Comenius w Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim
„Jesteśmy tym, co jemy” 2006/07 – 2008/09 Nazwa projektu i lata realizacji: „Jesteśmy tym, co jemy” 2006/07 – 2008/09
Cele projektu Kształtowanie poczucia przynależności do szerszej i otwartej na świat społeczności europejskiej. Promowanie zdrowego stylu życia. Zdobycie wiedzy na temat kultury żywieniowej innych krajów europejskich reprezentowanych przez szkoły partnerskie. Promowanie tradycji kulinarnych danego kraju. Podkreślenie znaczenia aktywności fizycznej. Podwyższenie stopnia opanowania języka angielskiego przez uczniów.
Jak to się zaczęło… 16.10.2005 roku - międzynarodowe seminarium kontaktowe w Dobieszkowie k/ Łodzi Uczestnicy-nauczyciele z Polski i innych krajów Europy. Nawiązanie współpracy z przedstawicielami szkół z Anglii, Szwecji i Niemiec przez nauczycielkę naszej szkoły p. Katarzynę Szulc Wybór tematu: „Jesteśmy tym, co jemy”
Seminarium w Dobieszkowie Koordynatorzy projektu p. Katarzyna Szulc
Skład grupy partnerskiej: Harris School nauczyciel Fred Rex Harris Driver, Overslade Lane CV22 6 EA United Kingdom www.harris-school.info Bergsakers Skola Harmstavagen 2 85751 Sundsvall Sweden ELG Eilisabeth Langgasser (gimnazjum) Frankenstr.17 55232 Alzey Germany
Dzień szwedzki w naszej szkole 3.04.2007 Prezentacja prac wykonanych przez uczniów: plakaty, pokazy multimedialne o Szwecji Międzyklasowy konkurs na najciekawiej zaprezentowany temat dotyczący Szwecji: Klasa I a – sport Klasa I b – tradycje świąteczne Klasa II a – muzyka Klasa II b – kuchnia Klasa III a – kontakty Polski ze Szwecją Klasa III b – rodzina królewska Rozstrzygnięcie konkursu z wiedzy o sporcie szwedzkim
Prezentacja plakatów
Zespół ABBA Szwedzka telewizja
Stół szwedzki
Para królewska
Wizyty Wizyta delegacji szwedzkiej – 17.04 – 19.04. 2007 Nauczyciele: - Sara Siden - Ingmarie Fanberg Uczniowie: - Carolina Nordlund - Jakim Vikberg
Wycieczka do Łodzi
Dzień Aktywności „W zdrowym ciele zdrowy duch”
Współczesna interpretacja bajki o Czerwonym Kapturku w języku angielskim
Tradycyjne polskie stoły przygotowane przez uczniów klas gimnazjalnych
Mecz w koszykówkę – nauczyciele i rodzice kontra uczniowie
Dwie wizyty w Rugby w Anglii 19.06 – 23.06.2007 11.12 – 15.12.2007
Szkolna kuchnia
Spotkania robocze
Lekcje gotowania
Pieczemy muffinki
Lekcja sztuki
Efekty pracy grupowej
Uczenie się przez działanie
Uczenie się przez działanie
Zwiedzanie Ogród i stacja badawcza w Organic Garden
Zwiedzanie Ruiny katedry w Coventry Pomnik Pojednania
Zwiedzanie Birmingham wieczorową porą
Spacer po Rugby Pomnik Williama Ellis’a w Rugby
Dzień Aktywności w Harris School
Aktywność fizyczna
Warsztaty na temat zdrowego odżywiania Szkodliwość palenia papierosów Choroby cywilizacyjne XXI wieku Bulimia Anoreksja Fast food
Wspomnienia z wizyt – prezentacje multimedialne dla całej szkoły
Wizyta delegacji angielskiej w naszej szkole 12.03.- 15.03.2008 r.
Lekcja chemii Temat: Skład pierwiastkowy organizmu człowieka
Godzina wychowawcza połączona z lekcją wychowania fizycznego Temat: Przez palenie do choroby, przez sport do zdrowia
Lekcja języka angielskiego Temat: Żywność, która leczy
Lekcja pływania Temat: Koordynacja oddychania z pracą ramion w kraulu na piersiach Lekcja informatyki Temat: Obliczanie kaloryczności potraw
Gry zespołowe - siatkówka
Polski folklor
Dieta sportowca Spotkanie z lekkoatletką Joanną Skibińską
Wizyta w piekarni - tradycyjne metody wypieku chleba
Konkurs prezentacji i quiz wiedzy o składnikach pokarmowych
„Jaś i Małgosia inaczej”- dla klasy „0” Przedstawienie o znaczeniu witamin w życiu człowieka
Dni sałatkowe w naszej szkole
Dzienny jadłospis opracowany wspólnie przez uczniów i panią intendent
Upominki świąteczne prezentacje multimedialne książki kucharskie plakaty ozdoby i kartki świąteczne albumy
Fragment prezentacji Ingredients: 3 tbls. poppy seeds 3 tbls. sugar 1 package wide noodles 2 tbls. butter Scald poppy seeds with boiling water and soak for 3 hours. Drain. Force through food grinder and mix with sugar. Cook noodles in lightly salted water. Drain and rinse with cold water. Place in baking dish and heat in oven for several minutes. Mix with butter and poppy seeds and server hot.
Fragment prezentacji Traditional dishes There are many traditional dishes that are served on this occasion, and rarely at any other time of the year. At least a month ahead of time, there is great activity in the kitchen. Because traditionally there are twelve dishes served on Christmas Eve, and many guests are expected, there is a lot of work to be done. Fortunately, many dishes can be prepared weeks in advance and, when properly stored, will still be fresh when the Holiday arrive.
Informacje o realizacji projektu
Informacje o realizacji projektu
Efekty realizacji programu poszerzenie wiedzy na temat kultury żywieniowej: wpływ różnych składników pokarmowych na organizm człowieka, problemy związane z odżywianiem, umiejętność opracowania zdrowej diety i obliczania kaloryczności posiłków poznanie tradycji kulinarnych krajów partnerskich zdobycie umiejętności: zaplanowania oraz wykonania zadań związanych z realizacją projektu, pracy w grupie pogłębienie wiedzy z zakresu technologii informacyjnej wzrost motywacji do nauki języka angielskiego