Różne oblicza cukru.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Różne oblicza cukru

Cukier jest słodki i sprawia nam wiele przyjemności, pragniemy, żeby nasze dzieci również jej zaznały, tymczasem... Jest postrzegany jako jedna z najważniejszych przyczyn plagi jaka zalała świat, czyli nadwagi i otyłości. O tym problemie dyskutuje się pod każdą szerokością geograficzną. Warto zadać pytanie jaką rolę w tym wszystkim odgrywają węglowodany.

CO ROZUMIEMY POD POJĘCIEM „CUKIER”? Cukier stołowy – inaczej sacharoza; otrzymywany z buraków lub trzciny cukrowej, wykorzystywany do słodzenia produktów (np. herbaty, ciast);

TYMCZASEM CUKRY TO… Węglowodany, czyli składniki pokarmowe które powinny stanowić główne źródło energii w diecie człowieka; 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii (to mniej niż tłuszcze 1 g = 9 kcal ); Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, co najmniej połowa dostarczanej energii powinna pochodzić z węglowodanów, w większości z węglowodanów złożonych.

WĘGLOWODANY Podstawowy podział węglowodanów: Cukry proste, np. glukoza (cukier we krwi), fruktoza (cukier owocowy); Dwucukry, np. sacharoza (cukier stołowy), laktoza (cukier mleczny); Cukry złożone, np. skrobia, celuloza (zawarte w ziemniakach, ryżu, ziarnach zbóż), błonnik pokarmowy

WĘGLOWODANY Głównym źródłem energii dla człowieka powinny być węglowodany złożone; Należy dążyć do ograniczenia lub wyeliminowania z diety cukrów prostych (zwłaszcza sacharozy, czyli popularnego „cukru stołowego”);

WĘGLOWODANY – ENERGIA DLA MÓZGU I MIĘŚNI Mózg jest niemal całkowicie uzależniony od stałego dostarczania glukozy. U osób dorosłych mózg zużywa dziennie około 140 g glukozy, co stanowi około połowy całkowitego spożycia węglowodanów. Rezerwą energetyczną w organizmie człowieka jest glikogen, substancja powstająca z glukozy, magazynowana w mięśniach i wątrobie.

INDEKS GLIKEMICZNY (IG) Poszczególne węglowodany charakteryzują się swoistą wartością IG; Wartość IG odzwierciedla szybkość, z jaką dany produkt spożywczy podwyższa stężenie glukozy (poziom cukru) we krwi po jego spożyciu; Produkty o wyższym IG mają największy i najszybszy wpływ na poziom glukozy we krwi;

INDEKS GLIKEMICZNY (IG) W rzeczywistości jest to sposób szeregowania żywności zawierającej węglowodany według siły, z jaką podnosi ona po jej spożyciu stężenie cukru we krwi; Skala wartości IG mieści się między 0 a 100, gdzie 100 stanowi IG produktu referencyjnego, jakim jest glukoza;

INDEKS GLIKEMICZNY RÓŻNYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY Glukoza 100 Płatki śniadaniowe 84 Miód 73 Pieczywo białe 70 Pieczywo pełnoziarniste 69 Biały ryż Gotowana ziemniaki Makaron 65 NISKI INDEKS GLIKEMICZNY Płatki owsiane 50 Chleb żytni pełnoziarnisty 40 Groszek zielony Świeże owoce 35 Soczewica 30 Dziki ryż Cieciorka Soja 15 Zielone warzywa <15

INDEKS GLIKEMICZNY (IG) Należy unikać produktów o wysokim IG, zastępując je tymi o niższym IG; Zasada: im produkt mniej przetworzony tym niższy IG;

CUKRY W NASZYM POŻYWIENIU Cukry proste: glukoza fruktoza laktoza maltoza Cukry złożone: Skrobia Sacharoza owoce warzywa produkty mleczne produkty zbożowe (kukurydza, ryż, pszenica) ziemniaki rośliny strączkowe cukier stołowy

SACHAROZA – GDZIE JĄ ZNAJDZIEMY Producenci żywności bardzo często dodają cukry proste do swoich produktów głównie w celu: Nadania słodkiego smaku, Nadania odpowiedniej konsystencji, Zabezpieczenia dżemów i galaretek przed zepsuciem (odpowiednio wysokie stężenie cukru nie pozwala na rozwój mikroflory), Intensyfikacji rozwoju drożdży, np. piekarskich, Nadania odpowiedniego zapachu i koloru produktom pieczonym.

