WARTOŚCI ZDROWOTNE ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Dodatki do żywności „E”
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
ZNACZENIE ZDROWIA PSYCHICZNEGO DLA EFEKTYWNOŚCI PRACOWNIKA
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Przygotował Wiktor Staszewski
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
Zanieczyszczenia biologiczne
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
WEJŚCIE NA RYNEK EKOLOGICZNY ETAPY CERTYFIKACJI
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
1/34 HISTORIA BUDOWY /34 3/34 6 MAJA 2011.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Jedz żółte owoce i warzywa
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
ZAGOSPODAROWANIE MASY POFERMENTACYJNEJ aspekty techniczne i prawne
Zanieczyszczenia chemiczne
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Czym jest zdrowie?.
Zdrowy styl życia.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Częstochowa r., Mikołów r.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zasady zdrowego stylu życia
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Autorzy: Adrianna Przybylska
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Stymulator rozwoju owoców
Rolnictwo ekologiczne
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

WARTOŚCI ZDROWOTNE ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Maria Śmiechowska Seminarium ZYSK Z NATURY – Tczew 2 czerwca 2011 r.

Co to jest zdrowie? Światowa Organizacja Zdrowia definiuje zdrowie jako : „Stan pełnego, dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego” Zdrowie fizyczne Zdrowie psychiczne - zdrowie emocjonalne - zdrowie umysłowe Zdrowie społeczne Zdrowie duchowe

Czynniki wpływające na zdrowie Zachowanie 50% 10% 20% Ochrona zdrowia Czynniki genetyczne Zdrowie 20% Środowisko Czynniki socjoekonomiczne Czynniki kulturowe

Znaczenie żywności dla organizmu człowieka odżywcza zdrowotna Rola żywności behawioralna psychiczna energetyczna budulcowa Źródło: opracowanie własne

CHOROBY CYWILIZACYJNE CZYNNIKI RYZYKA choroby nowotworowe, miadżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, otyłość, próchnica zębów i osteoporoza, alergie, depresje stres, hałas, tytoń, alkohol, dieta, infekcje, inne

Czynniki determinujące dietę środowiskowe biologiczne, geograficzne, demograficzne społeczne ekonomiczne, kulturowe, grupa społeczna psychologiczne osobowość, nawyki, styl życia

Zagrożenia dla środowiska i żywności pochodzą z emisji: przemysłowych komunikacyjnych rolniczych komunalnych

maksymalizacja wielkości produkcji rolniczej Współczesne zagrożenia dla środowiska przyrodniczego i pozyskiwanej żywności   maksymalizacja wielkości produkcji rolniczej likwidowania cennych przyrodniczo obszarów wyjałowienie, przesuszenie i erozja niewłaściwe użytkowanie gleb źle prowadzone zabiegi rolnicze nadmierne stosowanie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin

Przenikanie zagrożeń w łańcuchu pokarmowym człowiek produkt żywnościowy zwierzęta rośliny woda gleba powietrze emisje zanieczyszczeń ze źródeł komunalnych, rolniczych, komunikacyjnych, przemysłowych

Wybrane związki toksyczne w żywności metale ciężkie azotany (V) i (III) pozostałości pestycydów substancje hamujące (środki myjące) antybiotyki i inne farmaceutyki

Nowe zagrożenia dla środowiska i żywności nitrozoaminy, polichlorowane bifenyle, dioksyny, substancje dodawane w trakcie przetwarzania żywności celem poprawy jej właściwości sensorycznych, konsystencji i tekstury oraz przedłużające trwałość wyprodukowanej żywności toksyczne związki migrujące z mogilników pojawienie się epidemii BSE kontrowersje wokół żywności modyfikowanej genetycznie

Zmiana postaw w stosunku do przyrody Narodziny ekofilozofii Ekologiczne uwarunkowania rozwoju rolnictwa Kryzys ekologiczny Zmiana postaw w stosunku do przyrody Narodziny ekofilozofii – koncepcja ekorozwoju równoważącego cele ekonomiczne, ekologiczne i społeczne – środowisko przyrodnicze a ekorozwój – ekorozwój rolnictwa i obszarów wiejskich

Powstanie i rozwój ekofilozofii Za najwybitniejszych przedstawicieli ekofilozofii, a zarazem jej twórców, uchodzą: Arne Naess - ekozofia i ekologia głęboka. Henryk Skolimowski - humanizm ekologiczny Eco-philosophy, 1981 Filozofii żyjącej, 1994 Założenia ekofilozofii Skolimowskiego: ewolucyjna kosmologia, krytyka współczesnej techniki, panteizująca duchowość.

