„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy” Autor: Dom Dziecka w Oławie
dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasze menu układaliśmy zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej i rozkładem wartości energetycznej dostarczanej podczas posiłków, która jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Naszym głównym założeniem było wykorzystanie produktów sezonowych, polskich i ekologicznych. Dzięki zaprzyjaźnionym działkowcom mogliśmy przygotować zdrowe, smaczne i pełnowartościowe dania.
Letnie menu w naszym Domu W przygotowaniu brało udział pięciu wychowanków, ponieważ pozostali uczestniczyli w tym czasie w półkoloniach letnich. Grupą docelową były dzieci w wieku od 5 do 19 lat a posiłki były łatwe w wykonaniu, gdyż przygotowywały je dzieci dla innych dzieci.
I Śniadanie - „Na dzień dobry” Owsianka z sezonowymi owocami i miodem. Chleb wieloziarnisty, jajka „myszki” na zielonej sałacie, talerz warzyw i szynka z wędzarni Pana Romana II Śniadanie -„Na zielono” Smoothie warzywno-owocowe, wafle ryżowe, talerz warzyw z żółtym serem Obiad -„Powiew lata” Chłodnik z botwinki z jajkiem Szaszłyki warzywno-mięsne (mięso indycze) z sosem jogurtowym z polskimi ziołami i dzikim ryżem Podwieczorek – „Mroźna kraina” Lody owocowe Kolacja – „Na dobranoc” Makaron pełnoziarnisty penne, z brokułem, z dzikim łososiem i białym serem
Czas przygotowania – 7 min. I Śniadanie – owsianka Czas przygotowania – 7 min. Porcja na 6 osób Składniki: płatki wieloziarniste błyskawiczne – 250gr miseczka owoców jagody, maliny, truskawki, miód, nasiona siemienia lnianego i sezamu pół litra mleka 2% Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy 2 garści płatków wieloziarnistych i zalewamy gorącym mlekiem. Czekamy aż płatki napęcznieją. Następnie dodajemy owoce i dosładzamy miodem (według uznania) Całość posypujemy nasionami lnu i sezamu.
Czas przygotowania – 20 min. Jajeczne myszki Czas przygotowania – 20 min. Porcja dla 6 osób Składniki: 6 jajek 2 rzodkiewki zielona sałata, szczypiorek czarny pieprz w ziarnkach na oczka Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo Z rzodkiewki wykroić uszka A z ziarenek pieprzu zrobić oczka Ogonek zrobić ze szczypiorku Myszki najlepiej smakują na liściu sałaty z ciemnym pieczywem i bukietem warzyw
Smacznego!
II Śniadanie – Smoothie Czas przygotowania – 10 min. Porcja dla 6 osób Składniki: 3 garści jarmużu ½ pęczku natki pietruszki 1 kalarepa 1 marchewka 1 jabłko 1 banan liście mięty 2 szklanki wody Przygotowanie: Wszystkie składniku blendujemy. Smoothie najlepiej smakuje z waflami ryżowymi, żółtym serem i bukietem sezonowych warzyw (pomidor, ogórek, sałata, rzodkiew)
Czas przygotowania – 30 min. Obiad - chłodnik Czas przygotowania – 30 min. Porcja na 6 osób Składniki: -1 duży pęczek botwinki z młodymi buraczkami -2 średnie zielone ogórki - 5 rzodkiewek -1 l kefiru -pół pęczka koperku -pęczek szczypiorku -sok z połowy cytryny -sól, pieprz, łyżeczka cukru -pół jajka na talerz
Przygotowanie: Botwinki kroimy razem z buraczkami, najdrobniej jak się da. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana, ale wody nie było zbyt dużo, solimy, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy się wywar ugotuje, dodajemy do niego sok z cytryny. Kroimy w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. Wywar z botwinki chłodzimy, żeby nie był gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wrzucamy do niego jajka podzielone na ćwiartki lub połówki i dodajemy świeży koperek i szczypior.
Drugie danie - Szaszłyki warzywno-mięsne Czas przygotowania – 45min. Porcja dla 12 osób Składniki: - 60 dkg piersi indyka - 1 cukinia - 1 papryka czerwona - 20 dkg pieczarek - ½ kg ziemniaków - 20dkg ryżu dzikiego - pęczek marchewki młodej - 2 garści świeżego zielonego groszku - zielona sałata i zielony ogórek Marynata: 3 łyżka łagodnego ketchupu 3 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz
Przygotowanie: Ryż wraz z marchewką i groszkiem gotujemy na parze. Pierś indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Kroimy na kwadraty, mieszamy z marynatą. Warzywa myjemy, kroimy na kwadraty i skrapiamy oliwą. Mięso wraz z warzywami nabijamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku 200 stopni / 20 minut.
Podwieczorek – owocowe lody Czas przygotowania – 10 min. Porcja na 18 foremek Składniki: -1 kg truskawek garść leśnych jagód garść malin szklanka wody miód do dosłodzenia kilka listków mięty Przygotowanie: Wypłucz owoce i wsyp do blendera. Dodaj łyżkę miodu, szklankę wody i zmiksuj. Zmiksowane owoce wlej do pojemnika. Włóż do zamrażarki i poczekaj do ich zastygnięcia.
Kolacja - makaron pełnoziarnisty penne, z brokułem, z dzikim łososiem i białym serem Czas przygotowania – 30min. Porcja na 6 osób Składniki: - 400g łososia świeżego - ½ kg makaronu pełnoziarnistego - 1 brokuł - 250 g białego sera półtłustego - koperek zielony - Sól himalajska, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy i po ugotowaniu skrapiamy oliwą. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki. Łosia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na małe kostki i skrapiamy sokiem z cytryny- odstawiamy na chwilkę do lodówki. Rybę i brokuły gotujemy na parze. Z wywaru z gotowanej ryby i brokułu robimy sos: dodajemy 100 ml śmietany 18% i zagotowujemy. Na makaron układamy kostki łososia wraz z różyczkami brokułu i kosteczkami białego sera. Wszystko polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem.
Nasze menu jest bardzo wartościowe ponieważ: Układaliśmy je zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej Użyliśmy wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, kwas foliowy i składniki mineralne) Produkty szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży tj. owoce sezonowe i surowe warzywa głównie w kolorze zielonym: jarmuż, brokuł, ogórek, cukinia, sałata, produkty zbożowe pełnoziarniste: dziki ryż i razowy makaron, pieczywo wieloziarniste, ryba i oleje tłoczone na zimno i jaja: dziki łosoś i oliwa z oliwek, warzywa strączkowe: groch i fasolka szparagowa i produkty mleczne: mleko 2%, kefir, ser biały tłusty, śmietana i jogurt naturalny, nasiona: siemię lniane i sezam Mięso z indyka, które jest najchudszym mięsem i ma bardzo wysoką wartość odżywczą w tym Wit B12 Ważnym elementem całodniowego menu było picie wody min 1,5 litra, zamiast czarnej herbaty do posiłków: herbata z suszu owocowego W naszych potrawach zrezygnowaliśmy z użycia cukru, do dosłodzenia używaliśmy naturalnego miodu, stosowaliśmy tylko sól himalajską, która jest produktem bardzo czystym, ma wiele cennych biopierwiastków i nie obciąża nerek Utrzymaliśmy proporcje spożywanych warzyw i owoców = więcej warzyw niż owoców Nasze menu obejmowało 5 posiłków, które w ciągu całego dnia dostarczały młodym organizmom odpowiedniej energii, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania.
Życzymy smacznego!!!