ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr inż. E. Skorupa, dr n. przyr. E. Karczmarewicz Zakład Biochemii i Medycyny Doświadczalnej
WSTĘP Otyłość jest istotnym zagrożeniem dla zdrowia i życia, a jej występowanie w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających gwałtownie wzrasta.
PRZEPROWADZONE BADANIA Badanie na modelu zwierzęcym: przeprowadzone przez Zemela i współpracowników, wykorzystano myszy transgeniczne. Badanie kliniczne: ten sam zespół przeprowadził badania dotyczące wpływu wapnia na proces odchudzania.
BADANIA NA MODELU ZWIERZĘCYM-WYNIKI myszy te nie wykazywały tendencji do otyłości, gdy spożywały dietę standardową były podatne na jej rozwój pod wpływem modyfikacji dietetycznych analogicznych do tych, które powodują otyłość u ludzi podawanie zwierzętom pożywienia z niską zawartością wapnia powodowało przyspieszony wzrost masy tkanki tłuszczowej
z kolei dieta wysokowapniowa powodowała znaczący spadek lipogenezy, przyspieszenie lipolizy, wzrost termogenezy oraz zapobiegała przyrostowi masy tkanki tłuszczowej wykazano ponadto, że istotne znaczenie ma także źródło wapnia, najlepsze efekty zaobserwowano w grupie zwierząt otrzymującej ten makroelement w postaci odtłuszczonego mleka w proszku również spożywanie przez zwierzęta z rozwiniętą już otyłością pożywienia zawierającego wysokie dawki wapnia znacznie przyspiesza proces redukcji masy ciała przy zastosowaniu restrykcji kalorycznych
BADANIA KLINICZNE-MATERIAŁ I METODY czas trwania badania - 12 tygodni ilość osób biorących udział w badaniu 34 otyłe osoby Każdą z osób biorących udział w badaniu przypisano w sposób losowy do jednej z grup: grupę kontrolną stanowiły osoby otrzymujące zbilansowaną dietę redukcyjną (deficyt energetyczny 500 kcal/dzień), zawierającą 400-500 mg Ca druga grupa spożywała także dietę redukcyjną o analogicznym deficycie energetycznym z tym ,że w jej skład wchodziły 3 porcje jogurtu, a całkowita wartość Ca wynosiła ok. 1100 mg/dzień
BADANIA KLINICZNE-WYNIKI ubytek masy ciała stwierdzono w obydwu grupach, całkowity ubytek masy tkanki tłuszczowej był o 62% większy u osób z grupy spożywającej jogurt w porównaniu do grupy kontrolnej obwód w talii w grupie osób z grupy spożywającej jogurt zmniejszył się średnio o 3,99 cm, podczas gdy w grupie kontrolnej jedynie o 0,58 cm.
PODSUMOWANIE w badaniach nie stwierdzono negatywnego wpływu spożywanych produktów mlecznych na profil lipidowy osób badanych. uzyskano natomiast polepszenie wrażliwości tkankowej na insulinę, poprawę metabolizmu glukozy oraz ciśnienia tętniczego w grupach konsumujących produkty mleczne. kluczowe znaczenie w „anty-otyłościowym efekcie wapnia odgrywa źródło tego pierwiastka. Spożycie mleka i produktów mlecznych daje lepsze wyniki zarówno w zapobieganiu rozwojowi otyłości jak i przyspieszaniu utraty tkanki tłuszczowej w trakcie diet redukcyjnych w porównaniu z analogiczną ilością wapnia nieorganicznego (suplementy)
Otyłość stanowi obecnie istotny problem zdrowotny i społeczny Otyłość stanowi obecnie istotny problem zdrowotny i społeczny. Odpowiednie spożycie mleka i przetworów mlecznych może być jednym z elementów profilaktyki otyłości i jej zdrowotnych powikłań w postaci cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowonaczyniowych i innych. Badania te zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich 4 lat, wymagają jeszcze potwierdzenia i dlatego nie należy oczekiwać, że odpowiednie spożycie wapnia rozwiąże wszystkie problemy związane z otyłością.
Dziękuję za uwagę.