TRENER KADR SEKTORA TURYSTYCZNEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekty systemowe wspierające kierunki zmian w kształceniu zawodowym
Advertisements

CL Consulting i Logistyka Sp. z o.o.
Po co ? Wprowadzenie standardów usług edukacyjno – szkoleniowych w Małopolsce jest niezbędne dla stworzenia spójnego i efektywnego systemu edukacji pozaformalnej.
E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
Ocena jakości pracy Doradcy zawodowego CEN w Białymstoku.
Specjalność: Kompleksowe Sterowanie Jakością
Nowoczesne poradnictwo zawodowe Włodzimierz Trzeciak
Perspektywa uczenia się przez całe życie 3 marca 2011.
Ewa Miłuch - Szewczyk konsultant Dzielenie się swoją wiedzą Wiedza jest podstawą zarządzania instytucjami, placówkami obecnego XXI wieku Pracownik i pracodawca.
Certyfikacja Kompetencji Informatycznych w standardzie ECCC
ABC e-learningu.
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
1. Zarządzanie pracą we współczesnej firmie.
Doskonalenie podstawprogramowych kluczemdo modernizacjikształcenia zawodowego Warszawa 11 października 2012 r.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Szkolnictwo Wyższe i Nauka Priorytet IV Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Departament Wdrożeń i.
Struktura egzaminu zawodowego
co po gimnazjum ? Wybierz swoją przyszłość Przygotowała:
EDUKACJA ZAWODOWA W PRAKTYCE
Projekty systemowe i konkursowe realizowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej na rzecz kształcenia zawodowego i ustawicznego Katowice, 29 października.
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Krajowe Ramy Kwalifikacji w Szkolnictwie Wyższym
MODU Ł Kszta ł cenie ustawiczne i mobilno ść zawodowa Klasa II.
Date © AchieveGlobal, Inc LEARN. PERFORM. GROW. Szkolenia, które przynoszą rezultaty.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Nowa jakość doskonalenia – wsparcie rozwoju szkół w powiecie mieleckim POWIAT MIELECKI / CENTRUM KSZTAŁCENIA PRAKTYCZNEGO I DOSKONALENIA NAUCZYCIELI Wspomaganie.
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Wojewódzki Urząd Pracy w Szczecinie Założenia do Planów Działania Priorytetu VII PO KL na 2013 rok.
Już dawno minęły te czasy, kiedy od pracownika wymagano głównie wykształcenia kierunkowego, a dodatkowe umiejętności odgrywały znikomą lub prawie żadną.
„AKADEMIA WIEKU ŚREDNIEGO – akademicki model kształcenia ustawicznego osób w wieku 50+” Projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
ŁCDNiKP 824/rz Akredytacje Łódzkiego Kuratora Oświaty dla placówki doskonalenia i pozaszkolnych form kształcenia ustawicznego Certyfikat ISO 9001 (od 2002)
Treści kształcenia.
Transport i logistyka Studia II stopnia Katedra Transportu.
MOBILNOŚĆ SZKOLNEJ KADRY EDUKACYJNEJ… CZYLI JAK ZDOBYĆ „KASĘ” NA NAUKĘ W INNYCH KRAJACH… …I W JAKI SPOSÓB POZNAWAĆ INNE KULTURY NIE BĘDĄC ROCKEFELLEREM…
BRANŻOWA INFORMACJA ZAWODOWA (konspekt webinarium)
Znaczenie doradztwa zawodowego w nowej perspektywie finansowej Kraków, 27 marca 2015 r.
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
Szkolnictwo zawodowe w opinii uczniów w świetle wybranych wyników badań Iwona Gruczyńska, Waldemar Dubla.
5. Kształcenie praktyczne zawodowe
Z A R Z Ą D Z A Ć Potrafię PRAKTYCZNIE WYŻSZA SZKOŁA ZARZĄDZANIA OCHRONĄ PRACY W KATOWICACH.
Misja Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Prowadzimy działalność naukowo-badawczą oraz kształcimy bazując.
Finansowanie kształcenia zawodowego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Badanie potencjału województwa pomorskiego w zakresie zróżnicowania.
Ogólne informacje o Funduszach Europejskich na lata Marzec, 2013 r.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
SYRIUSZ – KONFERENCJA PSZ 2011 Monika Zawadzka Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich Partner Konferencji.
OCENA INSTYTUCJONALNA W ŚWIETLE AKTUALNYCH KRYTERIÓW OCENY JAKOŚCI Stanisław Kondracki Ekspert Polskiej Komisji akredytacyjnej Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny.
Specjalność INNOWACYJNY BINZES Katedra Informatyki Ekonomicznej Katedra Przedsiębiorczości i Zarządzania Innowacyjnego Katowice,
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
Projekt „Opracowanie założeń merytorycznych i instytucjonalnych wdrażania KRK oraz Krajowego Rejestru Kwalifikacji dla uczenia się przez całe życie” Polska.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Powiatowy Urząd Pracy Powiatowy Urząd Pracy w Zgorzelcu w Zgorzelcu Centrum Informacji i Aktywizacji Zawodowej i Aktywizacji Zawodowej.
Model absolwenta dr Jolanta Barbara Jabłonkowska 1.
Podstawowe informacje o projekcie Nazwa projektu: „Europejskie kompetencje i jakość kształcenia osób dorosłych w dobie globalizacji” Okres realizacji:
Doradztwo zawodowe jako ważny element planowania kariery zawodowej uczniów w obliczu wyzwań rynku pracy. Przykłady dobrych praktyk na podstawie projektów.
PROJEKT: NAUKA, PRAKTYKA, PRACA
Harmonogram naborów wniosków o dofinansowanie na 2015 rok w trybie konkursowym w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Możliwości rozwoju kompetencji osób dorosłych – system bonów szkoleniowych i znak jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno - Szkoleniowych.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
OŚRODKI DOKSZTAŁCANIA I DOSKONALENIA ZAWODOWEGO.
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
TRENER KADR SEKTORA TURYSTYCZNEGO
MARKETING INTERNETOWY
Projekt: JAK SKUTECZNIE I EFEKTYWNIE UCZYĆ DOROSŁYCH WE WSPÓŁCZESNEJ EUROPIE Nr projektu: PL01-KA mgr Elżbieta Tomaszewska – koordynator.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
CEL I SPECYFIKA KONKURSU W RAMACH
Zapis prezentacji:

