Jakość handlowa artykułów rolno- spożywczych w województwie łódzkim w świetle wyników kontroli Inspekcji Handlowej w 2011r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Planowanie współpracy z partnerami społecznymi
Kpt. mgr inż. Maciej Hamerski Wydział Kontrolno-Rozpoznawczy Komenda Miejska PSP w Olsztynie Ocena zgodności wyrobów budowlanych przeznaczonych do ochrony.
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zarządzanie finansami w NGO
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Wnioski z realizacji zadań nadzoru pedagogicznego
przeprowadzonych w przedszkolach województwa wielkopolskiego
Racibórz X r. Urząd Celny w Rybniku Plac Armii Krajowej 3 Rybnik tel.:
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
elektronicznego fakturowania
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
NADZÓR PEDAGOGICZNY PODLASKIEGO KURATORA OŚWIATY W ROKU SZKOLNYM 2010/2011.
Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym
Wymagania ustawy o bateriach i akumulatorach
Realizacja planu kontroli agencji zatrudnienia z terenu województwa pomorskiego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku za okres od r. do
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Harmonizacja produktów leczniczych roślinnych, homeopatycznych i farmakopealnych Warszawa kwiecień 2008 r. 1.
KIERUNKI POLITYKI OŚWIATOWEJ PAŃSTWA W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 WIDEOKONFERENCJA RODN WOM w Częstochowie r.
Edyta Malinowska - kierownik Sekcji ds. Współpracy Międzynarodowej
Cena jako figlarne narzędzie w rękach przedsiębiorców KONSUMENCIE, NIE DAJ SIĘ!
GOSPODARKA ODPADAMI W ŚWIETLE AKTUALNEGO PRAWA POLSKIEGO I UE ORAZ PLANOWANE ZMIANY Beata B. Kłopotek Łódź, 14 grudnia 2007 r.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
w Jednostce Wojskowej Nr i jednostkach wojskowych podporządkowanych
Wypadki przy pracy rolniczej związane z czynnikiem ludzkim – analiza przyczyn wypadków w świetle działalności Państwowej Inspekcji Pracy. Narada służb.
NOWE ŻYCIE DLA ODPADÓW RECYKLING, PRZYGOTOWANIE DO PONOWNEGO UŻYCIA I ODZYSKU INNYMI METODAMI NIEKTÓRYCH FRAKCJI ODPADÓW KOMUNALNYCH.
Przepisy ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r
Warunki pracy osób niepełnosprawnych w świetle kontroli Państwowej Inspekcji Pracy przeprowadzonych w roku 2005 Warszawa. kwiecień 2006 r.
Zadania Wydziału Kontrolno – Rozpoznawczego KM PSP m. st
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Kontrole przeprowadzone przez Wydział Nadzoru Pedagogicznego ds. kontroli w roku szkolnym 2010/ 2011 Kuratorium Oświaty w Kielcach.
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Podatki Dalej. Vat W dniu 1 maja 2004r. weszła w życie nowa ustawa z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r., Nr 54, poz. 535,
Innowacje pedagogiczne w przedszkolach
Służba Ochrony Zabytków
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
EDUKACJA W ZAKRESIE UDZIELANIA PIERWSZEJ POMOCY W SZKOŁACH
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r
Planowanie współpracy z partnerami społecznymi
w aspekcie nadzoru sanitarnego
WNIOSKI O ODZNACZENIA PAŃSTWOWE I RESORTOWE Informacje nt
ZEZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO EKSPLOATACJI POJAZDÓW KOLEJOWYCH ZGODNYCH I NIEZGODNYCH Z TSI Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie.
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
1 USTAWA z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule.
2.Budynek Siedzibą Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi jest XIX wieczny zabytkowy budynek, którego zarządcą jest Inspektorat. Budynek.
Właściwość sądów administracyjnych
Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie.
Personel apteczny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Zapis prezentacji:

Jakość handlowa artykułów rolno- spożywczych w województwie łódzkim w świetle wyników kontroli Inspekcji Handlowej w 2011r.