Rolnictwo ekologiczne – idea ekologii w praktyce Rolnictwo ekologiczne to system produkcji rolnej oparty na systemie równoważącym cele ekonomiczne, ekologiczne i społeczne, dostarczający żywności o wysokiej jakości, zgodnie z przyjętym standardem.

ekologizacja = ekorozwój bez ekologizacji nie ma ekorozwoju.

rolnictwo integrowane konwencjonalne rolnictwo integrowane rolnictwo ekologiczne

Zakaz stosowania (m.in.): łatwo rozpuszczalnych, wytrawionych, aktywnych, chemicznie przygotowanych syntetycznych nawozów oraz środków wspomagających dla roślin chemiczno-syntetycznych środków ochrony roślin hormonów, substancji wzrostowych dla upraw i chowu

Uregulowania prawne rolnictwa ekologicznego ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/9 Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2009 r. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli Ustawa o rolnictwie ekologicznym Dz.U. nr 116, poz. 975 z dnia 25 czerwca 2009 r.

Rolnictwo ekologiczne jakość żywności troska o środowisko ROLNICTWO EKOLOGICZNE bezpieczeństwo pracy czystsza technologia

Jakość żywności ekologicznej można rozpatrywać w różnych aspektach: wartość zdrowotną, wartość odżywczą, wartość sensoryczną, zawartość zanieczyszczeń, nieobecność chemicznych środków konserwujących.

Dopuszczalne zanieczyszczenie azotanami (V) warzyw i ziemniaków Środki spożywcze Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg NO3/kg) 1.1. Świeży szpinak (Spinacia oleracea) Zbiór 1. 10. - 31. 03 Zbiór 1.04. – 30. 09. 3 000 2500 1.2. Szpinak konserwowany mrożony 2 000 1.3. Świeża sałata (Lactuca sativa L.) (szklarniowa i gruntowa) szklarniowa gruntowa 4500 4000 3500 1.4. Sałata lodowa 2000 1.5. Przetworzona żywność na bazie zbóż. Żywność dla niemowląt i małych dzieci 200 Źródło: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 13 stycznia 2003 r.[Dz.U.Nr37,poz.326]

Dopuszczalna zawartość ołowiu Środki spożywcze Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg /kg) 3.1.1 Surowe mleko 0,020 3.1. 2 Preparaty dla niemowląt 3. 1.3 Mięso 0,10 3.1.4 Podroby 0,50 3.1.5 Ryby 0,30 3.1.9 Zboża i rośliny strączkowe 0,20 3.1.10 Warzywa, z wyłączeniem warzyw kapustnych, warzyw liściastych, świeżych ziół i grzybów 3.1.11 Warzywa kapustne, warzywa liściaste i grzyby uprawne Źródło: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.

Dopuszczalna zawartość kadmu Środki spożywcze Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg /kg) 3.2.11 Zboża, z wyłączeniem otrębów, zarodków, pszenicy i ryżu 0,10 3.2.12 Otręby, zarodki, pszenica i ryż 0,20 3. 2.14 Warzywa i owoce, bez warzyw liściastych, świeżych ziół, grzybów, warzyw łodygowych, korzeniowych i ziemniaków 0,050 3.2. 15 Warzywa liściaste, świeże zioła, grzyby uprawne i seler 3.2.16 Warzywa łodygowe, warzywa korzeniowe i ziemniaki, z wyłączeniem selera Źródło: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.

Składnik Chrom + 86% Fosfor + 13,6% Jod + 498% Magnez + 29,3% Różnice w zawartości składników pomiędzy organicznymi i konwencjonalnymi uprawami ziemiopłdów Składnik Chrom + 86% Fosfor + 13,6% Jod + 498% Magnez + 29,3% Mangan + 42% Miedź + 11% Molibden +152% Potas + 9% Selen + 372% Wapń + 26% Żelazo + 21% Witamina C + 27% Źródło: Virginia Worthington, 2001, J. Alt. Compl. Med., 7(2).

