Rolnictwo ekologiczne- zasady certyfikacji

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
ROZPORZĄDZENIE RADY nr 834/2007 z dnia r.
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
Instrukcja GLW nr GWIz. 430/CC-27/09 z dnia 18 maja 2009 r
Szkolenie-rolnictwo ekologiczne
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
1 Oś 1 Korzystanie z usług doradczych przez rolników i posiadaczy lasów 4 listopad 2009 r.
Grupy producentów rolnych
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Ćwiczenia praktyczne z wypełniania raportów z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności Puławy, 30 – 31 marca 2009 r.
Przepisy dla pasz leczniczych
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
System nawigacji satelitarnej
ZASADY WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI (cross-compliance) Departament Płatności Bezpośrednich MRiRW PUŁAWY r.
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
INSPEKCJA WETERYNARYJNA
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo wodne 1)
Odstępstwa od wymogów obowiązujących w rolnictwie ekologicznym
PROGRAM ROLNOŚRODOWISKOWY ( PŁATNOŚCI ROLNOŚRODOWISKOWE )
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
Produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Autor: inż. Ryszard Wiszowaty
Sektorowy Program Operacyjny Działanie 1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
Barbara Sazońska Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
Europejski Fundusz. Rolny na rzecz Rozwoju
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Regulamin dotyczący realizacji działań w ramach Planu Działania.
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny:
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Departament Płatności Bezpośrednich
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Akty prawne Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r.
Reglamentacja procesu budowy
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Ochrona Dzikiego Ptactwa i siedlisk przyrodniczych METODYKA USŁUG DORADCZYCH Minimalne Wymagania wzajemnej zgodności (cross-compliance) dla gospodarstw.
Wsparcie inwestycji w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000 Termin składania wniosków - wrzesień 2017 r.
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
„Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne”
Rolnictwo ekologiczne
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Rolnictwo ekologiczne- zasady certyfikacji ul. Grzegórzecka 77 Kraków www.cobico.pl

Wstęp Rolnictwo Ekologiczne - określane również jako: biologiczne, organiczne lub biodynamiczne oznacza system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. Podstawową zasadą jest odrzucenie w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Jest to system trwały, samowystarczalny i ekonomicznie bezpieczny. Produkcja prowadzona metodami ekologicznymi to sposób uzyskania produktu rolniczego, w którym zastosowano w możliwie największym stopniu naturalne metody produkcji, nie naruszające równowagi przyrodniczej.

Nad jakością produktów ekologicznych w Polsce czuwa system kontroli.

Rolnik Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jednostka certyfikująca Wydawanie upoważnień Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Polskie Centrum Akredytacji Jednostka certyfikująca Kontrola i akredytacja Kontrola i certyfikacja Kontrola jednostek certyfikujących oraz rolników Rolnik

Procedura certyfikacji produkcji rolniczej Informacje wstępne dla wnioskującego o certyfikat Przyjęcie i zarejestrowanie wniosku o certyfikację Nadzór Oznaczanie znakiem zgodności Kontrola gospodarstwa Decyzja o wydaniu certyfikatu Ocena dokumentacji

Informacje wstępne dla wnioskującego o certyfikat Przekazanie informacji o procesie certyfikacji: Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. 2009 nr 116 poz.975), Rozporządzenie Rady 834/2007 oraz Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania powyższego rozporządzenia, procedurę dotyczącą certyfikacji i zasady nadzoru nad certyfikatem, zasady zawieszania, cofania i unieważniania certyfikatów, procedurę naruszeń i sankcji, procedurę odwołań i reklamacji, informacje o opłatach za certyfikację.

Wniosek o certyfikację Przekazywanie wnioskodawcy Wniosku o przeprowadzenie certyfikacji Do wniosku Producent zobowiązany jest dołączyć: Wypis z ewidencji gruntów i budynków dotyczący gospodarstwa rolnego oraz mapę ewidencyjną z zaznaczonymi działkami Zgłoszenie podjęcia działalności w rolnictwie ekologicznym Umowę dzierżawy (jeżeli dotyczy)

Wniosek o certyfikację Do wniosku Producent zobowiązany jest dołączyć: Producent posiadający już certyfikat lub posiadający status gospodarstwa w okresie przestawiania wydany przez inną jednostkę certyfikującą niż BC COBICO dostarcza kserokopię certyfikatu i zaświadczenie o statusie producenta wydane przez poprzednią jednostkę certyfikującą z ewentualnymi zaleceniami oraz protokół z kontroli. Wraz z wnioskiem klient wnosi opłatę wstępną w oparciu o cennik BC

Terminy składania wniosków Nowi producenci – cały rok (brak uzgodnionego terminu). Rozpoczęcie realizacji pakietu w chwili złożenia wniosku Producent posiadający certyfikat zgodności lub posiadający status gospodarstwa w okresie przestawiania składa wniosek każdego roku przed datą wskazaną przez jednostkę.

