Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Podstawowa wiedza o winach w teorii

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Podstawowa wiedza o winach w teorii"— Zapis prezentacji:

1 Podstawowa wiedza o winach w teorii
MODNE WINA 6 Podstawowa wiedza o winach w teorii - Gatunki wina w Niemczech a) Wino białe „Weisswein“ - wino z białych winogron, których moszcz wytłaczany jest przed fermentacją. b) Wino czerwone „Rotwein“ – wino z czerwonych winogron. Jego kolor pochodzi z czerwonych barwników ze skórki winogron w procesie fermentacji lub podgrzania. c) Wino różowe „Rose“ - wino z czerwonych winogron o zabarwieniu różowym do jasnoczerwonego. Zestawianie mieszanek kilku gatunków wina czerwonego jest dopuszczalne. d) „Weißherbst“ – to specyficzna nazwa wina różowego produkowanego z jasnego moszczu tylko jednego rodzaju krzewów winnych posiadających odpowiedni predykat jakości. ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /

2 e) „Rotling“ - to wino o barwie jasnoczerwonej, produkowane przez
MODNE WINA 6 e) „Rotling“ - to wino o barwie jasnoczerwonej, produkowane przez mieszanie winogron wina białego i czerwonego lub ich moszczu. Pojęcia tego używać można na oznakowanie win stołowych i „jakościowych“. f) - „Schillerwein“ – to nazwa wina Rotling z Wirtembergii i Miśni, które posiadać musi co najmniej predykat jakości. g) - „Badisch Rotgold“ – to wino Rotling z Badenii produkowane z gatunków winorośli szary burgund i pinot noir z predykatem jakości. c) „Perlwein / Secco“ – („wino perliste“) - to wino zawierające naturalny CO² lub nasycone dwutlenkiem węgla. Przy temperaturze 20° C musi ono wykazywać ciśnienie dwutlenku węgla pomiędzy 1 i 2,5 atm. i widocznie bąbelkować. Podane muszą być także: rodzaj i oznaczenie jakości wina. Oznakowanie na etykietce wina „Perlwein“ powinno w sposób wyraźny odróżniać je od wina nasyconego CO². ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /

3 Klasy jakościowe win niemieckich
MODNE WINA 6 Klasy jakościowe win niemieckich Na etykietkach niemieckich win zawsze znaleźć można jedną z przewidzianych przepisami klas jakości: 1. Tafelwein/Landwein - wino stołowe/ wino krajowe 2. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (b.A.) - wino jakościowe z określonych obszarów upraw 3. Qualitätswein mit Prädikat - wino jakościowe z predykatem a) Wino stołowe/krajowe proste – są to wina lekkie, świeże, na duże pragnienie wzniosłe – to typowe dla danego krajobrazu, mocne wina do picia ze szklanki b) Wino jakościowe z określonych obszarów upraw - są to wina typowe dla danego obszaru - muszą posiadać urzędowy numer pokontrolny * C l a s s i c - te wina posiadają rozpoznawalny bukiet smakowy - są wytrawne w smaku i harmonizują z wieloma potrawami - wino to odpowiada międzynarodowemu stylowi win wytrawnych * SELEKCJA - są to starannie wybrane wina najwyższej klasy - zbiory podlegają rygorystycznym ograniczeniom - wytrawny bukiet smakowy - wyszukany produkt niemieckiej sztuki winiarskiej ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /

4 c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to:
MODNE WINA 6 c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to: Kabinett eleganckie, lekkie, dojrzałe wina, zbierane normalnie - „normalnie“ – znaczy w październiku Ten wydłużony czas dojrzewania nadaje temu niemieckiemu winu owocowy kwasek, delikatny bukiet i substancje aromatyczne Kabinett winogrona o wysokiej zawartości cukru - zostały zebrane podczas zbioru podstawowego. * Spätlese - są to winogrona w stadium w pełni dojrzałym, 7 dni po zbiorze podstawowym - posiadają one szczególną elegancję i dojrzałość, są przyjemnie okrągłe i pełne Spätlese winogrona o podwyższonej zawartości cukru - zostały zebrane po zakończeniu zbioru podstawowego, czyli podczas tzw. późnego zbioru. * Auslese - te w pełni dojrzałe winogrona wyodrębniane są spośród całego zbioru i wytłaczane oddzielnie - uwodzą swoją dojrzałością najwyższej próby, pełnią bukietu i elegancją Auslese bardzo dojrzałe winogrona zbierane tylko ręcznie i w sposób wybiórczy (odrzuca się przy tym grona niedojrzałe lub chore). * Beerenauslese - tylko pokryte szlachetną pleśnią i przejrzałe winogrona tłoczone są oddzielnie - osiągają one podwyższony poziom stopni Öchsle’a - wina te są szczególnie dojrzałe, owocowe i pełne, posiadają też wyraźny aromat szlachetnej pleśni Botrytis - wino w kolorze bursztynu Beerenauslese pokryte szlachetną pleśnią lub co najmniej przejrzałe winogrona zebrano ręcznie i w sposób wybiórczy. * Trockenbeerenauslese - używa się tu wyłącznie zasuszone jak rodzynki, pokryte szlachetną pleśnią winogrona - drogocenność tego wina znajduje także odzwierciedlenie w jego wyglądzie i smaku Trockenbeerenauslese zbotrytyzowane (pokryte w całości szlachetną pleśnią, zasuszone) winogrona zebrano ręcznie i w sposób wybiórczy. ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /

5 c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to:
MODNE WINA 6 c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to: Wino lodowe swą doskonałą jakość wino to zawdzięcza w pełni dojrzałym winogronom, których wartości zostały skoncentrowane poprzez zamrożenie zbiór odbywa się przy – 7 ° C tylko nie zamrożony, bardzo aromatyczny i o wysokiej zawartości cukru koncentrat zostaje wytłoczony Eiswein (wino lodowe) powstaje z winogron zbieranych w stanie zamrożonym (w temperaturze ca. minus 7° – 12° C (czyli najczęściej w grudniu lub styczniu). ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /


Pobierz ppt "Podstawowa wiedza o winach w teorii"

Podobne prezentacje


Reklamy Google