Zagrożenia: Zatrucia pokarmowe Choroby zakaźne i zakażenia w tym skóry

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
SOPOCKI PROGRAM STREETWORKINGU W SEZONIE LETNIM
USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo wodne 1)
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Wskazówki dla dyrektorów w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych dla obiektów żywieniowo-żywnościowych działających na terenie szkół. Maria Suchowiak.
Schemat organizacyjny Urzędu Dzielnicy Żoliborz
Kontrole planowe w roku szkolnym Tematyka i liczba kontroli Realizacja prawa dziecka pięcioletniego do rocznego przygotowania przedszkolnego.
BEZPIECZEŃSTWO PLACU ZABAW I GIER
UDZIAŁ WOJEWODY W PROCEDURZE ZWIĄZANEJ
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Procedura oceny oddziaływania na środowisko przedsięwzięć, dla których sporządzenie raportu o oddziaływaniu na środowisko jest obligatoryjne (tzw. grupa.
Okręgowy Inspektorat Pracy
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY tzw. „Wuzetka”
Aktualne uregulowania prawne w aspekcie nadzoru nad kąpieliskami
NADZÓR SANITARNO EPIDEMIOLOGICZNY
Zadania Wydziału Kontrolno – Rozpoznawczego KM PSP m. st
Jakość żywności w Polsce
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny:
Po zakończeniu budowy inwestor powinien, zależnie od nałożonych w pozwoleniu na budowę obowiązków zgłosić obiekt do użytkowania albo uzyskać pozwolenie.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Powiatowy Zespół Zarządzania Kryzysowgo
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
ZBIOROWE ZATRUCIA POKARMOWE W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 ROKU.
CO TRZEBA ZROBIĆ, ABY GO UZYSKAĆ? WAŻNA JEST BEZTERMINOWO W zakresie: warunków i wymagań ochrony ładu przestrzennego, ochrony środowiska i zdrowia ludzi.
Informacja na temat realizacji projektu i udział w nim podmiotów zewnętrznych KONFERENCJA NAUKOWO-TECHNICZNA pt. Bezpieczeństwo i zagrożenia zbiorowego.
domów pomocy społecznej - koszty utrzymania mieszkańców domów
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
KAMPANIA SPOŁECZNA KIBICUJ ZDROWIU. W związku z organizacją Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012, Główny Inspektorat Sanitarny w partnerstwie.
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Gimnazjum nr 1 im Ojca Świętego Jana Pawła II w Rabie Wyżnej.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
Reglamentacja procesu budowy
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Do najważniejszych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy kompleksowa ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz zapobieganie.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Podstawa prawna : krajowa – ustawa z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz. U. z 2010 r. Nr 234, poz
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
ZGODNIE Z UZYSKANĄ INFORMACJĄ NIE, PROJEKT MPZP. JEST W OPRACOWANIU
Struktura Organizacyjna Urzędu Miasta Sopotu Prezydent
Struktura Organizacyjna Urzędu Miasta Sopotu Prezydent
Informacja realizacji zadań w zakresie Ochrony Przeciwpożarowej na terenie Powiatu Łomżyńskiego
Kontrole okresowe przewodów kominowych.
Działalność Straży Miejskiej w 2017 r.
Bezpieczeństwo w Dzielnicy Targówek 2017
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Bezpieczeństwo w Dzielnicy Targówek 2017/2018
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Stanowisko Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia w sprawie zapobiegania i zwalczania wszawicy u dzieci i młodzieży.
Budżet obywatelski Gmina Janów Lubelski.
Zapis prezentacji:

Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sopocie o przebiegu sezonu letniego 2010

Zagrożenia: Zatrucia pokarmowe Choroby zakaźne i zakażenia w tym skóry Masowe zagrożenia Ogniska chorób zakaźnych Zanieczyszczenie środowiska, a w konsekwencji kąpielisk

Ogółem w 352 obiektach przeprowadzono 587 kontroli. Nałożono 49 mandatów na kwotę 10. 550zł. Wydano 7 decyzji administracyjnych na poprawę stanu sanitarno – technicznego zakładów, Skierowano do sądu 1 wniosek o ukaranie właściciela zakładu małej gastronomii za to, że wbrew obowiązkowi identyfikacji dostawców żywności zaniechał wykonania czynności umożliwiających taką identyfikację. Skierowano do Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego 1 wniosek o wymierzenie kary pieniężnej dla właściciela zakładu za to, że udaremnił przeprowadzenie urzędowej kontroli żywności odmawiając zgody na wejście do zakładu osobom upoważnionym do kontroli.

