Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
WERSJA ROBOCZA Woda i ryby jako elementy produktu turystycznego Food tourism – rola tradycyjnych produktów lokalnych w budowaniu świadomości marki regionów.
ORGANIZACJA KOLEJOWYCH PRZEWOZÓW OSÓB
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
SZPITALE W TRAKCIE PRZEKSZTAŁCEŃ W SPÓŁKI Z UWZGLĘDNIENIEM LICZBY SZPITALI W WOJEWÓDZTWACH I DANYCH DEMOGRAFICZNYCH Mieszkańcy 1-ogółem; 4-miasta.
STAN WDROŻENIA OSI 4 PO RYBY :
Stanowisko Instytucji Koordynującej NSRO w kwestii prezentowania i akceptacji sprawozdań okresowych z PO/RPO przez Komitety Monitorujące KK NSRO, 17.
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
PROGRAM BUDOWY SIECI „ROSzEFS”
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Prezentacja na potrzeby konferencji, współfinansowanej.
K rajowa S ieć O bszarów W iejskich na Dolnym Śląsku Paweł Czyszczoń Dyrektor Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Aktywne konsultacje FORUM AKTYWIZACJI OBSZARÓW WIEJSKICH.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego 1 17 października 2008 r. Anna Dobrowolska Dyrektor Departamentu Funduszy Europejskich Efekty SPO WKP –rola Ministerstwa.
Produkty regionalne i tradycyjne
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Regulamin dotyczący realizacji działań w ramach Planu Działania.
STOP DLA GMO - STREFY WOLNE OD GMO W POLSCE
Tradycyjne Produkty Kulinarne
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Konferencja Agrotravel 2011 Panel 1 KREOWANIE MARKI WIEJSKIEGO PRODUKTU TURYSTYCZNEGO.
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
1 Założenia projektu systemowego Ministerstwa Gospodarki realizowanego w ramach Poddziałania Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Wsparcie.
Spływ należności w Branży Elektrycznej
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Konkurencyjność polskich specjalności żywnościowych
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Badanie obrotu uszlachetniającego w wymianie międzynarodowej dla potrzeb rachunków narodowych – poziom regionalny.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Organizacje pozarządowe jako partner w realizacji projektów.
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Zmiany w Planie działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Radziejowice, 17 czerwca 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju.
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych Chrostowa, marzec 2014 r.
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Zmiana Planu Operacyjnego KSOW na lata
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
Załączniki do wniosku o płatność
„Szkolenia dla liderów na obszarach wiejskich”
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Zmiana Planu Operacyjnego KSOW na lata
Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych
Sprawozdanie roczne z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Stan na Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał.
Operacje zgłoszone do realizacji w ramach dwuletniego Planu operacyjnego KSOW na lata Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał opracowany przez.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Produkty lokalne i tradycyjne – między jakością a zbytem „Rozwój marketingu bezpośredniego – perspektywy, szanse i zagrożenia rozwoju sprzedaży bezpośredniej w Polsce” Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków 28 listopada 2014 r.

zakorzenione w tradycji silny związek z danym obszarem Produkty lokalne, regionalne i tradycyjne - wyroby o szczególnej jakości zakorzenione w tradycji silny związek z danym obszarem pochodzą z rodzimej, miejscowej produkcji i produkowane przez lokalne społeczności specyficzne surowce, oparte na naturalnych surowcach lokalnych i regionalnych: na płodach rolnych, mięsie, mleku, rybach, jajach, na runie leśnym czy na dziczyźnie, często pochodzących z produkcji ekologicznych lub w niewielkim stopniu wspomaganych produktami chemii rolnej wyróżniają się wyglądem i smakiem często oparte o tradycyjne technologie

Produkty lokalne, regionalne i tradycyjne-wyroby o szczególnej jakości podnoszą atrakcyjność regionu kształtują wizerunek regionu przyczyniają się do poprawy jego konkurencyjności wywierają pozytywny wpływ na społeczności lokalne

Systemy jakości żywności Krajowa lista produktów tradycyjnych Wartość dodana Systemy jakości żywności Krajowa lista produktów tradycyjnych Mechanizmy ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich Inne programy wyróżniania na poziomie regionalnym, lokalnym, krajowym, międzynarodowym

