„Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
polskiego sektora mleczarskiego jest jedynym rozwiązaniem ?
Advertisements

Aleksandra Szelągowska, MRRW
Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
„Transmisja cen na rynku mleka”
Konferencja ZPHF 10 kwietnia 2008 Andrzej Stachnik
Wpływ stosowania outsourcingu na wskaźniki ekonomiczno-finansowe banku
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
BANKI SPÓŁDZIELCZE – wyzwania wobec nowych regulacji
Bankowość spółdzielcza to bankowość bezpieczna
1 Wyniki za IV kwartał 2003 Warszawa, luty 2004.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
1 Szansa dla banków Konferencja Polskie regiony w Europie – szanse rozwoju Warszawa, 6 kwietnia 2006 r.
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Elżbieta Malinowska-Misiąg Wojciech Misiąg Marcin Tomalak
Informacja na temat nowego okresu programowania 2007–2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Raport z audytu technologicznego dla FIRMY PRODUKCYJNO-HANDLOWO -USŁUGOWEJ "HAGO" MAŁGORZATA HANDKIEWICZ Zespół konsultantów: Robert Lewicki Michał Jędrzejczak.
Ul. Rolna 14 Wronki Zespół konsultantów: Robert Lewicki
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa PW NAGLAK
Warszawa, 3 sierpnia 2007 r. Kolejny rekordowy kwartał, pełna gotowość do integracji GRUPA PEKAO S.A. Wyniki finansowe po 2 kwartale 2007 r.
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
Fundusze strukturalne w latach w Polsce
P O P Y T , P O D A Ż.
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
I KONGRES NAUK ROLNICZYCH NAUKA – PRAKTYCE WIEDZA A INNOWACYJNOŚĆ GOSPODARKI prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Klamki do drzwi Klamki okienne i inne akcesoria
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
mgr inż. Roman Włodarz stan prawny na
1 AKTUALNA SYTUACJA W BUDOWNICTWIE I półrocze 2013 w świetle danych statystycznych Małgorzata Kowalska Dyrektor Departamentu Produkcji Janusz Kobylarz.
Opracowanie ekspertyzy dotyczącej zagadnień ekonomicznych energetyki w Polsce na tle UE i świata w horyzoncie czasowym do roku czerwiec 2009r.
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Rynek węgla kamiennego na świecie wrzesień 2013
Szkoła Główna Gospodarstwa. Wiejskiego w Warszawie
TRENDY PRZYSZŁOŚCI DLA POLSKI do roku PEST: polityka, ekonomia, socjologia, technologie. SEMINARIUM INE PAN Warszawa INSTYTUT NAUK EKONOMICZNYCH.
SPOŁECZNO-GOSPODARCZA WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO W LISTOPADZIE 2009 ROKU
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Grupa LOTOS S.A. Bezpieczeństwo energetyczne, rynek, rozwój
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Wykorzystanie nowoczesnych systemów zarządzania w celu zwiększenia
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
Spływ należności w Branży Elektrycznej
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
Projekt realizowany w ramach Programu Regionalnego MRR „Rozwój miast poprzez wzmocnienie kompetencji jednostek samorządu terytorialnego, dialog społeczny.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Prawo malejącej krańcowej stopy zwrotu Prawo DMP
Spotkanie Prasowe 16 maja 2007 r.. „Niesprawiedliwy podział owoców wzrostu gospodarczego” Raport przeprowadzony na zlecenie NSZZ Solidarność, opracowany.
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Hub gazowy w Świnoujściu - bezpieczeństwo i liberalizacja rynku gazu ziemnego w Polsce dr Marcin Sienkiewicz Międzyzdroje, r.
Doc. dr W. Zborowska Zakład Gospodarki Rynkowej Katedra Gospodarki Narodowej Wydział Zarządzania UW Zmiany struktury sektorowej gospodarki.
I - 1 „Zmieniamy Polski Przemysł” RYNEK DYSTRYBUCJI STALI Katowice, 21listopada 2005 r.
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

„Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego” Jadwiga Seremak-Bulge Zakład Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB 12 - 13 grudzień 2005, Warszawa

Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego Monitorowanie efektów ekonomicznych rozwoju systemów zapewnienia jakości i ich wpływu na konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej dr. Grażyna Morkis Analiza wzajemnych relacji ekonomicznych między poszczególnymi elementami łańcucha żywnościowego dr hab. Jadwiga Seremak-Bulge Monitorowanie wolumenu importu i cen importowych towarów rolno-spożywczych objętych specjalna procedurą ochronną dr. Bożena Nosecka

Analiza wzajemnych relacji ekonomicznych między poszczególnymi elementami łańcucha żywnościowego Co miesięczny monitoring cen na poszczególnych poziomach kanału marketingowego rynków branżowych – biuletyn Rynek Rolny Zespół Zakładu Badań Rynkowych we współpracy z ZRR Pogłębione analizy procesów zachodzących na najważniejszych rynkach rolnych – pogłębione raporty Zespoły tematyczne