Rejestracja wniosku W terminie do 7 dni roboczych od daty otrzymania wniosku pracownik BC COBICO dokonuje jego oceny pod względem formalnym. W przypadku pozytywnej weryfikacji wniosku i załączonej dokumentacji następuje rejestracja wniosku z datą jego wpływu oraz nadanie numeru producenta.

Kontrola gospodarstwa Gospodarstwo podlega przynajmniej raz w roku, w terminie uzgodnionym z posiadaczem gospodarstwa, kontroli pełnej (tzw. rocznej). BC COBICO w okresie przestawiania jak i posiadania certyfikatu przeprowadza niezapowiedziane wyrywkowe kontrole w wyżej wspomnianym zakresie. Jednostka certyfikująca może również pobierać próbki do testowania produktów niedozwolonych w produkcji ekologicznej.

Decyzja o wydaniu certyfikatu Ocena dokumentacji Brak rozbieżności Wystąpienie rozbieżności Ocenę wniosku przeprowadzona jest w terminie do 30 dni od doręczenia protokołów Termin wydania decyzji zgodnie z harmonogramem spotkań Komitetu Technicznego Rozpatrzenie wniosku przez Komitet Techniczny Decyzja o wydaniu certyfikatu/przyznania statusu gospodarstwa w okresie przestawiania Decyzja o odmowie wydania certyfikatu/przyznania statusu gospodarstwa w okresie przestawiania

Wydanie certyfikatu Certyfikaty wydawane są na okres od 1 stycznia do 31 marca. W przypadku gospodarstw rolnych przestawiających swoją produkcję na metody ekologiczne certyfikat wydawany jest po 2 latach przestawiania produkcji w gospodarstwie na produkcję metodami ekologicznymi.

Nadzór Nadzór nad wydanymi certyfikatami obejmuje: nadzór nad sposobem wykorzystywania certyfikatów przez producentów, kontrole doraźne gospodarstw ekologicznych. W przypadku wystąpienia naruszeń, stosowane są odpowiednie sankcje proporcjonalnie do skali naruszenia.

Pakiet 2: Rolnictwo ekologiczne (na ha) Uprawy rolnicze (bez certyfikatu) 840 PLN Uprawy rolnicze (z certyfikatem) 790 PLN Trwałe użytki zielone (bez certyfikatu) 330 PLN Trwałe użytki zielone (z certyfikatem) 260 PLN Uprawy warzywnicze (bez certyfikatu) 1550 PLN Uprawy warzywnicze (z certyfikatem) 1300 PLN Uprawy zielarskie (bez certyfikatu) 1150 PLN Uprawy zielarskie (z certyfikatem) 1050 PLN Uprawy specjalne - sadownicze i jagodowe (bez certyfikatu) 1800 PLN Uprawy specjalne - sadownicze i jagodowe (z certyfikatem) 1540 PLN Uprawy specjalne - sadownicze i jagodowe pozostałe (bez certyfikatu)800 PLN Uprawy specjalne - sadownicze i jagodowe pozostałe (z certyfikatu) 650PLN 15

Rozporządzenia Rady 834/2007 Okres przestawiania(konwersji) gospodarstwa rozpoczyna się najwcześniej z chwilą poinformowania przez podmiot gospodarczy jednostki certyfikującej . grunty podlegają okresowi przestawiania zazwyczaj przez co najmniej 2 lata przed siewem lub, w przypadku łąki, przez co najmniej 2 lata przed wykorzystywaniem ich do produkcji pasz ekologicznych lub, w przypadku upraw wieloletnich innych niż rośliny łąkowe, co najmniej 3 lata przed pierwszym zbiorem produktów. Okres przestawiania może ulec skróceniu bądź wydłużeniu, ale dopiero po rozpatrzeniu właściwego organu (wniosek o odstępstwo WIJHARS)

