Łysak Andrzej1, Kiełb Piotr2, Urlik Szczepan1, Woźniak Marta1

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM – raport Przygotowany dla Fundacji ABC XXI 30 października 2006.
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Serwisy WWW polskich gmin i powiatów. Anno Domini 2002.
Portal EURES – baza „Życie i praca”
Aleksandra Sonia Priwieziencew
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych
Oś 3 Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej 2 listopad 2009 r.
PROW PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA
Małopolski Program Kompleksowej Opieki Psychiatrycznej
Puszcza Biała jako produkt ekoturystyczny
Warszawa, wrzesień 2007 r. Kryteria wyboru projektów współfinansowanych w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007 – 2013 Warszawa, 7.
PREZENTACJA ZASOBÓW INFORMACYJNYCH BAZY GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO URZĄD STATYSTYCZNY W ŁODZI Łódź, 10 grudnia 2010 r.
Narodowy Program Przebudowy Dróg Lokalnych Etap II Bezpieczeństwo – Dostępność – Rozwój Edycja 2013.
Zmiany nastrojów gospodarczych w województwie lubelskim w IV kwartale 2009 roku.
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Analiza wyników ankiety
Systemy zarządzania treścią CMS
Konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” w woj
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Warunki życia mieszkańców obszarów wiejskich
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- V Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat a.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
OFERTA WSPÓŁPRACY DLA FIRM REMONTOWYCH I WYKOŃCZENIOWYCH.
(Z)agro(sz)turystyka w okolicach Wołowa: pieszo, rowerem, autokarem Projekt zawodoznawczy realizowany przez uczniów klasy 2ht w Zespole Szkół Zawodowych.
Warszawa, luty 2013 PinkPoland Profil socio-demograficzny witryn erotycznych sieci PinkPoland.
Technik turystyki wiejskiej
WYDZIAŁ PLANOWANIA STRATEGICZNEGO I PRZESTRZENNEGO
Uniwersytety Trzeciego Wieku
Harmonogram naboru do ZPORR w Województwie Małopolskim UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZE STRUKTURALNE Marszałek Województwa Małopolskiego Janusz Sepioł
Przyjazne formy turystyki
Egzamin gimnazjalny – zasady r.szk. 2013/14
Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich” Kielce, kwiecień „Projekt finansowany.

Rola promocji w kształtowaniu wizerunku gospodarstwa agroturystycznego
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki Doświadczenia XX - lecia
Badanie statystyczne TEMAT:
Technik Turystyki Wiejskiej
Ankieta została przeprowadzona z mieszkańcami Gminy Nadarzyn w ramach Młodzieżowej Akcji Obywatelskiej- 20 lat wspólnie. Pytania na które odpowiadali ankietowani:
Agroturystyka, turystyka na obszarach wiejskich, kwatery
Podstawy statystyki, cz. II
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
© GfK 2014 | GfK Health | Leki homeopatzcyne widziane okiem lekarzy 1 LEKI HOMEOPATYCZNE WIDZIANE OKIEM LEKARZY Czerwiec 2014.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Hmarjak.zut.edu.pl Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny Dr inż. Henryk Marjak ANALIZA WYKORZYSTANIA MEDIÓW SPOŁECZNOŚCIOWYCH JAKO INNOWACYJNEGO.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Twoja Europa – Przedsiębiorstwa w pigułce. Do kogo skierowana jest witryna Twoja Europa – Przedsiębiorstwa? Piotr Kowalczyk –Jest glazurnikiem –Prowadzi.
Znaczenie zwierząt w tworzeniu produktu turystyki wiejskiej
GMINA MIEJSKO – WIEJSKA: BIAŁOBRZEGI. GMINA MIEJSKO – WIEJSKA: BIAŁOBRZEGI Historia gminy sięga roku 1540 W ciągu pierwszych czterystu lat istnienia Białobrzegi.
„Budowa lub modernizacja dróg lokalnych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji związanych z tworzeniem, ulepszaniem lub rozbudową wszystkich rodzajów.
Konferencja Gdańsk - PODR
Polacy w internecie 2011 dr Dominik Batorski Uniwersytet Warszawski R ADA M ONITORINGU S POŁECZNEGO D IAGNOZA S POŁECZNA 2011.
ANALIZA WYNIKÓW MATUR 2014 Liceum Ogólnokształcące w Krościenku n. D.
Informacja o wynikach sprawdzianu i egzaminu w publicznych szk o ł ach podstawowych i gimnazj ach szk o ł ach podstawowych i gimnazj ach (dla których organem.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Ewa Dziedzic Katedra Turystyki SGH Potrzeby i luki informacyjne u podmiotów zarządzających turystyką.
WYDAJNOŚĆ PRACY W HOTELU
dr Jan Golba Prezes Zarządu
Opracowano na danych Polskiego FADN
„Podnosimy bezpieczeństwo pracy w rolnictwie poprzez wymianę naszych doświadczeń szkoleniowych” Projekt nr PL01-KA
Zapis prezentacji:

