Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

NADZÓR PEDAGOGICZNY W ROKU SZKOLNYM 2012/2013
PRZEPISY DOTYCZĄCE SZKOLEŃ Z ZAKRESU BHP.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
ZADANIA DYREKTORA SZKOŁY/PLACÓWKI W NOWYM NADZORZE PEDAGOGICZNYM opracowanie: Władysława Tkaczyk st. wizytator.
Zarządzanie finansami w NGO
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Wnioski z realizacji zadań nadzoru pedagogicznego
przeprowadzonych w przedszkolach województwa wielkopolskiego
Grupy producentów rolnych
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Kontrakty typu „zaprojektuj i wybuduj” – prawa i obowiązki Stron
NADZÓR PEDAGOGICZNY PODLASKIEGO KURATORA OŚWIATY W ROKU SZKOLNYM 2010/2011.
Projekt współpracy bliźniaczej Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji SanitarnejSzkolenia z zakresu monitoringu.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Dyrektywa 98/83/WE ws. wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 3. listopada 1998 r. Ministère de la Santé, de la jeunesse, des sports et de la.
Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej
Twinning Poland Hygienic Standards and Guidelines / Wprowadzenie: Normy techniczne i wytyczne w zakresie higieny Thomas Rapp Sekcja.
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Mikrobiologiczne badania wody do spożycia w małych zakładach wodociągowych Warsztaty – w Warszawie Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle.
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy Niemieckie Federalne Ministerstwo Zdrowia Wydział 324 Woda do spożycia.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Ocena materiałów organicznych przeznaczonych do kontaktu z wodą do spożycia z punktu widzenia higieny Część 1 Federalny Urząd ds. Ochrony Środowiska (UBA)
29/10/ Fulda Dezynfekcja Wody Przeznaczonej do Spożycia i Urządzeń do jej Uzdatniania Przegląd i pojęcia Dr inż. Burkhard.
Nadzór nad jakością wody do spożycia w budynkach publicznych
Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle Oberschleißheim – Veterinärstraße Oberschleißheim.
Karta pływacka Solina 2009 Kurs przygotowawczy do egzaminu na
Nowy nadzór pedagogiczny Białystok, dnia r.
Realizacja planu kontroli agencji zatrudnienia z terenu województwa pomorskiego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku za okres od r. do
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
EWALUACJA WEWNĘTRZNA W SZKOLE
BEZPIECZEŃSTWO PLACU ZABAW I GIER
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
PRAWNE I ETYCZNE ASPEKTY PSYCHOLOGII TRANSPORTU
CENTRUM TECHNOLOGII PRÓŻNI
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Warunki pracy osób niepełnosprawnych w świetle kontroli Państwowej Inspekcji Pracy przeprowadzonych w roku 2005 Warszawa. kwiecień 2006 r.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Departament Higieny Środowiska
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
ZESPÓŁ SZKÓŁ W OSTASZEWIE
Departament Higieny Środowiska Higiena Komunalna
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Usługi BDO - odpowiedź na realne potrzeby rynku
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej
SIO źródło danych o kształceniu zawodowym i planowane zmiany.
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Hygiene-Institut des Ruhrgebiets Institut für Umwelthygiene und Umweltmedizin 1 Dr. Andreas Koch Zastosowanie materiałów związanych.
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
Reglamentacja procesu budowy
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
KARTA PŁYWACKA Instruktor WOPR Rodzaje Kart Pływackich 1. Karta „Już pływam” 2. KP - Karta pływacka 3. SKP - Specjalna karta pływacka.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
Konstytucyjny system źródeł prawa
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Rola oceny na lekcjach wychowania fizycznego
Prawna ochrona środowiska w procesie inwestycyjnym
Prawo transportowe 5 Podmiot wewnętrzny.
Zapis prezentacji:

Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi Warsztaty 18.06. – 19.06.2009 w Warszawie Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle Oberschleißheim – Veterinärstraße 2 85764 Oberschleißheim

Rozporządzenie o wodzie do spożycia 2001 Ustęp 5. Nadzór § 18 Nadzór sprawowany przez urząd zdrowia (1) Urząd zdrowia nadzoruje instalacje wodociągowe w rozumieniu § 3 Nr. 2 podpunktu a i b oraz te instalacje wodociągowe według § 3 Nr. 2 podpunktu c i instalacje według § 13 ust. 3, z których dostarczana jest woda na użytek publiczny, zwłaszcza w szkołach, przedszkolach, szpitalach, restauracjach i innych miejscach przeznaczonych do wspólnego i publicznego użytku, pod kątem dotrzymania wymogów zawartych w ustawie przez odpowiednie badania.

Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi Rozporządzenie o wodzie do spożycia 2001 Ustęp 2. Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi § 4 Wymagania ogólne (1) Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi musi być wolna od patogenów, zdatna do spożycia i czysta. Wymóg ten uznaje się za spełniony, jeśli przy pozyskiwaniu, uzdatnianiu i dystrybucji wody zachowane są ogólnie uznane zasady techniczne i woda przeznaczona do spożycia przez ludzi spełnia wymagania §§ 5 do 7.

Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi Rozporządzenie o wodzie do spożycia 2001 Ustęp 2. Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi § 5 Wymagania mikrobiologiczne (4) Jeżeli przedsiębiorca lub inny właściciel instalacji zaopatrzenia w wodę lub pozyskiwania wody albo osoba przez nich upoważniona stwierdzi okoliczności świadczące o mikrobiologicznym zanieczyszczeniu wody surowej, które mogą prowadzić do wystąpienia choroby zakaźnej, lub też przypuszcza, że takie okoliczności istnieją, musi nastąpić uzdatnianie, w razie konieczności z włączeniem dezynfekcji, zgodnie z ogólnie uznanymi zasadami technicznymi...

DIN 2001-1 październik 2006 4. Wymagania 4.7 Przepisy prawne i ogólnie uznane zasady techniczne Przy planowaniu, budowie, użytkowaniu i konserwacji wszelkich instalacji dystrybucyjnych należy oprócz postanowień prawnych (patrz załącznik B) stosować się również do uznanych zasad technicznych (patrz ustępy 1 i 2). Ogólnie rzecz biorąc, operatorzy małych zakładów wodociągowych nie posiadają wymaganej wiedzy o przepisach prawnych i zasadach technicznych. Z tego względu wymagana jest współpraca z urzędowymi ekspertami (np. z urzędów zdrowia), regionalnymi zakładami wodociągowymi, sprawdzonymi ekspertami (np. rzeczoznawcami DVGW) oraz instalatorem akredytowanym przy zakładzie wodociągowym.

Urząd zdrowia musi w trakcie ►nadzorowania instalacji wodnych i przy okazji ►doradztwa (planowanie, budowa, instalacja, uzdatnianie……..) posiadać i przekazywać wiedzę z zakresu „ogólnie uznanych zasad technicznych”.

„Ogólnie uznane zasady techniczne” ► …. z „najważniejszymi dokumentami” takimi jak: w …. są w dużym stopniu niestosowane………

„Ogólnie uznane zasady techniczne” Kontrola przestrzegania „ogólnie uznanych zasad technicznych” odbywa się w drodze rozpatrywania pojedynczych przypadków, dzięki czemu można z odpowiednią pewnością stwierdzić, czy przestrzegane są uznane zalecenia. Ma to miejsce na przykład przy: Zaleceniach regionalnych grup roboczych Przepisach DIN i ISO Arkuszach roboczych, np. „Arkuszu roboczym DVGW W 551” (kwiecień 2004) Niemieckiego Stowarzyszenia Branży Gazowej i Wodnej (DVGW) Podobnych instrukcjach, np. wytycznych VDI (Zrzeszenia Niemieckich Inżynierów) itp. Przepisy tego rodzaju są traktowane jako odpowiednie źródła, nie mają jednak z samej racji swojego istnienia statusu uznanych zasad technicznych i nie zakładają wymogu wyłączności.

W Bawarii tworzy się obecnie dla „sektora wodnego” zestaw materiałów dla urzędów zdrowia. Chodzi tutaj o teksty „konieczne i pożądane” do wypełniania zadań: Wycinek: małe zakłady wodociągowe

Ustawy i rozporządzenia nic nie kosztują ►a „zasady techniczne“ (normy, arkusze robocze) są drogie! Każdy urząd zdrowia musiałby wydać około 6.000 €, żeby zaopatrzyć się w literaturę wymaganą tylko dla celów wypełniania swoich zadań z sektora wodnego (woda do spożycia, woda w basenach, woda w kąpieliskach). Pytanie: W jakim stopniu „ogólnie uznane zasady techniki” mogą być znane i stosowane tylko przez ekspertów z wiedzą specjalistyczną, a nie przez pracowników urzędów zdrowia?

Urzędy zdrowia mają oprócz tego wiele innych obowiązków Spełniając tylko obowiązki z zakresu sektora wodnego, pracownicy już byliby zanadto obciążeni Ogólna literatura fachowa stanowi wielką pomoc i jest często stosowana Niniejsze kompendium dotyczące małych zakładów wodociągowych zostało przez urzędy zdrowia uznane za bardzo pomocne…