Comenius w Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Comenius - komponent programu Socrates Wspiera inicjatywy mające na celu podniesienie jakości edukacji szkolnej i promowanie wymiaru europejskiego w procesach.
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
C omenius Partnerskie Projekty Szkół Zadania koordynatora oraz organizacja mobilności Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Uczenie.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Budowanie wspólnoty uczących się MODUŁ VIII Sesja 8.1 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAM.
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
PROGRAM COMENIUS Dobre Szkoły dla Młodych Europejczyków/Edukacja Społeczna i Uczenie się Metodą Projektów Good Schools for European Juniors/Social.
XI Liceum Ogólnokształcące im. K.I.Gałczyńskiego w Kielcach
PROJEKT COMENIUS THE FUTURE IS IN THE HANDS OF THE EUROPEAN YOUTH - LETS STRUGGLE FOR A BETTER WORLD TOGETHER.
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
11 kwietnia 2007 roku,piętnastu uczniów naszej szkoły, pod opieką pani J.Rybarczyk i pani S.Pawłowskiej, pojechało do Prenzlau w Niemczech, aby wziąć udział
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
PROMOCJA ZDROWIA Szkoła Podstawowa nr 46.
Szkoła partnerska jest szkołą katolicką, w której uczy się 420 uczniów w klasach 1-4 Wymiana odbędzie się 23 września i trwać będzie do 2 pażdziernika.
Socrates Comenius Rugby Harris School –
Wizyta studyjna gości z Cypru, Włoch, Łotwy, Litwy i Turcji.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Projekt tranSPORTing emotions wrzesień 2009 – czerwiec 2011.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Wizyta uczniów z Irlandii – Wizyta uczniów z Irlandii w ramach projektu Socrates Comenius.
Projekt Socrates Comenius Szkoła Podstawowa nr 69 Szkoła Mistrzostwa Sportowego im. Jarogniewa Drwęskiego w Poznaniu Temat projektu.
Wielkopolska Sieć Szkół Promujących Zdrowie
Sokrates Comenius Tiverton Primary School w Londynie października 2010.
SUNDSVALL Bergsakers Skola –
Realizacja projektu eTwinning w Gimnazjum nr 2 w Koluszkach rok szkolny 2008/2009.
TRZYMAJ FORMĘ.
FRSE Prezentacja na temat współpracy europejskiej ZS nr 1 w Tychach.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Międzynarodowa współpraca kół chemicznych
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
SamoGazetkaComeniusRząd czyli… O działalności w naszej szkole.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
„Trzymaj Formę!” 2007/2008 Jolanta Popiołek Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
Podsumowanie II edycji Programu edukacyjnego „ Trzymaj Formę” Działdowo, r. Jolanta Działak PSSE Działdowo.
Gimnazjum nr 1 w Reszlu w roku szkolnym 2007/2008.
Program edukacyjny „Trzymaj formę”
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
 w Gimnazjum nr 2 im. Zdzisława Krzyszkowiaka w Ostródzie 2013/2014.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Szkoła Promująca Zdrowie
Projekt Comenius Nie tylko budowa ć mosty, lecz tak ż e z nich korzysta ć - zawody i ich ś rodowiska pracy W projekcie uczestniczą.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Comenius w Zespole Szkół w Siedlcu W ramach programu „Uczenie się przez całe życie” Prezentację przygotowała Jowita Kalitka Siedlec 2014.
m.in.: dlatego, że szkoła posiada:  monitoring wewnętrzny w szatni i na korytarzach,  monitoring zewnętrzny na dziedzińcu szkolnym,  imienne identyfikatory.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
WIELOSTRONNY PARTNERSKI PROJEKT SZKÓŁ „Understanding and celebrating European Folklore” Gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Święcanach Niniejszy projekt został.
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
Z Zapraszamy. Drzwi Otwarte 22 marca 2014 roku (sobota), godz – kwietnia 2014 roku (sobota), godz – Pomorska 105,
PODSUMOWANIE DRUGIEGO SEMESTRU. WYDARZENIA Spotkanie z Policjantem.
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 113 W ŁODZI ul. Unicka 6 tel
ROK 2016/2017. Motywowanie uczniów do uczenia się - kompleksowy program szkolenia RP Zajęcia PDE Kształcenie kompetencji kluczowych wdrożenie wniosków.
1940r.. 19 października 2017r. Uroczyste otwarcie boiska szkolnego przy SP 23 w Gdańsku!
Wystawy o eTwinningu i zrealizowanych projektach w ramach tej akcji r.
Zapis prezentacji:

Comenius w Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim

„Jesteśmy tym, co jemy” 2006/07 – 2008/09 Nazwa projektu i lata realizacji: „Jesteśmy tym, co jemy” 2006/07 – 2008/09

Cele projektu Kształtowanie poczucia przynależności do szerszej i otwartej na świat społeczności europejskiej. Promowanie zdrowego stylu życia. Zdobycie wiedzy na temat kultury żywieniowej innych krajów europejskich reprezentowanych przez szkoły partnerskie. Promowanie tradycji kulinarnych danego kraju. Podkreślenie znaczenia aktywności fizycznej. Podwyższenie stopnia opanowania języka angielskiego przez uczniów.

