WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” 1 1 1 1
CELE PROGRAMU CELE SZCZEGÓŁOWE CEL GŁÓWNY Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka; Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną; Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. CEL GŁÓWNY Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie
Adresaci uczniowie gimnazjów (klas I- III) i szkół podstawowych (klas V-VI) oraz ich rodzice i opiekunowie. Koordynatorzy programu Wojewódzcy i Powiatowi - z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Szkolni - ze szkół biorących udział w realizacji programu. Realizatorzy programu Uczniowie, dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna, pielęgniarki środowiska szkolnego, władze wojewódzkie i lokalne, społeczność lokalna.
CZAS TRWANIA PROGRAMU 2006 - 2012 2012 - 2015 I edycja 2006 - 2007 II edycja 2007 - 2008 III edycja 2008 - 2009 IV edycja 2009 - 2010 V edycja 2010 - 2011 VI edycja 2011 - 2012 2012 - 2015 VII edycja 2012 - 2013 VIII edycja 2013 - 2014 IX edycja 2014 - 2015
„Trzymaj Formę! Bądź aktywny!” Hasło VIII edycji programu „Trzymaj Formę! Bądź aktywny!” Informacje nt. aktywności fizycznej: Poradnik dla nauczycieli Ulotka Rodzino! Trzymaj Formę! Broszura dla ucznia Strona internetowa programu Biała księga nt. sportu Wytyczne UE nt. aktywności fizycznej Czynniki biologiczne, behawioralne i psychospołeczne kształtujące masę ciała (BMI) 13-latków, Instytut Matki i Dziecka 2010 r.
i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży; METODA PROJEKTU Projekty realizowane przez zainteresowane szkoły powinny służyć promocji aktywności fizycznej oraz prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży; Projekty powinny być interdyscyplinarne, traktujące problemy zdrowego stylu życia całościowo;
Projekt edukacyjny - zespołowe, zaplanowane działanie uczniów, mające na celu rozwiązanie konkretnego problemu, z zastosowaniem różnorodnych metod.
NAJWAŻNIEJSZE CECHY PROJEKTU EDUKACYJNEGO Cele ustalane wspólnie z uczniami; Nawiązanie do realnych znanych uczniom sytuacji; Łączenie treści edukacyjnych z różnych dziedzin; Łączenie możliwości gromadzenia wiedzy i kształcenia umiejętności; Dokładnie określone terminy realizacji; Dokładne określenie odpowiedzialności za realizację i podział zadań Instrukcja zawierająca: temat, cele, metody pracy, terminy, kryteria oceny; Samodzielna praca uczniów indywidualna lub w zespole; Znane kryteria i zasady monitorowania efektów; Rezultaty pracy prezentowane publicznie.
Projekty nie mogą być oparte na zakazach Przedmiotem projektów nie mogą być zagadnienia związane z handlem i promocją produktów żywnościowych; Żadne nazwy i znaki handlowe nie mogą być komunikowane i używane w ramach realizacji Programu; Projekty nie mogą być oparte na zakazach i dyskryminować żadnej z grup produktów żywnościowych
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ Dystrybucja materiałów: grudzień 2013 r. Nadzór i monitorowanie przebiegu programu: styczeń – grudzień 2014 r. Sporządzenie sprawozdania z realizacji programu: czerwiec 2014 r.
