ROLNICTWO I KLIMAT Elżbieta Lenarczyk – Społeczny Instytut Ekologiczny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

? ? Ogrzewanie Domu Skąd bierze się energia cieplna?
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
EFEKT CIEPLARNIANY ( efekt szklarni )
Projekt Green Stream Patronat Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
Tworzenie nowego międzynarodowego porozumienia EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Zmiany klimatu.
Dieta energetyczna - dlaczego?
Ograniczenia dla przemysłu energetycznego
TEMAT: PODSTAWOWE ŹRÓDŁA I SKUTKI ZANIECZYSZCZEŃ ATMOSFERY
GLOBALNE OCIEPLENIE KLIMATU
Efekt cieplarniany.
PAŃSTWOWY MONITORING ŚRODOWISKA
Wykonały: Sandra Bołądź Dominika Trusewicz
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Ministerstwo Gospodarki
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Zmiany Klimatyczne.
Karolina Kopczyńska i Ola Lichocka
EKOWAT Robert Specht sp. j.
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Zbuczyn
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Środowisko naturalne, a działalność człowieka
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
BIOPALIWA.
BIOLOGIA Efekt cieplarniany.
Nasze życie, życie zwierząt oraz roślin zależy całkowicie od energii słonecznej. Ludzkość używa energii, aby się odżywiać, podróżować, ogrzewać, produkować.
Co to jest globalne ocieplenie?
Krzysztof Zaręba Pełnomocnik Rządu ds. Promocji
Karolina Kopczyńska i Ola Lichocka
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Jaką rolę pełnią drzewa?
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
problem ocieplania klimatu nierozerwalnie związany jest z funkcjonowaniem geosystemu, tj. skomplikowanej współzależności procesów zachodzących w litosferze,
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
ZAGŁADA LASÓW RÓWNIKOWYCH
Grupa Chemiczna.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
1 Środowisko Europy PLAN 1.Wprowadzenie 2.Rozwój gospodarczy i związane z nim presje na środowisko 3.Kierunki rozwoju środowiska 4.Podsumowanie.
„Globalna zmiana klimatu – wyzwaniem dla ludzkości”
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
Kwaśne deszcze Autor: Krzysztof Wójt, IId G.
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Biogaz Biogaz powstaje w procesie beztlenowej fermentacji odpadów organicznych, podczas której substancje organiczne rozkładane są przez bakterie na związki.
Potrzeba zwiększenia retencji poprzez odtworzenie istniejącej infrastruktury. Autor: Szymon Wiener Opole, r.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Ekologia wokół nas..
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Gospodarowanie wodami podziemnymi na obszarach dolinnych Małgorzata Woźnicka Państwowy Instytut Geologiczny- Państwowy Instytut Badawczy.
Efekt cieplarniany.
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Czyli: Co w trawie piszczy?
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
Fizyka a ekologia.
Efekt cieplarniany.
Katarzyna krywańska Agnieszka Kulpaczyńska Anna pysanchyn
Kto przyczynia się do efektu cieplarnianego?
Prognozy przewidują, że jeśli tempo emisji dwutlenku węgla utrzyma się, to w ciągu lat może nastąpić wzrost powierzchniowej temperatury Ziemi o ok.
Co każdy z nas może zrobić dla ochrony klimatu
Ślad węglowy i ochrona środowiska
Zmiany środowiska Ziemi w ostatnich 30 latach
Niedożywienie.
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

ROLNICTWO I KLIMAT Elżbieta Lenarczyk – Społeczny Instytut Ekologiczny

Rolnictwo to? Najważniejsza działalność gospodarcza z punktu widzenia: ekonomicznego, społecznego, zachowania zasobów przyrodniczych

Rolnictwo – najważniejsza działalność gospodarcza 60% ludności świata na roli utrzymuje się z rolnictwa Ponad połowa powierzchni ziemi jest wykorzystywana do celów rolniczych Ilość oraz jakość produkcji i konsumpcji mają największy wpływ na zdrowie społeczeństw i na stan środowiska

