TEMATY: Epidemiologia próchnicy. Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy. Prozdrowotne programy stomatologiczne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WROCŁAWSKA SIEĆ SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE
Advertisements

Wybrane elementy promocji zdrowia w onkologii
„Zapobieganie wertykalnej transmisji HIV, 2006”
psychospołeczny aspekt otyłości
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Wielkopolski Oddział Wojewódzki w Poznaniu Funkcjonowanie służby zdrowia w gminie Międzychód w świetle zawartych umów z NFZ Międzychód,
Prezentacja autorstwa Agaty Chmielewskiej i
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
HIGIENA JAMY USTNEJ.
Narodowy Plan Działań Na Rzecz Dzieci
Wymogi dla zakładów lecznictwa uzdrowiskowego i oczekiwania pacjentów
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
FAKTY. FAKTY DZIECI UMIERA CODZIENNIE Z GŁODU.
Zanim zjem pomyślę....
Program profilaktyki i promocji zdrowia dla miasta Krosna na 2010 r.
Światowy dzień żywności
Otyłość u dzieci.
Profilaktyka to wszelkie działania podejmowane w celu zapobiegania jakiemuś zjawisku, ochrona przed niepożądanym skutkiem jakiegoś zjawiska TYPY PROFILAKTYKI.
Co nas czeka w przyszłości?
„Uśmiechnij się i bądź pogodny…”
Dental Outreach Project– YoU cAn MaKe A sMiLe In Cooperation with Young People we Care.
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
WIEDZA ZDROWOTNA I ŚWIADOMOŚC POTRZEBY RUCHU U MŁODZIEŻY SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NA PODHALU -ANALIZA PORÓWNAWCZA-
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Pod względem występowania próchnicy Polska zajmuje drugie miejsce w Europie. Z tego powodu uważam, że warto poruszyć ten problem. Dlatego organizuje akcje.
Epidemiologia próchnicy zębów.
Konsultant Krajowy w Dziedzinie Chorób Wewnętrznych
Jak powinniśmy się odżywiać?
Rok szkolny 2011/2012.
Organizacja pracy zespołu stomatologicznego
Czym jest zdrowie?.
Zdrowe odżywianie.
Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Lidera branży stomatologicznej
”Choroby układu krążenia jako problem zdrowia publicznego w woj
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
„POLAKÓW ZDROWIA PORTRET WŁASNY 2015”
Sukcesy i porażki polskiej stomatologii
Projekt „Profilaktyka stomatologiczna dzieci i młodzieży z terenu miasta Gorzowa Wlkp.” założenia, cele, zakres.
ZDROWE ŁÓDZKIE Plan działań z zakresu profilaktyki chorób i promocji zdrowia dla województwa łódzkiego.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Zapobieganie próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym
Stan zdrowia jamy ustnej i opieka stomatologiczna dla dzieci i młodzieży w Polsce prof. dr n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk Konsultant krajowy w dziedzinie.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Badanie stresowe i profilaktyka
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Profilaktyka Działania profilaktyczne w pracy pielęgniarskiej Sn iż ana Dydy ń ska Svetlana Todorenko.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Program Operacyjny PL13 – Ograniczenie społecznych nierówności w zdrowiu Tytuł projektu: „Równe szanse w zdrowiu – program profilaktyki i promocji zdrowia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
Opieka stomatologiczna
CHOROBA PRÓCHNICOWA U DZIECI W WIEKU 0-5 LAT W POLSCE I NA ŚWIECIE.
Wpływ żywienia i pielęgnacji na stan jamy ustnej psów Oliwia Mazurkiewicz.
Europejski Fundusz Społeczny -
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
Zapis prezentacji:

TEMATY: Epidemiologia próchnicy. Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy. Prozdrowotne programy stomatologiczne.

Epidemiologia próchnicy Choroba narządu żucia (najbardziej rozpowszechniona) Ustalenia WHO Okresowe badania epidemiologiczne Jednakowe metody Monitoring próchnicy

Epidemiologia próchnicy Zalecenia WHO i FDI Badania epidemiologiczne Grupy wiekowe: 7, 12, 15, 35 – 44, 55-64, >74 Liczba badanych jednej płci 25 – 50 osób

Epidemiologia próchnicy Oznaczenia stanu uzębienia Zęby stałe: P, U, W Zęby mleczne: p, u, w

Epidemiologia próchnicy P – ząb: 1 lub kilka ubytków Próchnica pierwotna i/lub wtórna Z opatrunkiem tymczasowym Miazga żywa lub martwa NIE ZALICZA SIĘ zębów: Z plamami i przebarwieniami innego pochodzenia Z niedorozwojem szkliwa

Epidemiologia próchnicy U – ząb: Utracony lub usunięty (z powodu próchnicy) W uzębieniu mlecznym: brak zęba przed okresem fizjologicznej eksfoliacji Utracony z powodu: Urazu Utraty podparcia kostnego Wskazań ortodontycznych / protetycznych Zmian w przyzębiu brzeżnym i/lub okołowierzchołkowym

Epidemiologia próchnicy W – ząb: 1 lub więcej wypełnień Bez próchnicy wtórnej Pokryty koroną

Epidemiologia próchnicy PUW (puw) w języku angielskim to: DMF (dmf) Decayed Missing Filled Dawna nazwa PUW to: Wskaźnik CER Caries Extractio Reconstruction