Kontrola legalności i rzetelności działania przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji, handlu i usług Kontrola wyrobów wprowadzanych do obrotu w zakresie zgodności z zasadniczymi lub innymi wymaganiami określonymi w przepisach odrębnych, z wyłączeniem produktów podlegających nadzorowi innych właściwych organów Kontrola produktów w rozumieniu ustawy z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 229, poz. 2275, z późn. zm.) w zakresie spełniania ogólnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa Kontrola substancji chemicznych, ich mieszanin, wyrobów i detergentów przeznaczonych dla konsumentów, w zakresie określonym w przepisach o substancjach chemicznych i ich mieszaninach Kontrola produktów znajdujących się w obrocie handlowym lub przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu w tym w zakresie oznakowania i zafałszowań z wyłączeniem jakości handlowej art. rolono-spożywczych u producentów oraz kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych określonych w przepisach odrębnych Kontrola przestrzegania przez sprzedawców detalicznych i sprzedawców hurtowych przepisów ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (Dz. U. Nr 180, poz. 1495, z 2008 r. Nr 223, poz oraz z 2009 r. Nr 79, poz. 666) kontrola przestrzegania przez sprzedawców detalicznych i sprzedawców hurtowych przepisów ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach (Dz. U. Nr 79, poz. 666) Podejmowanie mediacji w celu ochrony interesów i praw konsumentów Organizowanie i prowadzenie stałych polubownych sądów konsumenckich Prowadzenie poradnictwa konsumenckiego Wykonywanie innych zadań określonych w ustawie o Inspekcji Handlowej lub przepisach odrębnych 2.Ustawowe zadania Inspekcji Handlowej Ustawa o Inspekcji Handlowej z dnia 15 grudnia 2000 r. (tekst jednolity Dz. U. z 2009 r. Nr 151, poz. 1219)

Ustawy o Inspekcji Handlowej nie stosuje się do: przedsiębiorców działających na terenach zamkniętych, podlegających ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Ministrowi Obrony Narodowej i Ministrowi Sprawiedliwości; przedsiębiorców produkujących energię lub prowadzących hurtowy i detaliczny handel energią; przedsiębiorców produkujących paliwa; banków oraz prowadzonej przez nie działalności bankowej; ubezpieczeń oraz działalności ubezpieczeniowej; usług pocztowych i telekomunikacyjnych; usług pośrednictwa finansowego; usług informatycznych; usług naukowo-badawczych; usług w zakresie edukacji; usług w zakresie ochrony zdrowia i opieki społecznej; nawozów i środków wspomagających uprawę roślin. 3.Obszary wyłączone z ingerencji IH

a.rozporządzenia unijne, np.:  Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzonych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. L 191 z str. 1, z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. L 31 z str. 1 z późn. zm.) 4.Podstawy kontroli w zakresie wymagań prawa żywnościowego.

5.Podstawy kontroli w zakresie wymagań prawa żywnościowego. b.uregulowani krajowe:  Ustawa z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005r. Nr 187, poz z późn. zm.)  Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914z późn. zm.)  Rozporządzenia wydane na podstawie ww. ustaw określające sposób znakowania środków spożywczych, wymagania jakościowe jakie winny spełniać niektóre grupy towarowe, np. miody, dżemy, wyroby czekoladowe itp.

6.Podstawy kontroli w zakresie wymagań prawa żywnościowego. c.zmiany uregulowań dot. znakowani żywności. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) )Dz. U. L 304/18 z )  r. – wejście w życie  r. – stosowania, z wyjątkiem art. 9 ust. 1 lit. L), który stosuje się od dnia 13 grudnia 2016r. i części B załącznika VI, którą stosuje się od dnia 1 stycznia 2014r.

922 – ogólna liczba przeprowadzonych kontroli 683 – liczba kontroli, w których stwierdzono nieprawidłowości 7.Ogólne wyniki kontroli w branży spożywczej (2011r.)

8.Wykres – wyniki kontroli w branży spożywczej

– liczba produktów ocenionych podczas kontroli w 2011r – liczba produktów zakwestionowanych 9.Ocena produktów

10.Wykres – liczba produktów ocenianych/zakwestionowanych

wyroby kulinarne - 30,9% pieczywo -22,0% wyroby cukiernicze -13,8% ryby i przetwory rybne - 11,1% mięso i przetwory mięsne - 9,9% wyroby garmażeryjne - 8,8% 11.Najczęściej kwestionowane artykuły spożywcze (2011r.)