TRENER KADR SEKTORA TURYSTYCZNEGO czerwiec 2018 TRENER KADR SEKTORA TURYSTYCZNEGO

Projekt Trener kadr sektora turystycznego dofinansowany z programu Erasmus+. Realizowany w akcji 2 Partnerstwa strategiczne w sektorze Kształcenia i szkolenia zawodowe.

Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii WSTiE jest stabilną i uznaną marką wśród uczelni wyższych na rynku edukacyjnym Europy. Studia licencjackie, inżynierskie i magisterskie to wysoka jakość kształcenia, która została potwierdzona licznymi nagrodami, akredytacjami i certyfikatami. Wśród uczelni wyższych wyróżnia nas kreatywność i innowacyjność w tworzeniu atrakcyjnych perspektyw zawodowych. Naszą misją jest gwarantowanie absolwentom kompleksowego wykształcenia w oparciu o aktualną wiedzę praktyków biznesu.

Oferta edukacyjna Studia licencjackie (turystyka i rekreacja, politologia – I stopień) Studia magisterskie (turystyka i rekreacja – II stopień) Studia inżynierskie (informatyka – I stopień) Studia podyplomowe Studia MBA Kursy i szkolenia Praktyki i staże

Synteza zawodu Trener branży HORECA bierze aktywny udział w konsultacji, projektowaniu, tworzeniu i przygotowaniu szkoleń dla osób wykonujących zawody w branży HORECA. Odpowiada także za ich organizację, realizację i ewaluację. Zapewnia jakość procesu szkolenia oraz nadawanie kwalifikacji w ramach edukacji pozaformalnej i uczenia się w miejscu pracy. Dokonuje analizy potrzeb i problemów, dopasowuje narzędzia do wymagań danej grupy.

Synteza zawodu Nazwy zwyczajowe: Trener branży HORECA gromadzi i opracowuje bazę materiałów metodycznych, pomocy dydaktycznych oraz innych narzędzi niezbędnych w procesie uczenia się. Uczestniczy również w projektowaniu prezentacji multimedialnych i innych interaktywnych form, wykorzystywanych w nauczaniu. Dobiera odpowiednie techniki i narzędzia multimedialne do materiału i celów kształcenia oraz ocenia ich skuteczność. Nazwy zwyczajowe: coach HORECA trener branży gastronomicznej trener branży turystycznej trener HORECA doradca HORECA

Opis pracy Trener branży HORECA: przeprowadza analizę potrzeb szkoleniowych związaną z danym zawodem; dba o stworzenie spójnej koncepcji szkolenia z wykorzystaniem narzędzi odpowiadających specyficznym potrzebom grupy docelowej; stale pogłębia wiedzę z wybranej dziedziny.