Rolnictwo i produkcja żywności Obecny system produkcji żywności przyczynia się do: zmian klimatycznych dewastacji przyrody zatrucia środowiska braku wody chorób cywilizacyjnych biedy i niesprawiedliwości Ten system jest chory

Rolnictwo i produkcja żywności dziś: Miliard mieszkańców Ziemi cierpi na głód a jednocześnie otyłość jest powszechną chorobą cywilizacyjną Zachowując obecny system rolnictwa już za 50 lat ludzkość nie będzie w stanie sama się wyżywić Intensywna produkcja rolna doprowadziła do zniszczenia lasów, zasobów wodnych, urodzajności gleb, bioróżnorodności dzikiej i rolniczej, tradycyjnego rolnictwa

Rolnictwo to: OFIAR GŁÓWNYCH NARZĘDZI SPRAWCÓW OCHRONY JEDNA Z NAJWIĘKSZYCH OFIAR ZMIAN KLIMATU JEDNO Z NAJWAŻNIEJSZYCH NARZĘDZI OCHRONY KLIMATU JEDEN Z GŁÓWNYCH SPRAWCÓW ZMIAN KLIMATU Rolnictwo to:

Rolnictwo sprawca zmian klimatycznych Biologiczne procesy związane z produkcją rolną są źródłem emisji dwóch podstawowych gazów cieplarnianych: metanu (CH4) i podtlenku azotu (N2O) Mają one odpowiednio 21 i 310 razy silniejszy wpływ na ocieplanie się klimatu niż CO2

Rolnictwo sprawca zmian klimatycznych Bezpośrednia emisja gazu cieplarnianego (GHG) związana z produkcją rolną stanowi 14% globalnej emisji tego gazu do atmosfery W połączeniu z emisją wynikającą z: niszczenia zasobów leśnych pod uprawy rolne, emisją z procesów produkcji, pakowania, dystrybucji, transportu, utylizacji i innych procesów związanych z produkcją i konsumpcją żywności EMISJA GAZÓW CIEPLARNIANYCH PRZEKRACZA 40% CAŁKOWITEJ EMISJI ŚWIATOWEJ

Rolnictwo sprawca zmian klimatycznych Emisja metanu i podtlenku azotu wzrosła od 1990 roku o ponad 17% Przewiduje się, że do roku 2030 wzrośnie o dalsze 35-60% Główną przyczyną jest wzrost stosowania nawozów chemicznych i intensywny chów zwierząt gospodarskich.

Rolnictwo – sprawca zmian klimatycznych źródła emisji GHG z rolnictwa Użytkowanie ziemi, gospodarowanie glebą Metan z hodowli zwierzęcej Wycinka i palenie lasów Uprawy ryżu, gospodarowanie nawozami Pozostałe

Rolnictwo sprawca zmian klimatycznych intensyfikacja rolnictwa = wzrost stosowania nawozów mineralnych w ciągu ostatnich 40 lat z 11 do 91 mln ton Chiny - 40% / Afryka - 2% światowej produkcji Produkcja nawozów mineralnych - energochłonna/ wysoką emisja - rocznie do 600 mln ton CO2 (1,2% światowej emisji GHG)

Rolnictwo – sprawca zmian klimatycznych Raport ENA (Europejska ocena azotu): emisja azotu do atmosfery z rolnictwa ma znacznie większy wpływ na zmiany klimatu niż dotychczas sądzono produkcja zwierzęca - jeden z najsilniejszych czynników ostatnie 40 lat wzrost konsumpcji mięsa o 77% produkcja mięsa = 18% emisji GHG

Rolnictwo sprawca zmian klimatycznych Emisję CO2 powoduje transport produktów rolnych na duże odległości Unia Europejska - największy importer produktów rolnych