Ochrona w systemach jakości żywnośći Systemy krajowe i wspólnotowe Umieszczenie produktów w systemach jakości żywności oznacza: spełnienie określonych standardów jakościowych i zdrowotnych określonych w rozporządzeniach unijnych i przepisach krajowych. produkty kontrolowane i certyfikowane – gwarancja ich oryginalności i autentyczności wyróżnienie na rynku znakami wyrobów rolno- spożywczych wysokej jakości, pochodzących z  konkretnych regionów, charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji czy produktów zdrowych i naturalnych

Unijne systemy jakości żywności System Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności Rolnictwo Ekologiczne

Krajowe systemy jakości żywności Jakość Tradycja Integrowana Produkcja System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) System Jakości Wołowiny QMP (Quality Meat Program) System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products)

37 polskich produktów 11 z Małopolski ChNP, ChOG, GTS Europejski system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności 37 polskich produktów 11 z Małopolski

System chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Do systemu aplikować mogą produkty wyróżniające się wśród innych szczególną jakością związaną z miejscem ich pochodzenia, specyficzną metodą produkcji i czynnikami ludzkimi.

Chroniona Nazwa Pochodzenia (ang Chroniona Nazwa Pochodzenia (ang. – Protected Designation of Origin – PDO) …to nazwa, którą określa się produkt: pochodzący z określonego miejsca, regionu lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju, którego jakość lub cechy charakterystyczne są w istotnej lub wyłącznej mierze zasługą środowiska geograficznego, na które składają się czynniki naturalne i ludzkie; oraz którego wszystkie etapy produkcji odbywają się na określonym obszarze geograficznym. Związek z regionem, określonym miejscem lub krajem, który służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego musi być na tyle silny, że wytworzenie danego wyrobu staje się niemożliwe w  innym miejscu. Wszystkie surowce produktu pochodzą z określonego obszaru.

Polskie produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia Bryndza podhalańska Oscypek Redykołka Wiśnia nadwiślanka Podkarpacki Miód Spadziowy Karp zatorski Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca Fasola wrzawska Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny

Chronione Oznaczenie Geograficzne (ang Chronione Oznaczenie Geograficzne (ang. – Protected Geographical Indications – PGI) …to nazwa, którą określa się produkt: pochodzący z określonego miejsca, regionu lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju, którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna w głównej mierze wynika z tego pochodzenia geograficznego; oraz którego przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na określonym obszarze geograficznym.

Polskie produkty z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich Rogal świętomarciński Wielkopolski ser smażony Andruty kaliskie Truskawka kaszubska Suska sechlońska Miód kurpiowski Kiełbasa lisiecka Fasola korczyńska Śliwka szydłowska Jabłka łąckie Chleb Prądnicki Obwarzanek Krakowski Miód drahimski Kołocz śląski Jabłka grójeckie Jagnięcina podhalańska Cebularz lubelski

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (ang Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (ang. – Traditional Speciality Guaranteed - TSG) System Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności ustanowiono w celu chronienia tradycyjnych metod produkcji i przepisów kulinarnych przez wspieranie producentów produktów tradycyjnych we wprowadzaniu tych produktów na rynek i informowaniu konsumentów o cechach tradycyjnych przepisów kulinarnych i produktów stanowiących wartość dodaną.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Nazwa kwalifikuje się do zarejestrowania jako gwarantowana tradycyjna specjalność, jeżeli opisuje ona określony produkt lub środek spożywczy, który: otrzymano z zastosowaniem sposobu produkcji, przetwarzania lub składu odpowiadającego tradycyjnej praktyce (min. 30 lat) w odniesieniu do tego produktu lub środka spożywczego; lub został wytworzony z surowców lub składników, które są tradycyjnie stosowane. Aby nazwa mogła zostać zarejestrowana, jako gwarantowana tradycyjna specjalność musi ona: a) być tradycyjnie stosowana w odniesieniu do określonego produktu; lub b) oznaczać tradycyjny lub specyficzny charakter danego produktu.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność „Specyficzny charakter” oznacza cechę lub zespół cech, które w  sposób wyraźny odróżniają produkt rolny lub środek spożywczy od podobnych im produktów lub środków spożywczych należących do tej samej kategorii. „Tradycyjny” oznacza udokumentowany jako będący w użyciu na rynku krajowym przez okres umożliwiający przekaz z pokolenia na pokolenie; okres ten ma wynosić co najmniej 30 lat; W rejestrze GTS można umieszczać również gotowe dania.