Opis pracy Narzędzia multimedialne Celem pracy trenera branży HORECA jest przeprowadzenie szkolenia dla pracowników określonej specjalizacji zgodnie z przyjętym programem i według ustalonych warunków. Działalność trenera branży HORECA ponadto polega na tworzeniu merytorycznej zawartości multimedialnej materiałów dydaktycznych we współpracy z programistami i grafikami. Narzędzia multimedialne quizy samouczki filmy instruktażowe chmury wyrazów multimedialne prezentacje animacje

Sposoby wykonywania pracy Praca trenera branży HORECA opiera się przede wszystkim na: analizie rynku edukacji dla osób dorosłych, analizie luk kompetencyjnych w zespołach, opracowywaniu szkoleń pod konkretne potrzeby (kursy „szyte na miarę”), współtworzeniu materiałów dydaktycznych, w tym multimedialnych dla branży.

Sposoby wykonywania pracy Osoba zatrudniona w charakterze trenera branży HORECA podejmuje obowiązki należące zwykle do kilku specjalistów, takich jak chociażby: specjalistów do spraw szkoleń – analiza luk kompetencyjnych, stworzenie programu ramowego szkoleń; trenera – tworzenie materiałów merytorycznych, dobór środków i narzędziu edukacyjnych, prowadzenie szkolenia i ewaluacja uczestników; dydaktyków multimedialnych – dobór innowacyjnych form kształcenia przez całe życie dla pracowników branży HORECA – multimedia. W działalności zawodowej trener branży HORECA wykorzystuje przede wszystkim sprzęt komputerowy oraz urządzenia peryferyjne wejściowe i wyjściowe, urządzeń wejścia i wyjścia, a także interfejsy urządzeń peryferyjnych. Praca trenera branży HORECA może mieć charakter zarówno zespołowy jak i indywidualny, niezależnie od tego czy jest prowadzona w dużych czy małych firmach, instytucjach czy placówkach kształcenia zawodowego. Praca w zawodzie odbywa się z reguły w ustalonych godzinach. Trwa zwykle 8 godzin na dobę i wykonywana jest zwykle w ciągu dnia. W przypadku realizacji dużej liczby zleceń przez pracodawcę możliwa jest praca w godzinach nadliczbowych oraz w dni wolne od pracy (co związane jest ze specyfiką branży HORECA, choć branżowo czas szkoleniowy raczej nie jest wyznaczany w weekendy – jako momenty największego ruchu turystycznego). Trener branży HORECA może także prowadzić własną działalność gospodarczą, dostarczając dedykowane rozwiązania samodzielnie.

Zadania zawodowe Z1 Identyfikowanie, analizowanie i diagnoza potrzeb szkoleniowych pracowników z branży HORECA. Z2 Projektowanie rozwiązań szkoleniowych odpowiadających potrzebom danej grupy zawodowej. Z3 Opracowanie obudowy dydaktycznej do realizacji określonego programu szkolenia dla pracowników branży HORECA. Z4 Realizacja szkolenia zawodowego dla branży HORECA. Z5 Ewaluacja procesu szkolenia. Z6 Dokumentowanie procesu szkolenia zgodnie z przyjętymi procedurami i potrzebami klienta. Z7 Analiza i ocena kompetencji na podstawie doświadczeń szkoleniowych. Z8 Prowadzenie procesów doradczych i formułowanie rekomendacji. Z9 Prowadzenie rozmów ze zleceniodawcą, przejrzyste komunikowanie zakresu wykonywanych usług i działań niezbędnych przy ich realizacji.

Kompetencje specyficzne trenerów branży HORECA szkolących w wybranych zawodach i na wybranych stanowiskach Opis trenera branży HORECA zakłada, że nabędzie on kluczowe kompetencje do wykonywania zadań zawodowych niezależnie od zawodu, w którym się będzie specjalizował. Jednak specyfika branży HORECA i stanowisk w nich występujących wymaga od trenera dużej wiedzy związanej z danym zawodem. Aby być wiarygodnym dla osób, które szkoli, musi mieć zaawansowane umiejętności z danej dziedziny. Główny nacisk w tej branży jest stawiany na umiejętności praktyczne. Zawody: Na potrzeby niniejszego projektu wybrano trzy zawody, w których trener branży HORECA może dostarczać sprofilowanych szkoleń i kursów: trener branży HORECA dla kucharzy, trener branży HORECA dla kelnerów, trener branży HORECA dla barmanów/ baristów/ sommalierów.

