Badanie wód jezior lobeliowych
Tlen w wodzie Jest niezbędny do utrzymania dobrego stanu jezior . Jego brak świadczy o zanieczyszczeniu zbiorniku wodnego. Znaczna ilość tlenu pochodzi z atmosfery ale jego źródłem jest też proces fotosyntezy prowadzony przez rośliny wodne. Ilość tlenu rośnie od godzin porannych do popołudniowych. Po zachodzie słońca ilość tlenu obniża się ponieważ rośliny i zwierzęta dalej oddychają. Tuż przed brzaskiem ilość rozpuszczonego tlenu spada do najniższego poziomu. O ilość rozpuszczonego tlenu decyduje temperatura wody. Tlen rozpuszcza się lepiej w zimnej wodzie jak wszystkie gazy.
Działalność człowieka Przyczyny zmniejszenia się tlenu w wodzie: odpady organiczne, Obumarłe szczątki roślin i zwierząt, Fekalia zwierząt, Ścieki z gospodarstw domowych, zakładów przemysłowych. Spadek i zanik rozpuszczonego tlenu w wodzie może spowodować zanikanie gatunków, które nie tolerują zanieczyszczeń. Pojawiają się bakterie , grzyby.
Ocena stopnia nasycenia wody tlenem Punktacja Ocena jakościowa Stopień nasycenia % 5 Doskonała 91÷ 110 4 Dobra 71 ÷ 90; >100 3 Odpowiednia 51 ÷ 700 2 Niska <50
pH wody Skala pH pozwala określić odczyn wody- kwasowy, zasadowy lub obojętny. Jest ona 1 4 stopniowa. Zależy od ilości jonów wodorowych ( H⁺) i (OH⁻ ). 0 7 14 Kwaśny odczyn obojętny odczyn zasadowy odczyn .
Zmiana odczynu pH Zakwaszanie zbiorników wodnych może być spowodowane przez tzw. kwaśne opady, które zawierają tlenki siarki i tlenki azotu. Najbardziej zakwaszone zbiorniki występują na terenach , gdzie występuje rozwinięty przemysł.
Pomiar temperatury Temperatura wpływa na wiele właściwości fizycznych , biologicznych i chemicznych: Ilość tlenu w wodzie, Szybkość fotosyntezy roślin wodnych, Szybkość metabolizmu organizmów wodnych, Wrażliwość na zanieczyszczenia, pasożyty i choroby.
Mętność Mętność wody to jej względna przejrzystość. Na mętność wody wpływają: Cząsteczki glinu, mułu, plankton, zanieczyszczenia ze ścieków. Pomiaru mętności wody dokonuje się min. za pomocą krążka Secchiego. Polega on na zanurzeniu krążka do czasu aż przestanie on być dokładnie widoczny.
Ocena pomiaru mętności wody Punktacja Ocena jakościowa Długość linki (cm) 5 Doskonała >91,5 4 dobra 30,5 – 91.5 3 odpowiednia 5 – 30,5 2 niska < 5
Azotany Azot jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia białek. W formie cząsteczkowej nie jest przyswajalny przez większość roślin wodnych. Ilość azotu z wydalania organizmów jest mała, tylko w wodach gdzie występuje ptactwo, do obiegu dostaje się więcej azotu. Nadmiar azotu przyczynia się do eutrofizacji wód.
niewystarczająco oczyszczone odpływy z oczyszczalni ścieków, Źródłem azotanów są: niewystarczająco oczyszczone odpływy z oczyszczalni ścieków, odpływy kanałów burzowych, -zanieczyszczenia z systemów sanitarnych, -nawozy sztuczne. Pomiar jakości azotanów punktacja Ocena jakościowa Azotany(mg/l) 5 Doskonała 0-1 4 Dobra 1,1-3 3 Odpowiednia 3,1-5 2 Niska >5
Ocena twardości wody O twardości wody decydują zawarte w niej ilości związków wapnia i magnezu. Mniejszej twardości należy oczekiwać, gdy woda przez warstwy nie posiadające w ogóle lub bardzo małe ilości związków wapnia i magnezu. Miękka zaś wtedy, gdy ma kontakt z granitem lub piaskiem. Ocena twardości wody Ilość pól wskaźnikowych zabarwionych na: Twardość ogólna Ocena wody lilaróżowo niebiesko mg CaCO3 na litr 4 50 b. miękka 1 3 70 miękka 2 125 Śr. twarda 250 Twarda 370 b. twarda