WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
NOWA PODSTAWA PROGRAMOWA - WYCHOWANIE FIZYCZNE -
Advertisements

PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Projekt dobry na wszystko! oprac. Grażyna Czetwertyńska 2006.
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Stanowisko Instytucji Koordynującej NSRO w kwestii prezentowania i akceptacji sprawozdań okresowych z PO/RPO przez Komitety Monitorujące KK NSRO, 17.
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Sekcja Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Iwona Budrewicz PZ i OZ PSSE Kamień Pomorski
Ramowe założenia realizacji programu pt.
TRZYMAJ FORMĘ! Opracowanie na podstawie poradnika dla nauczycieli: Marzena Dering mł. asystent ds. Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Malborku.
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
Projekt ICT w nauczaniu przedmiotów matematycznych i przyrodniczych w gimnazjach Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Aktywny Młody Mazowszanin Działania skierowane do młodzieży: -Konkurs -Rady młodzieżowe przy samorządach gminnych i powiatowych 1Warszawa, 29 maja 2013.
PROJEKT EDUKACYJNY W GIMNAZJUM NR 16 informacje. Co to jest projekt edukacyjny? PROJEKT EDUKACYJNY JEST ZESPOŁOWYM, PLANOWYM DZIAŁANIEM UCZNIÓW, MAJĄCYM.
Celem projektu "Trzymaj formę! jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Założenia programu edukacyjnego
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
Projekt edukacyjny w gimnazjum
GIMNAZJUM W PIECKACH Zebranie Rodziców 05. listopada 2010 r
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
Rok szkolny 2011/2012.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
Jedz Smacznie i zdrowo.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Projekt edukacyjny dla uczniów
Szkoła Promująca Zdrowie
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 22 sierpnia 2012.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Realizacja programu „Znajdź właściwe rozwiązanie” w roku szkolnym 2012/2013 na terenie powiatu krapkowickiego mgr Joanna Pawlak Sekcja Promocji Zdrowia.
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Sekcj a Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE - Chełm Założenia X edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
1 Plan nadzoru pedagogicznego Lubelskiego Kuratora Oświaty na rok szk. 2015/2016 wynikający z podstawowych kierunków polityki oświatowej państwa.
TRZYMAJ FORMĘ. O Program współorganizowany jest przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” w ramach.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
R. Gromada – Kaleńska M. Wiercimak. Uczniowie gimnazjum mają obowiązek realizować jeden projekt edukacyjny w cyklu kształcenia. (na podstawie rozporządzenia.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
Magdalena Kaproń Wojewódzki Koordynator Programu
Zapis prezentacji:

WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” 1 1 1 1

CELE PROGRAMU CELE SZCZEGÓŁOWE CEL GŁÓWNY Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka; Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną; Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. CEL GŁÓWNY Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie

Adresaci uczniowie gimnazjów (klas I- III) i szkół podstawowych (klas V-VI) oraz ich rodzice i opiekunowie. Koordynatorzy programu Wojewódzcy i Powiatowi - z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Szkolni - ze szkół biorących udział w realizacji programu. Realizatorzy programu Uczniowie, dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna, pielęgniarki środowiska szkolnego, władze wojewódzkie i lokalne, społeczność lokalna.

CZAS TRWANIA PROGRAMU 2006 - 2012 2012 - 2015 I edycja 2006 - 2007 II edycja 2007 - 2008 III edycja 2008 - 2009 IV edycja 2009 - 2010 V edycja 2010 - 2011 VI edycja 2011 - 2012 2012 - 2015 VII edycja 2012 - 2013 VIII edycja 2013 - 2014 IX edycja 2014 - 2015

„Trzymaj Formę! Bądź aktywny!” Hasło VIII edycji programu „Trzymaj Formę! Bądź aktywny!” Informacje nt. aktywności fizycznej: Poradnik dla nauczycieli Ulotka Rodzino! Trzymaj Formę! Broszura dla ucznia Strona internetowa programu Biała księga nt. sportu Wytyczne UE nt. aktywności fizycznej Czynniki biologiczne, behawioralne i psychospołeczne kształtujące masę ciała (BMI) 13-latków, Instytut Matki i Dziecka 2010 r.

i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży; METODA PROJEKTU Projekty realizowane przez zainteresowane szkoły powinny służyć promocji aktywności fizycznej oraz prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży; Projekty powinny być interdyscyplinarne, traktujące problemy zdrowego stylu życia całościowo;

Projekt edukacyjny - zespołowe, zaplanowane działanie uczniów, mające na celu rozwiązanie konkretnego problemu, z zastosowaniem różnorodnych metod.

NAJWAŻNIEJSZE CECHY PROJEKTU EDUKACYJNEGO Cele ustalane wspólnie z uczniami; Nawiązanie do realnych znanych uczniom sytuacji; Łączenie treści edukacyjnych z różnych dziedzin; Łączenie możliwości gromadzenia wiedzy i kształcenia umiejętności; Dokładnie określone terminy realizacji; Dokładne określenie odpowiedzialności za realizację i podział zadań Instrukcja zawierająca: temat, cele, metody pracy, terminy, kryteria oceny; Samodzielna praca uczniów indywidualna lub w zespole; Znane kryteria i zasady monitorowania efektów; Rezultaty pracy prezentowane publicznie.

