ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

„Dotacje na innowacje”
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Preparat zapobiegający, hamujący i leczący otyłość oraz choroby z nią związane. Anna Pływaczyk.
Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ?
Czy wiesz co jesz?.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Otyłość u dzieci.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Żywienie w sporcie.
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
mgr rekreacji ruchowej
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Nadwaga Szymon Strzykała.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Dekalog zdrowego żywienia.
Zdrowy tryb życia.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Czy często korzystam z konsultacji hipertensjologa w leczeniu pacjentów z OBS ? Robert Pływaczewski.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
1 Sole Mineralne  P.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr inż. E. Skorupa, dr n. przyr. E. Karczmarewicz Zakład Biochemii i Medycyny Doświadczalnej

WSTĘP Otyłość jest istotnym zagrożeniem dla zdrowia i życia, a jej występowanie w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających gwałtownie wzrasta.

PRZEPROWADZONE BADANIA Badanie na modelu zwierzęcym: przeprowadzone przez Zemela i współpracowników, wykorzystano myszy transgeniczne. Badanie kliniczne: ten sam zespół przeprowadził badania dotyczące wpływu wapnia na proces odchudzania.

BADANIA NA MODELU ZWIERZĘCYM-WYNIKI myszy te nie wykazywały tendencji do otyłości, gdy spożywały dietę standardową były podatne na jej rozwój pod wpływem modyfikacji dietetycznych analogicznych do tych, które powodują otyłość u ludzi podawanie zwierzętom pożywienia z niską zawartością wapnia powodowało przyspieszony wzrost masy tkanki tłuszczowej

z kolei dieta wysokowapniowa powodowała znaczący spadek lipogenezy, przyspieszenie lipolizy, wzrost termogenezy oraz zapobiegała przyrostowi masy tkanki tłuszczowej wykazano ponadto, że istotne znaczenie ma także źródło wapnia, najlepsze efekty zaobserwowano w grupie zwierząt otrzymującej ten makroelement w postaci odtłuszczonego mleka w proszku również spożywanie przez zwierzęta z rozwiniętą już otyłością pożywienia zawierającego wysokie dawki wapnia znacznie przyspiesza proces redukcji masy ciała przy zastosowaniu restrykcji kalorycznych

BADANIA KLINICZNE-MATERIAŁ I METODY czas trwania badania - 12 tygodni ilość osób biorących udział w badaniu 34 otyłe osoby Każdą z osób biorących udział w badaniu przypisano w sposób losowy do jednej z grup: grupę kontrolną stanowiły osoby otrzymujące zbilansowaną dietę redukcyjną (deficyt energetyczny 500 kcal/dzień), zawierającą 400-500 mg Ca druga grupa spożywała także dietę redukcyjną o analogicznym deficycie energetycznym z tym ,że w jej skład wchodziły 3 porcje jogurtu, a całkowita wartość Ca wynosiła ok. 1100 mg/dzień

BADANIA KLINICZNE-WYNIKI ubytek masy ciała stwierdzono w obydwu grupach, całkowity ubytek masy tkanki tłuszczowej był o 62% większy u osób z grupy spożywającej jogurt w porównaniu do grupy kontrolnej obwód w talii w grupie osób z grupy spożywającej jogurt zmniejszył się średnio o 3,99 cm, podczas gdy w grupie kontrolnej jedynie o 0,58 cm.

PODSUMOWANIE w badaniach nie stwierdzono negatywnego wpływu spożywanych produktów mlecznych na profil lipidowy osób badanych. uzyskano natomiast polepszenie wrażliwości tkankowej na insulinę, poprawę metabolizmu glukozy oraz ciśnienia tętniczego w grupach konsumujących produkty mleczne. kluczowe znaczenie w „anty-otyłościowym efekcie wapnia odgrywa źródło tego pierwiastka. Spożycie mleka i produktów mlecznych daje lepsze wyniki zarówno w zapobieganiu rozwojowi otyłości jak i przyspieszaniu utraty tkanki tłuszczowej w trakcie diet redukcyjnych w porównaniu z analogiczną ilością wapnia nieorganicznego (suplementy)

Otyłość stanowi obecnie istotny problem zdrowotny i społeczny Otyłość stanowi obecnie istotny problem zdrowotny i społeczny. Odpowiednie spożycie mleka i przetworów mlecznych może być jednym z elementów profilaktyki otyłości i jej zdrowotnych powikłań w postaci cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowonaczyniowych i innych. Badania te zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich 4 lat, wymagają jeszcze potwierdzenia i dlatego nie należy oczekiwać, że odpowiednie spożycie wapnia rozwiąże wszystkie problemy związane z otyłością.

Dziękuję za uwagę.