Żyzność i biologiczna aktywność gleby: Produkcja roślinna. Żyzność i biologiczna aktywność gleby: uprawę roślin strączkowych, zielonek lub roślin głęboko korzeniących się, w odpowiednim wieloletnim płodozmianie; włączenie nawozu pochodzącego od zwierząt gospodarskich z ekologicznej produkcji zwierzęcej zgodnie z przepisami i ograniczeniami (nie więcej niż 170 kg N/ha) włączenie innych materiałów organicznych, kompostowanych lub niekompostowanych, z gospodarstw produkujących zgodnie z zasadami rol. ekologicznego Nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych

Nawozy organiczne lub mineralne. Dopuszcza się stosowanie preparatów biodynamicznych Nawozy mineralne i środki poprawiające glebę mogą być stosowane tylko po dopuszczeniu do stosowania w produkcji ekologicznej przez instytucję wskazaną przez MRiRW kwalifikowanie oraz wykaz nawozów lub środków poprawiających właściwości gleby do stosowania w rolnictwie ekologicznym prowadzi Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.

Zwalczane szkodników, chorób i chwastów. dobór stosownych gatunków i odmian, właściwy płodozmian, uprawa mechaniczna, ochrona naturalnych wrogów szkodników poprzez zapewnienie im dogodnych warunków (np. żywopłoty, tereny gniazdowania, wpuszczenie drapieżników), odchwaszczanie płomieniem. w przypadku stwierdzonego zagrożenia uprawy dozwolone jest wyłącznie stosowanie ŚOR znajdujących się na wykazie środków, kwalifikowanie oraz wykaz środków ochrony roślin do stosowania w rolnictwie ekologicznym prowadzi Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu.

Nasiona i wegetatywny materiał rozmnożeniowy Można stosować: Pochodzący z gospodarstwa ekologicznego lub znajdujący się na liście PIORiN jako nasiona lub sadzonki ekologiczne Materiał rozmnożeniowy z jednostki w trakcie konwersji (własny); konwencjonalny ale po otrzymaniu zgody od WIORIN

Produkcja zwierzęca Produkcja zwierzęca stanowi nieodłączną część wielu gospodarstw rolnych, które zajmują się rolnictwem ekologicznym. Zaspakaja potrzeby nawozowe w gospodarstwie. Wykluczone jest utrzymywanie zwierząt w gospodarstwach bezrolnych

Pochodzenie zwierząt Przy wyborze ras należy brać pod uwagę zdolność zwierząt do przystosowania się do miejscowych warunków; Zwierzęta gospodarskie muszą pochodzić z jednostek produkcyjnych ekologicznych. Ten system produkcji należy utrzymać w ciągu całego ich życia. Rozporządzenie na zasadzie odstępstwa po zasięgnięciu opinii jednostki i uzyskaniu zgody właściwego organu (WIJHARS) dopuszcza wprowadzenie zwierząt nie spełniające w/w wymogów. 22

Pochodzenie zwierząt cd. Można wprowadzić w przypadku odnawiania stada: Do 10% dorosłych zwierząt koniowatych, bydła lub 20% dorosłych świń , owiec, kóz (dotyczy gospodarstw powyżej 10 szt. bydła lub 5 szt. trzody, owiec, kóz) Maksymalnie jedno zwierzę jeżeli produkcja jest mniejsza od podanej powyżej. Odsetek ten można zwiększyć po uzgodnieniu z odpowiednim organem kiedy: Zwiększa się gospodarstwo, Zmienia się rasę, Zmienia się specjalizację w chowie zwierząt.

Konwersja Rozpoczyna się z chwilą wprowadzenia zwierząt do gospodarstwa Okresy konwersji dla zwierząt: Konie i bydło na opas 12 miesięcy Małe przeżuwacze i trzoda 6 miesięcy Zwierzęta mleczne 6 miesięcy Drób rzeźny 10 tygodni Drób nieśny 6 tygodni

Karmienie Pasze własne lub z gospodarstw ekologicznych, Tucz jest dozwolony w takim zakresie, w jakim jest on odwracalny na każdym etapie procesu chowu. Zabronione jest wymuszone karmienie zwierząt. Młode ssaki należy karmić mlekiem naturalnym, najlepiej mlekiem matki przez okres, który powinien wynosić, zależnie od gatunku, co najmniej 3 miesiące dla bydła i zwierząt z rodziny koniowatych, 45 dni dla owiec i kóz oraz 40 dni dla świń. Na zasadzie odstępstwa dopuszcza się stosowanie w ograniczonej proporcji konwencjonalnych pasz dla zwierząt innych niż roślinożerne(5% do 31 grudnia 2011)

