MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Program „Ruch, żywienie – dobre połączenie”
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Zdrowa kanapka.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Światowy Dzień Rzucania Palenia
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Wartości odżywcze orzechów.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Anoreksja – choroba czy fanaberia?
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.

Mierzymy wysoko! Mięso ryby jest pełne wartościowych składników. Z tej racji uczennice klasy Ia podjęły się przyrządzenia niezwykle wdzięcznej ryby którą jest pstrąg. Jego delikatne i chude mięso dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jest on jedyną rybą słodkowodną polecaną przez dietetyków osobom z problemami układu krążenia. Oczywiście pozostawienie takiego przysmaku na talerzu bez żadnych dodatków było by zbrodnią, więc nasz główny bohater spocznie w towarzystwie warzyw na parze tj. brokuł, marchewka czy kalafior.

Jak przyrządzić pstrąga? Potrzebujemy: Szczyptę pieprzu cytrynowego Szczyptę soli Odrobina kopru mrożonego lub świeżego. Mała kostka masła klarowanego. Folia aluminiowa Sposób przygotowania: Rybę czyścimy a folię smarujemy olejem rzepakowym. Później układamy pstrąga na sreberku. Do środka wkładamy odrobinę masła klarowanego oraz koperek. Całą rybę obsypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą po czym zawijamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.

A co z warzywami? Uznałyśmy że, marchew, brokuł oraz kalafior gotowana na parze idealnie skomponują się z naszą rybą. Potrzebujemy: 100g brokuła 100g kalafiora 3 średnie pokrojone marchewki Sposób przygotowania: Warzywa myjemy a marchewki obieramy. Wszystko przyprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do parowaru do czasu aż warzywa zmiękną.

Porcja to ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ile to ma kalorii?! Pstrąg Nasz pstrąg waży ok 230g i jego kaloryczność wraz po przygotowaniu to ok. 430kcal a w tym: -43g- białko - 22g- tłuszcz Ryba nie zawiera węglowodanów oraz błonnika ale jak wcześniej wspomnieliśmy jest bogata w cenne kwasy omega-3. Porcja to ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Pokarz brokułku co masz w środku! 100g: BROKUŁ -27kcal - 3,0g- białko -0,4g- tłuszcz -5,2g – węglowodany -2,5g- błonnik KALAFIOR -22kcal -2,4g- białko -0,2g – tłuszcz -5,0g – węglowodan -2,4g- błonnik 135g: MARCHEWKA -36 kcal -1,4g – białko -0,3g – tłuszcz -11,7g – węglowodany -4,9g- błonnik Mieszanka tych warzyw to ok.5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Są one również bogate w kwas foliowy,witaminę A, potas, cynk oraz wiele innych niezbędnych dla nas minerałów.

SMACZNEGO! Całe danie zawiera 515kcal i jest świetną alternatywą dla ziemniaków oraz kotleta!

Jedz 5 posiłków dziennie. Pij dużo wody i jedz o stałych porach. 10 przykazań...odżywiania?! Jedz z umiarkowaniem. Jedz warzywa i owoce. Jedz 5 posiłków dziennie. Pij dużo wody i jedz o stałych porach. Nie jedz fast-foodów! Jedz jak najmniej słodyczy. Jedz wartościowe produkty. Stosuj piramidę zdrowego żywienia. Patrz na zawartość (barwniki, konserwanty itp.) kupowanych produktów oraz ich termin ważności. Pij jak najmniej napojów gazowanych.

Prezentację przygotowały: Natalia Woźniak Katarzyna Walkusz Dziękujemy za uwagę! :) Prezentację przygotowały: Natalia Woźniak Katarzyna Walkusz Karolina Szulist