Kompetencje specyficzne trenerów branży HORECA szkolących w wybranych zawodach i na wybranych stanowiskach W zależności od obszaru szkolenia trener powinien być czynnym profesjonalistą w zawodzie – tylko wówczas ma możliwość zbudowania z jednej strony pewnego trenerskiego autorytetu, a z drugiej w sposób profesjonalny przygotować szkolenie dla uczestników (uwzględniając specyfikę branży, uwzględniając trendy światowe, pokazując ciekawostki i inspirując branżowo). KUCHARZ KELNER BARMAN POKOJÓWKA RECEPJONISTA KIEROWNIK SALI ZAOPATRZENIOWIEC MENADŻER HORECA POMOC KUCHENNA CONCIERGE

Model kompetencji trenera branży HORECA Specyfika branży HORECA związana m.in. z czasem pracy, dużymi obciążeniami fizycznymi, zmieniającymi się trendami i preferencjami klientów, a także wzrostem konkurencyjności powoduje, że wyzywania stające przed osobami tworzącymi i realizującymi szkolenia w tej branży są duże. Kompetencje trenerskie można określić jako sumę doświadczeń, zdolności, umiejętności, sposobów zachowania i wiedzy korelujących z odpowiednimi cechami osobowości. Są one ściśle powiązane z praktyką i rozwojem zawodowym.

Model kompetencji trenera branży HORECA Trener branży HORECA powinien: znać specyfikę branży i stale monitorować sektor hotelarsko-gastronomiczny, identyfikować specyficzną dynamikę dla danego stanowiska, analizować trendy w celu przedstawienia oferty i narzędzi edukacyjnych, rozumieć kompetencje branżowe, aby określać kompetencje i potrzebę ich kształcenia, zmotywować i nadać kierunek rozwoju danej osoby w HORECA. Trener branży HORECA poprzez zadania zawodowe musi uwzględnić specyfikę branży, dla której dedykuje rozwiązania. Ważne jest więc stałe monitorowanie sektora hotelarsko- gastronomicznego zarówno pod katem oczekiwań i potrzeb pracodawców, jak i specyficznych wymagań pracowników. Kluczowa jest również identyfikacja specyficznej dynamiki dla danego stanowiska. Dogłębna analiza pozwoli na przedstawienie oferty i narzędzi odpowiadających możliwością danej grupy w zakresie przyswojenia danej wiedzy i umiejętności w sposób przyjazny i przejrzysty. Niezwykle istotne jest także rozumienie kompetencji branżowych danej grupy. Brak znajomości rynku gastronomicznego i hotelarskiego może powodować błędnie określane niskie kompetencje i potrzebę ich kształcenia. Przede wszystkim więc powinien znać branże i być takim coachem, który potrafi zmotywować i nadać kierunek rozwoju danej osoby osadzonej w HORECA.

Profil kompetencyjny trenera branży HORECA Poziom wykształcenia Kompetencje trenerskie Doświadczenie specjalistyczne Cechy osobowości Trener branży HORECA

Model kompetencji trenera branży HORECA Do zadań trenera będzie należało także kształtowanie w klientach takich cech osobistych, które są istotne dla tej branży. Można do nich zaliczyć m.in.: elastyczność, kreatywność, innowacyjność, dyspozycyjność, przedsiębiorczość.

Profil kompetencyjny trenera branży HORECA TRENER SPECJALISTA BRANŻY HORECA * wyróżnione w ramach projektu specjalizacje dla trenera branży HORECA specjalizacja trener zawodów kucharskich trener zawodów barmańskich trener kelnerów zakres zadań szkoli pomoce kuchenne, kucharzy szefów kuchni szkoli barmanów, baristów, sommalierów szkoli kelnerów

Profil kompetencyjny trenera branży HORECA Trener, w zależności od stopnia rozwoju osobistego i poziomu wiedzy oraz doświadczenia, powinien być przygotowany do: samodzielnego projektowania i prowadzenia szkolenia adresowanego do wybranej grupy zawodowej; tworzenia autorskich metod według wybranej specjalizacji tematycznej; wykorzystywania potencjału grupy w tworzeniu nowych ścieżek edukacyjnych; współpracy z organizacjami branżowymi i pracodawcami w wypracowywaniu rozwiązań edukacyjnych dopasowanych do grupy docelowej.

