I Kongres Nauk Rolniczych Nauka – Praktyce. Prof. dr hab. Zbigniew Dobrza ń ski UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROC Ł AWIU.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
CARS 2020: Plan działania na rzecz konkurencyjnego i zrównoważonego przemysłu motoryzacyjnego w Europie Konferencja prasowa 8 listopada 2012.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
System nawigacji satelitarnej
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Oddziaływanie grup interesu w UE na podstawie Wspólnej Polityki Rolnej
Internet 2006: rozwój e-commerce
Polskie przepisy dotyczące tworzenia i funkcjonowania EUWT
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Opiniowanie projektów aktów normatywnych Nasielsk listopada 2013 r. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
D o l n o ś l ą s k i e B i u r o G e o d e z j i
LGD w świetle ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFRROW.
CSR jako narzędzie budowania pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Najlepsze wykorzystanie Europejskich Ram Odniesienia na rzecz Zapewniania Jakości w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym Drogowskazy Jolanta Podłowska MIĘTNE,
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich 1 Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Zagadnienia.
Szkoła Podstawowa nr 2 w Prabutach
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Regionalny Program Operacyjny
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Unijna kampania na rzecz zwiększenia świadomości praw konsumenta.
Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Zasada partnerstwa w nowej perspektywie finansowej
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Dialog Społeczny Dialog Społeczny jest najlepszą, najskuteczniejszą i najtańszą drogą rozwiązywania problemów. Warto w ten rozwój inwestować.
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Efektywność w strategiach energetycznych
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Polska Federacja Szpitali Projekt. Uzasadnienie: krajowe Na rynku ochrony zdrowia w Polsce brakuje organizacji zrzeszającej większość szpitali, działają.
Czy uczyć normalizacji w szkole zawodowej? Warszawa, 12 marca 2014 r. Piotr Pniewski.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Społeczna odpowiedzialność organizacji Zmiany zachodzące w otoczeniu współczesnych organizacji powodują, że ulegają zmianie społeczne oczekiwania wobec.
Konkurencja a polityka konkurencji
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Rolnictwo ekologiczne
Prawo ubezpieczeń gospodarczych - Ramy Prawne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

I Kongres Nauk Rolniczych Nauka – Praktyce

Prof. dr hab. Zbigniew Dobrza ń ski UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROC Ł AWIU

SYSTEMY UTRZYMANIA: Rodzaje podłogiRodzaje podłogi Zagęszczenie zwierzątZagęszczenie zwierząt Rodzaje kojcówRodzaje kojców ManipulacjeManipulacjetechnologiczne: wczesne odsadzaniewczesne odsadzanie przegrupowanieprzegrupowanie znakowanieznakowanie obcinanie kiełkówobcinanie kiełków kastracjakastracja szczepienieszczepienie MIKROKLIMAT 1.Oświetlenie 2.Warunki termiczno-wilgotnościowe 3. Promieniowanie: jonizującejonizujące ultrafioletoweultrafioletowe elektromagnetyczneelektromagnetyczne 4. Zanieczyszczenie powietrza: chemiczne chemiczne biologiczne biologiczne mechaniczne mechaniczne ŻYWIENIE I POJENIE jakość paszy i wody jakość paszy i wody systemy zadawania systemy zadawania paszy i systemy pojenia WELFARE - DOBROSTAN

Polska Ustawa o ochronie zwierząt z 21 sierpnia 1997 r. (z późn. zm.) w nawiązaniu do tego protokółu, a także do Światowej Deklaracji Praw Zwierząt, uchwalonej pod patronatem UNESCO, stanowi w art. 1, żezwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.

Zaczęto ją wprowadzać stopniowo od 1 stycznia 2005 r. i od 1 stycznia 2007 r. obowiązuje już całość regulacji w tym zakresie. Wymagania podzielono na tzw. obszary, które będą u nas wdrażane stopniowo. Od 1 stycznia 2009 r. rolnicy spełniają wymagania z Obszaru A – zagadnienia ochrony środowiska naturalnego, identyfikacji i rejestracji zwierząt.