Polskie produkty z Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością Półtorak Dwójniak Trójniak Czwórniak Olej rydzowy Pierekaczewnik Kiełbasa jałowcowa Kiełbasa myśliwska Kabanosy

System ChNP, ChOG, GTS W systemie ChNP, ChOG, GTS można rejestrować produkty rolne i środki spożywcze, a w przypadku GTS – również potrawy. Napoje spirytusowe i wina można chronić w ten sam sposób ale na podstawie odrębnych przepisów prawa. Nazwy produktów zarejestrowanych są prawnie chronione. W przypadku ChNP i ChOG produkty wytwarzać można tylko zgodnie z określonym obszarem geograficznym i zarejestrowaną specyfikacją procesu produkcyjnego. Produkty będące GTS można wytwarzać na obszarze całej Polski, Europy czy świata pod warunkiem spełniania warunków zarejestrowanej specyfikacji. W przypadku GTS nie ma powiązania z obszarem wytwarzania.

Procedura rejestracji II etapowa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi → decyzja o przekazaniu wniosku o rejestrację do Komisji Europejskiej TYMCZASOWA OCHRONA KRAJOWA na terytorium RP Komisja Europejska rejestracja produktu WŁAŚCIWA OCHRONA Baza wszystkich produktów zarejestrowanych w systemie ChNP, ChOG, GTS znajduje sie na stronie Komisji Europejskiej http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Kontrola zgodności procesu produkcji ze specyfikacją Kontrola może być przeprowadzona przez: wojewódzkich inspektorów Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych (świadectwo jakości) lub upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jednostki certyfikujące (certyfikat zgodności) . Na rok lub dwa. Indywidualny producent. Nadzór nad jednostkami sprawuje IJHARS, a ich wykaz (5) znajduje się na stronie www.ijhar-s.gov.pl.

System określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie System ustanowiono w celu przekazywania konsumentom informacji o cechach i właściwościach stanowiących wartość dodaną produktów rolnych. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych wprowadza nowe określenie jakościowe – „produkt górski”. Produkt górski to produkt w odniesieniu do którego: zarówno surowce, jak i pasza dla zwierząt gospodarskich pochodzą przede wszystkim z obszarów górskich; w przypadku produktów przetworzonych, przetwarzanie odbywa się również na obszarach górskich. System nie posiada logo ani procedur kontroli.

Inne produkty Do europejskiego systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych, Chronionych Nazw Pochodzenia i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności mogą aplikować również kraje spoza Unii Europejskiej. Herbata „Darjeeling” z Indii (ChOG) Café de Colombia (Kolumbia) (GTS) Ryż Khao Hom Mali Thung Kula Rong-Hai (Tajlandia) (ChOG) 10 produktów z Chin

Krajowa Lista produktów tradycyjnych Lista prowadzona jest przy współpracy Marszałków Województw i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Lista Produktów Tradycyjnych Identyfikacja i promocja poza uznanymi systemami jakości żywności (tradycyjna metoda produkcji - wykorzystywana od co najmniej 25 lat. Produkty takie muszą stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz być elementem tożsamości społeczności lokalnej). Na listę wpisać można produkty rolne i środki spożywcze oraz napoje spirytusowe. Wpis na LPT nie wiąże się z ochroną produktu, nie przyznaje producentom żadnych praw i nie wiąże się z obowiązkiem poddawania się kontroli. Lista służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych promując równocześnie region i propagując kulturę i tradycję oraz zwiększając świadomość konsumentów.  

Lista Produktów Tradycyjnych woj. dolnośląskie 44 woj. kujawsko-pomorskie 54 woj. lubelskie 127 woj. łódzkie 75 woj. lubuskie 34 woj. małopolskie 124 woj. mazowieckie 73 woj. opolskie 61 woj. podkarpackie 170 woj. podlaskie 50 woj. pomorskie 156 woj. śląskie 137 woj. świętokrzyskie 70 woj. warmińsko-mazurskie 25 woj. wielkopolskie 90 woj. zachodniopomorskie 29 1319 wszystkich stan w listopadzie 2014 r. www.minrol.gov.pl

Krajowy system jakości żywności „Jakość Tradycja” Służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Utworzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i uznany przez Ministra Rolnictwa. Produkty w systemie muszą charakteryzować się tradycyjnym składem lub sposobem wytwarzania i tradycyjnym charakterem, co oznacza, co najmniej 50 letnią historią wytwarzania. Produkt posiada szczególną jakość lub reputację odróżniającą ją od produktów należących do tej samej kategorii. Promocja starych surowców i dawnych odmian (tradycyjne rasy i odmiany użytkowane przed 1956 rokiem) Obecnie 81* produktów z JT, *stan w listopadzie 2014r. www.produktyregionalne.pl

