ZDROWE ŻYWIENIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowy tryb życia.
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Zdrowe odżywianie.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Żeby zdrowym być….
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Żywność ekologiczna.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

ZDROWE ŻYWIENIE

Odżywianie – proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy.

Żywność – produkty spożywcze wykorzystywane w odżywianiu człowieka. Żywność można podzielić na: żywność nieprzetworzoną – przeznaczona do bezpośredniego spożycia w postaci naturalnej, np. warzywa, owoce, zioła itp. żywność przetworzoną – najczęściej konserwowana i w postaci nienaturalnej, np. konserwy, dżemy, przetwory itd.

Żywność ekologiczna - określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.

Współczesny człowiek popełnia wiele błędów w systemie żywieniowym. Je niezdrowo, szybko, często w biegu. Żywność kupowana w większości sklepów przesycona jest chemią, sztucznymi nawozami, ulepszaczami. Powodują one wiele chorób, takich jak: zaparcia, zgaga, zespół jelita nadpobudliwego, niestrawność, uchyłkowatość jelita grubego, choroba wrzodowa, kamica nerkowa i żółciowa, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zakrzepy i zatory krwionośne, rak żołądka, trzustki, jelita grubego. przewlekłe choroby wątroby, otyłość, cukrzyca

Popularne fast foody, takie jak McDonald, KFC czy Burger King fundują nam całą gamę niezdrowego jedzenia, które wyniszcza nasz organizm. Jako ciekawostkę można dodać, że powstał film – „Super Size Me” o mężczyźnie żywiącym się tylko w McDonaldzie – po miesiącu przytył kilkanaście kilo, a jego zdrowie gwałtownie się pogorszyło.

Produktami oraz czynnościami szkodliwymi, jest żywność uboga w błonnik, masowe używanie oczyszczonej mąki i białego cukru, który to uzyskał miano „białej śmierci”, nadmiar tłuszczu, który spożywamy w produktach smażonych, fast-foodach, słodyczach.

Niezdrowe odżywianie może prowadzić do otyłości, którą trudno zwalczyć Niezdrowe odżywianie może prowadzić do otyłości, którą trudno zwalczyć. Zagraża ona zdrowiu, przeszkadza w życiu. Osoby otyłe często wystawione są na pośmiewisko, z powodu swojej wagi, wyglądu.

Osoby pragnące obsesyjnie schudnąć, narażone są na wiele chorób Osoby pragnące obsesyjnie schudnąć, narażone są na wiele chorób. Głównymi są anoreksja, bulimia. Powstały ideologie, takie jak Pro-ana, które zachęcają do odrzucenia jedzenie, bycia chudym. Jest to styl życia, który traktuje anoreksję i inne zaburzenia odżywiania nie jako chorobę, lecz jako alternatywny sposób odchudzania będący po części świadomym wyborem.

Aby nasza dieta była zdrowa bazą jadłospisu powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko, unikać należy szkodliwych tłuszczy zwierzęcych, słodyczy i cukru, dieta powinna być różnorodna aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminy i minerały, powinno się ograniczać spożywanie mleka i jego przetworów a zastąpić je jogurtami naturalnymi, kefirami, zsiadłym mlekiem, twarożkiem, gdyż bakterie zawarte w tych produktach korzystnie działają na nasz system odpornościowy, zaleca się unikanie alkoholu, ponieważ jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w naszym organizmie, spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów. Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, które obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz dobrze wpływa na trawienie (w małych ilościach). Należy jeść 4-5 posiłków dziennie, ponieważ częste jedzenie niewielkiej ilości pokarmów jest zdrowsze.

Zdrowa żywność, jest nazywana także żywnością ekologiczną. Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska. Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami.

Żywność ekologiczną kupuje zaledwie ok Żywność ekologiczną kupuje zaledwie ok. 7% polskich konsumentów - głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych rośnie dynamicznie, jednakże jej udział w całkowitej powierzchni rolnej jest wciąż niski - ok. 1%.

Źródła: www.wikipedia.pl www.biomedical.pl

Dziękuję za obejrzenie prezentacji Wykonała: Aleksandra Pakul