Od 1 stycznia 2011 r. z obszaru B – zdrowie publiczne, zdrowie zwierząt, zgłaszanie niektórych chorób, zdrowotność roślin. Także od 1 stycznia 2011 r. obszar C – dobrostan zwierząt, ale w tym wypadku Polska wnioskuje, aby wymagania z tego obszaru zaczęły u nas obowiązywać od 2013 roku. O wprowadzenia tych wymogów będą uzależnione tzw. płatności bezpośrednie.

opracowanie minimalnych norm ochrony zwierząt wsparcie badań naukowych w tej dziedzinie opracowanie standardowych wskaźników dobrostanu rozszerzenie akcji propagandowych i edukacji wspieranie inicjatyw międzynarodowych w dziedzinie welfare.

Jedną z ostatnich dyrektyw dotyczących dobrostanu w produkcji zwierzęcej jest Dyrektywa Rady (WE) nr 2007/43 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcje mięsa. Dyrektywa ta zobowiązuje wszystkie państwa członkowskie do wprowadzenia w życie z dniem 30 czerwca 2010 r. minimalnych zasad ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa.

Ważnym zadaniem w skali globalnej jest oznakowanie handlowe produktów żywnościowych. W piśmie z dnia 28 listopada 2006 r. prezydencja niemiecka, działając na podstawie art. 262 Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską, zwróciła się do Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (EKES) o opracowanie opinii w sprawie oznakowania dotyczącego dobrostanu zwierząt.

Przygotowanie prac Komitetu w tej sprawie powierzono Sekcji Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego. Mając na względzie pilny charakter prac, na 434. sesji plenarnej w dniach marca 2007 r. Europejski Komitet Ekonomiczno- Społeczny wyznaczył Leifa E. NIELSENA na sprawozdawcę generalnego i przyjął następującą opinię (wybrane skróty):

W UE - Wzrost zainteresowania promowaniem takich metod produkcji i hodowli zwierząt użytkowych, które w większym stopniu kierują się dobrostanem zwierząt. Pojawia się koncepcja wprowadzenia przepisów o dobrowolnym oznakowaniu, jako uzupełnienia dla obowiązujących już minimalnych wymogów w zakresie ochrony zwierząt. Oznakowanie to mogłoby towarzyszyć zarówno powszechnie stosowanym oznaczeniom handlowym, jak i oznaczeniom bardziej akcentującym jakość, np. tzw. quality schemes.

Metody produkcji i hodowli nastawione na dobrostan zwierząt należy promować poprzez działania edukacyjne i wykorzystanie w praktyce najnowszych wyników badań naukowych, a także poprzez właściwe odczytywanie sygnałów rynkowych.

System oznakowania dotyczącego dobrostanu zwierząt powinien być dobrowolną ofertą dla zainteresowanych producentów, handlu i przemysłu. Mogłoby to polegać na wprowadzeniu na zasadzie dobrowolności logo z oznaczeniem kolorem albo systemem punktów, co uzupełniałoby oznaczenie handlowe.

System mógłby objąć w zasadzie wszystkie gatunki zwierząt użytkowych i produkty pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z postanowieniami Światowej Organizacji Handlu tym samym warunkom mogłyby podlegać także produkty importowane. Tradycyjne regulacje urzędowe w dalszym ciągu powinny być stosowane do określania minimalnych norm unijnych oraz, jak dotąd, do oznaczania metod produkcji jaj i wyrobów ekologicznych.

Coraz większe zainteresowanie dobrostanem zwierząt w UE, gdzie kwestie ochrony zwierząt, podobnie jak i inne aspekty etyczne, coraz częściej traktuje się jako elementy europejskiego modelu społecznego. EKES, jako przedstawiciel społeczeństwa obywatelskiego, ma za zadanie angażować się w opracowywanie i wprowadzanie odpowiednich regulacji w zakresie oznakowania w postaci wspólnego systemu europejskiego, który ma sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi na rynku wewnętrznym oraz handlowi z krajami trzecimi.

to finansowany przez UE projekt badawczy, zaangażowało się 39 instytutów i uniwersytetów specjalizujących się w problematyce dobrostanu zwierząt. celem tego projektu jest opracowanie ugruntowanych naukowo norm dotyczących dobrostanu zwierząt oraz praktycznych strategii, aby aspekt dobrostanu zwierząt włączyć w łańcuch rolnictwo – przetwórstwo dystrybucja zbyt i udostępnić konsumentom odpowiednie informacje. Welfare Quality®

W celu odró ż nienia produktów spoza UE mo ż na by wprowadzi ć oznaczenie miejsca, gdzie surowce rolne wchodz ą ce w sk ł ad danego produktu by ł y uprawiane lub hodowane, zgodnie z najw ł a ś ciwszym z poni ż szych sposobów:

Rolnictwo UE jeżeli surowce rolne wchodzące w skład produktu były uprawiane lub hodowane w UE Rolnictwo spoza UE jeżeli surowce rolne wchodzące w skład produktu były uprawiane lub hodowane w kraju trzecim; Rolnictwo UE/spoza UE jeżeli część surowców rolnych wchodzących w skład produktu była uprawiana lub hodowana w UE, a inna część w kraju trzecim.