Krajowa lista chronionych oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych Ochrona na gruncie krajowym napojów spirytusowych, które swoją najwyższą jakość i wyjątkowość zawdzięczają pochodzeniu z konkretnych miejsc i  regionów. Produkt powinien : swoje właściwości i cechy charakterystyczne, związane z oddziaływaniem czynników naturalnych lub ludzkich, zawdzięczać pochodzeniu z miejsca, miejscowości, regionu lub terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, do którego nawiązuje jego nazwa oraz wszystkie etapy produkcji, w trakcie których taki napój spirytusowy uzyskuje swoje cechy charakterystyczne i ostateczne właściwości, odbywają się w miejscu, miejscowości, regionie lub terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, do którego nawiązuje jego nazwa.

Ochrona w UE Na wniosek producenta, Minister Rolnictwa może zgłosić oznaczenie geograficzne napoju spirytusowego wpisane na listę do objęcia tej nazwy ochroną na szczeblu wspólnotowym. Ochroną na szczeblu wspólnotowym objęte są już 3 oznaczenia geograficzne dla napojów spirytusowych: wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej ( żubrówka)/ Herbal vodka from the North Podlasie Lowland aromatised with an extract of bison Grass, „Polish Cherry” „Polska Wódka / Polish Vodka”. Oczekuje na wpis na listę „Miodówka witosławska”

Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich Na poziomie UE ochroną można objąć również nazwy wyrobów winiarskich, jako nazwy pochodzenia lub jako oznaczenia geograficzne. Na stronie Komisji Europejskiej funkcjonuje baza zarejestrowanych nazw win: E-Bachus http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/e-bacchus/index.cfm?event=statistics&language=PL

Slow Food www.slowfood.pl międzynarodowy ruch wywodzący się z Włoch, określa swój cel jako: "ochronę prawa do smaku„, zajmuje się działalnością na rzecz ochrony i wspierania niewielkich regionalnych producentów żywności, rekomenduje produkty i restauracje, w Polsce jest inicjatorem akcji „Gęsina na św. Marcina” oraz organizatorem festiwalu „Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu, Terra Madre – Slow Food Festival w Krakowie. www.slowfood.pl

Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Jest to sieć skupiająca regiony członkowskie z całej Europy, których wspólnym celem jest rozwój własnych regionów poprzez promocję lokalnej, regionalnej i tradycyjnej żywności. Przynależność do sieci zapewnia, że oferowane produkty i posiłki są najwyższej jakości, pochodzą z danego regionu i zostały przygotowane zgodnie z regionalną recepturą. Gwarancją tego jest wspólne międzynarodowe logo, które otrzymują wszystkie zrzeszone w sieci Regiony i w ramach nich – podmioty(restauracje, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni, przetwórcy żywności, schroniska i inne formy zakwaterowania sprzedające żywność). Polskie regiony, które przystąpiły do Sieci to region: warmińsko-mazurski, opolski, pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski, mazowiecki, świętokrzyski, dolnośląski, kujawsko-pomorski, Małopolska. http://www.culinary-heritage.com

Nasze Kulinarne Dziedzictwo Konkurs jest przedsięwzięciem krajowym organizowanym od 2003 roku, identyfikującym i promującym produkty regionalne i tradycyjne. Konkurs wyróżnia produkty z kategorii rodzimej żywności wyjątkowej jakości. Najlepsze produkty nominowane w czasie finałów regionalnych otrzymują oryginalną statuetkę „Perła”. www.produktyregionalne.pl

Promocja i komercjalizacja Szlaki kulinarne Sklepiki lokalne Targi, Jarmarki, Festiwale smaku Sprzedaż internetowa Sprzedaż z gospodarstwa

Linki http://www.zasmakujwmalopolsce.pl/ http://www.trzyznakismaku.pl/ www.produktyregionalne.edu.pl - Zakładka: Sprzedaż bezpośrednia http://produkty-tradycyjne.pl www.potrawyregionalne.pl www.produktlokalny.pl

Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dziękuję za uwagę Klaudia Kieljan CDR O/Kraków k.kieljan@cdr.gov.pl tel. 12 424 05 13