Cukier a słodzik.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Chemia w życiu Wykonał: Radosław Flak Z klasy 1A 2011/2012.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
Dodatki do żywności „E”
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Czy wiesz co jesz?.
Uniwersytet Warszawski Wydział Chemii Barbara Zalewska
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
CUKRY.
PREZENTACJA „DZIURA OZONOWA”.
Indeks glikemiczny.
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Mieszanina a związki chemiczne
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Średniowieczna pracownia alchemiczna
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
FAKTY I MITY DOTYCZĄCE DIET I ODCHUDZANIA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
ŹRÓDłA ENERGII Prezentacja wykonana na zajęciach informatycznych przez uczniów klas 0-III w ramach projektu SMS.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady zdrowego żywienia!
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
„AKTYWNIE I ZDROWO” „Razem dla serca” Piramidy nie tylko w Egipcie.
Alkohole.
Chyba wiem, co jem?.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
Dziura Ozonowa.
Wyk. Przemysław Dubiński
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Cukier a słodzik

Historia cukru Kto jako pierwszy odkrył niezwykłą słodycz cukru, tego dokładnie nie wiadomo. Według niektórych źródeł byli nimi mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, którzy już 8 tysięcy lat p.n.e. mieli uprawiać trzcinę cukrową. Stamtąd dotarła ona do Polinezji i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Większość badaczy jako ojczyznę tego produktu wymienia jednak starożytne Indie. To właśnie tam około 3000 r. p.n.e. rozpoczęto wytwarzanie cukru do celów spożywczych i narodziła się nazwa siakkar (w sanskrycie: piasek). Rozróżniano zarówno gur (czyli cukier trzcinowy) jak i jaggery (cukier palmowy); używane powszechnie w kuchni wedyjskiej do sporządzania potraw i deserów. Dowodem ich znaczenia i popularności jest stara hinduska tradycja nakazująca po dziś dzień rozpoczynać posiłek od słodkiego dania.Na Stary Kontynent wieści o trzcinie rodzącej słodki miód przynieśli w IV w. p.n.e. żołnierze Aleksandra Macedońskiego. Do tego czasu jedynym środkiem wykorzystywanym do słodzenia potraw był miód.

Cukry-węglowodany Cukry nazywa się też węglowodanami. Nazwa ta pochodzi od składu chemicznego cukrów. Ich cząsteczki zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu. Gdy węglowodan ogrzejemy do odpowiedniej temperatury to rozłoży się on na węgiel (zawartość probówki przybierze ciemny kolor) i wodę, która zbierze się na zimnych, nie ogrzewanych ściankach probówki.

Cukier w przemyśle chemicznym Z cukru produkuje się alkohol metylowy. Stosuje się go do produkcji detergentów oraz pestycydów. Można go przekształcić w węglowodory oraz można z niego otrzymać kwas akrylowy. Związki te stanowią podstawę syntezy substancji używanych do produkcji barwników, farb, klejów itd. Dzięki specyficznym mikroorganizmom z cukru można otrzymać m.in. aceton czy butanol. Z cukru można też otrzymać glukozę, a z niej witaminy B i C.

Ciekawostki -Otrzymywano go już w VII wieku p.n.e. z trzciny cukrowej . -Jest w wielu produktach. -Obecnie produkuje się go z buraków cukrowych. -Wyróżniamy cukry proste, dwucukry i wielocukry. -Jest niezbędny dla organizmu. -Można go ograniczyć, ale nie wyeliminować. -Ma ogromne znaczenie dla przemysłu. -

Historia słodzika Constantin Fahlberg, niemiecki chemik żyjący w XIX wieku, sporą część swojej kariery poświęcił badaniom smoły węglowej. Chociaż temat go pochłaniał, jego odkrycia nie miały żadnej wartości handlowej. Pewnego wieczoru 1878 roku Fahlberg był tak zajęty eksperymentami ze smołą w swoim laboratorium, że zapomniał o kolacji. Mimo późnej pory szybko pobiegł coś zjeść, nie myjąc nawet rąk. Usiadł, odłamał kawałek chleba i poczuł, że jest on nieprawdopodobnie słodki. Wypłukał usta wodą i wytarł wąsy serwetką. Wydała mu się ona jeszcze słodsza niż chleb. Ponownie podniósł kieliszek. „Woda smakowała jak słodki syrop. Zdałem sobie sprawę, że to ja byłem źródłem tej uniwersalnej słodyczy, więc posmakowałem końcówkę swojego kciuka, była słodsza niż jakiekolwiek ciastko, jakie jadłem. Nagle zrozumiałem” – wspominał później. Słodki osad z laboratorium, który pozostał na jego dłoniach, Fahlberg nazwał sacharyną. Produkcja pierwszego sztucznego słodzika rozpoczęła się w 1884 roku. Sacharyna jest po dziś dzień używana przez miliony osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy.

Constantin Fahlberg – Chemik podczas analizowania związków chemicznych smoły węglowej, które prowadził w ramach badań profesora Iry Remsena z Johns Hopkins University w latach 1877-78, odkrył słodką substancję - sulfimid o-benzoesowy, który następnie zarejestrował pod nazwą handlową sacharyna.

Ciekawostki Był używany już w starożytności. W ilości kilku miligramów daje takie samo wrażenie słodkości jak większa ilość cukru. Jest przeznaczony dla osób z cukrzycą i odchudzających się. Powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii w płytkach nazębnych. Jest używany w wielu produktach spożywczych.

Ciekawostki część II Pierwszy syntetyczny słodzik nazywał się sapa. Używano go już w starożytności. Później było dużo nowych słodzików m.in. sacharyna, która jest bardzo szkodliwa. Następnie z biegiem lat odkrywano nowe słodziki, takie jak cyklamat, czy aspartam. Są one obecne w pastach do zębów, gumach do żucia, pastylkach do odświeżania ust, niskokalorycznych napojach, dżemach itp.

Cukier czy słodzik ? Oby dwóch tych produktów nie powinno się obawiać i unikać. Nie należy przesadzać z ilością używanych środków słodzących. Oby dwa nie są szkodliwe, gdy spożywa je się z umiarem. Nie da się dokładnie określić, który z tych produktów jest zdrowszy.