Oznaczenie UE albo spoza UE może zostać ewentualnie zastąpione lub uzupełnione o nazwę kraju, w przypadku gdy wszystkie surowce rolne wchodzące w skład danego produktu były uprawiane lub hodowane w tym właśnie kraju.

Również zasady dobrowolnego znakowania produktów ekologicznych oraz obowiązkowego oznaczania metod produkcji przy sprzedaży świeżych jaj zostały szczegółowo określone we wspólnotowych aktach prawnych. Stosując dokładnie sprecyzowane określenia na etykietach należy przestrzegać przepisów prawa UE. Ma to zapewnić sprawiedliwe warunki konkurencji oraz wiarygodną informacje dla konsumentów.

Jednocześnie Komisja oczekuje, że w ramach odpowiedniego prawa wspólnotowego możliwe będzie dalsze stosowanie mierzalnych wskaźników na podstawie wyników realizowanego do 2009 r. projektu badawczego Welfare Quality. Ważne jest przy tym uwzględnienie innych badań i opracowań przeprowadzanych w państwach członkowskich.

Najlepszym rozwiązaniem będzie promowanie przyjaznych zwierzętom, konkretnych metod produkcji i hodowli, zgodnie z ustalonymi wskaźnikami naukowymi, przy tym koniecznie jako uzupełnienie systemów znaków jakości sektora prywatnego. W ten sposób przedsiębiorstwa mogłyby zachować i dalej rozwijać swoje własne oznaczenia i uzyskać przewagę wobec konkurentów w oparciu o naukowe i rzeczowe kryteria.

EKES zalecał w swej opinii w sprawie planu działań, powołanie centrum lub laboratorium, które miało zasięg globalny i byłoby tworzone wspólnie z najważniejszymi partnerami handlowymi UE, co zapewni opracowanym przez nie metodom międzynarodowe uznanie.

Zakłada się, że wskaźniki te obejmą wszystkie istotne aspekty hodowli danego gatunku, takie jak: cechy hodowli, wymogi dotyczące przestrzeni i pomieszczeń, codzienne kontrole, aspekty zdrowia i chorób, odstawienie młodych od matki, zabiegi chirurgiczne oraz transport do ubojni, ogłuszenie i ubój odpowiedzialny pod względem etycznym charakter swojej działalności.

Wstępnie obliczono, że wprowadzenie standardów w zakresie dobrostanu zwierząt określone w rozporządzeniach UE mogą kosztować nawet ponad 4 mld Euro, co znacznie podniesie koszty produkcji. Z kolei rynek europejski jest szeroko otwarty na import produktów pochodzenia zwierzęcego m.in. Z Chin, Indii, Tajlandii czy Brazylii – nikt nie pyta jakie standardy w tych krajach spełniają producenci i ich wyroby. Podważa to warunki sprawiedliwej konkurencji i stanowi zagrożenie dla przyszłości europejskiego rolnictwa.

Wielu konsumentów gotowych jest zap ł aci ć wi ę cej za produkty pozyskane z dobrze traktowanych zwierz ą t, utrzymywanych w warunkach dobrostanu Niemniej wi ę kszo ść nadal zainteresowana jest nadal g ł ównie nisk ą cen ą produktów, co wi ąż e si ę z poziomem zamo ż no ś ci ludno ś ci poszczególnych krajów. Dodatkowe koszty wprowadzania coraz wy ż szych standardów dobrostanu nie powinny by ć argumentem przeciw, bo wy ż sze standardy bezpiecze ń stwa produktów ż ywno ś ciowych s ą gwarantem ochrony naszego zdrowia.

Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsze prawo nie poprawi sytuacji zwierząt gospodarskich bez wzrostu świadomości hodowców - producentów, bo w istocie to przecież w ich rękach – poprzez jakość zapewnionych warunków oraz opieki – spoczywa dobrostan zwierząt.