W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Irena Wóycicka Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
European Commission - Directorate General for Agriculture Polityka Rozwoju Wsi w powiększonej Unii Europejskiej Propozycja Komisji Europejskiej na lata.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Polityka regionalna Unii Europejskiej szansa i wyzwanie dla Polski
POLITYKA ROLNA UE.
Informacja na temat nowego okresu programowania 2007–2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Koncepcje programów operacyjnych na nowy okres programowania
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
„Rolnictwo społecznie zrównoważone - koncepcja badań”
Fundusze strukturalne w latach w Polsce
Priorytet 5 Wspieranie efektywnego gospodarowania zasobami i przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną i odporną na zmianę klimatu w sektorach: rolnym,
Zasoby biomasy w Polsce
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
INFRASTRUKTURA ROLNICZA I WIEJSKA – SZANSE I ZAGROŻENIA
PRODUKCJA ROŚLIN NA CELE ENERGETYCZNE A RACJONALNE WYKORZYSTANIE ROLNICZEJ PRZESTRZENI PRODUKCYJNEJ POLSKI - koreferat - W. Budzyński, S. Szczukowski,
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Gospodarka wodna wsi i rolnictwa
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowa koncepcja polityki regionalnej państwa Warszawa, 4 sierpnia 2008 r.
Sektor badawczo-rozwojowy i poziom innowacyjności gospodarki Wielkopolski na tle kraju Wanda Maria Gaczek Poznań, 13 grudnia 2006 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
Świat – UE - Polska prospekt 2050
D o l n o ś l ą s k i e B i u r o G e o d e z j i
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
Gospodarka odpadami w Polsce stan przed przyjęciem KPGO Dr hab. inż. Janusz Mikuła.
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Programy ekologiczne w Powiecie Dzierżoniowskim Katarzyna Złotnicka Dyrektor Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa.
Małopolski Oddział ARiMR Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Stan edukacji leśnej w polskich szkołach
Katarzyna Michałowska-Knap, Marcin Włodarski, Dawid Dietrich Instytut Energetyki Odnawialnej Contact:
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Projekt realizowany w ramach Programu Regionalnego MRR „Rozwój miast poprzez wzmocnienie kompetencji jednostek samorządu terytorialnego, dialog społeczny.
Skala inwestycji w polskich gospodarstwach rolnych oraz rola środków UE w realizowanych projektach inwestycyjnych Barbara Wieliczko IERiGŻ-PIB.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Forum Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Wykład 6 Wybrane problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej w Unii Europejskiej.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
Dr hab. Arkadiusz Sadowski Wydział Ekonomiczno-Społeczny
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE Stanisław Krasowicz Puławy, 2009

„System rolniczy to sposób zagospodarowania przestrzeni rolniczej w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz ich przetwarzania wyceniony kryteriami ekologicznymi i ekonomicznymi” /W. Niewiadomski 1993/ „Nie ma abstrakcyjnego systemu rolniczego. Rolnictwo rozumiane jako system zawsze przybiera postać gospodarstwo” /R. Manteuffel 1981/ Konkluzja: Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie: „Rolnictwo industrialne, zrównoważone czy ekologiczne?” wymaga spojrzenia przez pryzmat cech i uwarunkowań rozwoju zrównoważonego.

Pojęcie „rolnictwo zrównoważone” bywa różnie rozumiane w zależności od profesji definiującego. /H. Runowski, 2000/ Według rolnika „Rolnictwo określane mianem zrównoważonego czy trwałego, ukierunkowane jest na takie wykorzystanie zasobów ziemi, które nie niszczy ich naturalnych źródeł, lecz pozwala na zaspokajanie podstawowych potrzeb kolejnych generacji producentów i konsumentów.”

