Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Advertisements

TEORIA I PRAKTYKA EDUKACJI UCZNIÓW ZDOLNYCH Realizacja przez szkoły zadań związanych z kształceniem i promowaniem uczniów szczególnie uzdolnionych w latach.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Rekrutacja Rok szkolny 2016/2017. Postanowienie Śląskiego Kuratora Oświaty Nr OP-DO z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie terminów przeprowadzania.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Postanowienie Śląskiego Kuratora Oświaty w Katowicach z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie terminów składania dokumentów i terminów rekrutacji uczniów.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy Warszawa, 24 luty 2016 r. Elektroniczny system rekrutacji do gimnazjów na rok szkolny 2016/2017.
Zmiany dotyczące zasad kierowania uczniów do Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapii (MOS) Konferencja dla dyrektorów, doradców zawodowych i pedagogów gimnazjów.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Wybrane wyniki okresowej analizy realizowania przez szkołę zadań związanych z kształceniem i promowaniem uczniów szczególnie uzdolnionych w latach 2006/2007.
Egzamin Gimnazjalny Podstawa prawna Rozdział 3b Ustawy z dnia r. o systemie oświaty z późniejszymi zmianamiUstawy Rozporządzenie MEN z.
Przemoc w szkole Przemysław Urbański Mikołaj Wesołowski Dawid Zawadzki.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii nr 2 w Szczecinie jest placówką koedukacyjną - dla dziewcząt i chłopców - uczęszczających do Gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
WYDZIAŁ OSWIATY URZEDU MIASTA POZNANIA REKRUTACJA ZASADY REKRUTACJI DO SZKÓŁ PONADGIMAZJALNYCH WSPOMAGANEJ SYSTEMEM KOMPUTEROWYM.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 im. Jana Długosza w Radomiu ul. Sobieskiego 12 tel.: (48) fax: (48)
Projekt Śląskie. Inwestujemy w talenty – II edycja realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata Urząd.
Sprawozdanie z ankiety kierowanej do uczniów dotyczącej bezpieczeństwa w szkole.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Gimnazjum w Zespole Szkół w Niedźwiadzie Górnej. Na zebraniu uczniowie zapoznali się z programem „ Talentowisko” oraz regulaminem konkursu „Spółdzielnia.
zmiany od września w naszych placówkach
REFORMA EDUKACJI DOBRA SZKOŁA Na podstawie ustaw USTAWA z dnia 14 grudnia 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017.

Sześciolatek idzie do szkoły
Zajęcia pozalekcyjne w ramach działalności Szkolnych Klubów Sportowych
Śniadanie daje Moc.
WYNIKI EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH IM. MJRA H
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego
Programy nauczania.
Wnioski z przeprowadzonej ankiety:
Dlaczego śniadania są takie ważne?
PROJEKT EDUKACYJNY W GIMNAZJUM STO KATOWICE
Czy według Państwa potrzebne są w szkole zajęcia dodatkowe?
Akty prawne Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo Oświatowe (Dz.U. z 2017r., poz. 60) w nawiązaniu do ustawy z dnia 7.
REFORMA EDUKACJI
Sześciolatek idzie do szkoły
Zasady zdrowego odżywiania
Szkoła Podstawowa nr 11 im. Henryka Sienkiewicza
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo
Klasa IIIB.
Świetlice szkolne w rzeczywistości prawnej
Nasze Miniprzedsiębiorstwo - Jasmin-FIO LVI Liceum Ogólnokształcące im
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych
Egzamin ucznia klasy ósmej
SZKOLNE MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „ŁASUCH”
KONFERENCJA „Ogólnopolski Dzień Tornistra”
HISTORIA 2009-Rozpoczęcie działań dla tworzenia Szkoły Promującej Zdrowie 2010-przyjęcie Zespołu Szkół nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Brzegu.
ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FOTORELACJI Z UDZIAŁU UCZNIÓW KL
Informacja o stanie realizacji wybranych zadań oświatowych w Gminie Janowiec Kościelny w roku szkolnym 2016/2017.
Miniprzedsiębiorstwo
Problemy młodzieży i z młodzieżą okresu dorastania
Ocena pracy nauczyciela i dyrektora
Tematy zadań. W załączeniu plik z danymi.
W kwietniu nasza szkoła przystąpiła do realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE. Głównym celem tego ogólnopolskiego projektu edukacyjnego jest promocja zdrowego.
NA TEMAT BEZPIECZNEGO Z KORZYSTANIA Z MEDIÓW
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków
Priorytet MEN na rok szkolny 2017/2018
Projekt pod tytułem: ,,Stop Smog”
CAFE DECOR Inspiruje nas kawa.
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych 2019/2020
Szkoła Podstawowa nr 225 im. Józefa Gardeckiego w Warszawie
Akty prawne Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo Oświatowe (Dz.U. z 2017r., poz. 60) w nawiązaniu do ustawy z dnia 7.
„Opracowanie przedmiotowego programu nauczania, ze szczególnym uwzględnieniem kształtowania kompetencji kluczowych u uczniów” Opracowanie Alina Szeloch.
E G Z A M I N GIMNAZJALNY.
Akty prawne Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo Oświatowe (Dz.U. z 2017r., poz. 60) w nawiązaniu do ustawy z dnia 7.
Zapis prezentacji:

Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta

Ankietą objęto 325 uczniów, w tym: 124 uczniów klas I – III szkoły podstawowej 90 uczniów klas IV – VI szkoły podstawowej 111 uczniów klas I – III gimnazjum

Pytanie 1. Czy zjadłeś(zjadłaś) dzisiaj w domu pierwsze śniadanie?

Pytanie 2 Czy masz dzisiaj drugie śniadanie składające się z kanapek?

Pytanie 3 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś owoc lub warzywo?

Pytanie 4 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś napój?

Pytanie 4 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś napój?

Pytanie 4 Czy masz dzisiaj w szkole jakiś napój?

Pytanie 5 Czy masz dzisiaj w zestawie śniadaniowym słodycze?

Pytanie 6 Czy masz dzisiaj w szkole chipsy lub chrupki? Ilość odpowiedzi twierdzących Wśród uczniów klas I - III SP - 1 Wśród uczniów klas IV - VI SP - 4 Wśród uczniów klas I - III GIM - 2

Pytanie 7 Czy jesz obiady w stołówce szkolnej?

Wnioski Większość uczniów ( 72 %) korzysta z obiadów w stołówce szkolnej. Grupą odżywiającą się najzdrowiej jest grupa uczniów klas IV – VI (najwięcej z nich zadeklarowała, że ma owoc lub warzywo w szkole, 75 % z nich miało w szkole zdrowe napoje – wodę, soki lub herbatę, natomiast najmniej w tej grupie zadeklarowano słodyczy w zestawie śniadaniowym. Nikt z uczniów nie miał w szkole napojów energetycznych i izotonicznych, a tylko niewielu zadeklarowało posiadanie słodzonych napojów gazowanych.

Wnioski c.d. Niepokojące jest to, że są uczniowie, którzy nie jedzą śniadań w domu i nie mają ze sobą drugiego śniadania, a wśród gimnazjalistów są tacy, którzy oprócz tego nie jedzą też obiadów w stołówce szkolnej. W całej szkole tylko 7 uczniów miało w tym dniu chipsy lub chrupki. Wyniki ankiety są zadowalające, ale warto dążyć do sytuacji, w której każdy uczeń przychodzi do szkoły po śniadaniu, ma zdrowe drugie śniadanie oraz zdrowy napój (najlepiej wodę niegazowaną)

Rozporządzene Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r Rozporządzene Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256)