Jak wygląda kultura żydowska?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Wolność.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Samorz ą dowa Szko ł a Podstawowa nr 3 im. Stefana Ż eromskiego w Suchedniowie W Ś WIECIE JANUSZA KORCZAKA.
z wody powstało i z wody się składa.
JUDAIZM.
KULTURA ŻYDOWSKA Klasa Ib.
Święty Patryk.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Farmersi od środka Czyli jak podejmowa ć decyzje by wygra ć i inne informacje Dla początkujących.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Walk ę matematyczn ą prowadzi ł a z nami pani mgr El ż bieta Maciejewska.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Dziedzictwo kulturowe
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Ko ł o j ę zyka angielskiego. Opiekun: Renata Lewandowska CELE OGÓLNE: Rozwijanie zainteresowa ń i zdolno ś ci j ę zykowych uczniów Rozszerzanie wiadomo.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Zdrowa dieta.
Ul. Kuźnicza Wrocław
Jak można nauczyć korzystania z prawdopodobieństwa.
 Prezentacja dla uczniów klas 1 realizuj ą cych zaj ę cia artystyczne wg programu „Kraina muzyki”.  Zeszyt ć wicze ń „ Ś wiat d ź wi ę ków”: - Modu.
Przedszkola.
Turcja r.. Było to czwarte spotkanie w ramach projektu Comenius. Wzi ę li w nim udział zarówno nauczyciele, jak i uczniowie z pi ę ciu szkół.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Z wizytą w Bullerbyn Prezentację przygotowała Danuta Gierczak
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Podręczniki dla klas I – III Szkoła Podstawowa
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Kuchnia Wietnamska.
Wykona ł y: Julia W. i Ola S. z klasy 6c.  Pogrzeb ż uru i ś ledzia by ł obyczajem zwi ą zanym z do ść rygorystycznym przestrzeganiem postu i obchodzonym.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
 Wielkanoc, Pascha, Niedziela Wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie — najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie.
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 W RYBNIKU HISTORIA NASZEJ SZKOŁY… Pod koniec 1905 roku zamysłowskie dzieci doczekały się wreszcie własnej szkoły podstawowej.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
„Książki nie mają właściwości róż, dlatego nie szukajmy wciąż najświeższych”
Klasa 2d. RASIZM – przeświadczenie o wrodzonej wyższości określonej rasy ludzkiej. ( ŹRÓDŁO : Podręcznik – „Dziś i jutro 1”, rozdział – „Naród i społeczeństwo”,
{ Prezentacja ważnych wydarzeń oraz osiągnięć dzieci w grupie Biedronek Grudzień 2015 r. Opracowała wychowawczyni Daria Suchomska.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Bar micwa בר מצוה.
Koordynatorzy: Magdalena Gaweł, Ewa Martu ż alska, Renata Janicka- Szcze ś niak ZS w Iwanowicach Kwiecie ń, 2016r. Sprawozdanie z całorocznego projektu.
Przygotowała: Magdalena Bieli ń ska Polskie instrumenty ludowe.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
שִׂמְחַת תּוֹרָה Tora.
KULTURA ŻYDOWSKA Klasa III.
JUDAIZM Przewodnik po religii.
Najważniejsze święta Żydów
- Patron roku 2012, człowiek o wielkim sercu
JUDAIZM Przewodnik po religii.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Jak wygląda kultura żydowska? Projekt przygotowany pod kierunkiem Rafała Wiewióry przez: Michała Boczonia – kl. 4b, Gabrielę Czajkowską – kl. 5a, Karola Golańskiego – kl. 4b, Pawła Króla – kl. 4b, Radka Marczenkę – kl. 4b, Sebastiana Osmolak-Rogaluka – kl. 4b, Kingę Sabatowicz – kl. 5a, Oskara Trachtę - kl. 4b

Judaizm Judaizm był pierwszą religią monoteistyczną, wiarą w Stwórcę, Boga Jedynego, Jahwę. Z judaizmu powstały inne religie, m.in.: - chrześcijaństwo, - islam.