„Rozwój zrównoważony polega na takim wykorzystaniu i konserwacji zasobów naturalnych i takim zorientowaniu technologii i instytucji aby osiągnąć i utrzymać zaspokajanie ludzkich potrzeb obecnego i przyszłych pokoleń. Taki rodzaj rozwoju (w rolnictwie, leśnictwie i rybołówstwie) konserwując glebę, zasoby wodne, rośliny oraz genetyczne zasoby zwierząt nie degraduje środowiska, wykorzystuje odpowiednie technologie, jest żywotny ekologicznie i akceptowany społecznie”. /J. Wilkin 2004 / Zainteresowanie rolnictwem zrównoważonym i ekologicznym w rozwiniętych gospodarczo krajach Europy Zachodniej było konsekwencją krytycznej oceny rolnictwa industrialnego. /Woś, Zegar 2002/

Cechy rolnictwa industrialnego: - wysoka specjalizacja - koncentracja produkcji - mechanizacja - wysoka intensywność Konsekwencje: - wysoce niekorzystny wpływ na środowisko przyrodnicze - zagrożenia dla bioróżnorodności oraz zdrowia ludzi i zwierząt - nadprodukcja żywności - spadek cen i dochodów rolników /J. Kuś 2005/

W świetle badań IUNG-PIB (środowiskowych, agrotechnicznych) podstawowe cechy rolnictwa zrównoważonego na poziomie kraju to: Racjonalne wykorzystanie rolniczej przestrzeni produkcyjnej i utrzymanie potencjału produkcyjnego gleb; Zapewnienie samowystarczalności żywnościowej kraju (netto); Produkcja bezpiecznej żywności; Produkcja surowców o pożądanych, oczekiwanych przez konsumentów i przemysł, parametrach jakościowych; Ograniczenie lub eliminacja zagrożeń dla środowiska przyrodniczego oraz troska o zachowanie bioróżnorodności; Uzyskiwanie w rolnictwie dochodów pozwalających na porównywalną z innymi działami gospodarki opłatę pracy i zapewnienie środków finansowych na modernizację i rozwój.

Cechy rolnictwa zrównoważonego wg Wosia (1998): zasoby naturalne powinny być wykorzystywane w taki sposób aby nie została zdławiona ich zdolność do samoodnowienia się; przyrost produkcji żywności może następować tylko drogą wzrostu produkcyjności zasobów, a więc poprzez wprowadzenie technologii, które jednocześnie chronią zasoby i zachowują ich wysoką jakość dla przyszłych pokoleń; rolnictwo takie wykazuje małą podatność na wahania i wstrząsy; zrównoważone systemy rolnicze zakładają pełną symbiozę celów produkcyjnych i ekologicznych; zarządzanie zasobami naturalnymi umożliwia zaspokajanie zmieniających się potrzeb, zachowując jednocześnie wysoką jakość środowiska naturalnego i chroniąc jego zasoby.

Rozumienie pojęcia zrównoważonego rozwoju jest silnie powiązane ze stanem gospodarki, intensywnością rolnictwa i poziomem konsumpcji oraz samowystarczalnością żywnościową kraju netto, a wiec kryteriami, które dotyczą człowieka czy szerzej społeczeństwa. /H. Runowski 2000/ Wg IUNG-PIB: W Polsce niezbędne jest wprowadzenie postępu technicznego i technologicznego powodującego umiarkowaną, ekonomicznie uzasadnioną intensyfikację produkcji i lepsze wykorzystanie potencjału produkcyjnego. Takie podejście jest zdeterminowane przez stan aktualny polskiego rolnictwa.

Rolnictwo powinno być także żywotnie zainteresowane ochroną bioróżnorodności nie tylko dlatego, że na nią w istotny sposób wpływa, ale zwłaszcza dlatego, że jest jednym z głównych jej beneficjentów. /A. Faber, 2001/

Jakie czynniki decydują o możliwości osiągnięcia stanu opisanego przez podane cechy rolnictwa zrównoważonego?

Plony relatywne zbóż w Polsce wg województw Polska to kraj: o stosunkowo dużym potencjale rolnictwa wyznaczonym przez warunki przyrodnicze; o zróżnicowanym regionalnie stopniu wykorzystania potencjału, zdeterminowanym przez warunki organizacyjno-ekonomiczne.