Łysak Andrzej1, Kiełb Piotr2, Urlik Szczepan1, Woźniak Marta1 Analiza internetowych ofert agroturystycznych z województwa Małopolskiego Łysak Andrzej1, Kiełb Piotr2, Urlik Szczepan1, Woźniak Marta1 1 Krakowska Szkoła Wyższa im. A. Frycza-Modrzewskiego, 2 QConsultant Kraków, dn. 26.05.2008

Wprowadzenie Lata 2005-6 charakteryzują się w Polsce wyraźnym spadkiem intensywności wyjazdów zagranicznych w ogóle, a wyjazdów turystycznych w szczególności. Przeciętny polski „urlopowicz" nasycił się już swobodą wypoczynku w renomowanych zagranicznych ośrodkach Pierwsze więc lata XXI wieku można scharakteryzować wyraźnym trendem powrotu do wypoczynku w kraju. Na tle tego boomu turystyki krajowej, a raczej równolegle z nim rozwija się intensywnie w ostatnich latach agroturystyka. Postęp w zastosowaiu Internetu w informacji turystycznej (Wasikowski 2006) ułatwił dostęp do usługi agroturystycznej potencjalnym odbiorcom. Ilość witryn internetowych, w których można znaleźć w różnej formie informacje o polskich gospodarstwach agroturystycznych liczy się w dziesiątkach. Podjęto więc w niniejszym operacie próbę, opartą na bazie liczącej 263 pozycji ustalenia potencjału i możliwości gospodarczych w regionie, reprezentowanych przez agroturystykę w Małopolsce.

Wprowadzenie http://www.agroturystyka.edu.pl http://www.agrowakacje.pl Wykaz wykorzystanych witryn internetowych, posiadających dział Agroturystyka. http://www.agroturystyka.edu.pl http://www.agrowakacje.pl http://katalog.polska.pl/index,Kwatery_prywatne,cid,3173,order,,sh,11.htm http://www.e-agro.pl/katalog/katalog http://galicyjskie.pl http://www.mspa.pl http://www.agroturystyka.pl http://www.eholiday.com.pl/54_agroturystyka.html http://www.agrowypoczynek.pl http://www.goscinnawies.pl http://www.agroturystyka.fajnewczsy.pl http://www.e-agroturystyka.pl/katalog.htm http://www.wakacje.agro.pl http://www.agritourism.pl (w jęz. angielskim, w witrynie: http://www.agroturystyka.pl/) http://www.ekoturystyka.com.pl http://www.puszczaromincka.org.pl http://ekoturystyka.spanie.pl http://www.aldente.pl/intro2.php?pid=first http://www.agroturystyka.net 3

Materiał i metody Materiał informacyjny stanowiły dane zawarte w ogłoszeniach ofertowych gospodarstw agroturystycznych, zamieszczonych w 19 witrynach internetowych, dotyczących turystyki. Ponieważ układ tych ofert był w większości wypadków różny opracowano specjalny system zapisu informacji (w programie Microsoft Excel) o poszczególnych gospodarstwach według przedstawione poniżej schematu tabeli wzorcowej 4

Część adresowo-informacyjna Materiał i metody Zawiera ona trzy podstawowe grupy informacji nazwane roboczo: Agroturystyka, Rolnictwo i Odbiorcy. Struktura bazy danych AGROTURYSTYKA ROLNICTWO ODBIORCY Część adresowo-informacyjna Świadczenia Dane podstawowe Produkcja roślinna Produkcja zwierzęca Inne Wyżywienie Noclegi 18 pozycji 7 pozycji 10 pozycji 3 pozycje 11 pozycji * * Przewidywane pozycje do wprowadzenia w dalszych etapach działania Przewiduje się, że informacje dotyczące Odbiorców oferowanych usług agroturystycznych zostaną uzyskane w następnym etapie badań, opartym w planie na ankietach wysłanych internetowo do wszystkich, lub wybranych losowo właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy znaleźli się w naszej bazie danych i zechcą odpowiedzieć na przesłaną ankietę. 5