Projekty nie mogą być oparte na zakazach Przedmiotem projektów nie mogą być zagadnienia związane z handlem i promocją produktów żywnościowych; Żadne nazwy i znaki handlowe nie mogą być komunikowane i używane w ramach realizacji Programu; Projekty nie mogą być oparte na zakazach i dyskryminować żadnej z grup produktów żywnościowych

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ Dystrybucja materiałów: grudzień 2013 r. Nadzór i monitorowanie przebiegu programu: styczeń – grudzień 2014 r. Sporządzenie sprawozdania z realizacji programu: czerwiec 2014 r.

MATERIAŁY EDUKACYJNE Materiały edukacyjne Poradnik dla nauczycieli Broszurka dla uczniów Ulotka dla rodziców Plakat z Talerzem Zdrowia 11

Ministra Edukacji Narodowej Ministra Sportu i Turystyki Honorowe patronaty: Ministra Zdrowia Ministra Edukacji Narodowej Ministra Sportu i Turystyki Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 12

III edycja Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” DODATKOWE INICJATYWY III edycja Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” 13

Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Cele Konkursu: 1. Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży gimnazjalnej,  2.  Wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji. 3.  Rozwijanie zainteresowań młodzieży gimnazjalnej tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u niej prozdrowotnych postaw i zachowań. 4.   Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym. 5. Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.  14

Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Adresaci Konkursu: uczniowie gimnazjów zlokalizowanych w wybranych powiatach województw: kujawsko-pomorskiego lubuskiego podkarpackiego podlaskiego warmińsko-mazurskiego wielkopolskiego   15

Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Organizacja Konkursu: Konkurs przebiega w trzech etapach: Etap szkolny (początek stycznia 2014 r.)  Etap powiatowy (początek marca 2014 r.) Finał (kwiecień 2014 r.)  pisemny test wiedzy (etap szkolny, etap powiatowy); pisemny test wiedzy oraz część praktyczna (finał) 16

Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” Organizacja Konkursu: Komisja Konkursowa: przedstawiciel Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przedstawiciel Polskiej Federacji Producentów Żywności, przedstawiciel Rady Naukowej PFPŻ ZP. 17

DODATKI DO ŻYWNOŚCI 18

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Badanie nt. Oczekiwań konsumentów żywności w Unii Europejskiej wykonano na zlecenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) raport - listopad 2010 r. Sondaż przeprowadzono: drogą bezpośredniego wywiadu, w ojczystym języku, na reprezentacyjnej grupie 26 691 osób, we wszystkich 27 krajach członkowskich Raport EFSA odzwierciedla opinie ponad 500 mln. ludzi w Europie

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Świeża i smaczna żywność (jedzenie ma być przyjemnością) (58%) Spożywanie posiłków z rodziną i przyjaciółmi (54%) Poszukiwanie przystępnych cen, zaspokajanie głodu (44%) Bezpieczeństwo żywności (37%) Odżywianie (wartość odżywcza, kalorie) (23%)

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Zagrożenie żywnościowe – największe obawy - pozostałości pestycydów (91(GR) – 67%(A)) - jakość i świeżość żywności (94(LTV) – 66%(IR)) - zatrucia pokarmowe bakteryjne (84(BG) – 77%(CZ)) - dodatki do żywności (barwniki, konserwanty) (79% (PL), 70%(R)) - pozostałości antybiotyków i hormonów (99%(GR), 63%(NL)) - GMO (67%(A))

Substancje dodatkowe mogą być stosowane tylko wtedy kiedy ich użycie jest uzasadnione technologicznie i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.

Zasady akceptacji stosowania w produkcji żywności brak zastrzeżeń zdrowotnych udowodnienie konieczności stosowania nie może maskować złej jakości środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd konieczność informowania konsumenta (znakowanie) określenie zakresu stosowania i maksymalnych dawek specyfikacje i wymagania czystościowe stosowanie do żywności dla niemowląt i dzieci maksymalnie ograniczone

Dopuszczanie dodatków do żywności do stosowania - na poziomie światowym (JECFA - FAO/WHO) - na poziomie europejskim (EFSA) procedura: 1. badania toksykologiczne (NOAEL) 2. ocena bezpieczeństwa dla człowieka (ADI) 3. analiza ryzyka 4. ustalanie zakresu stosowania (maksymalne dawki, warunki) 5. wprowadzenie do przepisów prawa żywnościowego (listy pozytywne, grupy środków spożywczych, wymagania czystościowe, dawkowanie, znakowanie, warunki stosowania, ograniczenia itp.)

Aktualne ustawodawstwo Unii Europejskiej dot. dodatków do żywności Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności nr 1332/2008 w sprawie enzymów nr 1334/2008 w sprawie środków aromatycznych nr 1331/2008 ustanawiające procedury wydawania zezwoleń na stosowanie substancji dodatkowych

Komunikat Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny z dnia 16 lipca 2013 r. Stosowanie substancji dodatkowych w Unii Europejskiej, w tym w Polsce,  jest od wielu lat uregulowane przepisami. Celem tych aktów prawych jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentowi, który spożywa żywność zawierającą substancje dodatkowe. www.pzh.gov.pl

Dziękuję za uwagę 29 29 29 29