W roślinach z upraw ekologicznych stwierdzono więcej: Likopenu w pomidorach – Pither i Hall, 1990 Polifenoli w ziemniakach – Hamouz i in., 1999 Flawanoli w jabłkach – Weibel i in., 2000 Resweratrolu w winie – Levite i in., 2000 Substancje te należą do antyoksydantów posiadających mechanizmy ochronne przeciwdziałające powstawaniu reaktywnych form tlenu i reaktywnych form azotu.

Koncentracja herbicydu Zmiany w składzie chemicznym ziemniaka przy różnych stężeniach środka chwastobójczego Badany parametr zaw. w % wobec braku Koncentracja herbicydu 0.3 mg/l 6.0 mg/l Sucha masa Aminokwasy Białko Cukrowce 100 38 131 110 103 51 92 25

Wartości zdrowotne mleka z ekologicznej produkcji Wokół spożycia mleka narosło wiele kontrowersji na skutek różnych publikacji jak np. „Mleko - cichy morderca” Nando Sharma. Jednocześnie mamy wiele informacji, że spożywanie mleka chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Mleko ekologiczne charakteryzuje się wyższą zawartością kwasów wielonienasyconych, w tym kwasów z rodziny n-3. W mleku ekologicznym jest również korzystniejszy stosunek kwasów n-6:n-3, co wynika głównie ze sposobu żywienia.

Wartości zdrowotne mleka z ekologicznej produkcji W mleku ekologicznym występuje też koncentracja sprzężonego kwasu linolowego CLA we właściwej konfiguracji cis-9 trans-11, który zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. W mleku ekologicznym stwierdzono wyższą zawartość kwasu LA – linolowego oraz alfa-tokoferolu i karotenoidów. Wartość stosunku CLA/LA jest niemal dwukrotnie wyższa w mleku ekologicznym, co pozwala na odróżnienie od mleka pozyskiwanego z innych systemów hodowli. W badaniach wykazano, że wśród bydła z hodowli ekologicznej rzadziej występuje mastitis.

Wiele związków chemicznych występujących w środowisku istotnie wpływa na powstawanie wolnych rodników, a te z kolei mogą odgrywać rolę w powstawaniu wielu chorób Pojęcie „bezpiecznego” czy też dopuszczalnego” stężenia substancji toksycznych jest fikcją. „Przestrojenie” układu immunologicznego przez substancje chemiczne nie powstaje w związku z ich stężeniem, a jedynie z częstotliwością ekspozycji. Wiliam J. Rea (1995)

Jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym w Polsce 1. EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. 21-008Tomaszowice Dąbrowica 185 P PL-EKO-01 2. PNG Sp. z o.o. Jednostka Certyfikująca PNG w Zajączkowie 26-065 Piekoszów PL-EKO-02 3. COBICO Sp. z o.o. 31-559 Kraków ul. Grzegórzecka 77 PL-EKO-03

Jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym w Polsce 4. BIOEKSPERT Sp. z o.o. 00-621Warszawa ul. Boya Żeleńskiego 6/34 PL-EKO-04 5. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. 31-503 Kraków Ul. Lubicz 25a PL-EKO-05 6. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. 02-699 Warszawa ul. Kłobucka 23a Oddział Badań i Certyfikacji w Pile, ul. Śniadeckich 5, 64-920 Piła PL-EKO-06

Jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym w Polsce 7. AGRO BIO TEST Sp. z o.o.  02-787 Warszawa ul.Nowoursynowska 166 PL-EKO-07 8. TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. 02-146 Warszawa ul. 17 Stycznia 56 PL-EKO-08 9. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. 05-126 Nieporęt ul. Baśki 2 CENTRUMJAKOŚCI AGROEKO SP. Z O.O PL-EKO-09 10. SGS Polska Sp. z o.o. 01-233 Warszawa ul. Bema 83 PL-EKO-10

DZIĘKUJĘ