Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Marcin Otorowski Paulina Berdysz grupa 243
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
1 Wyniki finansowe za I kw r. ULMA Construccion Polska S.A. Prezentacja dla inwestorów 21 maja 2012 r.
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Stan sektora w regionach
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych
1 Oś 1 Korzystanie z usług doradczych przez rolników i posiadaczy lasów 4 listopad 2009 r.
Grupy producentów rolnych
Teoria kosztów.
Klasyfikacja kosztów do celów kontroli.
Wpływ systemu rachunku kosztów na wynik finansowy
KOSZTY PRODUKCJI BUDOWLANEJ
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w rejonie Brodnicy
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne w ramach systemu AGROKOSZTY
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Sytuacja dochodowa wybranych działalności w gospodarstwach konwencjonalnych w 2006 roku (wyniki wstępne) Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne,
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
PRÓG RENTOWNOŚCI.
Sektorowy Program Operacyjny Działanie 1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych.
Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Zadanie 2 Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Kierunek.
ENERGETYKA POLSKA WYNIKI I WSKAŹNIKI FINANSOWE ELEKTROCIEPŁOWNI ZA 2005 ROK W PORÓWNANIACH Z WYNIKAMI I WSKAŹNIKAMI UŚREDNIONYMI SEKTORA I PODSEKTORA.
mgr inż. Roman Włodarz stan prawny na
Szkoła Główna Gospodarstwa. Wiejskiego w Warszawie
DZIAŁALNOŚĆ NIEODPŁATNA I ODPŁATNA POŻYTKU PUBLICZNEGO W ORGANIZACJACH POZARZĄDOWYCH Gostyń, 13 sierpnia 2013 roku.
4. Systemy rachunku kosztów
SPOŁECZNO-GOSPODARCZA WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO W LISTOPADZIE 2009 ROKU
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne w zakresie systemu AGROKOSZTY,
Co to są ceny brutto i netto, detaliczne i hurtowe?
Opłacalność przedsięwzięcia - próg rentowności
Formuły cenowe.
Informacje dla producenta rolnego.
Spotkanie Prasowe 16 maja 2007 r.. „Niesprawiedliwy podział owoców wzrostu gospodarczego” Raport przeprowadzony na zlecenie NSZZ Solidarność, opracowany.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Dorota Kuchta Rachunkowość Dorota Kuchta
UNIJNE PROGRAMY STRUKTURALNE Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie Katedra Agrotechnologii, Zarządzania Produkcją Rolniczą i Agrobiznesu Prowadzący:
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
RAPORT DYNAMICZNY obowiązujący od roku 2014 Stanisław Mańko
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
KALKULACJA KOSZTÓW JAKO ELEMENT RACHUNKU KOSZTÓW
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
ANALIZA CVP KOSZT-WOLUMEN-ZYSK.
RACHUNKOWOŚĆ FINANSOWA II Dr Katarzyna Trzpioła lato2015.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Analiza ekonomiczna cz. II. 2 Analiza czynników wytwórczych Analiza zużycia materiałów.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
BIZNES PLAN część II © Aleksander Kusak X.2015.
Dr inż. Karolina Bondarowska
Ewidencja zakupów towarów i materiałów
Wsparcie inwestycji w gospodarstwach położonych na obszarach Natura 2000 Termin składania wniosków - wrzesień 2017 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Koszty produkcji PFHBiPM
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Teoria kosztów.
Zapis prezentacji:

Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa

Wyniki dla działalności produkcji zwierzęcej w 2006 roku Brojlery kurze Żywiec wołowy Krowy mleczne Wyniki zaprezentowano dla 3 grup gospodarstw. Były to grupy, które poniosły najniższe średnie najwyższe koszty bezpośrednie ogółem na jednostkę produkcji.

Brojlery kurze wyniki w wydzielonych grupach gospodarstw Wyszczególnienie Gospodarstwa, w których poziom kosztów bezpośrednich ogółem był: najniższy średni najwyższy Produkcja żywca brutto dt 6971 4522 4346 Waga sprzedawanych brojlerów kg/szt 2,30 2,34 2,17 W przeliczeniu na 100 kg żywca drobiowego brutto Wartość produkcji zł 240 252 272 Koszty bezpośrednie 184 213 264 Nadwyżka bezpośrednia 56 39 8 Nakłady pracy ogółem godz. 1,2 1,0 1,3

Struktura kosztów bezpośrednich ogółem produkcji 100 kg żywca drobiowego brutto

Struktura zużycia pasz treściwych w przeliczeniu na 100 kg żywca drobiowego netto

Żywiec wołowy wyniki w wydzielonych grupach gospodarstw Wyszczególnienie Gospodarstwa, w których poziom kosztów bezpośrednich ogółem był: najniższy średni najwyższy Produkcja żywca brutto dt 87 67 76 Waga sprzedawanych zwierząt kg/szt 602 505 546 W przeliczeniu na 100 kg żywca wołowego brutto Wartość produkcji zł 482 463 489 Koszty bezpośrednie 277 364 449 Nadwyżka bezpośrednia bez płatności uzupeł. 205 99 40 Nadwyżka bezpośrednia   214 105 53 Nakłady pracy ogółem godz. 11,2 7,7 10,2

Struktura kosztów bezpośrednich ogółem produkcji 100 kg żywca wołowego brutto

Struktura zużycia pasz ogółem produkcji 100 kg żywca wołowego netto

Krowy mleczne wyniki w wydzielonych grupach gospodarstw Wyszczególnienie Gospodarstwa, w których poziom kosztów bezpośrednich ogółem był: najniższy średni najwyższy Średniorocz. stan krów szt. 12,3 19,4 28,4 Wydajność mleka l 4291 5236 6449 Cena sprzedaży mleka zł/l 0,90 0,99 1,02 W przeliczeniu na 1 krowę mleczną Wartość produkcji zł 4594 5859 7215 Koszty bezpośrednie 1235 2036 3128 Nadwyżka bezpośrednia bez płatności uzupeł. 3359 3823 4087 Nadwyżka bezpośrednia 3553 3986 4303 Nakłady pracy ogółem godz. 169 134 137

Struktura wartości produkcji krów mlecznych w wydzielonych grupach gospodarstw

Struktura kosztów bezpośrednich ogółem utrzymania krowy mlecznej

Struktura zużycia pasz w przeliczeniu na krowę mleczną

Wnioski Brojlery kurze Żywiec wołowy Krowy mleczne Najlepszy wynik w postaci nadwyżki bezpośredniej osiągnęli producenci żywca drobiowego którzy ponieśli najniższe koszty bezpośrednie na jednostkę produkcji, pomimo najniższej ceny sprzedaży za kg wyprodukowanego żywca. Poziom kosztów bezpośrednich wynikał ze struktury kosztu pasz treściwych oraz ich zużycia na 1 kg przyrostu żywca. Żywiec wołowy Największą wartość nadwyżki bezpośredniej osiągnęli rolnicy ponoszący najniższe koszty bezpośrednie na jednostkę produkcji żywca wołowego. Ich poziom wynikał z najniższego kosztu pasz ogółem, a w szczególności pasz własnych towarowych. Grupa ta uzyskała również relatywnie wysoką cenę za sprzedany żywiec. Krowy mleczne Najwyższy poziom nadwyżki bezpośredniej w przeliczeniu na 1 krowę mleczną uzyskali rolnicy ponoszący najwyższe koszty bezpośrednie . Wysokość poniesionych nakładów pieniężnych (w szczególności na pasze treściwe) przełożyła się na wydajność mleczną krów. Najwyższa w tej grupie była również cena sprzedaży mleka.

Dziękuję za uwagę