Język hebrajski - Posługiwali się nim Żydzi od czasów niewoli egipskiej; - zapisane są w nim „Tora” i „Talmud”; - język współczesnych Izraelczyków. W historii wyróżnia się kilka okresów języka hebrajskiego: biblijny, zaświadczony w księgach „Starego Testamentu”; nowohebrajski, występujący w pierwszych stuleciach n.e., stosowany do dzisiaj jako urzędowy język państwa Izrael. הבה נגילה Hawa nagila (Radujmy się) הבה נגילה ונשמחה Hawa nagila wenis mecha (Radujmy się i cieszmy)

Kalendarz żydowski - Rok żydowski składa się z 12 miesięcy. - Nowy Rok żydowski rozpoczyna się jesienią (tisziri). - Siedmiodniowy tydzień zaczyna się w niedzie- lę,a kończy Szabasem w sobotę. - Dni tygodnia nie mają nazw, określa się je kolejnymi cyframi. - Doba rozpoczyna się wieczorem i kończy wraz ze zmierzchem dnia.

Święta Sześć biblijnych świąt Izraela to: 1. Pesach (Święto Paschy) 2. Chag Hamacot (Święto Przaś- ników) 3. Szawuot (Święto Tygodni) 4. Rosz Ha-szana (Święto Trąbie- nia) 5. Jom Kippur (Dzień Pojedna- nia) 6. Sukkot (Święto Szałasów)

Szabat Szabat lub szabas, obchodzony jest w sobotę – już od świtu. Jest to dzień, w którym zabrania się pracować. Nie można także np. podróżować, zapalać ognia, m.in. świec, kuchenek gazowych; nie można palić papierosów. W czasie szabatu koniecznie spożywa się uroczyste posiłki, modli. Konieczne jest przestrzeganie tradycji i różnych obrzędów z nią związanych.

Tora - Powszechnie znana jako Biblia. - Według żydowskiej tradycji jest księgą objawioną, Znakiem Przymierza Boga z Izraelem. - Została przekazana Mojżeszowi na Górze Synaj. - Zawiera przesłanie Boga do człowieka. - W VII w. p.n.e. została spisana i do dziś stanowi kanon wiedzy i wiary.

Synagoga Synagoga– „zgromadzenie, miejsce zebrań" – żydowski dom modlitwy. - Powszechnie używane słowa w języku polskim odpowia- dające pojęciu synagogi to bożnica lub bóżnica – czyli miej- sce poświęcone Bogu, dom modlitwy. Synagoga Pod Białym Bocianem we Wrocławiu

Tradycyjny strój modlitewny Ortodoksyjni Żydzi codzien-nie modlą się w tałesie (szal modlitewny) - z przytwierdzonymi do ramienia i czoła filakteriami - z jarmułką (hebr. kipa) na głowie.

Tałes - szal modlitewny - na każdym z czterech rogów tałesu znajdują się symboliczne frędzle - jest zakładany podczas modlitw (Tora zaleca noszenie ubrania z frędzlami przez cały dzień).

Filakterie - Niewielkie skórzane pudełeczka w kształcie sześcianu, przywiązy -wane za pomocą czarnych rzemieni do lewego ramienia i czoła - Wewnątrz pudełek umieszcza się wypisane na małej kartce perga- minu przykazania Tory.

Jarmułka (mycka) Męskie nakrycie głowy, mała czapeczka zszyta z sześciu klinów.

Menora - siedmioramienny świecznik - ma symbolizować naród Izraela, którego misją jest być „światłem narodów”.

Sławni przedstawiciele narodu żydowskiego o polskich korzeniach Artur Rubinstein (1887-1986) - jeden z najwybitniejszych pianistów - juror konkursów szopenowskich

Janusz Korczak (1878-1942) - Właściwie Henryk Goldszmit - Lekarz - Wybitny pedagog - Autor książek dla dzieci (m.in. „Król Maciuś Pierwszy”) - Kierownik żydowskiego domu sierot w getcie warszawskim. Dobrowolnie poszedł z wychowan- kami na śmierć do obozu w Treblin- ce.