Karmienie Zwierzęta ekologiczne można wypasać na obszarze konwencjonalnym w trakcie spędu z jednego pastwiska na drugie, ale dawka pokarmowa w tym przypadku nie może przekroczyć 10%

Metody chowu i hodowli zwierząt Zakazuje się: chowu zamkniętego nakładania pierścieni na ogonach owiec, na nosie trzody chlewnej, usuwania rogów lub zębów, itp. kastracji po osiągnięciu dojrzałości płciowej przenoszeni zarodków

Zapobieganie chorobom i leczenie weterynaryjne. dobór odpowiednich ras i odmian, stosowanie praktyk gospodarskich odpowiednich do wymagań każdego gatunku, silnie wzmacniających odporność na choroby i zapobiegających infekcjom, stosowanie wysokiej jakości paszy, wraz z zapewnianiem regularnego ruchu i dostępu do pastwiska, zapewnienie odpowiedniej obsady zwierząt gospodarskich, Weterynaryjne produkty lecznicze stosowane w rolnictwie ekologicznym muszą spełniać następujące zasady: leki roślinne, produkty homeopatyczne i pierwiastki śladowe oraz produkty wymienione w części C pkt 3 załącznika II dopuszcza się zastosowanie syntetycznych alopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych lub antybiotyków na odpowiedzialność lekarza weterynarii;

Produkcja równoległa Jednostki produkcyjne mogą prowadzić na tym samym obszarze produkcję ekologiczną i konwencjonalną pod warunkiem że: budynki i działki są odpowiednio oddzielone; gatunki uprawianych roślin nie powtarzają się.

c.d Zwierzęta konwencjonalne mogą przebywać w ograniczonym okresie na działkach ekologicznych po uzgodnieniu z jednostką i przedstawieniu planu wypasu sporządzonego przez doradcę

Praktyki prowadzenia gospodarstwa. dopuszcza się sztuczną inseminację, zabronione jest systematyczne wykonywanie takich działań jak mocowanie elastycznej taśmy do ogonów owiec, przycinanie ogona i piłowanie zębów, kształtowanie dziobów lub usuwanie rogów, dopuszcza się przeprowadzanie zabiegów kastracyjnych, zabronione jest trzymanie zwierząt gospodarskich na uwięzi, Transport , Identyfikowanie produktów zwierzęcych, Gospodarowanie nawozami naturalnymi, Pomieszczenia inwentarskie i wybiegi.

Dokumentacja w gospodarstwie ekologicznym Dokumentację należy prowadzić na: formularzach Rejestr Działalności Rolnośrodowiskowej ( druk ARiMR), Księgi Rejestru Stada (druk ARiMR), Ewidencja towarowa gospodarstwa.

Dokumentacja produkcji roślinnej w gospodarstwie Data/termin Uprawiana roślina Działanie gospodarcze/rodzaj zabiegu* 05.03.2006 Pszenica Zakup 300 kg pszenicy do siewu od …. Wysiew na działce nr 3 w dniu ….. 13.04.2006 Pszenica (nawóz) Zakup nawozu (nazwa) w ilości … z …. Wysiew na działce nr 3 w dniu … 14.08.2006 Sprzedaż 200 kg pszenicy na targowisku w ... (lub nazwisko nabywającego, nazwa firmy….) *- np. zakup środków do produkcji (nasiona, nawozy…), sprzedaż płodów rolnych, ważniejsze zabiegi agrotechniczne, pielęgnacyjne, ochronne …

Dokumentacja produkcji zwierzęcej w gospodarstwie Data/termin Gatunek/ grupa zwierząt Działanie gospodarcze/rodzaj zabiegu* 15.04.2006 Krowa mleczna Zakup krowy mlecznej od Jana Kowalskiego zamieszkałego w …., gospodarstwo ekologiczne nr …. 16.07.2006 Bydło Zakup paszy (dodatku mineralnego) sklep w …. 25.09.2006 Prosięta Sprzedaż 5 szt. prosiąt (gdzie /komu) * - np. zakup i sprzedaż zwierząt, zakup paszy, leczenie zwierząt i inne.