MATERIAŁY EDUKACYJNE Materiały edukacyjne Poradnik dla nauczycieli Broszurka dla uczniów Ulotka dla rodziców Plakat z Talerzem Zdrowia 11
Ministra Edukacji Narodowej Ministra Sportu i Turystyki Honorowe patronaty: Ministra Zdrowia Ministra Edukacji Narodowej Ministra Sportu i Turystyki Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 12
III edycja Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” DODATKOWE INICJATYWY III edycja Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” 13
Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Cele Konkursu: 1. Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży gimnazjalnej, 2. Wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji. 3. Rozwijanie zainteresowań młodzieży gimnazjalnej tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u niej prozdrowotnych postaw i zachowań. 4. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym. 5. Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia. 14
Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Adresaci Konkursu: uczniowie gimnazjów zlokalizowanych w wybranych powiatach województw: kujawsko-pomorskiego lubuskiego podkarpackiego podlaskiego warmińsko-mazurskiego wielkopolskiego 15
Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Organizacja Konkursu: Konkurs przebiega w trzech etapach: Etap szkolny (początek stycznia 2014 r.) Etap powiatowy (początek marca 2014 r.) Finał (kwiecień 2014 r.) pisemny test wiedzy (etap szkolny, etap powiatowy); pisemny test wiedzy oraz część praktyczna (finał) 16
Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Organizacja Konkursu: Komisja Konkursowa: przedstawiciel Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przedstawiciel Polskiej Federacji Producentów Żywności, przedstawiciel Rady Naukowej PFPŻ ZP. 17
DODATKI DO ŻYWNOŚCI 18
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Badanie nt. Oczekiwań konsumentów żywności w Unii Europejskiej wykonano na zlecenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) raport - listopad 2010 r. Sondaż przeprowadzono: drogą bezpośredniego wywiadu, w ojczystym języku, na reprezentacyjnej grupie 26 691 osób, we wszystkich 27 krajach członkowskich Raport EFSA odzwierciedla opinie ponad 500 mln. ludzi w Europie
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Świeża i smaczna żywność (jedzenie ma być przyjemnością) (58%) Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi (54%) Poszukiwanie przystępnych cen, zaspokajanie głodu (44%) Bezpieczeństwo żywności (37%) Odżywianie (wartość odżywcza, kalorie) (23%)
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Zagrożenie żywnościowe – największe obawy - pozostałości pestycydów (91(GR) – 67%(A)) - jakość i świeżość żywności (94(LTV) – 66%(IR)) - zatrucia pokarmowe bakteryjne (84(BG) – 77%(CZ)) - dodatki do żywności (barwniki, konserwanty) (79% (PL), 70%(R)) - pozostałości antybiotyków i hormonów (99%(GR), 63%(NL)) - GMO (67%(A))
Substancje dodatkowe mogą być stosowane tylko wtedy kiedy ich użycie jest uzasadnione technologicznie i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.
Zasady akceptacji stosowania w produkcji żywności brak zastrzeżeń zdrowotnych udowodnienie konieczności stosowania nie może maskować złej jakości środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd konieczność informowania konsumenta (znakowanie) określenie zakresu stosowania i maksymalnych dawek specyfikacje i wymagania czystościowe stosowanie do żywności dla niemowląt i dzieci maksymalnie ograniczone
Dopuszczanie dodatków do żywności do stosowania - na poziomie światowym (JECFA - FAO/WHO) - na poziomie europejskim (EFSA) procedura: 1. badania toksykologiczne (NOAEL) 2. ocena bezpieczeństwa dla człowieka (ADI) 3. analiza ryzyka 4. ustalanie zakresu stosowania (maksymalne dawki, warunki) 5. wprowadzenie do przepisów prawa żywnościowego (listy pozytywne, grupy środków spożywczych, wymagania czystościowe, dawkowanie, znakowanie, warunki stosowania, ograniczenia itp.)
Aktualne ustawodawstwo Unii Europejskiej dot. dodatków do żywności Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności nr 1332/2008 w sprawie enzymów nr 1334/2008 w sprawie środków aromatycznych nr 1331/2008 ustanawiające procedury wydawania zezwoleń na stosowanie substancji dodatkowych
Komunikat Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny z dnia 16 lipca 2013 r. Stosowanie substancji dodatkowych w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, jest od wielu lat uregulowane przepisami. Celem tych aktów prawych jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentowi, który spożywa żywność zawierającą substancje dodatkowe. www.pzh.gov.pl
Dziękuję za uwagę 29 29 29 29