Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy Aminy Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniak wzór ogólny amin CH3-CH2-CH2-NH2 propano-1-amina Fenyloamina - anilina
Rzędowość amin: CH3-CH2-NH2 CH3-NH-CH3 pierwszorzędowe - zastąpiony jeden atom wodoru CH3-CH2-NH2 etyloamina drugorzędowe - zastąpione dwa atomy wodoru CH3-NH-CH3 dimetyloamina trzeciorzędowe - zastąpione trzy atomy wodoru etylodimetyloamina
Reakcje amin: Z powodu obecności wolnej pary elektronowej na atomie azotu, aminy wykazują charakter zasadowy. W porównaniu z amoniakiem aminy alifatyczne mają silniejszy charakter zasadowy, natomiast aminy aromatyczne słabszy Aminy reagują z wodą uwalniając jony OH ( co także jest skutkiem wolnej pary elektronowej na atomie azotu)
Reakcje amin: Aminy łatwo reagują z wodnymi roztworami kwasów nieorganicznych i karboksylowych, tworząc sole amoniowe, które najczęściej są rozpuszczalne w wodzie. metyloamina chlorek metyloamoniowy Reakcja jest odwracalna i po dodaniu na przykład NaOH ponownie powstaje amina. Zdolność amin do tworzenia wiązań wodorowych ma wpływ na ich temperatury wrzenia i dobrą rozpuszczalność w wodzie. Aminy o niewielkich cząsteczkach są bezbarwnymi gazami, a o większych cieczami lub ciałami stałymi
Otrzymywanie amin: + HBr reakcja halogenopochodnych węglowodorów z amoniakiem pierwszorzędowa amina może dalej reagować z nadmiarem halogenopochodnej, tworząc aminy drugo- i trzeciorzędowe. + HBr redukcja wodorem związków nitrowych:
Wnioski i podsumowanie: Aminy są związkami organicznymi zawierającymi grupę funkcyjną –NH2. Aminy są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Roztwory amin mają charakter zasadowy. Najbardziej znaną aminą aromatyczną jest anilina. Aminy wykorzystuje się jako półprodukty w syntezie organicznej. Aminy otrzymujemy przez redukcję halogenopodobnych oraz związków nitrowych.