Servicearten Sposoby serwowania -

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wymiana doświadczeń w zakładzie pracy.
Advertisements

Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa
Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Organizacja wózka pomocniczego
Pielęgnacja i serwowanie wina
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Podstawowa wiedza o winach w teorii
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Dr inż. Bożena Mielczarek
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Menu.
N a k r y c i e s t o ł u.
W niektórych miejscach, np. u przyjaciół.Przyjęte jest wpadanie bez zapowiedzi. Trzeba jednak pamiętać, że przyjaciel, do którego pragnie się wpaść,
Jak zostać ekspertem Komisji Europejskiej? Experts Management Module for FP6 Ewa Kocińska Regionalny Punkt Kontaktowy 6PR UE ul. Rubież 46, Poznań
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
Sposób jedzenia ostryg
LALKA BARBIE Tort w stylu angielskim obłożony masą cukrową, wszystkie dekoracje są jadalne. Tort o smaku czekoladowym ciemny biszkopt przełożony kremem.
Kryteria grupowania stanowisk pracy
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
W kierunku podnoszenia kwalifikacji zawodowych – konferencja podsumowująca kampanię Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej
PRZY RODZINNYM STOLE.
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
usług gastronomicznych
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
INSTYTUT FIZYKI I ASTRONOMII TORUŃ 2003 UNIWERSYTET MIKOŁAJA KOPERNIKA.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Ośrodek wczasowo- konferencyjny Wioska Turystyczna Wilkasy
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY „WARSZTATY KULINARNO- ARANŻACYJNE”
Uaktywnianie i wykorzystywanie opcji INDEKS DOLNY i INDEKS GÓRNY w programie MSWord Klikaj, by przejść na kolejny slajd.
Sałatka Grecka..
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Buforowanie D e f i n i c j a.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Smakowita mapa Krakowa Dima A. Marina Z.. Gdzie znajduję się?
Wiesz co jesz! W Cucinie można zobaczyć smaki, usłyszeć zapachy i podotykać świeżości. Poczuć tętno Kuchni – bo tu ona żyje. Ludźmi, którzy ją tworzą i.
Praktyki zawodowe w Londynie r.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Planowanie i organizacja imprez okolicznościowych.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Cafe D. Pownd. Cafe D. Pownd:  Stołówka studencka  Dla 550 studentów The National Academy of Liberal Arts  Otwarta 7:00-19:00 w dni powszednie, zamknięta.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Platinium Club & Restaurant Platinium Club to najsłynniejsze miejsce klubowej Warszawy, zlokalizowane w oryginalnej XIX wiecznej kamienicy w ścisłym centrum.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
„Mój zawód na europejskim rynku pracy - jakie mam szanse?”
Hotel zum Schiff MEERSBURG
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Savoir - Vivre na talerzu
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Zapis prezentacji:

Servicearten Sposoby serwowania - MODNE WINA Servicearten Sposoby serwowania - W zależności od pory dnia proponuje się gościom różne rodzaje potraw i napojów. Sposoby serwowania potraw i napojów zależą od kategorii zakładu i przyjętego sposobu obsługi. Serwis à la carte. Goście przychodzą o dowolnej porze i wybierają dania z karty. Serwis bufetowy. Oferowanie potraw w formie bufetu możliwe jest przy każdym posiłku. Gość sam się obsługuje, personel kuchni czy kelnerzy służą tutaj poradą. Serwis bankietowy. O określonej porze serwuje się zamówione posiłki dla większej ilości przy dużych, odświętnych stołach, dostosowanych do okazji. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Servicearten Sposoby serwowania - MODNE WINA Servicearten Sposoby serwowania - Serwis table-d´hôte. Podobnie jak w przypadku serwisu bankietowego serwuje się o danej porze to samo menu wszystkim gościom. Goście siedzą jednak przy pojedynczych stolikach, lub w mniejszych grupach (serwis stosowany np. w sanatoriach i domach wczasowych). Serwis á part. Jest to odpowiednik serwisu table- d´hôte, z tą różnicą, że goście nie przychodzą o tej samej porze na posiłek. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Serwis talerzowy - serwis amerykański MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania Istnieją różne sposoby podawania potraw. Zastosowana metoda żależy od: kategorii zakładu rodzaju i miejsca imprezy, sposobu podawania i ilości potraw, rodzaju potraw, kwalifikacji i liczby personelu Niezależnie od stosowanej metody zasady serwowania są niezmienne. - Serwis talerzowy - serwis amerykański Danie główne wraz z dodatkami podaje się na talerzu. Talerze z daniami należy nosić po dwa. Ten sposób noszenia zapobiega sytuacji, że dotkniemy brzegiem górnego talerza potrawy na dolnym talerzu. Metoda ta jest polecana w przypadku niecierpliwych gości, wycieczek, oraz małych przyjęć okolicznościowych (z użyciem klosza). Zalety: * metoda oszczędzająca personel, czas i naczynia, ilość produktów jest dobrze skalkulowana Wady: gość nie ma wpływu na wielkość porcji, jest ona metodą bezosobową, gdyż pomiędzy personelem a gośćmi dochodzi tylko do krótkiego kontaktu. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Serwis talerzowy - serwis amerykański MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serwis talerzowy - serwis amerykański Serwowanie napojów Serwowanie przystawek na talerzach obiadowych Serwowanie koktajli w pucharkach Serwowanie zup w filiżankach i talerzach głębokich Serwowanie dań głównych i porcjowanych Serwowanie deserów w pucharkach, szklankach i talerzach ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Serw. potraw z półmisków - serwis francuski MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serw. potraw z półmisków - serwis francuski Przy tej metodzie oferuje się gościom potrawy na półmis-kach. Gość może sobie sam nałożyć potrawę lub nałoży ją kelner. Ta metoda serwowania nadaje się do zastosowania przy jednolitym menu dla danego stołu. Zalety: W przypadku tego serwisu gość może decydować o wielkości nakładanej porcji, a w przypadku możliwości wyboru, o rodzaju serwowanej potrawy. Wady: Gościowi często się przeszkadza, szczególnie, jeśli nakrycia stoją zbyt blisko siebie. Przedkładanie i podawanie potraw w czarkach, na półmiskach itd. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Servicemethoden Metody serwowania MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski W serwisie angielskim kelner przynosi potrawy na półmiskach. Półmiski te prezentuje gościom i następnie na stoliku nakłada potrawy na talerze. Często zdarza się, że potrawy nie zostały podzielone na części i należy je tranżerować lub filetować. Ten sposób serwowania zalecany jest przy małej liczbie gości. Zalety: * obsługa jest indywidualna, gość czuje się dowartościowany, mając kontakt z obsługą * gość ma możliwość wyboru potraw, może poprosić o nałożenie określonej porcji potrawy, którą przygotowuje się na stoliku. Wady: * metoda czasochłonna, wymaga większej liczby personelu i użycia większej ilości naczyń, dlatego jest droga, * personel musi być dobrze wykwalifikowany ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Servicemethoden Metody serwowania MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski Prezentacja przy stole Rozmowa z gośćmi Prace specjalne Serwowanie i ustawianie od strony prawej ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981