Szkolnictwo zawodowe w opinii uczniów w świetle wybranych wyników badań Iwona Gruczyńska, Waldemar Dubla.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżet państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego.
Advertisements

Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Centrum Kształcenia Ustawicznego w Limanowej
E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
Rodzic jako doradca zawodowy
SZKOLNY OŚRODEK KARIERY
Kształcenie praktyczne
Dane informacyjne Nazwa szkoły: ZSO nr 1 I Liceum Ogólnokształcące im. ppor. Emilii Gierczak w Nowogardzie ID grupy: 97_6_G_P1 Opiekun: Barbara Papuszka.
Moja szkoła i ja.
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
Centrum Kształcenia Ustawicznego w Limanowej
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych NR 2 w Brzezinach Zaprasza do zapoznania się z ofertą szkoły.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 kwietnia 2013 r.
Badanie przeprowadzone W październiku 2012
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Doradztwo zawodowe w Publicznym Gimnazjum im. W. Witosa w Pławie
Hotelarsko Turystycznych
Wybrane fragmenty. Do analizy wyników egzaminów nauczyciele wykorzystują różnorodne metody analizy wyników: a) EWD, dane w tabelach, wykresy, prezentacje,
Technik ekonomista.
Struktura egzaminu zawodowego
co po gimnazjum ? Wybierz swoją przyszłość Przygotowała:
Kształcenie zawodowe - problemy opracowania przedmiotowego dokumentów
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego UDA-POKL /10 Szyte na miarę kwalifikacje przyszłością
Ewaluacja OBSZAR Losy absolwentów i kontakt z uczniami (rocznik 1993 i 1994)
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
lecz dla życia się uczymy”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego UDA-POKL /10 Szyte na miarę kwalifikacje przyszłością
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego UDA-POKL /10 Szyte na miarę kwalifikacje przyszłością
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Rola doradcy zawodowego w aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Technik Turystyki Wiejskiej
Rola szkoły ponadgimnazjalnej w procesie przygotowania ucznia do życia we współczesnym społeczeństwie Jerzy Fraś.
Szkolenie dla opiekunów Centów
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
OFERTA EDUKACYJNA ROK SZKOLNY 2014/2015 Z e s p ó ł S z k ó ł Z a w o d o w y c h w R a c i b o r z u.
„Moja szkoła – mój zawód, moja przyszłość”.
Poprawa jakości i efektywności systemów edukacji.
ZADANIA Cel podejmowanych działań, określenie na czym polega realizacja zadania Formy realizacji Diagnozowanie dzieci i młodzieży. diagnoza określająca.
BIBLIOTEKA SZKOLNA ZSGH W BYTOMIU. Jedna z najlepszych szkół ponadgimnazjalnych w Bytomiu kształcąca w zawodach: - technik hotelarstwa, - technik obsługi.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
Niemiecki model edukacji zawodowej
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Rodzic jako doradca zawodowy Większość młodych ludzi pytanych o to kto jest dla nich najważniejszym doradcą przy wyborze drogi edukacji wskazuje rodziców,
Szkoła2009/ / / / / /2015 LO Urle 154 / 5164 / 6182 / 7184 / 7178/ / 7 ZSO Radzymin 391 / /14357 /
PATRONAT PREZYDENT MIASTA CZĘSTOCHOWY DYREKTOR DELEGATURY KURATORIUM OŚWIATY W CZĘSTOCHOWIE CentrumInformacjiZawodowej Centrum Kształcenia Praktycznego.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W RZESZOWIE oferta edukacyjna szkół Rzeszów 2016.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Badanie losów absolwentów szkół zawodowych. Struktura prezentacji przykładowe zastosowania organizacja badania odbiorcy wyników badania formy prezentacji.
Doradztwo zawodowe jako ważny element planowania kariery zawodowej uczniów w obliczu wyzwań rynku pracy. Przykłady dobrych praktyk na podstawie projektów.
` PRAKTYKA ZAWODOWA W NIEMCZECH UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓŁ NR 5 IM. JANA PAWŁA II W LUBLINIE W ROKU SZKOLNYM 2005/2006.
EWALUACJA DOTYCZĄCA BADANIA LOSÓW ABSOLWENTÓW (rocznik ) w Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Adamowie.
Losy absolwentów Publicznego Gimnazjum Nr 24 w Białymstoku
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
dobry start w przyszłość
Moja przyszłość edukacyjno – zawodowa
EKONOMIA NA CO DZIEŃ czyli decyduj o sobie
Przykłady dobrych praktyk
Oferta edukacyjna dla dorosłych
Zapis prezentacji:

Szkolnictwo zawodowe w opinii uczniów w świetle wybranych wyników badań Iwona Gruczyńska, Waldemar Dubla

Diagnoza potrzeb edukacyjnych w obszarze szkolnictwa zawodowego, związanego z przemysłem informatycznym (realizacja 2009-2010)   Szyte na miarę kwalifikacje przyszłością sektora włókienniczo-odzieżowego w łódzkim (2011-2012)   Lepsze jutro edukacyjne gastronomiczno-hotelarskiej aglomeracji łódzkiej (2012-2014)

Opinie uczniów dotyczące: - przygotowania do wykonywania pracy zawodowej - planów po ukończeniu szkoły - organizacji i oceny praktyk zawodowych - współpracy z przedsiębiorcami - doradztwa zawodowego

Liczba ankietowanych uczniów Ogółem: 1020 uczniów ostatnich klas, w tym o profilu: - informatycznym 380 uczniów, - włókienniczo-odzieżowym 400, - gastronomicznym 120, - hotelarskim 120

Profile kształcenia Technik odzieży Technik włókiennik Kelner Kucharz Technik informatyk Technik odzieży Technik włókiennik Kelner Kucharz Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik hotelarstwa Technik obsługi turystycznej Technik turystyki wiejskiej

Ocena przygotowania do pracy zawodowej Czy szkoła przygotowuje do: Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastronomicznym hotelarskim Samodzielnego rozwiązywania problemów 60,3% 45,8% 40,8% 30,0% Poszukiwania informacji niezbędnych do wykonywania zadań zawodowych 64,5% 34,8% 23,3% 20,0% Właściwej organizacji stanowiska pracy 49,5% 73,0% 63,3% 38,3% Pracy w grupie 64,7% 74,8% 80,8% 73,3% Prezentowania i obrony własnych pomysłów 34,2% 21,3% 27,5%

Plany uczniów po ukończeniu szkoły Plany uczniów po zakończeniu nauki w szkole Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastronomicznym hotelarskim Podjęcie pracy zawodowej 13,4% 27,3% 71,2% 33,3% Podjęcie dalszej nauki 30,8% 18,8% 15,9% 38,4% Podjęcie pracy zawodowej i dalszego kształcenia 40,0% 30,5% . Nie wiem 15,8% 23,4% 12,9% 28,3%

Uczniowie szkół o profilach włókienniczo-odzieżowym Ocena praktyk Praktyka zawodowa: Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastrono-micznym hotelarskim Uzmysłowiła mi na czym będzie polegała moja praca w zawodzie ponieważ mogłem/ mogłam uczestniczyć w wykonywaniu zadań zawodowych 59,9% 45,0% . Polegała jedynie na obserwacji wykonywanych przez pracowników zadań zawodowych i wykonywaniu ewentualnych czynności pomocniczych 21,3% 37,7% Nie spełniła moich oczekiwań 18,8% 17,3%

Ocena długości praktyk zawodowych Liczba godzin praktyk zawodowych powinna być: Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastronomicznym hotelarskim Taka jak jest . 40,8% 34,2% Powinna być większa 41,7% 48,3% Powinna być mniejsza 14,2% 12,5% Nie wiem 3,3% 5,0%

Wsparcie firm dla szkół zawodowych Czy ze szkołą współpracuje firma wspierająca kształcenie ucznia: Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastronomicznym hotelarskim Tak 19,7% 40,0% 59,2% 54,2% Nie 80,3% 59,5% 2,5% 10,8% Nie wiem/brak odpowiedzi x 0,5% 38,3% 35,0%

Miejsce odbywania praktyk zawodowych Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastronomicznym hotelarskim W szkole 21,6% 42,0% 44,2% 3,3% W innych placówkach edukacyjnych 8,1% 2,0% 20,0% 42,5% W firmach 70,3% 82,8% 35,8% 54,2%

Doradcy zawodowi w szkołach Czy w szkole jest zatrudniony doradca zawodowy Uczniowie szkół o profilach informatycznym włókienniczo-odzieżowym gastronomicznym hotelarskim Tak 19,5% 37,0% 32,5% 26,7% Nie 34,5% 22,5% 23,3% 30,8% Nie wiem 43,6% 40,5% 44,2% 42,5%

WNIOSKI Uczniowie pozytywnie oceniali poziom swojego przygotowania do wykonywania pracy zawodowej Uczniowie wykazali się jednak brakiem wiedzy o możliwościach korzystania z różnorodnych form wsparcia oferowanych przez szkołę (m.in. kontakt z doradcą zawodowym)

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