„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

OSIEM ZASAD ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ.
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
SKUTECZNOŚĆ i EFEKTYWNOŚĆ SYSTEMU
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
4.2. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa
Platforma Informacji Medycznych
INFRASTRUKTURA KRYTYCZNA
Kompleksowe zarządzanie bezpieczeństwem informacji
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
Norma modelowa ISO 9001.
PROCES - baza systemu Jacek Węglarczyk.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA - GENEZA
PLANOWANIE w QMS zgodnym z ISO 9001 Jacek Węglarczyk.
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
ZASADY AUDITOWANIA ZARZĄDZANIE PROGRAMEM AUDITÓW
ISO 9001:2000 z perspektywy CMMI a poznańska rzeczywistość
Andrzej Cieślak Zakład Bezpieczeństwa Procesowego i Ekologicznego
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
RYZYKO OPERACYJNE Jak przeciwdziałać mu w praktyce?
Audyt wewnętrzny w systemie kontroli zarządczej
Bardzo ważnym elementem metodologii projektowania systemów informatycznych jest PMBoK PMBoK (ang. Project Management Body of Knowledge) jest zbiorem standardów.
Zarządzanie projektami
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Wewnętrzny system zapewniania jakości PJWSTK - główne założenia i kierunki działań w ramach projektu „Kaizen - japońska jakość w PJWSTK” Projekt współfinansowany.
Audity i certyfikacja systemu zarządzania jakością
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
JAK SKUTECZNIE WDROŻYĆ SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
SYSTEM JAKOŚCI Audit wewnętrzny
Wzmocnienie potencjału instytucjonalno – kadrowego Urzędu Gminy w Nowem Harmonogram realizacji projektu.
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Planowanie przepływów materiałów
Justyna Gryz Jacek Losiak Michał Borsuk Adam Dargacz
Operacyjne sterowanie produkcją
Model łańcucha wartości
dr hab. inż. Alina Matuszak-Flejszman, prof. nadzw. UEP
PKJPA Program Kontroli Jakości Pracy Ankieterów Funkcjonowanie i znaczenie standardów realizacji na rynku badawczym
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Wdrażanie SYSTEMU Jacek WĘGLARCZYK.
KOMPANIA WĘGLOWA S.A..
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Zarządzanie Zasobami Ludzkimi
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
Autor: Piotr Bigosiński. Quality Systems.
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
HACCP.
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Działania.
ISO 22000:2005 a HACCP (CAC/RCP (Rev )) Aleksandra Kurzyńska.
1 Rola Pomorskiej Izby Rzemieślniczej MSP w kształtowaniu pomorskiego rynku pracy
Faza 1: Faza zaprojektowania systemu monitoringu projektu: 1. Inwentaryzacja obietnic złożonych sponsorowi we wniosku - przegląd założeń projektu, opracowanie.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
ISO 9001:2008 SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ w SP ZOZ WSPR w BIAŁYMSTOKU.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Pełnomocnik Zarządu ds. jakości i HACCP Specjalista ds. systemów jakości mgr inż. JOANNA MNICH

Celem wystąpienia jest przedstawienie : Cel prezentacji 1 Celem wystąpienia jest przedstawienie : problemów i barier we wdrażaniu systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym; sposobu funkcjonowania systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP na przykładzie „JOGO”; jaką rolę spełnia zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania zgodnego z normą ISO 9001 i zasadami HACCP.

Prezentacja firmy 2 Oferowane produkty: ŁÓDZKA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA Oddziały produkcyjne: Łódź ul. Omłotowa 12 Puczniew (powiat pabianicki) Kraszew (powiat łódzki-wschodni). Zatrudnienie - 590 osób Oferowane produkty: mleczne napoje fermentowane (jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne), sery (w tym serki homogenizowane i serki kanapkowe), śmietany o zawartości 18%, 12% i 30% tłuszczu, mleko ( w tym mleko UHT oraz mleko spożywcze pasteryzowane) , desery mleczne, lody na bazie śmietanki (Bambino; Bari) sery twarogowe pakowane w pergamin i próżniowo, sery mielone, twarożki; wiejski i ze szczypiorkiem produkty kanapkowe „CREMELLA”.

Inwestycje firmy w 2004 r 3 modernizacja aparatowni, modernizacja odbioru mleka, modernizacja pomieszczeń socjalnych, zakup samochodów-chłodni do przewozu artykułów mleczarskich zakup nowoczesnych cystern do odbioru surowca

Uzyskane uprawnienia 4 Uprawnienia do handlu - 1 maja 2004 r zakład produkcyjny przy ul. Omłotowej w Łodzi prawo do eksportu wyrobów do krajów trzecich (USA, Kanada) – 12.06.2004 prawo do sprzedaży wyrobów na terenie FR – marzec 2005

5 Etapy wdrażania systemów jakościowych w „JOGO” System HACCP Kodeks Dobrych Praktyk System HACCP Personelu (GHP) Produkcji (GMP) kontroli i badań (GLP) magazynowania i transportu Dobre Praktyki w zakresie: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne Cel systemu: Zapewnienie, iż produkowana żywność jest bezpieczna dla zdrowia Funkcja dostarczania składników odżywczych w odpowiednich ilościach Parametry zgodne z wymaganiami jakościowymi i normatywnymi DANE WEJŚCIOWE obejmują; Przepisy prawne Skład surowcowy, Rodzaje zagrożeń występujących w surowcach Dane literaturowe Charakterystykę cyklu produkcyjnego Uwzględnienie aspektu ludzkiego, Możliwości gromadzenia danych. DANE WYJŚCIOWE obejmują: Przeprowadzenie analizy zagrożeń Ustalenie CCP i zasad ich monitoringu (łącznie z działaniami korygującymi) Weryfikacja systemu HACCP. ISO 9001:2000 Realizacja wymagań w każdym obszarze wymaganym normą: dział kadr, zaopatrzenia, handlu….