BŁONNIK POKARMOWY… …to też węglowodany Błonnik pokarmowy obejmuję tę część pożywienia roślinnego, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka; Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego pośrednio i bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu;

NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE BŁONNIKA POKARMOWEGO Regulacja pracy jelit; Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi; Poprawa profilu lipidowego krwi; Odtruwanie organizmu; Poprawa metabolizmu węglowodanów u chorych na cukrzycę przez opóźnianie wchłaniania glukozy; Korzystna modyfikacja składu mikroflory bakteryjnej jelit; Obniżenie wykorzystania energii z pożywienia; Przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów jelita grubego;

ŹRÓDŁA BŁONNIKA POKARMOWEGO Warzywa Owoce Produkty zbożowe pełnoziarniste Rośliny strączkowe Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO): 27 – 40 g/dobę

Czy w Twojej diecie znajdują się duże ilości tych produktów? białe pieczywo, biały ryż, biały makaron, cukier stołowy, napoje gazowane, napoje owocowe, czekolada, słodycze, ciasta i ciasteczka, owoce i warzywa z puszki, dania typu instant, słodzone płatki śniadaniowe, słodzone jogurty owocowe, lody i sorbety, żywność typu fast-food.

Cukier w sposób pośredni i bezpośredni przyczynia się do powstawania następujących chorób: próchnicy; schorzeń przemiany materii  otyłość, cukrzyca, kamienie żółciowe, dolegliwości wątroby; schorzeń aparatu ruchu  zwyrodnieniowe choroby kręgosłupa, reumatyzm, artretyzm; schorzeń organów trawiennych  zaparcia, zaburzenia czynności wątroby, schorzenia woreczka żółciowego, trzustki, jelita cienkiego i grubego; schorzeń naczyniowych  zawał serca, udar; osłabienie systemu immunologicznego, objawiającego się alergiami oraz niedostateczną odpornością na infekcje oraz grzybice

OTYŁOŚĆ I KONSEKWENCJE Niestety problem otyłości na całym świecie dotyczy coraz częściej dzieci. Z pokolenia otyłych dzieci wyrośnie pokolenie chorych dorosłych. Choroby, które wcześniej dotykały osoby po 60. roku życia będą atakować 30-40-latków!

CUKIER I OTYŁOŚĆ Nadmiar cukru w diecie Przekształcanie cukru w tłuszcz Odkładanie tłuszczu w organizmie Nadwaga Otyłość

NASTĘPSTWA SPOŻYWANIA SŁODYCZY PRZEZ DZIECI Próchnica; Nadpobudliwość ruchowa; Zaburzenia w koncentracji; Problemy w nauce; Wyrabianie złych nawyków żywieniowych; Wzrost kaloryczności diety; Nadwaga i otyłość;

ODZWYCZAJAMY DZIECI OD JEDZENIA SŁODYCZY Przekażmy dzieciom podstawowe zasady zdrowego żywienia; Wprowadźmy prawidłową i urozmaiconą dietę w żywieniu całej rodziny; Musimy uświadomić dzieciom szkodliwość jedzenia cukru i słodyczy; Nie stosujmy słodyczy jako nagród; Sporządzajmy dziecku codziennie urozmaicone drugie śniadanie (bez słodyczy); Szukajmy atrakcyjnych pomysłów na desery, rezygnując ze słodyczy; Porozmawiajmy z dzieckiem na temat tego, na co wydaje kieszonkowe; Zainteresujmy się tym, co oferują sklepiki szkolne – może uda nam się coś zmienić;

ZMIENIAMY NAWYKI ŻYWIENIOWE DZIECI Proponuj soki i koktajle mleczne zamiast napojów gazowanych; Nie przechowuj w domu słodkich i słonych przekąsek; Proponuj rodzynki, orzechy, pestki, migdały zamiast cukierków; Naczynie z umytymi owocami powinno stać w widocznym i dostępnym dla dzieci miejscu;

ZMIENIAMY NAWYKI ŻYWIENIOWE DZIECI Dbaj o codzienne picie wody przez dziecko  około 1,5 litra dziennie; Zamiast 3 posiłków dziennie proponuj 4 lub 5, a nawet 6 mniejszych porcji, aby uniknąć spadku poziomu cukru we krwi  co powoduje u dzieci wzrost apetytu na słodycze; Próbuj wyrabiać w dziecku upodobanie do kwaśnych owoców zamiast słodyczy; Zastąp słodycze owocami;