Koordynacja: Izabella Byszewska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Aleksandra Sonia Priwieziencew
SERDECZNIE WITAMY NA KONFERENCJI PROMUJĄCEJ PROJEKT
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
European Commission - Directorate General for Agriculture Polityka Rozwoju Wsi w powiększonej Unii Europejskiej Propozycja Komisji Europejskiej na lata.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania C.K. Podkarpacie
KRAJOWA SIEĆ OBSZARÓW WIEJSKICH – PLAN DZIAŁANIA
Międzynarodowa Konferencja Związku Miast: Bogatynia- Hradek-Zittau Mechatronika-Kształcenie Zittau 17 kwietnia 2008 r. Związek Miast Bogatynia- Hradek-Zittau.
MIĘDZY BUGIEM A NARWIĄ Budowanie poziomego partnerstwa
Rola samorządów w budowaniu współpracy lokalnej Jolanta Zientek-Varga Łochów, 9 grudnia 2009 r.
Nadbużański Park Krajobrazowy
Geneza powstania Firmy Społecznej w Regionie Podbabiogórskim.
Doświadczenie Polskiej Zielonej Sieci w zakresie monitoringu i rzecznictwa funduszy unijnych.
Regionalny Ośrodek EFS w Olsztynie prowadzony jest przez Elbląskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Pozarządowych ul. Staromiejska 16/7, Olsztyn.
Warsztat transgraniczny - wspólne projekty Konferencja 10 grudnia 2012.
TURYSTYKA. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG IIIA.
K rajowa S ieć O bszarów W iejskich na Dolnym Śląsku Paweł Czyszczoń Dyrektor Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Wiślana Trasa Rowerowa w Województwie Pomorskim
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Spółdzielczość w ujęciu ekonomicznym. SILNE STRONY -1 Wysoka jakość z elementami dziedzictwa narodowego Cena adekwatna do jakości Wyroby unikatowe Wyroby.
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
GARNCARSKA WIOSKA – PRZEDSIĘBIORSTWO SPOŁECZNE
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Kreowanie nowych trendów – turystyka dziedzictwa
Punkt Kontaktowy Polskich Regionów na Ukrainie Projekt finansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach dotacji na realizację zadań w zakresie.
Razem dla Północnego Mazowsza Założenia oraz cele projektu.
PROMOCJA PRODUKTU LOKALNEGO
Pilotażowy Program LEADER+ Wsparcie tworzenia Lokalnej Grupy Działania i opracowania Zintegrowanej Strategii Rozwoju Obszarów Wiejskich w Dolinie Pilicy.
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Warsztat III
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ EKONOMIA SPOŁECZNA.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Instytut na rzecz Ekorozwoju
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Europejskiej Współpracy Terytorialnej na lata
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Realizacja Planu działania Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie pomorskim.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Współpracy Transgranicznej Polska – Białoruś – Ukraina jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej Mikroprojekt nr 7: „Wspólne.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
„Szerokie partnerstwo trójsektorowe jako narzędzie rozwiązywania problemów Obszaru Funkcjonalnego Podwarszawskiego Trójmiasta Ogrodów” oraz „Dobre praktyki.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w gminie Pszczew mgr inż. Justyna Kozłowska- Hałas.
Projekt „Platforma współpracy na rzecz zrównoważonego rozwoju rejonu Puszczy Białowieskiej”
Projekt: „Karpaty przyjazne ludziom” otrzymał dofinansowanie w ramach priorytetu: Infrastruktura i środowisko, w ramach obszaru tematycznego: Bioróżnorodność.
Czym jest FAOW? To ogólnopolska platforma porozumienia i współpracy organizacji działających na rzecz zrównoważonego rozwoju obszarów.
OCZEKIWANIA I MOŻLIWOŚCI WSPÓŁPRACY POMIĘDZY BRANŻĄ TURYSTYCZNĄ I POT W ZAKRESIE PROMOCJI NA WYBRANYCH RYNKACH Warszawa
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Poznań, r. Oddział Terenowy Stowarzyszenia „Wolna Przedsiębiorczość” Płock, ul. Nowy Rynek 3 tel. 24/ ;
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uporządkowanie krajowych dokumentów strategicznych.
Ekonomia społeczna – istota problemu
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. . Informacja na temat możliwości włączenia się do.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Projekt dofinansowany ze środków Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata
LEADER/RLKS po 2020 r. Ryszard Zarudzki Podsekretarz Stanu MRiRW
Produkty turystyki wiejskiej oparte o potencjał kulinarny - dobre praktyki polskie i zagraniczne dr Piotr Geise Szczecin
Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego
Zapis prezentacji:

Koordynacja: Izabella Byszewska PODSUMOWANIE DZIAŁAŃ Pion D: Przetwórstwo Koordynacja: Izabella Byszewska