Rozmieszczenie gospodarstw agroturystycznych w Małopolsce Województwo Małopolskie jest podzielone administracyjnie na 182 gmin, tworzących 22 powiaty. W analizach naszych, dla lepszego zobrazowania sytuacji, odrzucono gminy typowo miejskie (np. Kraków, Tarnów) oraz przyjęto, że gminy „bliźniacze” (np. gmina miejska Grybów i gmina wiejska Grybów) tworzą jedną gminę o tej samej nazwie. W efekcie przyjęto, iż na potrzeby niniejszej analizy liczba gmin w Województwie Małopolskim wynosi 171 Intensywność rozmieszczenia gospodarstw agroturystycznych nie jest w tym terenie równomierna. W większości gmin (62 procent) nie zarejestrowano obecności gospodarstw agro-turystycznych w ogóle. Największe nasilenie ich obecności notuje się w południowej części województwa. 6

Rozmieszczenie gospodarstw agroturystycznych w Małopolsce 7

Konturowa mapa województwa małopolskiego, ukazująca intensywność występowania gospodarstw agroturystycznych w poszczególnych gminach. 8

Wyniki Dane dotyczące następnych analizowanych cech, zestawione w formie tabel wynikowych odnoszących się do poszczególnych podgrup informacyjnych przedstawione są poniżej: 9

Wyniki Dane dotyczące części adresowo-informacyjnej wskazują, że: Telefony stacjonarne posiada 94 % gosp. Telefony komórkowe posiada 50 % gosp. Adres mailowy posiada 32 % gosp. Własną witrynę internetową posiada [1] 75 % gosp. Faks posiada 4 % gosp. Do kategorii gosp. ekologicznych należy 6 % gosp. Poddało się kategoryzacji (Tab. 3) 13 % gosp. Znajomość języków obcych zgłasza (Tab. 4 i 5) 17 % gosp. [1] Wartość procentowa oznacza liczbę gospodarstw, które można znaleźć w Internecie. Większość z nich wykorzystuje do tego celu serwer portalu, na którym się ogłasza. Niewielka natomiast część tej liczby posiada własną witrynę internetową. 10

Wyniki 10 4 % 2 1 % 17 6 % 5 2 % 229 87 % 263 100 % Kategoria Tab. 3. Frekwencja gospodarstw agroturystycznych w procesie kategoryzacji Kategoria Ilość gospodarstw % Standard 10 4 % Pierwsza 2 1 % Jedno słoneczko 17 6 % Dwa słoneczka 5 2 % Nieskategoryzowana 229 87 % Suma 263 100 % 11

jedno gospodarstwo może obsługiwać kilka języków. Wyniki Tab.4. Wykaz oferowanej znajomości języków obcych Tab.5. Procentowy udział gospodarstw oferujących znajomość więcej niż 1-go języka obcego Znajomość języków Ilość gospodarstw % Bez znajomości 12 5 % Angielski 33 13 % Niemiecki 24 9 % Rosyjski 30 11 % Słowacki 4 2 % Francuski 2 1 % Hiszpański 1 Włoski Brak danych 206 78 % Suma* 313* - Znajomość języków Ilość gospodarstw % Bez znajomości 12 5 % Ze znajomością, w tym: 45 17 % jeden język 16 6 % dwa języki trzy języki 13 Brak danych 206 78 % Suma 263 100% * Ta suma nie zgadza się z całkowitą liczbą gospodarstw w bazie (263) ponieważ jedno gospodarstwo może obsługiwać kilka języków. 12

Wyniki Dane dotyczące wyżywienia wskazują, że: Śniadanie oferuje 27 % gosp. Obiad oferuje 23 % gosp. Kolację oferuje 25 % gosp. Obiadokolację oferuje 21 % gosp. Szwedzki stół oferuje 1 % gosp. Całodzienne wyżywienie oferuje 29 % gosp. Inne rodzaje wyżywienia oferuje 2 % gosp. Gospodarstwa nie oferujące żadnego wyżywienia 8 % gosp. Gospodarstwa, które nie podały informacji na temat wyżywienia (lub portale agroturystyczne, w których się ogłaszały nie umożliwiały podania takiej informacji) 61 % gosp. Tab.6. Rodzaj i ceny oferowanych posiłków. śniadanie obiad kolacja obiadokolacja całodzienne Średnia cena (zł) 7,89 13,83 7,96 14,74 28,82 Rozpiętość (zł) 5-15 10-25 8-25 20-40 13

