TRZYMAJ FORMĘ.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
PSP IM KSIĘDZA JANA TWARDOWSKIEGO w Januszkowicach Przeciwdziałanie Wadom Postawy Ciała u Dzieci Nasze działania w ramach realizacji programu.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zanim zjem pomyślę....
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Na sportowo to zawsze zdrowo
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
Regularne i zdrowe odżywianie 
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Żeby zdrowym być….
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Sportowych Talentów
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
ABC – zdrowego odżywiania
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
Zapis prezentacji:

TRZYMAJ FORMĘ

Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.

Treści programowe obejmują:. żywienie młodzieży- zbilansowaną dietę Treści programowe obejmują: * żywienie młodzieży- zbilansowaną dietę * aktywność fizyczną

TRZYMA FORMĘ

Zdrowie czy nie zdrowie - oto jest pytanie z „Trzymaj formę” odpowiemy na nie. - nasz projekt

Składał się z trzech projektów: Światowy Dzień Zdrowia Pierwszy Dzień Wiosny Dzień Dziecka

Harmonogram obchodów ŚWIATOWEGO DNIA ZDROWIA

MOJE II ŚNIADANIE – stoiska przygotowane przez uczniów i rodziców (hol główny szkoły podstawowej i gimnazjum) godzina 8.45

CO MOGĘ ZROBIĆ DLA SWOJEGO ZDROWIA – pogadanka połączona z pokazem ćwiczeń przygotowana przez zaproszonych gości Klasy I – III ROBIMY OPATRUNKI 9.00 – 9.45 spotkanie z pielęgniarką p. Agnieszką Stępień kl. III 9.55 – 10.35 spotkanie z pielęgniarką p. Agnieszką Stępień kl. I,II

Młodzież gimnazjalna – Wady postawy 9.00 – 9.45 uczniowie gimnazjum wraz z nauczycielami oraz rodzice ( sala gimnastyczna) spotkanie przeprowadził rehabilitant p. Tomasz Dziwiszek

Klasy IV – VI Wady postawy 9.55 – 10.35 Uczniowie klas IV –VI wraz z nauczycielami oraz rodzice (sala gimnastyczna) spotkanie przeprowadził rehabilitant p. Tomasz Dziwiszek

11.30 – 11.45 prezentacja multimedialna przygotowana przez WHO na światowy DZIEŃ ZDROWIA 2010 (pracownia informatyczna) 10.35 – 10.45 RELAKSACYJNE PRZERWY (hol główny szkoły podstawowej i gimnazjum)

Na szkolnych korytarzach umieszczono plansze zawierające opis ruchowy ćwiczeń relaksacyjnych. Uczniowie podczas przerw zapoznają się z instrukcją i według własnych upodobań wykonują wybrane ćwiczenie przy dźwiękach muzyki relaksacyjnej

CELEM ĆWICZEŃ było: * Przeciwdziałanie negatywnym skutkom znużenia i zmęczenia gromadzonego w ciągu dnia pracy ucznia; * Ożywienie funkcji wegetatywnych; * Pobudzenie czynności płuc, serca, odciążenie kończyn górnych zwłaszcza ręki prawej;

* Korekcja postawy poprzez ruch wszechstronnie angażujących układ kostno - stawowo - mięśniowy; * Odciążenie analizatora wzrokowego i słuchowego; * Kształtowanie trwałego nawyku stosowania aktywnego wypoczynku w czasie pracy umysłowej – w szkole i w domu.

Pierwszy Dzień Wiosny

BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc naszą masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podany w metrach podniesiony do kwadratu (podany w metrach).

BMI – Mierzenie i opracowywanie wyników w naszej szkole.

Dziewczynki, mierzymy się…

Wyniki naszych pomiarów- co nam powiedzą statystyki…

Opracowaliśmy broszurę… a w niej: Prawidłowe żywienie uważa się obecnie za jeden z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia ludności, a coraz więcej chorób trapiących ludzi ma ścisły związek  z odżywianiem. Tak dziś rozpowszechnione choroby jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, wiele chorób serca, są w znacznym stopniu spowodowane niewłaściwym odżywianiem. To właśnie rodzice mają największy wpływ na kształtowanie prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych. Są pierwszymi i najważniejszymi edukatorami.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA   Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.  Strzeż się nadwagi i otyłości. Bądź aktywny ruchowo.  Spożywaj dużo produktów zbożowych.  Pamiętaj o 2 szklankach chudego mleka dziennie. Mleko możesz zastąpić jogurtem, kefirem, serem.  Mięso spożywaj z umiarem.  Jedz codziennie dużo warzyw i owoców.  Ograniczaj jedzenie tłuszczów, a szczególnie zwierzęcych.  Zachowaj umiar w spożywaniu cukrów i słodyczy.  Ograniczaj spożycie soli.  Unikaj napoi gazowanych i innych używek.