Rolnictwo ofiara zmian klimatycznych Skutki zmian klimatycznych odczują przede wszystkim rolnictwo i systemy żywnościowe Wg ostatnich badań (Kanada 2011 r.) nie ma szans na ograniczenia ocieplenia do 2oC należy się liczyć z ociepleniem o 3-4oC Skutki: dramatyczna utrata biologicznej różnorodności całkowita zmiana globalnego systemu produkcji żywności wyludnienie całych regionów Ziemi

Rolnictwo – ofiara zmian klimatycznych Wzrost o 2oC zagrozi produkcji rolnej w skali globalnej Szczególnie ucierpią: Afryka, Ameryka Łacińska, Azja Południowa Prognoza - 2,6 miliarda drobnych rolników straci możliwości egzystencji

Rolnictwo – ofiara zmian klimatycznych Poziom opadów w UE kwiecień 2011r. (analiza 75 dniowa) Kolor brązowy = obszary poniżej sezonowej normy USA stan Texas – kwiecień 2011 r. – największa susza od 44 lat

Rolnictwo – ofiara zmian klimatycznych Zmiany klimatyczne - największe wyzwaniem w ciągu 10 000 lat historii rolnictwa Skutki zmian klimatycznych to: susza i powodzie, huragany, tornada, podnoszenie się poziomu mórz, zasolenie wód gruntowych, intensywne burze i ulewy, zanikanie gatunków, rozprzestrzenianie się znanych i nieznanych chorób

Rolnictwo – ofiara zmian klimatycznych Zmiana klimatu przyczynia się do m.in. zanikania rolniczej bioróżnorodności – gwarancji naszego przetrwania i bezpieczeństwa żywnościowego Co rok ginie bezpowrotnie 2% proc. zasobów genetycznych roślin użytkowych Od początku XX wieku utraciliśmy 75% zasobów genetycznych w rolnictwie

Rolnictwo – narzędzie ochrony klimatu Zastępowanie paliw kopalnych biomasą Zmniejszenie emisji GHG Składowanie CO2 w glebie

Rolnictwo narzędzie ochrony klimatu może wychwytywać CO2 zatrzymywać CO2 składować CO2 w glebie wiązać CO2 w roślinach w procesie fotosyntezy Wg. badań RODALE INSTITUE z USA: przekształcenie 10 000 średnich amerykańskich gospodarstw na ekologiczne, zmniejszyłoby ilość emisji CO2 o tyle, co likwidacja 1 100 000 samochodów

Rolnictwo – narzędzie ochrony klimatu Zmniejszenie emisji GHG / zwiększenie absorpcji CO2 trwałe łąki i pastwiska - zatrzymują CO2 w glebie i w niskiej, wieloletniej roślinności, ekologiczny chów zwierząt – m.in. zmniejsza potrzebę stosowania nawozów mineralnych - ograniczanie emisji N2O

Rolnictwo – narzędzie ochrony klimatu   zmniejszenie emisji GHG / zwiększenie absorpcji CO2 uprawa międzyplonów i płodozmian = zwiększenie fotosyntezy; wzbogacenie gleby w związki organiczne lepsze gospodarowanie glebą - m.in. ochrona mokradeł / uprawa wybranych roślin np. trzcina, zamiast odwadniania Produkcja energii odnawialnej z biomasy i w biogazowaniach unowocześnianie gospodarstw rolnych zmniejszenie konsumpcji i produkcji mięsa

Rolnictwo – narzędzie ochrony klimatu  Zmniejszenie emisji GHG / zwiększenie absorpcję CO2 Rolnictwo ekologiczne nawozy organiczne, płodozmian, wsiewki i poplony, odchwaszczanie mechaniczne, bez chemicznych środków ochrony roślin, bioróżnorodność, odejście od wielohektarowych monokultur, zwiększanie warstwy próchniczej Jedna tona próchnicy wyłapuje z atmosfery 1,8 ton CO2

Rolnictwo narzędzie ochrony klimatu Wybierając produkty rolnictwa ekologicznego przyczyniasz się do ochrony klimatu!

Cogito ergo eco sum MYŚLĘ, WIĘC EKOLOGICZNY JESTEM