Wyniki Dane dotyczące części noclegowej wskazują, że: SUMA 30 214 146 Pokój 1-osobowy oferuje 4 % gosp. Pokój 2-osobowy oferuje 33 % gosp. Pokój 3-osobowy oferuje 29 % gosp. Pokój 4-osobowy oferuje 27 % gosp. Pokój 5-osobowy oferuje 3 % gosp. Inne rodzaje pomieszczeń oferuje 4 % gosp. Gospodarstwa, które nie podały informacji na temat oferowanych pokoi (lub portale agroturystyczne, w których się ogłaszały nie umożliwiały tego). 56 % gosp. Tab.7. Liczebność i struktura bazy noclegowej w badanych gosp. agroturystycznych Pokój 1-os 2-os 3-os 4-os 5-os Suma pokoi Suma łóżek SUMA 30 214 146 168 9 567 1997 14

Wyniki Dane dotyczące dodatkowych świadczeń w części noclegowej wskazują również, że: Jedną kuchnię do wyłącznej dyspozycji gości oferuje 29 % gosp. Dwie kuchnię do wyłącznej dyspozycji gości oferuje 3 % gosp. Żadnej kuchni nie oferuje 8 % gosp. Gospodarstwa, które nie podały informacji na temat dostępu do kuchni (lub portale agroturystyczne, w których się ogłaszały nie umożliwiały tego). 60 % gosp. Co najmniej jedną łazienkę do dyspozycji gości oferuje 37 % gosp. Żadnej łazienki nie oferuje 1 % gosp. dostępu do łazienki (lub portale agroturystyczne, w których się ogłaszały nie umożliwiały tego). 62 % gosp. 15

Wyniki 16

Wyniki 17

Wyniki Dane dotyczące rolnictwa wskazują, że: Obecność w gospodarstwie upraw rolnych (zboża, okopowe, warzywa, owoce, kwiaty lub zioła) wykazuje 15 % gosp. Obecność w gospodarstwie zwierząt gospodarskich (krowy, owce, konie, świnie, króliki, kury, indyki lub pszczoły) wykazuje 9 % gosp. Gospodarstwa, które nie podały informacji na temat produkcji rolniczej (lub portale agroturystyczne, w których się ogłaszały nie umożliwiały tego). 77 % gosp. 18

Podsumowanie Opracowanie niniejsze odnosząc się tylko do jednego województwa, ma charakter pilotowy. Obejmuje ono poza tym pewną część tylko (szacunkowo 30-40 procent) całej populacji istniejących gospodarstw. Z takiej próby jednakże można już wysnuć pewne prawidłowości o charakterze gospodarczym, socjologicznym, czy finansowo-planistycznym. Intencją Autorów jest kontynuacja zbierania i dalsza analiza materiałów. Planuje się, skierowanie drogą internetową do wszystkich, lub losowo wybranych właścicieli gospodarstw agroturystycznych 5-10 punktowego zestawu pytań, w których zostałby szczególnie rozwinięty wątek Odbiorców ogłoszonej oferty. 19

Podsumowanie Z dotychczas zgromadzonych materiałów wynikają następujące prawidłowości: Południowa część Małopolski posiada wyraźnie lepiej rozwiniętą sieć gospodarstw agroturystycznych, Agroturystyka zaczyna w coraz większym stopniu stanowić istotne źródło dochodu dla gospodarstw w województwie, w którym z powodu dużego rozdrobnienia agrarnego, nie jest możliwe wprowadzenie intensyfikacji rolniczej na większą skalę, Baza hotelowa Małopolski wzbogaciła się o 659 pokoi mogących dać nocleg prawie dwu tysiącom turystów, Ceny oferowanych usług gastronomicznych kształtują się na znacznie niższym poziomie niż lokalach usługowych tej branży usytuowanych w miastach i większych miejscowościach, Działalność agroturystyczna, powoduje wyraźną poprawę aktywizacji gospodarczej regionów dotychczas mało aktywnych pod względem gospodarczym. 20