Scenariusze Uczniowie sami zaproponowali przebieg lekcji, ćwiczenia. TEMAT: ODŻYWIAM SIĘ ZDROWO – JEM KOLOROWO.   CELE LEKCJI: wiesz co to jest ,, dieta zbilansowana” znasz ,, piramidę zdrowia” znasz zasady zdrowego odżywiania Na Co Be Zu Znajomość roli warzyw i owoców w codziennej diecie. Przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania się. Znajomość ,, piramidy zdrowia”. Umiejętność pracy w grupie.

Przebieg lekcji: Powitanie hasłem- kto je owoce i warzywa ten jest zdrowy i wygrywa. Uczniowie proponują swoje hasła. Przedstawienie tematu lekcji, celów oraz nacobezu. Pogadanka na temat odżywiania: jakie pokarmy jedzą najczęściej? Które najbardziej lubią? Czy zdarza się, że są przejedzeni lub głodni? Czym grozi przejadanie lub głodzenie się?

Pierwszy Dzień Wiosny – Budzimy się ze snu 22 marca

Tradycyjnie- przekazanie kluczy przez p. Dyrektor

NASZE LEKCJE

Odżywiamy się zdrowo - jemy kolorowo

Zapotrzebowanie organizmu

Pracujemy…

Witaminowy Pokaz Mody

Jem zdrowo i kolorowo

Czytamy Gazetki

Quiz Jaka aktywność !

Podpatrzone… Nie tylko uczniowie miło pracowali…

Topienie Marzanny

Uczymy i tańczymy

Dzień Dziecka

Dzień Dziecka Cele: Integracja środowiska szkolnego i lokalnego- stworzenie możliwości uczestniczenia w różnego rodzaju aktywności ruchowej, Stwarzanie sytuacji sprzyjających przeżywaniu pozytywnych emocji, Promowanie zdrowego, bezpiecznego i aktywnego spędzania wolnego czasu, Kształtowanie umiejętności współdziałania zespołowego, opartego na wzajemnym zaufaniu, życzliwości, poszanowaniu współpartnera i rywala.

Harmonogram Dnia Dziecka 8.00 – spotkanie na Sali gimnastycznej(wszyscy przychodzą w strojach sportowych) 8.10- 8.15- wyjście wszystkich uczniów z wychowawcami na trasy 11.00- 11.30- powrót grup z rajdu i zbiórka na boisku szkolnym

Harmonogram Dnia Dziecka- cd. 12.00 – wspólna biesiada przy ciepłym posiłku 12.30- zawody z udziałem nauczycieli, rodziców, uczniów

To był dzień! Wymarsz….

Na trasie…

Chwila odpoczynku przed zawodami…

To były emocje: Rodzice, Nauczyciele, Uczniowie SP, Uczniowie Gimnazjum- kto wygra?

Wyniki nie były ważne Ważne, że razem miło i zdrowo spędziliśmy czas.

PODSUMOWANIE PROJEKTU

Cele projektu: pogłębienie wiedzy uczniów, rodziców w zakresie zbilansowanej diety, aktywności fizycznej, wdrażanie zasad aktywnego stylu życia zachęcanie do dokonywania zdrowych wyborów kształtowanie zasad „fair play” podczas rywalizacji sportowej zostały zrealizowane.

Nasze sukcesy: diagnoza szkoły – wskaźnik BMI, duże zainteresowanie uczniów, rodziców, doskonalenie pracy metodą projektów, dokonywanie zdrowych wyborów przez uczniów(sklepik szkolny), współpraca z organizacjami( RZAZ w Stanisławowie, Ośrodek Zdrowia w Łęgu, PSSE w Płocku, wszystkie podmioty szkoły)

Prezentację w ramach projektu wykonali uczniowie klasy IIIB gimnazjum: Aleksandra Wiśniewska Patryk Daczko Michał Jarzębowski

ZS w Łęgu Probostwie www.zsleg.cba.pl zsleg@interia.pl Dyrektor: Mirosława Zgódka-Wiśniewska

DZIĘKUJEMY