Jak to się zaczęło… 16.10.2005 roku - międzynarodowe seminarium kontaktowe w Dobieszkowie k/ Łodzi Uczestnicy-nauczyciele z Polski i innych krajów Europy. Nawiązanie współpracy z przedstawicielami szkół z Anglii, Szwecji i Niemiec przez nauczycielkę naszej szkoły p. Katarzynę Szulc Wybór tematu: „Jesteśmy tym, co jemy”

Seminarium w Dobieszkowie Koordynatorzy projektu p. Katarzyna Szulc

Skład grupy partnerskiej: Harris School nauczyciel Fred Rex Harris Driver, Overslade Lane CV22 6 EA United Kingdom www.harris-school.info Bergsakers Skola Harmstavagen 2 85751 Sundsvall Sweden ELG Eilisabeth Langgasser (gimnazjum) Frankenstr.17 55232 Alzey Germany

Dzień szwedzki w naszej szkole 3.04.2007 Prezentacja prac wykonanych przez uczniów: plakaty, pokazy multimedialne o Szwecji Międzyklasowy konkurs na najciekawiej zaprezentowany temat dotyczący Szwecji: Klasa I a – sport Klasa I b – tradycje świąteczne Klasa II a – muzyka Klasa II b – kuchnia Klasa III a – kontakty Polski ze Szwecją Klasa III b – rodzina królewska Rozstrzygnięcie konkursu z wiedzy o sporcie szwedzkim

Prezentacja plakatów

Zespół ABBA Szwedzka telewizja

Stół szwedzki

Para królewska

Wizyty Wizyta delegacji szwedzkiej – 17.04 – 19.04. 2007 Nauczyciele: - Sara Siden - Ingmarie Fanberg Uczniowie: - Carolina Nordlund - Jakim Vikberg

Wycieczka do Łodzi

Dzień Aktywności „W zdrowym ciele zdrowy duch”

Współczesna interpretacja bajki o Czerwonym Kapturku w języku angielskim

Tradycyjne polskie stoły przygotowane przez uczniów klas gimnazjalnych

Mecz w koszykówkę – nauczyciele i rodzice kontra uczniowie

Dwie wizyty w Rugby w Anglii 19.06 – 23.06.2007 11.12 – 15.12.2007

Szkolna kuchnia

Spotkania robocze

Lekcje gotowania

Pieczemy muffinki

Lekcja sztuki

Efekty pracy grupowej

Uczenie się przez działanie

Uczenie się przez działanie

Zwiedzanie Ogród i stacja badawcza w Organic Garden

Zwiedzanie Ruiny katedry w Coventry Pomnik Pojednania

Zwiedzanie Birmingham wieczorową porą

Spacer po Rugby Pomnik Williama Ellis’a w Rugby

Dzień Aktywności w Harris School

Aktywność fizyczna

Warsztaty na temat zdrowego odżywiania Szkodliwość palenia papierosów Choroby cywilizacyjne XXI wieku Bulimia Anoreksja Fast food

Wspomnienia z wizyt – prezentacje multimedialne dla całej szkoły

Wizyta delegacji angielskiej w naszej szkole 12.03.- 15.03.2008 r.

Lekcja chemii Temat: Skład pierwiastkowy organizmu człowieka

Godzina wychowawcza połączona z lekcją wychowania fizycznego Temat: Przez palenie do choroby, przez sport do zdrowia

Lekcja języka angielskiego Temat: Żywność, która leczy

Lekcja pływania Temat: Koordynacja oddychania z pracą ramion w kraulu na piersiach Lekcja informatyki Temat: Obliczanie kaloryczności potraw

Gry zespołowe - siatkówka

Polski folklor

Dieta sportowca Spotkanie z lekkoatletką Joanną Skibińską

Wizyta w piekarni - tradycyjne metody wypieku chleba

Konkurs prezentacji i quiz wiedzy o składnikach pokarmowych

„Jaś i Małgosia inaczej”- dla klasy „0” Przedstawienie o znaczeniu witamin w życiu człowieka

Dni sałatkowe w naszej szkole

Dzienny jadłospis opracowany wspólnie przez uczniów i panią intendent

Upominki świąteczne prezentacje multimedialne książki kucharskie plakaty ozdoby i kartki świąteczne albumy

Fragment prezentacji Ingredients: 3 tbls. poppy seeds 3 tbls. sugar 1 package wide noodles 2 tbls. butter Scald poppy seeds with boiling water and soak for 3 hours. Drain. Force through food grinder and mix with sugar. Cook noodles in lightly salted water. Drain and rinse with cold water. Place in baking dish and heat in oven for several minutes. Mix with butter and poppy seeds and server hot.

Fragment prezentacji Traditional dishes There are many traditional dishes that are served on this occasion, and rarely at any other time of the year. At least a month ahead of time, there is great activity in the kitchen. Because traditionally there are twelve dishes served on Christmas Eve, and many guests are expected, there is a lot of work to be done. Fortunately, many dishes can be prepared weeks in advance and, when properly stored, will still be fresh when the Holiday arrive.

Informacje o realizacji projektu

Informacje o realizacji projektu

Efekty realizacji programu poszerzenie wiedzy na temat kultury żywieniowej: wpływ różnych składników pokarmowych na organizm człowieka, problemy związane z odżywianiem, umiejętność opracowania zdrowej diety i obliczania kaloryczności posiłków poznanie tradycji kulinarnych krajów partnerskich zdobycie umiejętności: zaplanowania oraz wykonania zadań związanych z realizacją projektu, pracy w grupie pogłębienie wiedzy z zakresu technologii informacyjnej wzrost motywacji do nauki języka angielskiego