Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Koszty produkcji PFHBiPM 12.10.2016.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Koszty produkcji PFHBiPM 12.10.2016."— Zapis prezentacji:

1 Koszty produkcji PFHBiPM

2 Zysk to różnica pomiędzy ceną skupu, a kosztami produkcji.
O zysku z produkcji mleka decydują nie tylko ceny skupu mleka, ale także koszty. Zysk to różnica pomiędzy ceną skupu, a kosztami produkcji. Zysk= ( ) 2

3 Może to być paradoksalnie pozytywny skutek obecnego kryzysu
Niekorzystne relacje kosztów produkcji do ceny skupu mleka powinny zmusić hodowców krów mlecznych do bardzo gruntownej analizy kosztów produkcji mleka Może to być paradoksalnie pozytywny skutek obecnego kryzysu Czy obecny kryzys nauczy jak zmniejszać koszty produkcji i czy ta nauka pozostanie na dłużej ? 3

4 Nauczmy się liczyć koszty produkcji mleka
Rada 1 Nauczmy się liczyć koszty produkcji mleka

5 Uwaga na marnotrawstwo i błędy żywieniowe
Rezerwy proste, wykorzystanie których jest bez kosztowe 5

6 Rezerwy proste – przykłady
Brak porządku w silosie i złe wybieranie kiszonki do skarmiania – zagrzewanie się kiszonki to ewidentna jej strata oraz zmniejszone pobranie paszy Dziurawe baloty, źle magazynowane Opóźnienie terminu zbioru traw lub lucerny na kiszonkę, czyli pogorszenie jej strawności 4. Nie rozdrobnione ziarno kukurydzy w kale 6

7 Rezerwy proste – przykłady
Przekarmianie jałówek odchowywanych zbyt(energetycznie) bogato w okresie od 4 miesiąca życia do momentu osiągnięcia przez nie dojrzałości płciowej, a więc do 9-11 miesiąca: -koszt „za mocnej dawki”(choroby metaboliczne-leczenie, słabe wymię) -jałówka będzie w przyszłości produkowała o % mleka mniej niż wynikałoby z jej możliwości genetycznych 7

8 Rezerwy proste – przykłady
Tłusta krowa - ile kosztuje 1 pkt BCS ponad dopuszczalny poziom 3.5 pkt w dniu zasuszenia czy porodu ??? 7.....? 8.....? 9.....? 8

9 Dokonujmy rejestru i analizy błędów i rezerw
Rada 2 Dokonujmy rejestru i analizy błędów i rezerw 9

10 To najważniejsza pozycja w tych kosztach !!!
Koszty żywienia, a więc koszty produkcji lub zakupu pasz, a także koszty ich zadawania stanowią 40-60% kosztów produkcji mleka To najważniejsza pozycja w tych kosztach !!! Do nich należałoby jeszcze dodać trudne do oszacowania koszty leczenia chorób będących następstwem błędów żywieniowych, czy też koszty trudności w zacielaniu, spowodowane złym żywieniem 10

11 Jeżeli więc żywienie tyle kosztuje to
obniżane są koszty przez ograniczanie zakupów, w tym głównie pasz bilansujących i dodatków paszowych Warto zastanowić się czy tracimy jeszcze więcej niż oszczędzamy ? 11

12 Czy warto żywić krowy intensywnie ?
12

13 Intensywne żywienie to: Kwasice Kulawizny Zaburzenia wątrobowe
Skrócony okres użytkowania

14 Czy warto żywić krowy intensywnie ?
Tak !!! Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej wymagają konieczności intensywnego żywienia ich niedożywienie zwiększa koszt produkcji mleka przez konieczność leczenia chorób metabolicznych 2. Wyższa wydajność mleka, to większa efektywność produkcji 1 litra mleka

15 Wyższa wydajność mleka, to większa efektywność produkcji 1 litra mleka:
mniejszy jest udział zapotrzebowania bytowego, w całości zapotrzebowania krowy mniejszy jest udział kosztów stałych w kosztach całkowitych produkcji mleka (np. koszty amortyzacji itp.) mniejszy jest udział kosztów odchowu młodzieży w kosztach całkowitych produkcji mleka

16 Udział zapotrzebowania bytowego w zapotrzebowaniu krowy ogółem
Wyszczególnienie Wydajność krowy, litr/dzień 20 40 Zapotrzebowanie bytowe, JPM/dzień 5 Zapotrzebowanie produkcyjne, JPM/dzień 9 17,6 Razem zapotrzebowanie, JPM/dzień 14 22,6 Udział zapotrzebowania bytowego w zapotrzebowaniu ogółem, % 35.7 22,1