Charakterystyka rolnictwa w Polsce Polska – kraj zróżnicowany pod względem warunków klimatycznych i glebowych. Polska – 66,6 pkt Polska – kraj nizinny 96% terytorium położone jest poniżej 350 m n.p.m.

Główne uwarunkowania polskiego rolnictwa przyrodnicze: gleby – ponad 30% gleby słabe i bardzo słabe, agroklimat – różnica Suwałki – Opole ponad 15 pkt (w skali 100 pkt), zagrożenia erozją wodną około 28,5% kraju, ONW 53% powierzchni UR, zmniejszanie się zawartości próchnicy, 32,5% powierzchni objęte ochroną przyrody.

Główne uwarunkowania polskiego rolnictwa organizacyjno-ekonomiczne: ponad1,8 mln gospodarstw (2007), średnia pow. ogólna 7,8 ha, 70% zatrudnionych pracuje w niepełnym wymiarze czasu pracy, gospodarstwa rodzinne wielokierunkowe, rozproszenie i mała skala produkcji rolniczej (towarowej), poziom kultury rolnej i intensywności rolnictwa, stan agrochemiczny gleb 40-50% gleby o niskiej zasobności w P i K, ponad 50% gleby kwaśne i bardzo kwaśne.

Stan agrochemiczny gleb Gleby bardzo kwaśne i kwaśne - ponad 50%. Polska – 53%

Nawożenie mineralne (2005-2007) Polska 116 kg NPK/ha UR

Obsada zwierząt w DJP/100 ha UR w Polsce w 2007 r. wg województw Polska 44,5 DJP/100 ha UR

Udział roślin technologicznie podobnych (zboża, rzepak) w strukturze zasiewów w % Polska w %

Średnie plony siana łąkowego w latach 2005-2007 w dt/ha i relatywnie w % Polska 44,3 dt/ha – 100 %

Działania na rzecz poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa wg IUNG-PIB: optymalizacja wykorzystania gleb użytkowanych rolniczo; podniesienie poziomu produkcyjnego gleb przez racjonalne stosowanie nawożenia mineralnego, a zwłaszcza-wapnowania; systematyczne wzbogacanie gleb w substancję organiczną, w tym również przez poprawną gospodarkę nawozami organicznymi (odchody zwierząt); właściwy dobór uprawianych gatunków roślin oraz odmian dostosowanych do miejscowych warunków; wykorzystanie potencjału produkcyjnego trwałych użytków zielonych przez koncentrację produkcji zwierzęcej (przeżuwacze) na tych obszarach.

Z badań IUNG-PIB wynika, że racjonalizacja użytkowania gruntów i związane z tym wyłączenie znacznej części gruntów najsłabszych, poprawa poziomu agrotechniki i ekonomicznie uzasadniona umiarkowana intensyfikacja produkcji zbóż, umożliwia zwiększenie plonów zbóż do poziomu 3,7 – 3,9 t z ha i zbiorów do poziomu 29-30 mln ton.

Producenci zbóż Grupa I Grupa II Grupa III /Z. Kaszuba, 2008/ Grupa I Grupa II Grupa III 50 tys. producentów 35% areału zbóż 50% produkcji 80% obrotów rynkowych Uprawiane zboża: - pszenica - kukurydza - jęczmień Specjalizacja w prod. zbóż 100 tys. producentów 40% areału zbóż 35% produkcji 5% obrotów rynkowych Uprawiane zboża: - pszenica - żyto - mieszanki Mieszany profil działaln. 1,5 mln producentów 25% areału zbóż 15% produkcji 15% obrotów rynkowych Uprawiane zboża: - mieszanki - żyto - pszenżyto Mieszany profil działaln. Średnio 58 ha w gosp. (ok. 2,9 mln ha pow. zbóż) PLONY – 47 dt/ha Produkcja 13,6 mln ton (+ 2,9) Średnio 33 ha w gosp. (ok. 3,3 mln ha pow. zbóż) PLONY – 29 dt/ha Produkcja 9,5 mln ton (+ 1,6) Średnio 1,4 ha w gosp. (ok. 2,1 mln ha pow. zbóż) PLONY – 19 dt/ha Produkcja 4 mln ton Grupa I realizuje model zbliżony do rolnictwa industrialnego

