„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Przechowywanie żywności
Śniadanie daje Moc.
DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ?
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy” Autor: Dom Dziecka w Oławie

dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasze menu układaliśmy zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej i rozkładem wartości energetycznej dostarczanej podczas posiłków, która jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Naszym głównym założeniem było wykorzystanie produktów sezonowych, polskich i ekologicznych. Dzięki zaprzyjaźnionym działkowcom mogliśmy przygotować zdrowe, smaczne i pełnowartościowe dania.

Letnie menu w naszym Domu W przygotowaniu brało udział pięciu wychowanków, ponieważ pozostali uczestniczyli w tym czasie w półkoloniach letnich. Grupą docelową były dzieci w wieku od 5 do 19 lat a posiłki były łatwe w wykonaniu, gdyż przygotowywały je dzieci dla innych dzieci.

I Śniadanie - „Na dzień dobry” Owsianka z sezonowymi owocami i miodem. Chleb wieloziarnisty, jajka „myszki” na zielonej sałacie, talerz warzyw i szynka z wędzarni Pana Romana II Śniadanie -„Na zielono” Smoothie warzywno-owocowe, wafle ryżowe, talerz warzyw z żółtym serem Obiad -„Powiew lata” Chłodnik z botwinki z jajkiem Szaszłyki warzywno-mięsne (mięso indycze) z sosem jogurtowym z polskimi ziołami i dzikim ryżem Podwieczorek – „Mroźna kraina” Lody owocowe Kolacja – „Na dobranoc” Makaron pełnoziarnisty penne, z brokułem, z dzikim łososiem i białym serem

Czas przygotowania – 7 min. I Śniadanie – owsianka Czas przygotowania – 7 min. Porcja na 6 osób Składniki: płatki wieloziarniste błyskawiczne – 250gr miseczka owoców jagody, maliny, truskawki, miód, nasiona siemienia lnianego i sezamu pół litra mleka 2% Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy 2 garści płatków wieloziarnistych i zalewamy gorącym mlekiem. Czekamy aż płatki napęcznieją. Następnie dodajemy owoce i dosładzamy miodem (według uznania) Całość posypujemy nasionami lnu i sezamu.

Czas przygotowania – 20 min. Jajeczne myszki Czas przygotowania – 20 min. Porcja dla 6 osób Składniki: 6 jajek 2 rzodkiewki zielona sałata, szczypiorek czarny pieprz w ziarnkach na oczka Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo Z rzodkiewki wykroić uszka A z ziarenek pieprzu zrobić oczka Ogonek zrobić ze szczypiorku Myszki najlepiej smakują na liściu sałaty z ciemnym pieczywem i bukietem warzyw

Smacznego!

II Śniadanie – Smoothie Czas przygotowania – 10 min. Porcja dla 6 osób Składniki: 3 garści jarmużu ½ pęczku natki pietruszki 1 kalarepa 1 marchewka 1 jabłko 1 banan liście mięty 2 szklanki wody Przygotowanie: Wszystkie składniku blendujemy. Smoothie najlepiej smakuje z waflami ryżowymi, żółtym serem i bukietem sezonowych warzyw (pomidor, ogórek, sałata, rzodkiew)

Czas przygotowania – 30 min. Obiad - chłodnik Czas przygotowania – 30 min. Porcja na 6 osób Składniki: -1 duży pęczek botwinki z młodymi buraczkami -2 średnie zielone ogórki - 5 rzodkiewek -1 l kefiru -pół pęczka koperku -pęczek szczypiorku -sok z połowy cytryny -sól, pieprz, łyżeczka cukru -pół jajka na talerz

Przygotowanie: Botwinki kroimy razem z buraczkami, najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana, ale wody nie było zbyt dużo, solimy, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje, dodajemy do niego sok z cytryny. Kroimy w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. Wywar z botwinki chłodzimy, żeby nie był gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiartki lub połówki i dodajemy świeży koperek i szczypior.

Drugie danie - Szaszłyki warzywno-mięsne Czas przygotowania – 45min. Porcja dla 12 osób Składniki: - 60 dkg piersi indyka - 1 cukinia - 1 papryka czerwona - 20 dkg pieczarek - ½ kg ziemniaków - 20dkg ryżu dzikiego - pęczek marchewki młodej - 2 garści świeżego zielonego groszku - zielona sałata i zielony ogórek Marynata: 3 łyżka łagodnego ketchupu 3 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu  1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz

Przygotowanie: Ryż wraz z marchewką i groszkiem gotujemy na parze. Pierś indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Kroimy na kwadraty, mieszamy z marynatą. Warzywa myjemy, kroimy na kwadraty i skrapiamy oliwą. Mięso wraz z warzywami nabijamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku 200 stopni / 20 minut.

Podwieczorek – owocowe lody Czas przygotowania – 10 min. Porcja na 18 foremek Składniki: -1 kg truskawek garść leśnych jagód garść malin szklanka wody miód do dosłodzenia kilka listków mięty Przygotowanie: Wypłucz owoce i wsyp do blendera. Dodaj łyżkę miodu, szklankę wody i zmiksuj. Zmiksowane owoce wlej do pojemnika. Włóż do zamrażarki i poczekaj do ich zastygnięcia.

Kolacja - makaron pełnoziarnisty penne, z brokułem, z dzikim łososiem i białym serem Czas przygotowania – 30min. Porcja na 6 osób Składniki: - 400g łososia świeżego - ½ kg makaronu pełnoziarnistego - 1 brokuł - 250 g białego sera półtłustego - koperek zielony - Sól himalajska, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy i po ugotowaniu skrapiamy oliwą. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki. Łosia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na małe kostki i skrapiamy sokiem z cytryny- odstawiamy na chwilkę do lodówki. Rybę i brokuły gotujemy na parze. Z wywaru z gotowanej ryby i brokułu robimy sos: dodajemy 100 ml śmietany 18% i zagotowujemy. Na makaron układamy kostki łososia wraz z różyczkami brokułu i kosteczkami białego sera. Wszystko polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem.

Nasze menu jest bardzo wartościowe ponieważ: Układaliśmy je zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej Użyliśmy wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, kwas foliowy i składniki mineralne) Produkty szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży tj. owoce sezonowe i surowe warzywa głównie w kolorze zielonym: jarmuż, brokuł, ogórek, cukinia, sałata, produkty zbożowe pełnoziarniste: dziki ryż i razowy makaron, pieczywo wieloziarniste, ryba i oleje tłoczone na zimno i jaja: dziki łosoś i oliwa z oliwek, warzywa strączkowe: groch i fasolka szparagowa i produkty mleczne: mleko 2%, kefir, ser biały tłusty, śmietana i jogurt naturalny, nasiona: siemię lniane i sezam Mięso z indyka, które jest najchudszym mięsem i ma bardzo wysoką wartość odżywczą w tym Wit B12 Ważnym elementem całodniowego menu było picie wody min 1,5 litra, zamiast czarnej herbaty do posiłków: herbata z suszu owocowego W naszych potrawach zrezygnowaliśmy z użycia cukru, do dosłodzenia używaliśmy naturalnego miodu, stosowaliśmy tylko sól himalajską, która jest produktem bardzo czystym, ma wiele cennych biopierwiastków i nie obciąża nerek Utrzymaliśmy proporcje spożywanych warzyw i owoców = więcej warzyw niż owoców Nasze menu obejmowało 5 posiłków, które w ciągu całego dnia dostarczały młodym organizmom odpowiedniej energii, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania.

Życzymy smacznego!!!