Bruno Schulz (1892-1942) - pisarz - artysta plastyk - architekt - nauczyciel rysunku

Muzyka i taniec Muzyka i taniec to obok kuchni najważniejsze elementy integracji, a często i tożsamości Żydów. Rozproszenie członków narodu żydowskiego zwane diasporą spowodo- wało, że przez wieki Żydzi czerpali z różnych kultur. Zachowując swoje tradycje i obrzędy, przyjmowali jednocześnie instrumentarium oraz układy choreografi-czne od narodów lub społeczności, w których żyli. Następnie przetwarzali je, tworząc własną, oryginalną muzykę. Do dziś charakterystyczne dla muzyki żydow- skiej są skrzypce, klarnet, liry, harfy, kontrabas. W warstwie tekstowej często autorzy odwołują się do „Psalmów” zawartych w Torze. Tańce izraelskie najczęściej tańczone są w kole.

Hava nagila Dlaczego okrąg? W tańcach żydowskich ważna jest więź. Naj- lepiej osiąga się ją poprzez poruszanie się po okręgu symbolizują- cym jedność ze wspólnotą. Im bliżej do centrum, tym ciaśniej- szy okrąg stworzymy - aż nasze ręce się spotkają. Im dalej do centrum, tym nam dalej do ludzi. Krąg mówi o naszej odpowie- dzialności za siebie nawzajem. W kręgu wszyscy jesteśmy rów- ni. I wszyscy też go tworzymy. Każdy taniec kończy gest unie- sionych rąk ku górze – jest to uwielbienie dla Boga i wszyst -kich stworzeń na Ziemi – także nas, a może przede wszystkim nas, ludzi.

Kuchnia żydowska Łączy gusty kulinarne wielu krajów zamieszkiwanych przez Żydów „Czystość potraw” – najważniejsza zasada (koszer „rytualnie czysty”) Kaszrut - żydowskie reguły odżywiania, ustanowione na podstawie Tory Typowe potrawy:

Bajgle- precle Składniki Mąka - 150 g mąki Masło roślinne – 10 g Drożdże – 2 g Jako Sól gruboziarnista, olej Sposób przygotowania Drożdże rozprowadzić w wodzie, po czym wyrobić ciasto razem z drożdżami i zostawić masę na 30 minut – do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 8 kawałków i uformować wałeczki. Zwijać po dwa wałeczki i wkładać do wrzącej wody, a gdy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, posypać grubą solą i wstawić do gorącego pieca. Po wystygnięciu bajgle – precelki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Śledź w majonezie jabłkowym Składniki Śledzie - 80 dag, Majonez - 25 dag Jabłka - 15 dag Cebula - 15 dag Ogórek kiszony - 15 dag Sól, cukier, pieprz - do smaku Sposób przygotowania Wymoczone i oprawione płaty śledziowe należy ułożyć na półmis- ku i pokryć masą majonezową. Masę majonezową przygotowuje- my, dodając do majonezu koszernego (gotowego lub przyrządzo- nego w domu) pokrojone w drobne kosteczki: surową cebulę, ogórki kiszone oraz (utarte na grubej tarce o grubych otworach) jabłka. Do wymieszanej masy dodajemy sól, cukier i pieprz do smaku. Smacznego!

Jajka siekane z cebulą Składniki Jaja – 8 Cebula – 30 dag Olej słonecznikowy – 0,1 l Sól i pieprz – do smaku Sposób przygotowania Jaja ugotować na twardo, drobno posiekać, a następnie dodać równie drobno posiekaną surową cebulę oraz olej słoneczniko- wy, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego!

Kreplach Składniki na ciasto Mąka - szklanka Jajko, sól Składniki na farsz Mięso mielone – szklanka Cebula posiekana – łyżka Sól, olej Sposób przygotowania Wyrobić dość miękkie ciasto - jeśli trzeba - dolać gorącej wody. Rozwałkować bardzo cienko i wykroić kwadraty lub kółka. Nakładać przygotowany farsz mięsny. Lepić pierożki i gotować albo smażyć w głębokim tłuszczu. Smacznego!

Bibliografia/Materiały pomocnicze - http://www.bnai-brith.org.pl/ - http://www.judaizm.edu.pl - www.comenius.nglaskowa.net/kulturazydowka - http://www.snunit.jewish.org.pl/ - http://kuchnia-zydowska.pl/

Podziękowania Dziękując za uwagę, serdecznie dziękujemy za pomoc w przygotowaniu prezentacji: - Ani Jarmoń, - Kołu gitarowemu, - Pani Małgorzacie Król, - Pani Agacie Ptak.