Dżus-wyciskane soki substancje odżywcze zawarte w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców organizm wchłania wciągu 15 minut co sprawia, że wypicie codziennie soku z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu.
Sok jabłkowy Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu.
Sok marchwiowy Sok z marchwii jest typową multiwitaminą, ponieważ zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K. Marchew zawiera również magnez, wapń, jod, żelazo, potas, kobalt, sód i tak zwane związki flawonowe.
Sok buraczkowy Sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin. Pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego, a nawet poprawia samopoczucie.
Bibliografia: http://www.sokinazdrowie.pl/ http://www.sadsandomierski.pl/news/dlaczego-naturalne-soki-jablkowe-sa-takie-zdrowe-30.php http://tylkomedycyna.pl/wideo/co-dobrego-jest-w-soku-marchwi http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/317231,Sok-z-czerwonych-burakow-dlaczego-warto-go-pic.html http://www.google.pl/imghp?hl=pl&tab=wi&ei=gaRTVpfUIubcywOj_JXABw&ved=0CBIQqi4oAQ
Dziękuję za obejrzenie prezentacji ! :D Marta Drzymała kl. II m