Leonardo Project F&B4YOU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PŁAZY POLSKI.
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Kacper Siedlecki SP 350 w Warszawie klasa II C
mgr Krystyna-Lucyna Masłowska
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Wykwintne potrawy z ryb i owoców morza
Rozpoznawanie wielokątów.
Najciekawsze wymarłe gatunki zwierząt
Sposoby przyrządzania:
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW MORZA
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Aleksandra Milczarek kl.Vb
Rodzaje,wygląd,odżywianie
RÓŻNORODNOŚĆ ZWIERZĄT BEZKRĘGOWYCH I ŚRODOWISKO ICH ŻYCIA
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia ostryg
Ryby – zwierzęta wodne Autor: Patryk S..
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jagoda Ratnayake Oliwia Gutowska Paulina Walkiewicz
Ryby i owoce morza.
Złote zasady odżywiania.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Les fruits de mer – owoce morza
Kulinarne smaki Francji
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Czechosłowacki wilczak Komendarz dotyczący oceny CzW Dr
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
RAFA KORALOWA RAFA KORALOWA Opracowanie: KLAUDIA BĘDKOWSKA KLASA 6b.
Akademia Rolnicza w Lublinie
W trosce o zdrowie.
10 zasad zdrowego odżywiania
Życie w wodzie..
BEZKRĘGOWCE.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Kto jest przyjacielem lasu?
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
BEZKRĘGOWCE Zwierzęta niższe Artur Wierzba Kraków 2011.
Ekosystem wodny Oceany Wykonały: Zofia Pietrzak, Joanna Żmijewska.
SOSNA Z pędów i igliwia otrzymuje się olejek sosnowy pozyskiwany przez destylację surowca z parą wodną. CIS Niewysokie drzewo, o wysokości zwykle do.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
MARCHEW – warzywo młodości
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
TKANINY.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
TCHÓRZ.
ZWIERZĘTA JEZIOR I STAWÓW
Rośliny i zwierzęta stawu Bielice
Ryby.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RYBY – kręgowce wodne.
Nietoperze Jaskini Szachownica
Manta birostris Wojciech Furgała – SPI 50. Zasięg występowania Opis Galeria zdjęć Multimedia (video) Charakterystyka Źródła.
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
CIEKAWOSTKI PRZYRODNICZE NAJBLIŻSZEJ OKOLICY
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Nasze Hobby Koty Alicja i Karolina kl.5B.
Co to jest rafa koralowa?
Jest świetnie przystosowana do życia w wodzie. Choć jest maleńka, tworzy pływające dywany. Jej długie, wiotkie łodygi są podatne na falującą wodę. Maleńkie.
Krajobrazy Śródziemne
Zasady zdrowego odżywiania!
MIĘCZAKI.
Zwierzęta świata Małgorzata Rachwalik.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Temat: Pies najlepszym przyjacielem człowieka.
Zapis prezentacji:

Leonardo Project F&B4YOU SKORUPIAKI I MIĘCZAKI

SKORUPIAKI Drobne zwierzęta wodne wyposażone w skorupkę Mają: Długi tułów i wachlarzowate płetwy ogonowe Krótki tułów, nie mają płetwy ogonowej Żyją w: Skaliste, błotniste lub piaszczyste dno morskie

Właściwości odżywcze Białka, nienasycone kwasy i witaminy z grupy B Bogate w cynk, magnez, fosfor, wapń, żelazo i jod Chude mięso (82g wody i 1-2g tłuszczu na 100g mięsa) Lekkostrawne!!!

Jasne niezapadnięte oczy Morski zapach Powinny być sprzedawane żywe! Parametry świeżości: Twarde powłoki Jasne niezapadnięte oczy Morski zapach Powinny być sprzedawane żywe!

Sposoby gotowania: gotowanie z sosami, na patelni, pieczone RAK Korpus: czerwono-fioletowa powłoka z wyrostkami na powierzchni, cztery pary nóg i dwa szczypce - do 8 kg - mięso wysokiej jakości Sposoby gotowania: gotowanie z sosami, na patelni, pieczone

Sposoby gotowania: na blasze, na patelni, mięso duszone w sosach. Homar Korpus: duży skorupiak z dwoma dużymi szczypcami na dwóch przednich nogach. Niebiesko-czarna twarda skorupa - do 6 kg. Białe mięso. Sposoby gotowania: na blasze, na patelni, mięso duszone w sosach.

Sposoby gotowania: na blasze, na patelni, mięso duszone w sosach. Krewetka Korpus: podzielony na głowę, tułów, ogon i 10 nóg. Krótszy niż 20 cm, szaro-brązowa powłoka. Sposoby gotowania: na blasze, na patelni, mięso duszone w sosach.

Sposoby gotowania: na patelni, smażone, pieczone lub w sosach. Krewetka królewska Korpus: jak małe homary, różowo-czerwono-pomarańczowa powłoka. Mięso wysokiej jakości, nieco droższe. Sposoby gotowania: na patelni, smażone, pieczone lub w sosach.

Krab Korpus: cała zielono-brązowa powłoka, pięć nóg i dwa szczypce. Smaczne mięso. Sposoby gotowania: W zupach, sosach, na ruszcie. Jego mięso może być sprzedawane w puszkach.

Bezkręgowce z miękkim ciałem MIĘCZAKI Bezkręgowce z miękkim ciałem Są to: Głowonogi Małże Ślimaki Żyją w: Skaliste lub piaszczyste dna morskie lub skaliste wybrzeża.

GŁOWONOGI Główne cechy Wewnętrzna skorupa u niektórych gatunków Komplet ssących macek wokół dzioba Duża workowata głowa Parametry świeżości Biało-różowe mięso, żywe, jasne oczy, słony smak

Wapienna skorupka otwierająca się u nasady MAŁŻE Główne cechy Wapienna skorupka otwierająca się u nasady Żywią się planktonem Parametry świeżości Muszą być żywe i mieć zamknięte zwieracze. Muszą być zaopatrzone pieczęcią miejsca, oceny, pochodzenia gatunku i datę ważności.

Muszla w kształcie stożka Parametry świeżości ŚLIMAKI Główne cechy Muszla w kształcie stożka Parametry świeżości Mocna skorupka i morski zapach

Przygotowanie: przed gotowaniem należy zbić łagodnie mięso OŚMIORNICA Tułów: okrągły, osiem ssących macek wokół otworu gębowego. Szary i w zielonkawo-żółte paski. Przygotowanie: przed gotowaniem należy zbić łagodnie mięso

KAŁAMARNICA Korpus: długi, różowo-fioletowy w kształcie rombu, płetwy z każdej strony. Wewnątrz worek z przejrzystej chrząstki. Delikatne, chude mięso. Sposoby przyrządzania: na patelni, gotowane, w sałatkach, smażone (cięcie worka wzdłuż pierścieni)

MĄTWA Korpus: zielono-żółty, kształt owalny, dookoła dziesięć macek, w białym worku z chrząstki znajduje się atrament. Mięso może być twarde więc trzeba je rozbić przed gotowaniem. W kuchni : smażone na patelni, grubsze do gulaszu. Atrament - sepia może być stosowana do sosu.