Analiza zmian relacji ekonomicznych na rynku mleka Zespół autorski dr hab. Jadwiga Seremak – Bulge dr hab. Jerzy Rembeza dr. Krystyna Świetlik mgr Piotr Szajner mgr. Krzysztof Hryszko dr. Krystyna Pieniążek

Struktura wystąpienia Zmiana rynkowych uwarunkowań Procesy dostosowawcze sektora mleczarskiego Zmiany w podaży Zmiany w strukturach produkcji Zmiany w relacjach cen Wnioski

Zmiana rynkowych uwarunkowań Relatywne podrożenie nabiału i potanienie masła Wskaźniki wzrostu cen detalicznych, Wyszczegól-nienie 1991-2005 1991-1995 1996-1998 1999-2003 2004-2005 Nabiał 1213 684 143,1 116,8 106,1 Masło 933 471 138,1 113,3 126,7 Mięso 615 366 137,4 105,5 116,2 Żywność 820 451 143,8 115,2 109,6 Inflacja 1165 557 154,0 128,0

Zmiana rynkowych uwarunkowań Spadek spożycia mleka i wzrost samowystarczalności

Zmiana rynkowych uwarunkowań

Zmiana rynkowych uwarunkowań cd Wzrost poziomu wsparcia

Zmiana rynkowych uwarunkowań cd Wzrost eksportu

Procesy dostosowawcze w sferze produkcji mleka Spadek produkcji mleka

Procesy dostosowawcze w sferze produkcji Wzrost cen skupu mleka

Dostosowania w sferze produkcji mleka Pogłowie krów i produkcja mleka w Polsce i w UE Wyszczególnienie 1989-1994 1995-1999 2000-2004 2005* Produkcja mleka (mln. t) Polska 13,65 12,17 11,86 11,94 UE-15 121,73 121,07 121,44 120,53 UE-9 bd 9,08 10,1 10,19 Wydajność krów (kg) 3180 3450 4002 4300 5100 5263 3120 6417 4669 4881 5496 Pogłowie krów (tys. szt) 4320 2934 2795 23900 21319 19566 18782 2009 1981 1853

Dostosowanie w sferze produkcji mleka Zmiany w rozdysponowaniu mleka

Dostosowania w sferze produkcji mleka Poprawa jakości mleka Udział mleka klasy extra w skupie mleka (%) Wyszczególnienie 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 Średnio kraj 15 35 46 56,1 70,1 81,4 83,4 92,6

Dostosowania w sferze produkcji mleka cd Zmniejszenie sezonowości

Procesy dostosowawcze w sferze przetwórstwa Zmiany potencjału przerobowego przetwórstwa mleka Wyszczególnienie 1989 1995 2005 Zdolności przerobowe (mld l) 12,5 12,0 Przerób mleka (mld l) 11,4 6,1 8,5 Wykorzystanie potencjału przerobowego (%) > 90 20-30 50-60 60-70 70-80

Procesy dostosowawcze w sferze przetwórstwa cd Produkcja podstawowych artykułów mlecznych (tys. ton) Wyszczególnienie 1989 1990-1994 1995-1999 200-2004 2005 Mleko spożywcze 2598 1464 1297 1911 2233 Napoje mleczne 75 260 407 526 w tym jogurty 138 223 282 Mleko w proszku ogółem 226 190 160 178 185 w tym mleko pełne 49,8 44,2 37,4 30,9 93,3 mleko odtłuszczone 175,5 146 122 147 Sery ogółem 413 312 381 505 591 w tym twarogowe 295 175 232 281 293 dojrzewające 118 116 143 183 221 topione 21 39 56 64 Śmietana 335 172 188 216 306 Masło 290 177 134 159 184 Lody 35 119 168 200 Kazeina 32,8 16,9 3,8 4,6 3,3

Procesy dostosowawcze w sferze przetwórstwa cd Zmniejszenie zużycia surowca na jednostkę produktu finalnego

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze produkcji Koncentracja stad Wyszczególnienie Gospodarstwa indywidualne Gospodarstwa osób prawnych Liczba gospodarstw 1990 1827 4,500 (tysięcy gospodarstw) 1996 1307 1,323 2000 1092 0,870 2005 711 0,636 Wielkość stada 1990 2,39 124 (szt/gospodarstwo) 1996 2,45 145 2,71 164 3,73 231

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze produkcji cd

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze produkcji cd Dostosowanie do standardów weterynaryjnych UE Wyszczególnienie 2002 2003 IV 2005 VIII 2005 Liczba tys. gospodarstw spełniających standardy UE 16,6 24 80 206 Liczba tys. gospodarstw nie spełniających standardów 359 342 277 89 Liczba mleczarni spełniających standardy UE 40 54 204 243 Liczba mleczarni nie spełniających standardów 372 346 144 111

