Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Planowanie współpracy z partnerami społecznymi
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
Przepisy prawa dotyczące żywności
KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW
Instrukcja GLW nr GWIz. 430/CC-27/09 z dnia 18 maja 2009 r
Wyniki wstępnych badań unieszkodliwiania i odzysku popiołów lotnych i pyłów z kotłów pochodzących ze spalarni odpadów w technologii ENVIROMIX®
STAN WDROŻENIA OSI 4 PO RYBY :
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
Stanowisko Instytucji Koordynującej NSRO w kwestii prezentowania i akceptacji sprawozdań okresowych z PO/RPO przez Komitety Monitorujące KK NSRO, 17.
Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego Ministerstwo Gospodarki i Pracy Komitet Monitorujący ZPORR 5. posiedzenie POMOC TECHNICZNA Warszawa,
Rynek pracy województwa podkarpackiego
„Narodowy program przebudowy dróg lokalnych Etap II Bezpieczeństwo – Dostępność – Rozwój edycja 2013 Małopolski Urząd Wojewódzki.
Kuratorium Oświaty w Rzeszowie Doradztwo metodyczne.
Magdalena Nawrocka Kierownik Wydziału Kontroli Ewa Molenda
Informacja nt. stanu prac nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie KSOW oraz zarządzenia w sprawie powołania Grupy Roboczej ds. KSOW.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Marcin Supeł Z-ca Kierownika Wydziału Kontroli Łódź,
KALENDARZ LEKARZA PRAKTYKA NA NAJBILŻSZE MIESIĄCE
UDZIAŁ WOJEWODY W PROCEDURZE ZWIĄZANEJ
Koncepcja programowo - przestrzenna terenów położonych przy ulicach: Grudziądzka, Polna, Ugory.
Wydział INTRASTATINTRASTAT * Informacje ogólne * Akty prawne obowiązujące w 2006 roku * Dane teleadresowe.
Piotr Fąfara, Katarzyna Ratusz
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Zadania Wydziału Kontrolno – Rozpoznawczego KM PSP m. st
Jakość żywności w Polsce
Prawdy oczywiste czyli… z czym mamy najwięcej kłopotu rozpoczynając działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
producentów i importerów
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Desery Mleczne.
Opracowała Anna Bełoniak
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Funkcje kontroli podatkowej
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
ZEZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO EKSPLOATACJI POJAZDÓW KOLEJOWYCH ZGODNYCH I NIEZGODNYCH Z TSI Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie.
Personel apteczny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Zmiany w Planie działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Radziejowice, 17 czerwca 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju.
Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu 2015 Zatrudnianie cudzoziemców według uproszczonych zasad na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Edyta Kozłowska-Kurek Kontrole bez ustalonego podmiotu z wyjazdem w teren.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Zapis prezentacji:

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku na terenie następujących województw: śląskiego małopolskiego łódzkiego wielkopolskiego mazowieckiego

Kontrolę przeprowadzono w 24 podmiotach gospodarczych, w tym: WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Kontrolę przeprowadzono w 24 podmiotach gospodarczych, w tym: 16 zakładach produkcyjnych 8 hurtowniach

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Ogółem, w Centralnym Laboratorium GIJHARS w Poznaniu, poddano analizom fizyko – chemicznym: 46 partii soków i nektarów / 246 682,5 litrów oraz 4 partie zagęszczonych soków owocowych / 52 880 kg

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Analizy fizyko – chemiczne próbek soków i nektarów zostały przeprowadzone pod kątem zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów oraz pod kątem zgodności z deklaracją producenta, w tym między innymi:

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. ustalano procentową zawartość soku lub przecieru owocowego w produkcie – wyłącznie w przypadku nektarów owocowych oceniano zgodność produktu z recepturą, w tym dodatek dozwolonych / niedozwolonych substancji dodatkowych i ich ilość, oraz sprawdzano, czy wszystkie składniki recepturowe wymienione są na opakowaniu, oceniano zgodność parametrów soku z parametrami surowca (soku zagęszczonego) poprzez porównanie ilości glukozy, fruktozy, sacharozy oraz kwasu cytrynowego w soku i soku zagęszczonym w celu wykrycia niedeklarowanego dodatku cukru lub kwasu oraz jednoczesnego dodatku cukru i kwasu

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Stwierdzono zafałszowanie 4 partii nektarów i 1 partii soku reprezentujących łącznie 37 194 litrów, co stanowiło 11% partii ogółem poddanych analizom soków i nektarów oraz 1 partii zagęszczonego soku reprezentującej 600 kg, co stanowiło 25% partii ogółem poddanych analizom zagęszczonych soków owocowych

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Ocenie organoleptycznej poddano 59 partii soków i nektarów o łącznej objętości 320 400 litrów i 7 partii zagęszczonych soków owocowych o łącznej masie 78 105 kg. Przeprowadzona ocena organoleptyczna soków, nektarów oraz zagęszczonych soków owocowych nie wykazała nieprawidłowości Wszystkie skontrolowane partie posiadały prawidłowe cechy, tj. barwę, smak, zapach i wygląd

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto: 146 partii opakowań jednostkowych soków i nektarów o łącznej objętości 1 012 166,19 litrów. Stwierdzono niewłaściwe oznakowanie opakowań jednostkowych 42 partii soków i nektarów o łącznej objętości 282 917,03 litrów. Zakwestionowane opakowania jednostkowe stanowiły 28,8% ogółem skontrolowanych partii oraz 28% ogółem skontrolowanej objętości soków i nektarów.

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

nie zgłosiło faktu paczkowania do właściwego urzędu miar WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. W wyniku kontroli prawidłowości paczkowania stwierdzono, iż wszystkie 16 zakładów produkcyjnych paczkowało wyroby gotowe, w tym 5, tj. 31% nie zgłosiło faktu paczkowania do właściwego urzędu miar Powyższe ustalenia przekazane zostały do właściwych miejscowo okręgowych urzędów miar

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. W wyniku kontroli warunków składowania i transportu w 7 podmiotach gospodarczych, tj. 29%, w tym w 3 zakładach produkcyjnych oraz w 4 hurtowniach, stwierdzono nieprawidłowości

W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami wydano: WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami wydano: 12 decyzji administracyjnych oraz zastosowano 11 mandatów karnych na łączną kwotę 1.600 zł

PORÓWNANIE WYNIKÓW KONTROLI Z LAT 2004 - 2006

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ul. Wspólna 30; 00-930 Warszawa tel. 623-29-00 sekretariat@ijhars.gov.pl www.ijhars.gov.pl