WIEDZA Seminarium inauguracyjne „Rola produktów tradycyjnych w rozwoju i budowaniu partnerstwa lokalnych społeczności” lokalne surowce lokalne przetwórstwo lokalny handel lokalny konsument lokalny rozwój

WIEDZA Seminarium zamykające projekt „Rola marki lokalnej w budowaniu partnerstwa na rzecz efektywności ekologicznej” Lokalne marki – przykłady dobrych praktyk z innych regionów Polski Potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu „Między Bugiem a Narwią” – możliwości budowy wspólnej marki lokalnej Produkty – lokomotywy: miód kurpiowski, fafernuchy, piwo kozicowe, możliwości ich ochrony na poziomie kraju i europejskim

Warsztaty i seminaria: Nowe wiadomości o produktach lokalnych i ekologicznych, fachowa wiedza o przepisach sanitarnych i finansowych, sprzedaży bezpośredniej, o możliwościach pomocy z funduszy wsparcia, o możliwościach wspólnego działania i współpracy w dziedzinie rozwoju rynku produktów lokalnych i ekologicznych Praca w zespole. Wspólne rozwiązywanie problemów i zadań. Dyskusje i wymiana poglądów i wiedzy Praca kreatywna: wyszukiwanie produktów, identyfikowanie dziedzictwa kulturowego regionu, opracowywanie metod promocji i marketingu .

Wyjazdy studyjne Zapoznanie się z konkretnymi przykładami i przedsięwzięciami w dziedzinie produktów Wymiana doświadczeń, nowa wiedza o metodach wytwarzania i sprzedaży produktów Poznanie nowych ludzi i miejsc (Podkarpacie, Lubelszczyzna, Podlasie, Bawaria) .

INTEGRACJA Wyjazd studyjny do modelowych producentów tradycyjnej żywności na Podkarpaciu Wyjazd studyjny do Niemiec, poznanie sieci partnerskiej UNSER LAND Wizyta studyjna w gospodarstwach przetwórczych: suszarni owoców i warzyw, masarni, serowarni Festyn „Stół Darów Ziemi między Bugiem a Narwią” .

Wzajemne poznanie się uczestników projektu Nowe kontakty, wymiana doświadczeń i wiedzy Współpraca gospodarcza Wspólne działania (wyjazdy na kiermasze) Przyjaźnie Współpraca między gminami, wymiana doświadczeń w regionie i międzynarodowych Rewizyta gości z Bawarii na terenie projektu .

IDENTYFIKACJA Z REGIONEM Rozpoznanie i nazwanie walorów „Mojego miejsca na Ziemi”: woda, powietrze, lasy, tradycja, historia, zabytki Duma i identyfikacja z rzekami, zwłaszcza Bugiem i Narwią Zidentyfikowanie kulinarnego dziedzictwa regionu wraz z historycznymi i gwarowymi nazwami (bęcały, kugiel, fafernuchy, blacharz, byki) .

Region, w którym mieszkam to: równina, bliskość kompleksów leśnych, hodowla bydła mlecznego dobry klimat, dobra infrastruktura Nadbużański Park Krajobrazowy, rzeka Bug, lasy, zabytki teren nizinny, piaski, cisza, spokój „natura w każdym calu” piękne krajobrazy doliny Liwca i nadbużańskich łąk

Kulinarne dziedzictwo między Bugiem a Narwią: baba ziemniaczana, chleb z ziemniakami na zakwasie pierogi z serem i ziemniakami blacharz kugiel żurek produkty mleczne (twaróg, mleko) parowce z jagodami kluchy „z łacha” kołduny z farszem z kapusty i suszonych grzybów

INSPIRACJA Dwie publikacje, zawierające praktyczną wiedzę na temat wytwarzania produktów lokalnych i ekologicznych Modelowe przykłady polskie i zagraniczne 75% uczestników oceniło działania projektowe za bardzo inspirujące je osobiście do uruchomienia agroturystyki i lokalnego przetwórstwa oraz usług gastronomicznych .

BARIERY Ograniczone możliwości finansowe Bariera w nas samych – niechęć do działań Nieprzyjazne, zawiłe, niejasne przepisy Niekompetentne i nieprzychylne służby sanitarne Biurokracja Restrykcyjne wymogi podatkowe Brak dostatecznej wiedzy o możliwościach skorzystania z funduszy pomocowych .

OCZEKIWANIA Lepsza promocja regionu „Miedzy Bugiem a Narwią i jego oferty turystycznej Rozwój szlaków turystycznych i turystyki wiejskiej Popularyzacja ekologicznych produktów i ekologicznego stylu życia Powstanie lokalnej marki „Miedzy Bugiem a Narwią” Współpraca i wymiana doświadczeń między regionami Odbudowywanie więzi między ludźmi Utworzenie grupy przetwórców .