PRZEMYŚLANE I POWINNO ZAWIERAĆ SKŁADNIKI NIEZBĘDNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA DZIECKA W SZKOLE, DZIECKO NIE POWINNO SAMO, ZA PIENIĄDZE OTRZYMANE OD RODZICÓW KUPOWAĆ SOBIE DRUGIEGO ŚNIADANIA, PONIEWAŻ NAJCZĘCIEJ KUPUJĄ FAST FUDY
JAK OGRANICZYĆ OTYŁOŚĆ U DZIECI? 1. ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW + 2. ZWIĘKSZYĆ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ DZIECKA - OGRANICZYĆ ILOŚĆ CZASU SPĘDZANEGO PRZED KOMPUTEREM I TELEWIZOREM WYELIMINOWAĆ Z DIETY DZIECKA FAST FUDY, CHIPSY I NAPOJE GAZOWANE
Podsumowując… Nadmierna masa ciała to skutek wielu czynników, od genetycznych począwszy, poprzez sposób odżywiania w dzieciństwie, decydujący o ilości komórek w tkance tłuszczowej, które zostają nam na całe życie, nawyki dietetyczne, mające m.in. podłoże kulturowe, wpływ stresów i frustracji, tryb życia utrudniający regularne spożywanie posiłków, wreszcie łatwa dostępność tuczącej żywności - wszelkie dania z gatunku "fast food", chipsy, kaloryczne napoje orzeźwiające…
Bibliografia: „Otyłość epidemią XXI wieku” Maciej Owecki, Przegląd Kardiodiabetologiczny 2009; 4, 1: 36–41 „Otyłość – choroba interdyscyplinarna” Małgorzata Buksinska-Lisik, Wojciech Lisik, Teresa Zaleska, Przewodnik Lekarza 2006, 1: 72-77 „Otyłość i nadwaga – epidemia XXI wieku” Danuta Pupek-Musialik, Magdalena Kujawska-Łuczak, Paweł Bogdański, Przewodnik Lekarza 2008; 1: 117-123
RODZICE!!! PROSIMY NIE LEKCEWAŻCIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH DZIECI TO OD WAS ZALEŻY PRZYSZŁŚĆ WASZYCH DZIECI NAUCZCIE ICH DBANIA O WŁASNE ZDROWIE POPRZEZ ODPOWIEDNIE ODŻYWIANIE I AKTYWNE FORMY SPĘDZANIA CZASU WOLNEGO
KONIEC Prezentację przygotowała: JADWIGA SADOWSKA