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze przetwórstwa Wzrost koncentracji i poprawa efektywności przetwórstwa Wyszczególnienie 1990 1995 2000 2004 Liczba mleczarni 348 336 360 292 Liczba pozostałych zakładów bd 100 36 27 Zatrudnienie ogółem (tys.osób) 80,7 58,4 52,1 44,1 Przerób mleka/mleczarnię (mln l) 28,2 18,0 20,3 29,3 Przerób mleka/zatrudn. (tys. l/rok) 122 108 131 184 Wartość sprzedaży/zatrudn. w mleczarniach (tys. zł/rok) 102 247 407 Wartość sprzedaży/zatrudn. w pozost.przeds. (tys. zł/rok) 85 401 364

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze przetwórstwa cd Inwestycje Wyszczególnienie 1995-2005 1995 2000 2004 2005 Inwestycje ogółem mln zł 6206 392 593 982 685 w tym w mleczarniach 4911 324 554 925 542 w pozostałych przeds. 1296 68 39 57 143 Inwest./mleczarnię (mln zł) 0,96 1,71 3,49 Kredyty preferencyjne mln zł 1754 184 168 97 % udział w inwestycjach 28,3 46,9 31,0 17,1 14,2 Udział wsparcia w finansowaniu inwestycji 22,2 40,9 5,6

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze przetwórstwa cd Poprawa sytuacji finansowej Rok Rentowność brutto Rentowność netto Płynność bieżąca Wartość dodana 1995 0,38 -0,29 1,41 16,8 2000 0,77 0,10 1,19 17,3 2001 0,82 0,05 1,21 17,4 2002 1,12 0,45 1,28 17,9 2003 1,86 1,20 1,29 18,1 2004 2,91 2,31 1,32 2005 2,65 2,06 1,33

Zmiany struktur produkcyjnych w sferze przetwórstwa cd Koncentracja przetwórstwa i dostaw Roczny skup (mln l) Liczba podm. skupujących Skup/podm. skupujacy mln l Udział w skupie kraj. % Udział w liczbie firm skup. % Liczba dostawców/ podm. skup > 180 6 380 27,1 1,9 10750 75 – 180 26 102 32,1 8,3 4239 50 – 75 13 60,6 10,1 4,1 3045 20 - 50 51 32,7 20,3 16,2 1658 10 - 20 14,5 9,0 850 5 – 10 50 7,5 4,7 16,0 567 1 – 5 73 2,8 2,4 23,3 306 < 1 44 0,52 0,3 14,0 105 Razem 314 26,2 100,0 1225

Zmiany w procesie dystrybucji surowca Przesunięcie punktów koncentracji podaży do miejsc produkcji Rozwój odbioru bezpośredniego, Zanik 2 – stopniowych kanałów dystrybucji 1993 1995 2000 2005 Odbiór bezpośredni % 12 32 67 70 - 100 w tym z gospodarstw 5 10 20 60 - 85 (co 2 dni) 2. Upraszczanie struktur – rozszerzanie skupu usługowego 3. Znaczny rozwój rynku mleka „przerobowego” i półproduktów 2002 2003 2004 2005 udział mleka przerzut. % 25,6 30,0 28,9 39,3

Zmiany w procesie dystrybucji produktów finalnych Skracanie kanałów dystrybucji Dystrybucja intensywna produktów kupowanych codziennie blisko miejsca zamieszkania O krótszej trwałości Relatywnie większej trwałości Dystrybucja selektywna Produktów luksusowych, niszowych, probiotycznych 2. Dominacja kanałów dwustopniowych, systematyczny rozwój kanałów bezpośrednich

Zmiany w relacjach cen Relacje cen detalicznych do cen skupu mleka Rok Mleko spożywcze 3,2% tł Śmietana 18% Twaróg tłusty Ser Gouda Masło 82% tł. 1990 1,71 9,97 18,94 19,47 1995 1,79 12,57 17,92 20,87 22,00 2000 1,76 9,20 11,65 21,22 23,52 2001 1,86 8,12 12,12 19,86 19,60 2002 2,03 8,66 13,23 19,87 21,30 2003 8,73 13,35 19,07 22,53 2004 1,73 7,47 11,29 18,56 22,90 2005 1,70 7,25 10,88 17,89 16,82

