Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta
Ankietą objęto 325 uczniów, w tym: 124 uczniów klas I – III szkoły podstawowej 90 uczniów klas IV – VI szkoły podstawowej 111 uczniów klas I – III gimnazjum
Pytanie 1. Czy zjadłeś(zjadłaś) dzisiaj w domu pierwsze śniadanie?
Pytanie 2 Czy masz dzisiaj drugie śniadanie składające się z kanapek?
Pytanie 3 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś owoc lub warzywo?
Pytanie 4 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś napój?
Pytanie 4 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś napój?
Pytanie 4 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś napój?
Pytanie 5 Czy masz dzisiaj w zestawie śniadaniowym słodycze?
Pytanie 6 Czy masz dzisiaj w szkole chipsy lub chrupki? Ilość odpowiedzi twierdzących Wśród uczniów klas I - III SP - 1 Wśród uczniów klas IV - VI SP - 4 Wśród uczniów klas I - III GIM - 2
Pytanie 7 Czy jesz obiady w stołówce szkolnej?
Wnioski Większość uczniów ( 72 %) korzysta z obiadów w stołówce szkolnej. Grupą odżywiającą się najzdrowiej jest grupa uczniów klas IV – VI (najwięcej z nich zadeklarowała, że ma owoc lub warzywo w szkole, 75 % z nich miało w szkole zdrowe napoje – wodę, soki lub herbatę, natomiast najmniej w tej grupie zadeklarowano słodyczy w zestawie śniadaniowym. Nikt z uczniów nie miał w szkole napojów energetycznych i izotonicznych, a tylko niewielu zadeklarowało posiadanie słodzonych napojów gazowanych.
Wnioski c.d. Niepokojące jest to, że są uczniowie, którzy nie jedzą śniadań w domu i nie mają ze sobą drugiego śniadania, a wśród gimnazjalistów są tacy, którzy oprócz tego nie jedzą też obiadów w stołówce szkolnej. W całej szkole tylko 7 uczniów miało w tym dniu chipsy lub chrupki. Wyniki ankiety są zadowalające, ale warto dążyć do sytuacji, w której każdy uczeń przychodzi do szkoły po śniadaniu, ma zdrowe drugie śniadanie oraz zdrowy napój (najlepiej wodę niegazowaną)
Rozporządzene Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r Rozporządzene Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256)