Nadzorowano: Zakłady żywienia Miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży Miejsca noclegowe Kąpieliska i plaże Toalety publiczne i w zakładach gastronomicznych Imprezy o charakterze masowym Obiekty użyteczności publicznej m.in.. Dworce Miejsca związane z rekreacją w tym baseny itd.

Wzmożonym nadzorem objęto obiekty zlokalizowane w rejonie o nasilonym ruchu turystycznym tzn. położone na trasie prowadzącej wzdłuż ulicy Bohaterów Monte Cassino, Molo, obszarze pasa nadmorskiego (Aleja Wojska Polskiego i Aleja Mamuszki), ul. Powstańców Warszawy, okolice dworca PKP.

Nieprawidłowości dotyczyły: niewłaściwej realizacji i często braku zapisów z realizacji GHP, GMP i HACCP niewłaściwego stanu sanitarnego w obiektach i otoczeniu - brudne pomieszczenia produkcyjne, niedomyte urządzenia chłodnicze i sprzęt, nieuporządkowane otoczenie, przepełnione śmietniki braku segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych, stwierdzono artykuły spożywcze po terminie przydatności do spożycia, Stwierdzono niewłaściwe wychładzanie potraw, środki spożywcze przechowywane były w czarnych workach przeznaczonych do śmieci, stwierdzono brak orzeczeń lekarskich pracujących osób kontrola wewnętrzna prowadzona była niewłaściwie lub wcale nie prowadzona (o czym świadczył brak zapisów i stwierdzane nieprawidłowości).

Pobrano do badania laboratoryjnego 40 próbek artykułów spożywczych: 26 – do badań mikrobiologicznych i 14 – do badań chemicznych, wszystkie odpowiadały wymaganiom obowiązujących przepisów prawnych. W sezonowych zakładach małej gastronomii, do badań testowych pobrano również 10 próbek tłuszczów przeznaczonych do głębokiego smażenia.

Przeprowadzono 52 kontrole kąpielisk morskich Przeprowadzono 52 kontrole kąpielisk morskich. W czasie zagrożenia wód przybrzeżnych zakwitem sinic kontrole prowadzono dwa razy dziennie, również w soboty i niedziele. Zakwit sinic w kąpieliskach na terenie Sopotu w sezonie 2010 stwierdzono jeden raz i trwał bardzo krótko.

Próbki wody z kąpielisk do badań bakteriologicznych i fizykochemicznych pobierano z częstotliwością co dwa tygodnie (w czasie zagrożenia, związanego z powodzią 1 x tydzień), łącznie pobrano 82 próby do badań bakteriologicznych i 82 próby do badań fizykochemicznych

Pod względem fizykochemicznym w badanym zakresie wszystkie próby odpowiadały wymaganiom sanitarnym.

Pod względem bakteriologicznym – 3 razy stwierdzono wyniki nie odpowiadające wymaganiom: (negatywne wyniki były skutkiem anomalii pogodowych i można ten fakt określić jako „krótkotrwałe zanieczyszczenie”, co zgodnie z Dyrektywą 2006/7/WE oznacza skażenie mikrobiologiczne, którego przyczyny można zidentyfikować, i nie przewiduje się, że będzie ono miało niekorzystny wpływ na jakość wody w kąpielisku przez okres dłuższy niż 72 godziny. Wszystkie wyniki pozostałych pobranych prób w badanym zakresie odpowiadały wymaganiom sanitarnym.

Nadzorem objęto miejsca gdzie były zorganizowane kolonie i obozy, w tym dla dzieci z terenów objętych powodzią. Łącznie w tych ośrodkach wypoczywało ok. 700 dzieci i młodzieży. Istotnych nieprawidłowości w zakresie utrzymania właściwego stanu sanitarno higienicznego nie stwierdzono.