Zmiany w relacjach cen cd Relacje cen zbytu do cen skupu Rok Mleko spożywcze 3,2% tł Śmietana 18% Twaróg tłusty Ser Gouda Masło 82% tł. 1990 1,33 8,04 17,56 17,88 1995 1,76 9,11 14,53 15,43 14,44 2000 1,49 5,72 9,28 15,67 13,70 2001 1,57 9,62 14,54 10,70 2002 1,68 6,10 10,27 14,61 12,24 2003 1,67 5,97 14,08 13,13 2004 1,44 5,09 8,69 14,15 13,34 2005 1,41 4,96 8,39 13,21 11,82

Zmiany w relacjach cen cd Relacje cen detalicznych do cen zbytu Rok Mleko spożywcze 3,2% tł Śmietana 18% Twaróg tłusty Ser Gouda Masło 82% tł. 1990 1,29 1,24 1,08 1,09 1995 1,02 1,38 1,23 1,35 1,52 2000 1,18 1,40 1,25 1,72 2001 1,42 1,26 1,37 1,83 2002 1,21 1,36 1,74 2003 1,46 1,30 2004 1,47 1,31 2005

Wnioski 1. Zmiana ekonomicznych warunków produkcji i przetwórstwa mleka jaką wywołało „urynkowienie” gospodarki wywołało procesy dostosowawcze, które spowodowały, że branża mleczarska z jednej najbardziej zacofanych, stała się branżą nowoczesną zdolną do funkcjonowania w poszerzonej Unii.

2. W sferze produkcji mleka nastąpił: Wnioski cd 2. W sferze produkcji mleka nastąpił: spadek produkcji, przy poprawie wydajności krów i jakości mleka, znaczący wzrost skali produkcji i poprawa struktury krajowego stada, co doprowadziło do koncentracji dostaw mleka; rozpoczął się proces przesuwania produkcji mleka do rejonów o sprzyjających warunkach przyrodniczych i gospodarczych,

3. W sferze przetwórstwa nastąpiło: Wnioski cd 3. W sferze przetwórstwa nastąpiło: unowocześnienie potencjału produkcyjnego, przy utrzymaniu jego wielkości, co umożliwiło dostosowanie oferty do zmieniającego się popytu i rosnących wymagań jakościowych, wzrost skali przetwórstwa, pogłębienie przetwórstwa, poprawa jakości oferty i jej różnorodności, skrócenie kanałów dystrybucji mleka surowego, usprawnienie organizacji skupu mleka oraz obniżenie jego kosztów

Wnioski cd skrócenie i poszerzenie kanałów dystrybucji produktów finalnych, co prowadzi do obniżenia kosztów sprzedaży i poprawy sprawności procesów dystrybucji, ale jednocześnie zwiększa wpływ silniejszych partnerów handlowych (zwłaszcza sieci) na przetwórców, rozpoczęte zostały procesy poprawy efektywności na drodze racjonalizacji zatrudnienia, wzrostu wydajności pracy, doskonalenia struktur produkcyjnych, konsolidacji kapitału, aczkolwiek procesy te przebiegają zbyt wolno, znacznie wolniej niż w sferze handlu, a zwłaszcza z perspektywy akcesji Polski do UE, a w przyszłości globalnego rynku mleka.

Wnioski cd 4. Podstawowym czynnikiem umożliwiającym rozpoczę-cie tych procesów było uruchomienie mechanizmu rynkowego, jednakże proces ten nie przebiegałby tak szybko i bez większych wstrząsów społecznych gdyby nie: Integracja z Unią Europejską, poprzedzona długotrwałym procesem przygotowań do standardów w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (standardy weterynaryjne) obowiązujących w UE, Wsparcie tego procesu przez działania interwencyjne realizowane przez ARR oraz uruchomienie kredytów preferencyjnych obsługiwanych ARiMR, a następnie subwencji ze środków pomocowych wypłacanych przez ARiMR w ramach programu SAPARD i SPO,

Wnioski cd Polityka cenowa mleczarni, które stosowały politykę kształtowania cen silnie premiującą jakość i koncentrację dostaw oraz stopniowo zwiększały wymagania jakościowe. Polityka cenowa wsparta była przy tym bliską współpracą z rolnikami w zakresie nowoczesnej organizacji produkcji mleka zapewniającej nie tylko dochód rolnikowi, ale także właściwe warunki higieniczne i sprawną dystrybucję mleka do miejsca jego przerobu; Sfinansowanie w dużej części tego procesu przez rolników, co było możliwe dlatego, że mleczarstwo nadal pozostało przede wszystkim spółdzielcze.

Wnioski cd 5. Dotychczasowe zmiany pozwoliły utrzymać relacje cen między producentami mleka, a przetwórcami. Rosną zaś relacje cen detalicznych do cen zbytu. Może to wskazywać na poprawę efektywności i obniżkę kosztów przetwórstwa oraz wzrost kosztów handlowych. Może jednak wskazywać także na osłabienie pozycji przetwórców i przechwytywanie korzyści przez handel i wzrost marży handlowej.

Dziękuję za uwagę