Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, 16.11- 17.11.2006 Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
SZKOŁA MARZEŃ Program zwiększania szans edukacyjnych i życiowych uczniów szkół wiejskich 1   16.
Wyrównywanie szans edukacyjnych
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Realizacja projektu w szkołach w roku szkolnym 2010/2011 Ewa Grela Dyrektor Projektu.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Zakres Przedział wiekowy Cele Oprogramowanie Opis
Projekt Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój dla uczniów klas I-VI w 3 szkołach podstawowych z terenów wiejskich Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój. Udział w projekcie.
Priorytet 2 Podlaskiego Kuratora Oświaty
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Ramowe założenia realizacji programu pt.
Projekt Szkoła z klasą 2.0 Edycja 2011/2012. Cele projektu Celem Programu jest promowanie wykorzystywania w nauczaniu nowoczesnych technologii informacyjno.
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
OGNISKO PRACY POZASZKOLNEJ W USTRZYKACH DOLNYCH
Zuzanna Szereniuk Michał Iwan
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Celem projektu "Trzymaj formę! jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Założenia programu edukacyjnego
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
O programie Szkoła z klasą 2.0 Szkoła z Klasą to ogólnopolska akcja edukacyjna prowadzona od 2002 roku przez Centrum Edukacji Obywatelskiej i Gazetę Wyborczą.
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Wydział Gospodarki UMWD Luty Strategia Rozwoju Województwa Dolnośląskiego 2020 Cel: Rozwój gospodarki opartej na wiedzy Makrosfera: Edukacja, nauka,
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Program Szkoła Promująca Zdrowie realizowany jest w Polsce od 1991r.
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
Sieci współpracy i samokształcenia. SIEĆ to statek, na którym nie ma pasażerów, wszyscy jesteśmy załogą.
„ SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE”. Nadrzędnym celem Szkoły Promującej Zdrowie jest zdrowy styl życia całej społeczności szkolnej.
TRZYMAJ FORMĘ. O Program współorganizowany jest przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” w ramach.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Program antytytoniowej edukacji zdrowotnej
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
7 Nawyków – mapa wdrożenia
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
Kontrola i ewaluacja zajęć wychowania fizycznego
Zapis prezentacji:

Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności

Założenia programu edukacyjnego Andrzej Gantner dyrektor generalny Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” Warszawa,

Edukacja młodzieży Programy edukacyjne skierowane do młodzieży powinny: kształtować prozdrowotne nawyki, dotyczące stylu życia i sposobu odżywiania. zachęcać do aktywności fizycznej (zarówno w ramach zajęć szkolnych, jak i rekreacji) dostarczać aktualnej wiedzy z zakresu sposobu odżywiania, kładąc szczególny nacisk na zróżnicowanie i zbilansowanie diety zarówno pod względem energetycznym jak i odżywczym. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

Odpowiedzialność indywidualna i wolność wyboru Młodzież szkolna powinna mieć zapewniony dostęp do zróżnicowanych pod względem odżywczym produktów, takich jak np. owoce, warzywa, produkty mleczne, soki, wody. Niezbędne jest rozszerzenie dotychczasowego asortymentu sklepików szkolnych. Decyzje konsumenckie młodzieży powinny być oparte przede wszystkim na świadomym wyborze i odpowiedzialności indywidualnej opartej na rzetelnej wiedzy. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

Celem programu "Trzymaj formę!" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

Program realizowany jest metodą projektu Autorami projektu powinni być przede wszystkim uczniowie przy merytorycznym wsparciu nauczycieli i zaangażowaniu środowisk lokalnych tj. rodziców i samorządów Realizacja projektów powinna odbywać się podczas zajęć pozalekcyjnych lub w ramach ścieżki międzyprzedmiotowej (do 25 godzin) Szkoła powinna powołać Zespół Monitorujący, składający się z trzech przedstawicieli rodziców i dwóch przedstawicieli samorządu szkolnego. Zespół jest organem akceptującym i monitorującym realizację projektu w szkole.

rozwijać zainteresowania uczniów i poszerzać ich wiedzę o świecie wykraczać poza podstawę programową i programy nauczania szkoły służyć promocji codziennej aktywności fizycznej uczyć prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się uczyć odpowiedzialności indywidualnej za zdrowie i zasad wolnego wyboru. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Projekty powinny:

Poradnik dla nauczycieli + przykładowe scenariusze zajęć Broszurę dla uczniów Plakat z piramidą żywienia (z uwzględnioną aktywnością fizyczną) Poradnik dobrych praktyk w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności w sklepikach szkolnych Poradnik dotyczący zasad żywienia w stołówkach szkolnych i rozszerzenia asortymentu produktów żywnościowych w sklepikach szkolnych Każda szkoła biorąca udział w projekcie otrzymuje: ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

Dodatkowe materiały i informacje na: ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

Kompendium wiedzy on line Informacje podane w przystępnej formie Unikatowy kalkulator ZBILANSUJ SIĘ Forum dyskusyjne Porady

ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia. Scenariusz 1: Czy wiesz co jesz Scenariusz 2: Czy masz wpływ na to co jesz Uświadomienie uczniom potrzeby aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie. Scenariusz 3: Oceń swoją wydolność i sprawność fizyczną Nauczenie uczniów podstawowych zasad dopasowania sposobu odżywiania do stylu życia (zbilansowana energetycznie dieta). Scenariusz 4: Zbilansuj się – Planujemy menu na klasową imprezę Wdrożenie zasady odpowiedzialności indywidualnej za własne zdrowie i świadomego wyboru Scenariusz 5: Czy wiesz co kupujesz Przykładowa struktura projektu

ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Scenariusz nr 1 Czy wiesz co jesz?

ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Scenariusz nr 1 Czy wiesz co jesz?

ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Dodatkowe warunki niezbędne do realizacji programu: 1.Niezbędne jest szkolenie koordynatorów programu na wszsytkich poziomach oraz nauczycieli, którzy będą realizować program 2. Wskazane jest uzyskanie poparcia środowisk lokalnych tj. samorządy, rodzice, przedsiębiorcy tak aby wesprzeć szkoły finansowo lub produktowo w realizacji programu 3.Motywujące dla młodzieży i dla szkół jest danie możliwości prezentacji osiągnięć programu i nagrodzenia najlepszych realizacji zarówno na poziomie lokalnym jak i województw i ogólnopolskim

Dziękuję za uwagę