12.Stwierdzone nieprawidłowości: zafałszowanie niewłaściwa jakość nieprawidłowe oznakowanie przekroczony termin przydatności do spożycia bądź data minimalnej trwałości uchybienia w zakresie uwidaczniania cen posługiwanie się wagami z nieaktualnymi cechami legalizacji nieprzestrzeganie warunków przechowywania niewłaściwy stan sanitarno - porządkowy

sery dojrzewające – tłuszcz mleczny zastąpiono w ponad 90% tłuszczem roślinnym pizze – do ich wytworzenia stosowano produkty seropodobne zamiast sera dojrzewającego mięso mielone i mięsne potrawy gastronomiczne – cielęcinę, wołowinę zastępowano tańszymi gatunkami mięsa np. wieprzowiną przetwory mięsne, których nazwy wprowadzają w błąd konsumenta, np.:  parówki wieprzowe cienkie deklarowano jako cielęce,  Parówki zawierające w składzie 4% cielęciny oferowano jako cielęce,  Marmoladki deklarowane jako „bez konserwantów” – zawierały środki konserwujące. 13.Zafałszowanie – 27 przypadków w 2011r.

a)produkty zepsute np.: ‐spleśniała rolada ustrzycka ‐śmierdząca pasztetowa ‐sfermentowane suszone BIO morele b)obniżony udział głównych składników np.: ‐mięsa w bigosie ‐ryby w konserwie c)niewłaściwe parametry chemiczne np.: ‐podwyższona zawartość tłuszczu w przetworach mięsnych, w mięsie mielonym ‐zawyżona zawartość kwasu sorbowego w śliwkach suszonych ‐Obecność ekwiwalentów tłuszczu kakaowego w czekoladzie d)zwiększony udział procentowy glazury w rybach mrożonych 14.Niewłaściwa jakość

15.Niewłaściwa jakość

16.Niewłaściwa jakość

17.Uchybienia w oznakowaniu produktów produktów oceniono pod kątem prawidłowości oznakowania 502 produkty były niewłaściwie oznakowane

18.Wykres – niezgodne oznakowanie produktów

brak wykazu składników brak nazwy produktu bądź zastosowanie nazwy nieadekwatnej do jego składu brak terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości 19.Przyczyny kwestionowania oznaczeń artykułów rolno-spożywczych w opakowaniach jednostkowych

20.Uchybienia w oznakowaniu produktów

brak w miejscu sprzedaży  pieczywa – nazwy, masy, danych producenta  wędlin – wykazu składników  drobiu – daty ważności, kategorii, stanu w którym mięso wprowadza się do obrotu, numeru rejestracyjnego rzeźni lub zakładu rozbioru  jaj – klasy wagowej, klasy jakości, daty ważności, metody chowu. 21.Przyczyny kwestionowania oznaczeń artykułów rolno-spożywczych oferowanych do sprzedaży luzem

nieprzestrzeganie przepisów o cenach posługiwanie się wagami z nieaktualnymi, nieczytelnymi cechami legalizacji niewłaściwe warunki przechowywania nieprawidłowy stan sanitarno-porządkowy 22.Inne nieprawidłowości ujawnione w trakcie kontroli produktów żywnościowych

294 żądania usunięcia uchybień 277 decyzji wycofujących towary z obrotu bądź nakazujące usunięcie uchybień 583 mandaty karne na kwotę zł 23.Działania Inspekcji Handlowej w toku kontroli (2011r.)

82 decyzje nakładające kary pieniężne 18 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń do Wydziałów Karnych Sądów Rejonowych 8 zawiadomień o podejrzeniu popełnienia występku 24.Postępowanie poinspekcyjne (2011r.)

25. Porady i instruktaże

26.Cel kontroli Eliminowanie z obrotu towarów o niewłaściwej jakości w tym zafałszowanych, nieprawidłowo oznaczonych.