Zawód kucharz Osoby chcące szkolić kucharzy powinny posiadać następujące wykształcenie i doświadczenie zawodowe: minimum wykształcenie gastronomiczne średnie, preferowany egzamin mistrzowski w zawodzie kucharz, ciągłe podnoszenie praktycznej wiedzy i umiejętności HORECA (czynna praca zawodowa w kuchni, udział w targach branżowych HORECA, udział w konkursach branży HORECA, ciągłe podnoszenie praktycznej wiedzy i umiejętności trenerskich (kursy kompetencyjne w tym np. szkolenia dotyczące innowacyjnych metod i narzędzi w dydaktyce, blended learning).

Zawód kucharz Grupa szkolONA Doświadczenie zawodowe kucharza trenera Amatorzy – hobbyści doświadczenie zawodowe w branży HORECA min. 4 lata doświadczenie kucharskie min. 3 lata doświadczenie kucharskie w restauracjach, domach weselnych, hotelowych restauracjach – różnych ośrodkach gastronomicznych Kucharze początkujący doświadczenie kucharskie min. 5 lat w branży HORECA doświadczenie pracy w międzynarodowych zespołach osiągnięcia w krajowych konkursach branżowych KucharzE zaawansowani /profesjonaliści doświadczenie kucharskie min. 8 lat w branży HORECA doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w kuchni (zastępca szefa kuchni, szef kuchni) – min. 2 lata doświadczenie w pracy w międzynarodowym zespole preferowane doświadczenie kierowania międzynarodowym zespołem kucharskim doświadczenie kucharskie w restauracjach, hotelowych restauracjach – prestiżowych miejscach turystyczno-gastronomicznych udział w targach i eventach międzynarodowych branżowych osiągnięcia w konkursach krajowych i międzynarodowych HORECA

Zawód barman Grupa szkoLONA Doświadczenie zawodowe barmana trenera Amatorzy – hobbyści doświadczenie zawodowe w branży HORECA min. 2 lata doświadczenie barmańskie min. 1 rok Barmani początkujący doświadczenie w branży HORECA min. 3 lata doświadczenie na stanowisku barmana/sommaliera/baristy nie mniej niż 2 lata doświadczenie w pracy w międzynarodowych zespołach doświadczenie w różnych miejscach: bary restauracyjne, bary hotelowe, mniejsze lokale gastronomiczne, obsługa imprez i eventów udział w branżowych konkursach krajowych Barmani zaawansowani /profesjonaliści doświadczenie w branży HORECA min. 4 lat doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w branży HORECA np. kierownik Sali, menadżer HORECA  – min. 1 rok doświadczenie na stanowisku barmana/sommaliera/baristy nie mniej niż 3 lata doświadczenie w różnych miejscach: bary restauracyjne, bary hotelowe, mniejsze lokale gastronomiczne, obsługa dużych imprez i eventów doświadczenie w pracy w międzynarodowym zespole udział w branżowych targach międzynarodowych osiągnięcia w branżowych konkursach krajowych i międzynarodowych

Zawód kelner Grupa szkolONA Doświadczenie zawodowe KELNERA trenera KELNERZY początkujący doświadczenie w branży HORECA min. 2 lata doświadczenie na stanowisku kelnera nie mniej niż 1 lata doświadczenie w pracy w międzynarodowych zespołach doświadczenie w różnych miejscach: restauracje, restauracje hotelowe, mniejsze lokale gastronomiczne, obsługa imprez i eventów udział w branżowych konkursach krajowych KELNERZY zaawansowani /profesjonaliści doświadczenie w branży HORECA min. 4 lat doświadczenie w sommalierstwie min. 1 rok doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w branży HORECA np. kierownik Sali, menadżer HORECA  – min. 1 rok doświadczenie na stanowisku kelnera nie mniej niż 3 lata, w tym doświadczenie aranżacji bufetów i obsługi dużych wydarzeń (eventów) doświadczenie w pracy w międzynarodowym zespole udział w branżowych targach międzynarodowych osiągnięcia w branżowych konkursach krajowych i międzynarodowych

Dziękujemy za uwagę! dr Marek Nocoń Ekspert, Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej Lider Projektu