Epidemiologia próchnicy Liczby PUW (puw) dotyczące zębów: PUWZ (puwz); w języku ang. DMFT (dmft) [stosowane w badaniach epidemiologicznych] Powierzchni: PUWP (puwp)

Epidemiologia próchnicy Liczba PUW (puw) > 0 = dana osoba JEST lub BYŁA dotknięta próchnicą Przykład: P=0, U=0, W=1 => PUW=1

Epidemiologia próchnicy Zależności pomiędzy liczbami P, U, W P W U

Epidemiologia próchnicy Czynniki wpływające na liczby P, U, W: Aktywność procesu próchniczego Wiek Płeć Świadomość, przekonanie i zachowanie zdrowotne Zaawansowanie promocji zdrowia i działań zapobiegawczych Dostępność, osiągalność, akceptacja i solidność opieki stomatologicznej

Epidemiologia próchnicy Obniżenie liczby PUW tylko przez DZIAŁANIA PROFILAKTYCZNE => zahamowanie wzrostu liczby P

Epidemiologia próchnicy Liczba PUW (puw) dotyczy: 1 lub kilku osób, dużej populacji Średnia liczba PUW (puw): P+U+W (p+u+w) / liczba osób

Epidemiologia próchnicy Wskaźnik PUW (puw) Palmera i Kleina Suma liczby PUW (puw) / liczba zębów charakterystyczna dla danego wieku Frekwencja próchnicy (liczba osób z próchnicą / liczba osób badanych) x 100 Intensywność próchnicy PUW / n „n” to liczba osób z wartościami PUW > 0

Epidemiologia próchnicy 3 szczyty (okresy) największej aktywności próchnicy Wiek 4 – 8 lat – uzębienie mleczne Wiek 11-18 lat – korony zębów stałych Wiek 55 – 65 lat – korzenie zębów stałych Wskaźnik leczenia uzębienia WHO (Dental Treatment Index) W / (P+W)

Epidemiologia próchnicy Wytyczone cele na początku lat 80` przez WHO i FDI na rok 2000 50% dzieci w wieku 5 – 6 lat wolne od próchnicy (zęby mleczne i stałe) Średnia liczba PUW u dzieci 12 letnich niższa od 3 85% młodzieży w 18 r.ż. z pełnym uzębieniem 50% redukcji obecnego odsetka osób bezzębnych w wieku 35 – 44 lat 25% redukcji obecnego odsetka osób bezzębnych w wieku 65 lat i więcej

Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy Jasne i prawidłowe informacje na temat odzywiania i zdrowotności zębów Zachęcanie pacjentów do bycia skutecznymi wzorcami przy poprawianiu zwyczajów żywieniowych swoich dzieci Pomoc pacjentom w opracowaniu odpowiedniego dziennika spożycia żywności Pomoc pacjentom w czytaniu etykiet na żywności

Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy Porady skierowane do odpowiednich grup ryzyka Właściwe doradztwo żywieniowe 3 regularne posiłki w ciągu dnia Redukcja częstości jedzenia (zwłaszcza sacharozy) Świadomość „ukrytych cukrów” Unikanie lepkich słodkich produktów Zachęcać matki do karmienia niemowląt piersią przez co najmniej pierwsze 6 m-cy Unikać słodzonej wody oraz słodzonych mieszanek do karmienia dziecka butelką

Rola promocji zdrowia w profilaktyce próchnicy Właściwe doradztwo żywieniowe W przypadku podawania słodzonych płynów należy stopniowo rozcieńczać do całkowitego wyeliminowania Unikanie jedzenia w nocy po umyciu zębów Działanie ochronne produktów mleczarskich ze względu na zawartość kazeiny Stymulacja produkcji śliny poprzez żucie gumy bezcukrowej po posiłkach Produkty spożywcze wymagające intensywnego przeżuwania  stymulacja produkcji śliny  potencjalna zdolność do remineralizacji

Prozdrowotne programy stomatologiczne Metody szerzenia ochrony zdrowia: Narracyjne - przedszkole, szkoła (nauczyciele, higienistki), gabinet (lekarze, higienistki) Publikacje – broszury, gazetki, ulotki Wizualne – plakaty, billboardy Audiowizualne – telewizja, radio, internet

Prozdrowotne programy stomatologiczne Świadczenia zdrowotne w zakresie jamy ustnej zaprojektowane zgodnie z potrzebami i dostępnymi zasobami Profilaktyka Wczesna diagnoza Interwencja lecznicza Świadczenia lecznicze Świadczenia rehabilitacyjne

Prozdrowotne programy stomatologiczne Promocja zdrowej diety Profilaktyka chorób jamy ustnej i innych chorób związanych z używaniem tytoniu Zapewnienie dostępu do czystej wody i poprawa warunków sanitarnych dla prawidłowej higieny jamy ustnej Narodowe programy stosowania fluoru oraz jodowania Profilaktyka onkologiczna Profilaktyka, wczesna diagnoza oraz postępowanie z HIV/AIDS Promocja zdrowia i zdrowego stylu życia

Piśmiennnictwo: Barnett L.V. Asystowanie w stomatologii. Podręcznik dla asyst i higienistek stomatologicznych. Wydanie I polskie pod redakcją M. Bladowskiego Jańczuk Z. Stomatologia zachowawcza. Zarys Kliniczny. Podręcznik dla studentów stomatologii. Wydanie III.