W dniu 05 lipca 2010r. pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Sopocie przeprowadzili na plaży w Sopocie kampanię informacyjną na temat sinic i glonów. Celem kampanii było przybliżenie mieszkańcom i turystom odpowiedzi na pytania: Co to są sinice? Jaka jest różnica między sinicami i glonami? Co to jest zakwit? Czy zakwity sinic są szkodliwe dla zdrowia? Jakie mogą być objawy kontaktu z sinicami? Jak uchronić się przed negatywnymi skutkami zakwitu? Zainteresowani otrzymywali ulotki na temat sinic i glonów, mogli zobaczyć, jak wyglądają pod mikroskopem sinice występujące w wodach sopockich kąpielisk. Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Podobną akcję informacyjną przeprowadzono dwukrotnie dla czytelników „Dziennika Bałtyckiego”. Przy stoisku gazety, na ulicy Bohaterów Monte Cassino pracownicy PSSE w Sopocie odpowiadali na pytania mieszkańców i turystów.

Interwencje W sezonie letnim przyjęto 33 zgłoszenia interwencji dotyczących działających zakładów żywności i żywienia, dotyczyły one: 13 obiektów żywienia zbiorowego otwartego (bary, restauracje, kawiarnie) – z powodu: nieuporządkowane otoczenie zakładu i przepełnione śmietniki, niewłaściwe przechowywanie art. spożywczych – brak segregacji, niedokładnie myte warzywa podawane w stanie surowym, zła jakość jedzenia, brak kontroli w zakresie dezynsekcji, niewłaściwy stan sanitarny w obiekcie 9 zakładów małej gastronomii – z powodu: brak orzeczeń lekarskich dla pracowników, uciążliwość zapachów pochodzących z obiektu, nieprawidłowe przechowywanie art. spożywczych, brak higieny rąk u pracowników, niewłaściwa jakość potraw, rozszerzenie asortymentu, niewłaściwy stan sanitarny w obiekcie 7 sklepów – z powodu: niewłaściwy stan sanitarny i nieprzestrzeganie zasad higieny w obiekcie, przeterminowane art. spożywcze, brak orzeczeń lekarskich dla pracowników, obecność szkodników w obiekcie, nieprzyjemne zapachy pochodzące ze śmietników 1 automat do lodów z powodu: nieprawidłowy stan sanitarny 1 stołówka na wypoczynku letnim dla dzieci i młodzieży: niewłaściwe wyżywienia dzieci 1 stołówka szkolna: sposób wydawania zupy 1 miejsce wydawania obiadów dla bezdomnych: spożywanie posiłków na ulicy hałas przy BMC pochodzący z dyskotek Interwencję dot. jakości osłonki na wędlinie, przekazano bez rozpatrywania do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gdyni. Interwencję dot. wyprowadzenia kanalizacji na zewnątrz obiektu, po przeprowadzeniu kontroli, przekazano do dalszego postępowania do Urzędu Miasta

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sopocie w czasie trwania sezonu współpracował z: Wydziałem Inżynierii i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Sopot w zakresie: nadzoru nad wodą, współuczestnictwa w wizjach lokalnych dot. porządku i czystości w mieście, interwencji mieszkańców w zakresie ochrony powietrza atmosferycznego Wydziałem Kultury UM Sopot i Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji - wspólne kontrole plaż i terenów przyplażowych przed i w czasie sezonu turystycznego Powiatowym Inspektorem Nadzoru Budowlanego, Wydziałem Architektury, Urbanistyki i Geodezji oraz Wydziałem Gospodarki Mieszkaniowej UM Sopot w sprawach interwencji dot. warunków mieszkaniowych oraz sposobem użytkowania lokali. Kąpieliskiem Morskim Sopot i Bałtycką Agencją Artystyczną w sprawach organizacji imprez masowych i kulturalnych SAUR Neptun Gdańsk S.A. - Wydział Rejonowy Sopot w zakresie nadzoru nad zaopatrzeniem miasta w wodę Strażą Miejską w sprawach czystości i porządku w mieście oraz w przypadku skarg mieszkańców Rejonami Obsługi Mieszkańców i Spółdzielniami Mieszkaniowymi w zakresie współuczestnictwa w wizjach lokalnych dot. interwencji mieszkańców Komisją ds. sportu i turystyki przy Radzie Miasta Sopotu.

Dziękuję za uwagę.