Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących nas artykułów są przyjazne dla środowiska. Możemy więc świadomie wybierać spośród szerokiej oferty różnorodnych produktów te, które sprzyjają zarówno zdrowiu człowieka jak i pozytywnie wpływają na stan środowiska naturalnego.
W jakim celu znakujemy produkty? Znakowanie produktów jest koniecznością w społeczeństwach o wysokiej świadomości ekologicznej. Pozwala na wyróżnienie pewnej grupy produktów spełniających określone wymagania spośród innych należących do tej samej kategorii. Wybór towaru należy do klienta.
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Ekoznaki w Europie są nadawane przez wyznaczone organizacje publiczne bądź prywatne. W Polsce tę funkcję pełni Polskie Centrum Badań i Certyfikacji.
Cechy produktów znakowanych EKO. Ilość surowców użyta do jego wytworzenia została znacznie ograniczona lub też surowce pochodzą z recyklingu. Proces wytwarzania nie jest szkodliwy dla środowiska. Surowce użyte do produkcji są nietoksyczne. Produkt ani jego składniki nie były testowane na zwierzętach. Opakowanie jest ograniczone do minimum lub w ogóle z niego zrezygnowano. Opakowanie może zostać ponownie wykorzystane.
Zużycie energii na każdym etapie produkcji i użytkowania produktu jest zminimalizowane. Istnieje system zbierania produktów wyeksploatowanych lub ich części. Istnieje możliwość ponownego wykorzystania w całości lub w części zużytego produktu. Unika się sztucznego przyspieszania starzenia się fizycznego lub moralnego (np. poprzez reklamę nowszych typów danego produktu).
CZY ZNASZ?
1. Znak eko. OFICJALNY ZNAK EKOLOGICZNY W POLSCE. Znak EKO polskim i zagranicznym produktom, które nie powodują negatywnych skutków dla środowiska naturalnego oraz spełniają szereg kryteriów odnoszących się do ochrony zdrowia, środowiska oraz ekonomicznego wykorzystania zasobów.
2. Ekoland. Widnieje na ekologicznych produktach spożywczych, które zostały wytworzone z użyciem nawozów naturalnych, bez ciężkiego sprzętu rolniczego, bez pestycydów. Widoczny na paczkowanej marchwi, cebuli, chlebie, serze twarogowym.
3. Fair Trade. Umieszczany jest na towarach importowanych takich jak: banany, kakao, kawę, miód, owoce suszone oraz świeże, przyprawy, ryż, wino. Celem znakowania jest troska o pracowników z krajów ubogich. Kupując oznakowane produkty mamy pewność, że zostały spełnione standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy, równe warunki dla kobiet i mężczyzn, sprawiedliwe wynagrodzenia pracowników oraz standardy ekologiczne. Nadawany przez organizację FLO.
4. Znak recyklingu. Opakowanie nadaje się do recyklingu. Na opakowaniach: soków owocowych w butelkach szklanych, na opakowaniach past do zębów.
5. Kosmetyk nie testowany na zwierzętach. Na kremach do rąk i tuszu do rzęs.
6. ZACHOWAJ CZYSTOŚC. Znak umieszczany na produktach żywnościowych, opakowaniach, zachęcający do sprzątania po sobie i zachowania czystego miejsca.
Najczęściej spotykane ekoznaki. Spotkaliśmy je na opakowaniach makaronu, chrupek do mleka, herbaty, kawy, wody mineralnej, deserów owocowych (np. galaretek).