Wnioski Z uwagi na duże zróżnicowanie warunków przyrodniczych i organizacyjno-ekonomicznych w Polsce mogą współistnieć trzy systemy rolnicze: industrialny, zrównoważony i ekologiczny. Jednak dominującym powinno być rolnictwo zrównoważone, zapewniające realizację podstawowej funkcji obszarów wiejskich jaką jest zapewnienie samowystarczalności żywnościowej kraju. Rolnictwo industrialne zapewnia realizację celów produkcyjnych i w pewnym zakresie ekonomicznych, ale może stwarzać zagrożenia dla środowiska przyrodniczego. Nie daje gwarancji właściwej realizacji funkcji środowiskowej obszarów wiejskich, a w dodatku nie koresponduje z założeniami WPR UE.

Wnioski W Polsce potrzebna jest pewna umiarkowana intensyfikacja produkcji co jest działaniem charakterystycznym dla rolnictwa industrialnego, ale niezbędna jest też poprawa poziomu agrotechniki, zootechniki i szerokie wykorzystanie tzw. beznakładowych czynników produkcji takich jak: właściwa organizacja, terminowość, uwzględnianie mechanizmów i zależności typowych dla rolnictwa.

Wnioski Gospodarstwa realizujące model rolnictwa industrialnego będą więc stopniowo ewoluowały w kierunku systemu zrównoważonego. Model rolnictwa zrównoważonego nie jest prostym powrotem do teorii gospodarstwa organicznego. Musi on być bowiem osadzony w realiach rynkowych i respektować uwarunkowania makro i mikroekonomiczne. Realizacja koncepcji rolnictwa zrównoważonego w Polsce wymaga zdecydowanego wdrażania postępu technologicznego, pewnej umiarkowanej, racjonalnie i ekonomicznie uzasadnionej, intensyfikacji produkcji oraz ograniczenia degradacji potencjału produkcyjnego gleb. Niezbędna jest również rozbudowa i modernizacja infrastruktury technicznej obszarów wiejskich i samych gospodarstw.

Wnioski Wspieranie decyzji dotyczących zrównoważonego rozwoju rolnictwa musi być dostosowane do warunków przyrodniczych i organizacyjno-ekonomicznych kraju. Warunki te decydują o specyfice i intensywności polskiego rolnictwa, a także jego zróżnicowaniu regionalnym i możliwościach zrównoważonego rozwoju, który powinien być celem priorytetowym. Rolnictwo ekologiczne może być alternatywą dla pewnej grupy gospodarstw, zwłaszcza na obszarach cennych przyrodniczo, o atrakcyjnym krajobrazie i znacznych zasobach siły roboczej. Niewątpliwie system ekologiczny zdobędzie trwałe miejsce w polskim rolnictwie. Jednak jego udział nie przekroczy 2-3% użytków rolnych w skali kraju.

Wnioski Mimo różnego spojrzenia na problem wyboru dominującego systemu rolniczego, stanowiska IERiGŻ PIB i IUNG-PIB są dość zbieżne. „Rolnictwo zrównoważone z oczywistych względów sprzyja żywotności wsi, tworząc warunki do wielofunkcyjnego jej rozwoju. Umożliwia też zaangażowanie w działalność rolniczą większej liczby osób, co jest ważne w warunkach bezrobocia i jednoczesnego braku alternatywnych miejsc pracy. Jednakże to rolnictwo wymaga daleko większej wiedzy aniżeli rolnictwo industrialne” (IERiGŻ-PIB, Synteza, 2005).

W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE Stanisław Krasowicz Puławy, 2009