Trudności przy wdrażaniu systemu 6 dokumentacja infrastruktura czynnik ludzki bariery finansowe System HACCP

Procedura „PLAN HACCP” 7 Procedura „PLAN HACCP” CEL Celem jest zaprezentowanie Państwu jak system HACCP jest realizowany w „JOGO” w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania.

Ogólna charakterystyka zagrożeń (6.2) Przewodniczący Zespołu 8 1. Powołanie Zespołu HACCP Prezes Zarządu Zarządzenie Prezesa Zarządu (6.1) Codex Alimentarius Przepisy prawne Ogólna charakterystyka zagrożeń (6.2) 2. Przygotowanie materiałów do przeprowadzenia analizy zagrożenia Przewodniczący Zespołu Zasady szacowania ryzyka (6.3) Drzewko decyzyjne (6.4) Powiadomienie o spotkaniu (6.5) 3. Organizacja posiedzeń Zespołu HACCP Przewodniczący Zespołu Protokół (6.6) Problemy, Zagadnienia do rozwiązania Zakres systemu HACCP (6.7) 4. Zdefiniowanie zakresu obowiązywania systemu HACCP Zespół HACCP Oferta handlowa „JOGO” Wykaz produktów objętych systemem (6.8) Opisy produktów PS 7.05 5. Przedstawienie opisu produktu oraz weryfikacja schematu technologicznego Zespół HACCP Zapis pod schematem techn. (6.9) Schematy technologiczne PS-7.05 Specyfikacje surowców PN, ZN, Atesty Analiza zagrożeń i wyznaczanie CCP (6.10) 6. Identyfikacja zagrożeń Zespół HACCP Ogólna charakterystyka zagrożeń A

8a A 7. Szacowanie poziomu ryzyka Zespół HACCP C 8. Identyfikacja CCP Analiza zagrożeń i wyznaczanie CCP/CP (6.10) Zasady szacowania ryzyka 7. Szacowanie poziomu ryzyka Zespół HACCP Czy R≥ 3 C Nie Tak Analiza zagrożeń i wyznaczanie CCP/CP (6.10) Drzewko decyzyjne 8. Identyfikacja CCP Zespół HACCP 9. Ustalenie poziomów docelowych i limitów krytycznych Zespół HACCP Monitoring CCP (6.11) 10. Ustalenie systemu monitorowania wyznaczonych CCP Zespół HACCP Instrukcje monitorowania CCP (6.12) 11. Określenie działań korygujących Zespół HACCP Pętla jakości (6.13) 12. Opracowanie pętli jakości Zespół HACCP B

9 PS-Przegląd PS-audit wewnętrzny Koniec procedury Tak Nie B C Zapisy wg odpowiednich instrukcji monitorowania CCP (6.14) 13. Monitorowanie CCP Wyznaczeni pracownicy Instrukcje monit CCP Czy monitorowane parametry mieszczą się w ustalonych limitach? Tak Nie Zapisy wg odpowiednich instrukcji monitorowania CCP (6.14) Instrukcje monit CCP 14. Podjęcie działań korygujących Wyznaczeni pracownicy PS-Nadzór nad wyrobem niezgodny 15. Weryfikacja i przegląd systemu HACCP Audytorzy/ Zarząd PS-Przegląd PS-audit wewnętrzny PS-Działania korygujące i zapobiegawcze Koniec procedury

10 ZALETY STOSOWANIA ZSZ Uporządkowanie dokumentacji oraz organizacji pracy poprzez procedury i instrukcje Większe świadomość i zaangażowanie personelu poprzez systematyczne szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne Jednoznaczna odpowiedzialność pracowników (głównie produkcyjnych) za wykonywane czynności poprzez jasne określenie odpowiedzialności i uprawnień Natychmiastowe podejmowanie odpowiednich działań korygujących, jeżeli następują odchylenia w monitorowaniu CCP Możliwość doskonalenia systemu poprzez regularne audity wewnętrzne. Dowody w postaci zapisów potwierdzające prowadzenie produkcji, magazynowania i dystrybucji wyrobów w warunkach zgodnych z wymaganiami prawnymi. (HACCP, identyfikacja i identyfikowalność wyrobu, inne)

ZSZ a funkcjonowanie firmy 11 ZSZ a funkcjonowanie firmy Stosowanie ZSZ pozwala na wzrost wiarygodności firmy w oczach klienta (kampania promocyjna). Zwiększenie przewagi konkurencyjnej na rynku – lepsze możliwości negocjacyjne Bardziej pozytywne nastawienie ze strony jednostek nadzoru (Inspekcja weterynaryjna, sanitarna, inspekcje handlowe, wojskowe i inne)

Utrzymanie i doskonalenie HACCP 12 Szef zespołu HACCP spotkania Zespołu HACCP Pełnomocnik Zarządu ds. Jakości i HACCP AUDIT ZEWNĘTRZNY CERTYFIKAT ISO 9001 I HACCP

CERTYFIKATY

Dziękuję Państwu za uwagę