17 Czy warto stosować pasze treściwe ?
Cena 1 kg mieszanki treściwej, zł 1,10 Cena skupu 1 litra mleka, zł 1,20 Ilość mieszanki treściwej na wyprodukowanie 1 litra mleka, kg 0.45 Koszt mieszanki treściwej na wyprodukowanie 1 litra mleka, zł 0.45 x 1,10 = 0.50 Zysk z inwestycji w mieszankę treściwą, zł = 0.70

18 nie jest więc ograniczanie intensywności żywienia,
Rozsądnym wyjściem nie jest więc ograniczanie intensywności żywienia, a ograniczanie kosztów żywienia i produkcji mleka przez: zmniejszenie marnotrawstwa pasz unikanie błędów żywieniowych

19 Tanie wcale nie musi być opłacalne
Zielonka pastwiskowa to najtańsza pasza Ale skoro żywienie pastwiskowe krów rasy HF nie jest efektywne, to pastwisko nie jest najtańszym sposobem żywienia krów HF Największą efektywność zapewnia kiszonka z kukurydzy

20 Przyczyny trudności w pokryciu zapotrzebowania krów na energię:
Zielonka pastwiskowa a ujemny bilans energii Przyczyny trudności w pokryciu zapotrzebowania krów na energię: mniejsze pobranie SM niż w przypadku dawek skarmianych tradycyjnie i jako TMR większa aktywność ruchowa - straty energii konieczność usuwania nadmiaru amoniaku z organizmu zbyt częsta zmiana składu dawek pokarmowych

21 Dostosuj intensywność żywienia krów do ich zapotrzebowania
Rada 3 Dostosuj intensywność żywienia krów do ich zapotrzebowania 21

22 rezygnować z zakupu dodatków paszowych ?
Czy w czasie kryzysu powinniśmy rezygnować z zakupu dodatków paszowych ? 22

23 Mieszanki mineralno-witaminowe nie zwiększają bezpośrednio
wydajności mleka Mają jednak podstawowy wpływ na zdrowie krów i wskaźniki rozrodu, a także na wydajność krów w dłuższym przedziale czasowym 23

24 sole anionowe lub preparaty (wlewy) wapniowe doustne
Co jest tańsze ? sole anionowe lub preparaty (wlewy) wapniowe doustne czy zaleganie poporodowe ! 24

25 Rozwaga w zakupie dodatków paszowych
Gdy stado produkuje średnio 7000 litrów mleka w laktacji, to po to aby zwiększyć tę wydajność do 8000 litrów nie trzeba zakupu na przykład tłuszczów chronionych W tym przypadku bardzo często wystarczy zadbanie o elementarny porządek w żywieniu. Tłuszcz chroniony czy aminokwasy lub białka chronione nadają się dla tych zwierząt, dla których proste rezerwy zostały już wyczerpane. 25

26 Systemy żywienia krów a wydajność mleka
Wydajność mleka, kg/rok System żywienia < Brak bilansowania dawek pokarmowych 5000 – 6000 Racjonalizacja żywienia, poprawa jakości pasz 7000 – 8000 Bilansowanie dawek według nowych systemów > 8000 TMR, PMR > Dodatki paszowe (bufory, niacyna, glikol, sole anionowe, aminokwasy chronione, tłuszcze chronione)

27 Rozwaga w zakupie dodatków paszowych
Gdy liczba komórek somatycznych w mleku wynosi średnio w stadzie około 1 milion w 1 ml, to zakup specjalistycznego dodatku mineralno-witaminowego „na komórki somatyczne” nie da żadnych rezultatów. One mogą być skuteczne w zmniejszeniu liczby komórek somatycznych z 400 tys. do 250 tys. 27

28 Rozwaga w zakupie dodatków paszowych
Niacyna,cholina.metionina – preparat antyketozowy czy Rozerwany balot – „preparat proketozowy” 28

29 Grupuj krowy – to prosty sposób poprawy efektywności żywienia
Rada 4 Grupuj krowy – to prosty sposób poprawy efektywności żywienia 29

30 zmniejszenie spożycia pasz treściwych na litr mleka
Grupy żywieniowe zmniejszenie spożycia pasz treściwych na litr mleka możliwość racjonalnego skarmiania dodatków paszowych właściwe przygotowanie krów do porodu racjonalny odchów jałówek itd.. 30

31 Warto pamiętać 1. Nauczmy się liczyć koszty produkcji mleka
2. Dokonujmy rejestru i analizy błędów i rezerw 3. Dostosujmy intensywność żywienia krów do ich zapotrzebowania 4. Decyzja o zakupie dodatku paszowego powinna wynikać z relacji koszt-zysk, a zakup dodatku paszowego powinien wynikać z analizy konieczności ich stosowania 5. Podzielenie stada na grupy żywieniowe poprawia efektywność żywienia 31


Pobierz ppt "Koszty produkcji PFHBiPM 12.10.2016."

Podobne prezentacje


Reklamy Google